23. 7. 2015

Abeceda knihomola #R

Je tu další díl perfektního projektu, který mají na svědomí Kristý a Marky. Úkolem všech zúčastněných je vytvořit abecedu knihomolů, neboli jednou týdně zveřejnit tři asociace týkající se knih, začínající na dané písmeno. Tento týden se nese ve znamení písmene R.




RECENZE
Čtení k mé osobě patřilo snad odjakživa. Vlastně jsem trochu překvapená, že jsem se nenarodila s knihou v rukách. A od chvíle, kdy jsem si založila blog je pro mě se čtením a knihami neoddělitelně spojeno i jejich recenzování. Nedovedu si představit, že přečtu knížku a nesesumíruju si v hlavě i v editoru svoje nápady a myšlenky, které se mi během přemítání o daném příběhu vkradou do mozku.
Moje zoufalá paměť získává hlavní roli v polovině mých úvahových článků, ale aby všechno dávalo smysl, musím ji uvést i nyní.
Protože skleróza je moje druhé jméno, co si nezapíšu, to prostě za chviličku nevím, je můj telefon plný poznámek, které si během čtení píšu, abych nakonec věděla, co všechno chci zmínit v recenzi (dovedete si představit ten průšvih, když jsem si po dočtení Zmizelé tuto poznámku omylem smazala). Miluju i barevné post-it lístečky, ale ty překvapivě často zapomínám doma. Zato mobil mám u sebe vždycky.
Recenze jsou pro mě jednoduchou cestou nejen k utřídění myšlenek a ujasnění konečného názoru, ale také k zaznamenání pocitů, které mě během čtení zachvacovaly a které mi pomůžou uchovat si vzpomínku na danou knihu mnohem lépe, než shrnutí děje, nebo jméno hlavní postavy.


RYCHLOST/REKORDY
Člověk je tvor od přírody soutěživý. A co dokáže nejvíc vyhecovat a namotivovat mě? Já. Nevím, jak to mají nastavené jiní, ale já nejraději překonávám sama sebe. Ať už se jedná o sport, čtení, nebo životní peripetie, největší radost mi udělá, když překonám laťku, kterou jsem si nastavila svým předchozím konáním, případně důkladnou úvahou. 
Mojí velkou čtenářskou motivací je pochopitelně Goodreads challenge, která mi momentálně škodolibě hlásí, že jsem slušně pozadu. A to jsou prázdniny, prosím pěkně. Ale můžu snad za to, že jsem měla nabitý program a když jsem si lehla na sluníčko s knížkou, buď jsem usnula a tím pěkně zapracovala na svém opálení, nebo radši rychle vstala a vběhla zase pěkně do vody? Nemůžu. Samozřejmě. 
Nicméně abych se dostala k jádru pudla. 
Koho by nepotěšilo, když zjistí, že čte tak rychle, že překonává svou stanovenou rychlost a goodreads challenge krásně stíhá? A zaslechla jsem, že i čtečky knih dnes dovedou říct, jak moc rychle čtete a jak dlouho vám potrvá, než se dostanete až nakonec. Možná i proto řada lidí na čtečkách zvládne knížku sfouknout za o poznání kratší dobu, než knížku papírovou. Vím, že v případě čtení mnohdy nejde o kvantitu, ale o kvalitu. Mně ale záleží na obojím. A pak závodím. Klidně sama se sebou.
U čtení a u jídla moc nevyznávám názor, že když budu pomalejší, tak si laskominu lépe vychutnám. Kdepak. Snad právě naopak. To, jak rychle ji slupnu značí, jak moc si ji užívám, jak je mi blízká a že jsem s ní více než spokojená.
Další velkou čtecí a psaveckou motivací je blog. Mám ráda pravidelnost, ale na druhou stranu i pečlivost a v ideálním případě originalitu. Poslední zmiňované budu muset ještě trochu dopilovat, ale o to ostatní se celkem zdařile pokouším. Snažím se postovat často, ale ne za cenu odfláknutosti. Nechtěla bych se prezentovat něčím, o čem nejsem přesvědčená, že vychází ze mě a je to něco, za co se nemusím (aspoň v dané chvíli) stydět. I tady tedy svým způsobem závodím. S časem, kterého je zoufale málo a musím do něj nacpat i jiné koníčky, než jen blog a čtení.

RE-READING/READ-A-THON
Výdobytky moderní internetové společnosti, o kterých bych asi neměla ani tušení, nebýt toho, že jsem se k radostně připojila k značně rozsáhlé komunitě blogerů. I když je na světě tisíce knih, které si chci za svůj život stihnout přečíst a už teď vím, že pokud nenajdu nějaký pohozený kámen mudrců a nezvládnu zařídit, abych žila věčně, nebudu na to mít čas. Stejně mě to ale neodradí od re-readingů. Objevovat nové krásné a neokoukané příběhy je sice príma, ale někdy je fajn, vrátit se k něčemu důvěrně známému. I když už některé knížky znám prakticky slovo od slova, jednou za čas mě přepadne nálada se znovu ponořit do něčeho, u čeho vím co můžu čekat a jak to skončí. I re-readingy mají zkrátka své kouzlo. Znám i lidi, kteří je odsuzují, ale ochuzují se tím o něco nádherného. Nikdy nevíte, kolika drobností jste si při prvním, často překotném a spěšném čtení nevšimli. Kolik kouzelných střípků, ze kterých se skládá konečný obrázek jste přehlédli. Podle mě není důležitý cíl, ke kterému jste dospěli, ale cesta, kterou jste se k němu vydali. A těch může být nespočet. I detektivka může být napodruhé zajímavá. I ten nejpřímočařejší románek se může na podruhé zdát originální. A co teprve ten pocit, když si připomenete všechny emoce, které jste zažívali při prvním čtení knížky, která si našla a navždy zabrala své jedinečné místo ve vašem srdíčku.
Read-a-thonu jsem se zúčastnila všehovšudy jednou a to ještě tak s polovičním úsilím, neboť jsem měla výčitky svědomí, že bych se měla věnovat něčemu úplně jinému, ale ten koncept mě nadchnul. Jenže jediným řešením pro mě asi je uspořádat nějaký vlastní, neboť když je pořádá někdo jiný, je to vždycky v termínu, který se mi zoufale nehodí. No uvidíme, třeba někdy. Jak už jsem uváděla výše, jsem hodně soutěživý čtenář a ráda bych věděla, kolik toho zvládnu přečíst na jeden zátah, když na to budu mít čas a náladu. Jenže na druhou stranu vím, jak je to se mnou a plánováním co se týče čtení. Kdybych měla pocit, že musím, asi by to úplně neklaplo a žádný rekord bych nezlomila. Nejlepší jsou ty chvíle, kdy zasednu ke knížce a zcela neplánovaně u ní prosedím celý den a ani kdybych chtěla, tak mě od ní nic nedostane.

Jak vidíte lámání rekordů v případě čtení vy? Máte rádi read-a-thony? Děláte si pravidelné re-readingy svých oblíbených knih, nebo se k nim stavíte spíše skepticky? 

I tentokrát jsem se trochu rozepsala (moje články by se neměly hodnotit na počet slov, ale počet kilometrů) a udělala asi pět set neplánovaných odboček od tématu, ale věřím, že pokud jste dočetli až sem, tak vás tenhle můj zlozvyk nejspíš neodrazuje. 
Share:

6 komentářů:

  1. Já si k recenzím poznámky nepíšu, protože bych se zbytečně musela přerušovat ve čtení a stejně bych na ně při psaní recenze nebrala ohledy. Já si říkám, že co si nepamatuji, asi nebude tak důležité a nepotřebuje to v recenzi být :D I moje výzva hlásí že jsem trochu pozadu, ale já vážně nestíhám :D re-readingy si dávám skoro pořád, hlavně u HP, PJ nebo Eragona, to můžu číst pořád dokola :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně to přerušování v tomhle případě nevadí a nepamatuji si fakt nic. Podle mě je právě zajímavé vypíchnout v recenzi i ty třeba na první pohled podružné věci, které tam nemají všichni ostatní. Pak se recenze hned stává zábavnější a zapamatovatelnější, když je jiná, než tucet ostatních.
      U mě je to samozřejmě HP, CHERUB, HG, Řady nešťastných příhod a teď se k tomu připojí asi i ten PJ :)

      Vymazat
  2. Moc hezky sepsané! :) Myslím, že já mám oproti tobě ještě mnohem horší paměť :D Kdo je ten, co si týden po dočtení nepamatuje už ani jméno hlavního hrdiny? No? :D Ano, já! Do mobilu jsem si teď zvykla psát úryvky a citáty, které mě v knize zaujaly a pak je přepisuji do počítače. Občas si pak otevřu složku nějaké knihy a zavzpomínám a ponořím se zpět do atmosféry dané knihy, to je super :) Post-it jsou boží, ale moc je nepoužívám. Když čtu doma v obýváku, jsem dokonce líná zvednout se a dojít pro ty lepičky do pokoje :D Takže tak.
    Co se týče rychlosti, tak ta funkce na čtečce, která ti zobrazuje, za jak dlouho budeš na konci knihy, mi hrozně vadí :D Mám pak tendenci číst hrozně rychle a při každém otočení strany sleduji, kolik minut mi ubylo... Možná jsem jen divná :D U jídla se ale vždy snažím jíst pomalu. Tím spíš, když mi to fakt chutná.
    Re-readingy moc nedělám. Vlastně jsem knihu četla dvakrát jen jednou v životě a sice Parfém, příběh vraha. Pamatuji si, že jsem dočetla a okamžitě přelistovala na první stranu a začala číst znovu. Uznávám, že to musí být super, všimnout si nových detailů a znovu prožít ty pocity. Jak se ale znám, začalo by mě to asi brzy nudit. Potřebuji neznat děj. Read-a-thonu jsem se ještě nikdy nezúčastnila, také se mi nikdy nehodil termín. A vsadím se, že kdyby to bylo naplánováno měsíc dopředu, tak zrovna v ten daný den bych určitě neměla vůbec chuť číst :D Tak to prostě chodí.
    Super článek! Mě ty tvé dlouhé prostě baví :) Když máš co říct, tak proč to ostatně neprotáhnout!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji!!! :)
      No tak máš špatnou paměť na jména. Ale pamatuješ si třeba zápletky, nebo konce knih :D :D Já ne :D A někdy je to výhoda. Pak je i ten re-reading o dost zábavnější, právě proto, že ten děj neznám :D
      Já tu funkci právě nemám, hrozně mě to překvapilo, když jsi mi o tom říkala a mrzí mě, že mám starší Kindle, který to neumí :D :D A musí to být právě fajn motivace, když tě to takhle pohání dopředu :)
      Takhle začít číst od začátku hned po dočtení jsem měla hned několikrát (RPO!!!!!!), ale nikdy jsem to neudělala :D
      Přesně tak :D Kdybych věděla, že ten den je vyhrazený na čtení, vadím se, že by mě to zrovna nebavilo, nebo bych u knihy pořád usínala a podobně :D
      Díky moc!!! :) Tak to jsem ráda :)
      Díky za velice obsáhlý komentář :)

      Vymazat
  3. Doháním týdenní resty, po delší době jsem na počítači, tak si to jdu všechno přečíst :) Zase jsi to moc hezky vystihla :) Obdivuju, že potom na každou knížku napíšeš recenzi, já jsem ráda, když si pro sebe něco sesumíruju v počítači a něco krátkého napíšu na GR :) Blog by mě asi taky donutil, ale takhle nemám úplně motivaci :) Ale výpisky si dělám, často si vypisuju i některé pasáže :)
    S těmi rekordy a překonávání sama sebe to mám podobně :D A přesně, GR mi dává dost jasně najevo, že trochu nestíhám, jen co přišly prázdniny, já mám méně času než během školního času, zvláštní :D Někdy si řeknu, že si knížku vychutnám, že ji nechci hned přečíst, ale to se prostě nedá, když je čas a knížka je skvělá, neudržím se :) Proto mám ráda i re-readingy, už to teda u mě musí být, abych knížku četla znovu, taky se spíš soustřeďuji na příběhy nové, ale ty srdcovky čtu opakovaně :) read-a-thonu jsem se ještě neúčastnila, protože mi to taky vždycky nevyšlo časově, ale někdy bych to ráda zkusila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jééé, ty jsi zlatíčko :) :D Díky! :)
      Teď jsem to teda trošičku porušila, na první dva díly Bohů Olympu jsem ji nenapsala, ale rozhodla jsem se, že si tu sérii budu ještě chvíli šetřit a pak si je přečtu znova a zrecenzuji zase celou sérii naráz :) A pak byly za existenci blogu už jen dvě knížky, které jsem přečetla a nezrecenzovala. A to před pár dny komix Nezadaná, ale o tom jsem napsala na Goodreads a mám pocit, že toho ani o moc víc říct nejde a pak Čtyřka - divergentní povídky. A povídky se taky recenzují dost těžko...takže ano...fakt recenzuji vše :) A dělám to ráda :) A výpisky úplně stačí :)
      Je to paradox, ale mám to tak taky no :D
      Já se ani nesnažím si knížku "vychutnávat" pomalu. Čtu jak umím, to znamená rychle a zběsile :D
      Tak třeba někdy nějaký read-a-thon uspořádám a předem zjistím, jestli se ti to bude hodit :) :D

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři