22. 4. 2019

Bertík a čmuchadlo - Petra Soukupová (audiokniha)

Bertík s maminkou a jejím novým přítelem Richardem odjíždí na prázdniny na vesnici. Bertíkovi rodiče se nedávno rozvedli a Bertík nemá radost, že maminka teď žije s Richardem, který má povolenou kůži, vůbec není jako jeho tatínek a i když se ze všech sil se snaží, aby ho Bertík měl rád. Ten mu na oplátku dělá samé naschvály.

Bertík je vzpurný, vzpupný, vzdorovitý a zpovykaný kluk, který se obtížně vyrovnává se svou novou rodinnou situací. Pořád má v hlavě samé klukoviny a i když nemá rád, když je jeho maminka smutná z jeho rošťáren, nemůže si pomoct. Přece není vůbec fér, že už máma nechce být s tátou, ale přivedla si domů nějakého Richarda. Richard navíc chce, aby ho Bertík oslovoval Ríšo, ale to Bertík naschvál nedělá a sám pro sebe mu nehezky říká Rypouš.

Bertík a čmuchadlo se nese v pohádkovém duchu, ale zároveň mezi řádky pro děti dovedně skrývá jakéhosi průvodce zmateným a nepříjemným obdobím rozvodu rodičů. Děti tak při čtení či poslechu mimoděk načerpají jistou útěchu, pokud se třeba nacházejí v podobné situaci jako Bertík. Rodiče se rozvádějí a jeden z nich si třeba dokonce našel nového životního partnera, který minimálně z počátku nemá u dítěte šanci uspět a dítě pak nemá ponětí, proč se už všechno netočí kolem něj a jak je možné, že se už rodiče nemají tak rádi. Zapomeňte však, že by Bertík a čmuchadlo stačilo jako vysvětlení těžce individuálního průběhu rozvodů. Může být však jistou návodnou lucerničkou v tom nejšílenějším období.

Cit Petry Soukupové pro dětskou duši by měl být pověstný. Její neuvěřitelně vyvinutá empatie je pro psaní dětských knih požehnání a bolestně trefné komentáře vždy dokáží zdůraznit aktuální a podstatná témata tím správným způsobem a s právě tou správnou intenzitou. Senzační pozorovací talent a dechberoucí vyjadřovací schopnosti, to jsou dva aspekty vystihující spisovatelský talent Petry Soukupové.

Bertík není z podstaty zlý, ale je zlomyslný a zatím nedokáže, nebo nechce domýšlet důsledky svých činů. V pravou chvíli proto potkává Čmuchadlo. Tvora, který se mu stává jakýmsi morálním kompasem, kamarádem a zároveň rádcem, jehož rady jsou sice rodičovského charakteru, ale nepůsobí tak a proto se jim Bertík je ochoten přizpůsobit. Jakmile totiž nevycházejí z úst matky, která se pro jednou nepřizpůsobuje každému jeho vrtochu, či otce, který je příliš daleko, nebo snad dokonce Rypouše Richarda, dávají Bertíkovi najednou smysl.

Audioknihu pod svou hlavičkou vydalo nakladatelství OneHotBook a jak jsme již dávno zvyklí, opět odvedlo fantastickou práci. O senzační převedení Bertíkova vyprávění z papíru do sluchátek se postaral Matouš Ruml, který se na vzdorovitého, ale vnímavého chlapce schopného změny skvěle hodí, podobně jako Jan Cina v později vydané knize Petry Soukupové Nejlepší pro všechny. O hlas moudrého čmuchadla se pak postarala Veronika Kubařová, která i díky lehké dramatizaci přednesu dodala knize na naléhavosti a nevtíravé poučnosti.

S audioknížkou Bertík a čmuchadlo příjemně strávíte dvě a čtvrt hodinky, které vám utečou, ani nebudete vědět jak. Nenáročný, úsporný a jaksi povědomý jazyk Petry Soukupové se dobře poslouchá a věřím, že i hercům šel dobře od pusy. V tomto případě je perfektní poslech umocněn i skvěle vybranými interprety, jak již bylo zmíněno. Plačtivý, ufňukaný, či rozhořčený hlásek vzteklého dítěte, či shovívavý a trpělivý přednes když je třeba, to herci zvládli na jedničku. Nenápadné, instrumentální mezihry nejsou ničím zvláštní, ale bez nich by to zkrátka nebylo ono.

Bertík a čmuchadlo se sebevědomě zařazuje po bok ostatních knih Petry Soukupové, s vysoce aktuálním a přesným zachycením rodinné dynamiky v mezních situacích. Knížka je vhodná jak pro děti, tak pro dospělé, přičemž každá věková skupina si z ní odnese něco jiného a obě cílovky si ji dokáží užít po svém.
100 %

Audioknihu Bertík a čmuchadlo vydanou nakladatestvím OneHotBook si můžete poslechnout na portálu Audiolibrix.
Bertík a čmuchadlo
Portálu Audiolibrix bych také tímto ráda poděkovala za poskytnutí audioknihy k recenzi. 

Ukázku si můžete poslechnout přímo zde.

Share:

3 komentáře:

  1. O téhle sérii v audio podobě poslední dobou docela uvažuji. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to jen jedna samostatná kniha :) A krátká. Tak do toho jdi :)

      Vymazat
  2. Chciii!! Petra Soukupová a její dětské pohledy, miluju a skvěle jsi to zachytila :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři