14. 11. 2015

Syn - Jo Nesbø

Sonny Lofthus si odpykává svůj trest ve věznici Staten. Funguje zde jako zpovědník a uděluje rozhřešení těm, kdo o něj přijdou požádat. Za pravidelnou dodávku heroinu na sebe bere zločiny, které nespáchal. Jednoho dne však přichází čas na to, aby někdo vzal věci do vlastních rukou. Sonnyho cesta za odsouzením živých i mrtvých bude během na dlouhou trať, ale na jejím konci přichází odpuštění.

Sonny Lofthus strávil ve vězení velkou část svého života. Jediným světlým bodem jeho existence jsou drogy a schopnost naslouchat a odpouštět hříchy. Minulost ho bude provázet po zbytek života a stín, který v jeho duši zanechala otcova násilná smrt pro něj není jednoduché překročit. Sonny jako pravý antihrdina se svým vlastním pojetím spravedlnosti uchvátí nejednoho čtenáře i přese všechno, čeho se dopouští. Je tím nejméně typickým vrahem v historii detektivek. Má smysl pro čest a jakkoli se to může zdát neuvěřitelné, velkou spoustu soucitu a pochopení. Během čtení se několikrát přistihnete, že mu proti své vůli fandíte a že vám je ho snad i trošku líto. Sonny je bývalý zápasník a ani dekáda ve vězení na mu neubrala na kondici a inteligenci a vy budete žasnout nad tím, jak má všechno promyšlené a zvládnuté. Jeho schopnosti berou dech a způsobují husí kůži a snad i vyvolávají velkou dávku respektu. Jestli si myslíte, že jste už četli vše o utečencích z vězení a toto téma vás nemůže ničím překvapit, jste na omylu. 

Jméno Jo Nesbø je už dnes neoddělitelně spjato s Harrym Holem a jeho zarytí fanoušci mají jistě strach, jestli jim bývalý alkoholik a geniální detektiv nebudou v této autorově novince chybět. Odpověď zní - nikoli. Nesbø opět dokazuje, že je mistr spisovatel, ví, že ustrnout u jedné úspěšné postavy by byla velká škoda a přivádí k životu celou plejádu více než zajímavých postav. Šimona Kéfase si stejně jako hlavního protagonistu oblíbíte od prvních vět. Postarší policista s ne právě ideální minulostí, která však nezabraňuje tomu, aby byl naprosto nepřekonatelný v tom co dělá je naprostý sympaťák, jež by nedopustil, aby se někomu dostalo nespravedlivého odsouzení. Když mu ti nahoře přidělí novou parťačku Kari, není zpočátku příliš nadšen, ale chytrá mladá žena si ho získá a nakonec je mu skvělou oporou. 
Není to poprvé, ani naposledy, kdy proti sobě v Nesbøvých knihách stojí Osloská policie a agentura Kripos a autor se nijak netají důvody, které ho k zařazení této rivality do svých příběhů vedou a i zde tento prvek skvěle funguje. Ačkoli teoreticky stojí na stejné straně, Kripos je opět zastupován člověkem, jehož ego přesahuje jakoukoli snahu o úspěšné dopadení těch špatných a tím pádem je jejich spolupráce poněkud kontraproduktivní.

Celá kniha šlape jako dobře namazaný stroj. Samozřejmě nesledujeme pouze jednu dějovou linii. Případů tady máme hned několik a k tomu celou spoustu drobných zápletek, týkajících se především osobních životů postav, které nespadají právě do všeobecného průměru. Každý z nich má nějaké ty kostlivce ve skříni a jak postupně vyplouvají na povrch, veškeré nejasnosti začínají získávat na obrysech a všechno do sebe skvěle zapadá. 

Stejně jako v ostatních autorových knihách, ani tady nemohou v textu chybět nezbytné anglické fráze. Mně samotné tento trend vyhovuje, neboť mi přijde, že některé věci jdou zkrátka v angličtině vyjádřit mnohem lépe, než česky (nebo norsky), ale pokud cizími jazyky nevládnete, nezoufejte. Na konci knihy je zařazen slovníček, který vám jistě bude k užitku.

Myslím, že už je nějakých pár let jasné, že se na knihách tohoto autora stanete závislými jako feťák na své dávce a tak očekávejte abstinenční příznaky, které se po dočtení Syna jednoznačně dostaví. Sonny vám bude chybět, stejně jako většina ostatních, které stihnete během těch bezmála 500 stran poznat, snad s výjimkou Dvojčete, jež se řadí mezi opravdu odporné přírodní úkazy. 

Když sečtu všechna pozitiva, vychází mi z toho naprosto geniální počin. Nesbø netlačí na pilu. On prostě umí, všechno co napíše dává dokonalý smysl, v knize neexistuje nic jako díry v logice nebo nudná, hluchá místa, nic co by tu nemělo svůj význam, i když je třeba důvod některých věcí zřejmý až později. Věříte mu naprosto všechno a on toho využívá a hraje si s vámi, vaši trpělivost pokouší až skoro na hranice možností a pak vám konečně něco prozradí a otřese veškerými pečlivě budovanými hypotézami, které jste si stihli sesumírovat. Ale vám to nevadí, protože to má tak skvěle vymyšlené, že mu všechno odpustíte.
Syna doporučuji všem fanouškům autorova díla i úplným začátečníkům na poli severské detektivky. Nesbø má stále značný počet es schovaný v rukávě a nezdá se, že by mu někdy došla. Já tedy s napětím očekávám další jeho dílo.

90%

Ráda bych touto cestou poděkovala serveru palmknihy.cz za poskytnutí recenzního e-booku.
Pokud byste si Syna také rádi přečetli, můžete si ho pořídit zde.

Share:

10 komentářů:

  1. Ach jooo, Nesbo je proste laska a ja mam abstinencni priznaky, ted jsem mela chvilku pauzu, protoze mam miliardu knizek z knihovny (ano, porad :D ). Skvela recenze, HH je uzasny, ale na Syna se moc tesim, hodne me laka, tak uvidim, jak (ne)odolam :) Jsem rada, ze jsi hodnotila takhle pozitivne, i kdyz jsou ohlasy vice nez kladne, porad mi v hlave hlodalo takove to 'co kdyz to tak skvele nebude?' :)
    Vice dejovych linek mam moc rada, hlavne kdyz se v nejakem bode spoji. Na hlavni postavu i ostatni a zaporaka jsem opravdu zvedava :) Proste jsi nalakala :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D Pořád? Ty snad děláš i jiný věci, než že jen čteš, nebo co? :D Povinnosti? Teda!! :D
      Děkuju moooc! :)
      Popravdě mi HH vůbec nechyběl :) Mám ho hrozně ráda, ale tohle je prostě příběh, který si klidně vystačí i bez něj :) Odolávat nemá smysl! :D
      No jasný a čím víc budeš čekat, tím větší budou tvoje očekávání a větší pravděpodobnost, že tě nakonec zklame. Další důvod neodolat! :D
      Tohle je na něm fakt geniální. Spousta děje, ale všechno tak nějak souvisí, i když nemáš šanci odhadnout jak :)
      To jsem moc ráda! :)

      Vymazat
    2. Joo, fakt nechápu, kdo vymyslel povinnosti :D V tomhle případě jde ale taky o neustálé doplňování sloupečku :D Nedávno jsem si šla pro knížku, kterou nakonec neměli a bylo mi hrozně blbý odejít s prázdnýma rukama (i když doma hromada knih), tak jsem si půjčila jiné tři a to se vyplatí :D Asi nemoc nebo co :))
      Tobě koukám nestačí lákat jen recenzí, ještě mě postrkuješ v komentáři :D

      Vymazat
    3. Asi ten stejnej člověk, co vymyslel to, že den bude mít jen 24 hodin!! :D Obojí je stejně nesmyslný! :D
      :D :D Já taky nedokážu odejít s prázdnou. Vždycky se tam něco fascinujícího najde. Viz. v pátek, kdy jsem si odnesla sedm knížek, když jsem se šla "jen mrknout - maximálně pro jednu dvě knížky" :D Omlouvá mě, že jedno z toho byl komix a už ho mám přečtený. Celkem koketuju s myšlenkou, že napíšu recenzi, ale na komix jsem ji ještě nepsala (teď mě mrzí, že jsem nerecenzovala Zámek a klíč, ale na četla jsem to už v létě a takhle zpětně to asi nezvládnu).
      Nestačí! Čteš to už snad?! :D Evidentně musí vyjít na povrch mé zlé a zlomyslné já a ponoukat tě, dokud mu to nevyjde :D

      Vymazat
  2. Něco od Nesba bych si hrozně chtěla přečíst, ale pořád tak nějak nevím jestli se mi to bude líbit..
    Moc pěkná recenze.
    http://thereviewsforbooks.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně přečti, pokud máš ráda náročnější a zapeklitější detektivky. Jsou tam teda celkem masakry a tak, takže pro útlocitné povahy nic moc :)
      Díky!!! :)

      Vymazat
  3. Pořád tak nějak váhám, jestli se do Nesboho pustit, a myslím, že samostatná kniha stojící mimo sérii je dobrý začátek. Díky za velmi navnazující recenzi!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To rozhodně! :) Pokud nemáš chuť teď rozjíždět nějakou větší sérii, Syn je rozhodně dobrou volbou. O Nesbovi ti prozradí víc, než Krev na sněhu, takže jdi do toho! :) Budu se těšit na případnou recenzi! :)
      Děkuju!!!!

      Vymazat
  4. Nesbo je prostě frajer! Já jeho styl psaní, zápletky i postavy zbožňuji. Z toho všeho zkrátka sálá charisma jako blázen. Vyjadřuji se teď sice trochu neomaleně, ale jak jinak vyjádřit, že z Nesboho se jednoduše každý posadí na prd*l? :D Nemohu si pomoct, ale Sonny mi stejně trochu připomíná Harryho. Já mám tyhle nedokonalé a vlastně skoro až antihrdiny ráda. Strašně jsi mě na Syna nalákala a já už se nemohu dočkat až ho (doufám) najdu pod stromečkem.
    Vynikající recenze!! Ty to umíš tak parádně vyjádřit! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No největší. Já ho miluju a máš na tom určitou zásluhu i ty! ♥
      Je to prostě PAN SPISOVATEL. Umí a ještě je to fešák a to se prostě počítá :D
      Nevadí, neomalené vyjadřování já mám nejradši :D
      Možná trochu, ale to si spíš tak domýšlíme. Třeba kdyby to napsal někdo jiný, ani nás to nenapadne.
      Já je mám ráda jak kdy. V běžném životě bych k němu žádnou přitažlivost nepociťovala, ale takhle v knížce je vlastně fajn :)
      Doufám, že se ti vánoční přáníčko splní. Ty si tuhle knížku určitě užiješ :)
      Díky!!! :) :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři