20. 10. 2015

Sestrám by se milenci krást neměli - Sophie Ranald

Rose měla vždy vše, nač si vzpomněla. Nádhernou tvář a postavu, krásné oblečení, pozvání na vybrané večírky, vysoké sebevědomí a pohledné a bohaté muže, kteří se o ni zajímali. Její starší sestra Ellie se oproti tomu spokojí s pracovními kostýmky z výprodeje, večerem u piva s nejlepším kamarádem Benem či poflakováním se s nejlepší kamarádkou Claire a hlídáním její dcery a zároveň své kmotřenky. Většinu času by Ellie svůj život s Rose neměnila. Více než umění a vkusný drahý nábytek ji zajímá životní prostředí a sexuální osvěta mládeže. Vycházejí spolu perfektně a milují se nade vše. Pak ale Rose poprvé v životě má něco, po čem Ellie zatouží. Olivera. Pohledného muže kvůli němuž je ochotná se od základů změnit a kvůli kterému vážně uvažuje o nejhorší zradě, jakou může sestra sestře provést. Jenže právě zakázané ovoce nejlépe chutná.

Ellie je obyčejná holka. Má práci, která ji naplňuje, pár opravdu dobrých přátel a sestru se kterou výborně vychází. Má ráda svůj klid, který jí však společensky aktivní sestra v jejich sdíleném bytě moc často nedopřeje. Rose si zakládá na svých schopnostech coby pořadatelky večírků a Ellie je nucena se jich účastnit, jelikož by jí sestra jinak dala jasně najevo, za jak uboze osamělý považuje její život. 
Oliver je jeden z těch šarmantních týpků, které si zamiluje každá žena. Hnědé, trochu rozcuchané vlasy, pronikavý pohled, ostře řezaná brada, úsměv maličko nakřivo a tělo jako ze žurnálu. No znáte to. 
Elliin dlouholetý kamarád a bývalý přítel Ben je pohodář. Někoho takového ve svém životě potřebuje každá holka. Někoho, kdo vás zná lépe než sám sebe, kdo s vámi vyrazí nezávazně na pivo a vyslechne všechny bolístky světa a se kterým se můžete účastnit pravidelných kvízových večerů.

Knížka je tak britská až to mlátí dveřmi. I přesto, že jsem o jejím původu předem nevěděla nic, poznala jsem  to okamžitě. Britská atmosféra z ní přímo sálá a jejich syrový britský humor na sebe nenechá dlouho čekat. Milovníci Londýna si přijdou na své, neboť si mohou na každém kroku představovat prostředí, ve kterém se postavy právě nacházejí, neboť místními názvy autorka rozhodně nešetří. Stejně tak typickými klišé stereotypy ženských románů. Možná i díky vlastní orientaci Sophie vložila do příběhu snad až příliš mnoho homosexuálně orientovaných postav, jako by příliš tlačila na pilu co se světovosti a odvázanosti týče a záměr šokovat či vytvořit zajímavé a neokoukané společenství lidí se tak trochu míjí účinkem právě proto, že v dnešní době už na homosexualitě nic šokujícího, zajímavého nebo pobuřujícího není. 

Veškeré zápletky jsou průhledné jako sklo a minimálně každý, kdo už má pár knížek podobného ražení za sebou po třetím řádku pochopí, jak všechno musí dopadnout, ale to nic nemění na tom, že jsem se při čtení královsky bavila a bezpočtukrát zachrochtala smíchy nahlas. Hlavní zápletka pro mě nebyla tím klíčovým zdrojem zábavy, ale tou omáčkou kolem si mě autorka získala. Na můj vkus spisovatelka vsadila na příliš mnoho náhod, nicméně takové hlouposti jí nehodlám vyčítat. Knížky jako je tahle nejsou o tom, aby do sebe vše stoprocentně zapadlo a aby se v nich děly věci jako vystřižené z každodenního života. Jde v nich především o odpočinek, zábavu, bagatelizaci a oproštění se od vážných problémů a stereotypu. A toho všeho se čtenáři jednoznačně dostane a to ve značně koncentrované míře.

Knížka Sestrám by se milenci krást neměli nabízí přesně to, co od ní očekáváte po prolétnutí anotace a pohledu na její obálku. Vtipný a čtivý román s trochou lásky, spoustou nadsázky a nepřeberným množstvím situací, při nichž vám za postavy bude občas trapně, občas smutno a jindy budete chtít být v jejich kůži. Každopádně vám mohu slíbit minimálně jeden večer plný pobavení. Jakmile vezmete knížku do ruky, neodtrhnete se, dokud nezjistíte, že čtete poděkování autorky a že je po všem. 


88%

Ráda bych touto cestou podekovala internetovému knihkupectví palmknihy.cz za poskytnutí recenzního e-booku.
Vlastní e-knihu si můžete pořídit na tomto odkazu.

Share:

8 komentářů:

  1. Souhlasim s tou omackou, taky si me tim autorka ziskala :) a jsem asi trapna ale strasne dlouho sem si myslela ze to skonci jinak! Jako fakt! Naivka no :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že jo? :) Bylo to zkrátka hrozně vtipné :) Fakt? :D Tak to mně fakt přišlo, že to bylo šíleně průhledné :D :D Ale možná jsem jen jasnovidec :D

      Vymazat
  2. Knížka vypadá trošku předvídatelně, ale hlavně jako milá a zábavná oddechovka :) Určitě se po ní podívám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro mě byla šíleně předvídatelná, ale třeba ne každý to uhodne, jak vidíme v komentáři výše :) :D Oddechovka to je, fakt jsem se hrozně zasmála :)

      Vymazat
  3. Jeej, to zní skvěle, někdy si ráda přečtu podobný příběh :)) a jak jsi říkala o tom typickém krasavci, tak ještě než jsem se dostala k tomu, že se to odehrává v Londýně, tak jsem si přesně říkala, že určitě bude mít i britský přízvuk, to je vždycky třešnička na dortu těch typických hezounů :)) Super recenze, obálka mě nezaujala na první pohled (ach, jak jsem povrchní :D ), ale shrnula jsi to opět lákavě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každá trochu holčičí holka někdy potřebuje něco takového :)
      Jo, to je fakt :D To milujeme :D Britům prostě němůžeme odolat :D Máme to zakódované v genetické výbavě, nebo co :D
      Děkuju moc :) Mě taky ne, ale chtěla jsem něco, o čem jsem tušila, že zvládnu přečíst za tři čtyři hodinky, odpočinu si u toho a pobavím se a přesně to jsem dostala :) Ideální :) Děkuju moc :)

      Vymazat
  4. Úžasná recenze, jako vždycky :) Mela jsem v planu to někdy cist, ale musím říct, že jsi me ted docela nahlodala, abych po tom koukla co nejdřív :D v mem roce plném maturitní četby bude něco na odreagování treba:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji pěkně :) :) :)
      Jůůů :) Tak to jsem ráda! :) Rozhodně po tom mrkni, je to sranda a ani ti to moc nenaruší plán maturitní četby, protože to sfoukneš jako nic :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři