8. 7. 2017

Chlapec na vrcholu hory – John Boyne

Pierrot se narodil do poměrně šťastné rodiny, jen v nešťastné době. Následky války mu vzaly německého otce a krátce na to i francouzskou matku. Malý chlapec, zvyklý na život v Paříži je nyní odsouzen k životě k sirotčinci, alespoň do chvíle, než se ho ujme teta Beatrix, kterou vzhledem k jejím rozepřím s bratrem, Pierrotovým otcem, nikdy neviděl. Beatrix pracuje jako hospodyně v horském sídle Adolfa Hitlera. Myslí si, že přivedení malého Pierrota do Führerova domu je to nejlepší, co pro synovce může udělat. Postupně však zjišťuje, že se dopustila jednoho z nejhorších omylů ve svém životě.

Pierrotovi je sotva sedm let, když se stane sirotkem. V průběhu knihy roste, dospívá a čtenář může v přímém přenosu vidět, jak snadné je přetvořit nevinnou dětskou duši k obrazu svému. Jeho přátelství s Anshelem, chlapcem židovského původu je zdrojem hlubokého smutku a vztah s obyvateli Orlího hnízda k zamyšlení.

Chlapec na vrcholu hory je živoucím důkazem toho, co s člověkem udělá moc, touha po uznání, naprostá izolace, slepá víra a fanatický obdiv. Názorně a s děsivou doslovností ukazuje, jak těžké je odolat kouzlu osobnosti a jaká zvěrstva se mohou dít během války i v místech, kterých se boj fyzicky nedotýká. Orlí hnízdo, ač centrem vzniku všech možných machinací a hrůz je od války samotné stranou, ale to šílenosti uvnitř jeho zdí nijak neumenšuje. Pierrot, který se v Orlím hnízdě mění v Pietera je obětí manipulace. Vymývání mozků je zde na nenápadném denním pořádku. Kniha je příběhem o úmyslné slepotě, úkladech a přehlížení hrůz, práskačství pomalém uvědomění, ale i o statečnosti, umění udržení si vlastního názoru navzdory těžkostem doby, síle přesvědčení, vzájemné podpoře a hrdinství.

Setkáváme se tu se skutečnými osobnostmi jako jsou Eva Braunová, nebo třeba Heinrich Himmler, v jak se domnívám, fiktivních situacích. Sympatizanti Hitlera zde splývají s těmi, kdo dělají vše pro to, aby přežili. Následovníci Hitlerových ideálů plíživě nastupují na scénu a ti ostatní se snaží jen přežít. Válka je tu vyobrazena ve velice neotřelém pohledu, tohle John Boyne zkrátka umí. Nechybí ani drobné a logické propojení s knihou Chlapec v pruhovaném pyžamu, které potěší. Chlapec na vrcholu hory je tak nějak brutálnější, pochmurnější, možná snad děsivější, ale i smutnější a při jejím čtení ucítíte ještě silnější bezmoc. Budete se bát, možná i uroníte slzu a rozhodně se nad hodně věcmi zamyslíte. Kniha má co dát jak mladším, tak dospělým čtenářům, kteří uvidí až za její okraj a dokáží v ní číst mezi řádky, zatímco pro děti bude hlavně varovně zdviženým prstem. Neuškodí ale, pokud se vy dospělí rozhodnete knihu věnovat svým ratolestem, když čtení doplníte i následnou diskuzí a dovyjasněním.

Chlapec na vrcholu hory je příběh o vypořádání se s vinou. Je to podrobný popis poutě malého chlapce, který se dostal do cesty vlivu silné osobnosti. Je to kniha o jiném pohledu na Adolfa Hitlera s nejrůznějšími perličkami, které ho mají z pohledu čtenáře polidštit a v jistém smyslu ospravedlnit všechny, kteří se dali jeho ideologií strhnout, ať už z jakéhokoli důvodu a s jakýmkoli úmyslem. Chlapec na vrcholu hory nikoho neodsuzuje, nikoho nekárá, pouze upozorňuje a šíří osvětu. Je to kniha skutečně pro každého, je to jednohubka, je to naprostá pecka. Tohle si musíte přečíst i v případě, že si myslíte, že vás historie nezajímá a že o ní nemáte ani potřebné minimální potuchy. Protože John Boyne vám natluče základy do hlavy tak nenásilně, že budete koukat. Samozřejmě je třeba být opatrný s hranicí skutečnosti a fikce, ale neuděláte chybu, ať už budete knihu brát jako odrazový můstek nebo jako svou bibli. Protože tohle je dámy a pánové příběh, který stojí za to číst opakovaně, připomínat si a pracovat díky ni na sobě i na tom, aby se historie neopakovala.

90 %

Kniha vyšla u nakladatelství Slovart pod značkou BRIO.
Pořídíte ji snadno třeba zde.
Share:

6 komentářů:

  1. Pěkná recenze! :) Mám tuhle knížku v plánu, koupila jsem si ji v Anglii v originále, tak se na ni asi v průběhu července vrhnu.

    Krásné léto přeji!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc :) Doporučuji posunout v seznamu k přečtení výše, je opravdu skvělá :)
      Díky, tobě taky!

      Vymazat
  2. Nádherná recenzia! Zatiaľ som od J.Boyna čítala iba Chlapca v pásikavom pyžame, no v blízkom čase by som si veľmi rada prečítala niečo ďalšie. Chlapec na vrchole hory je zrejme silný adept... Fascinuje ma, ako dokáže spracovať rôzne témy ohľadom 2.svetovej vojny z rôznych uhlov. Pri Chlapcovi to bolo priateľstvo dvoch chlapcov, ktorý by mali byť nepriateľmi a nechápali tomu. Tu zas využil, ako sa dá zmanipulovať nevinný chlapec... Tvoja recenzia ma riadne navnadila :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji velmi pěkně :)
      Chlapec v pruhovaném pyžamu byl také skvělý, četla jsem ho před pár týdny :)
      Boyne je super, fakt ho obdivuju, doufám, že u nás vyjdou další jeho knihy :)
      To jsem ráda, jen se do knihy pusť, je skvělá.

      Vymazat
  3. Bomba, úžasná recenze, atmosféra příběhu na mě dýchla už z ní. Vím, jaké pocity jsem zažívala u Chlapce v pruhovaném pyžamu, takže počítám s tím, že něco podobného ve mně vyvolá i tenhle příběh. Pohled na bezbranné děti, které ke všemu opravdu přistupují s takovou nevinností, nenápadné vymývání mozků, z toho je mi prostě špatně.. Na knížku jsem moc zvědavá a věřím, že si ji dám brzy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji pěkně, to mám radost :)
      Rozhodně, troufám si po delší rozvaze říct, že se mi možná tahle kniha zažrala pod kůži ještě o něco víc, než předchozí :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři