11. 6. 2018

Je nevědomost důvodem ke zbavení se zodpovědnosti? - Oni nevědí, co činí – Jussi Valtonen (audiokniha)

Americký neurovědec Joe Chayefski toho za svůj život stihnul prožít hodně. Stal se úspěšným vědcem, nějakou dobu žil ve Finsku, kam se přiženil, následně od své ženy i malého syna odešel a založil si ve Spojených státech novou rodinu. Nyní se zabývá kontroverzním výzkumem a aktivisté za ochranu práv zvířat mu to dávají parádně sežrat. Zašlo to dokonce tak daleko, že začali ohrožovat nejen jeho vědecký projekt, ale hlavně bezpečí jeho rodiny. Starší dcera se navíc zdá se zaprodala marketingovému oddělení jisté bezskrupulózní firmy, která loví potenciální influencery ve školách a nabízí dětem poslední výkřiky technologií i neotestovaná psychofarmaka, která by měla zlepšit společenský status, sebevědomí a podpořit myšlení.

Ačkoli to v audioknižní podobě nevynikne, neboť se Bookmedia rozhodla do role interpreta obsadit jen jednoho vypravěče, kniha se věnuje pohledu tří postav. Těmi jsou Joe Chayefski, který působí tak trochu jako morous, jeho bývalá finská manželka Alina, jejíž pohled na věc vám bude buď naprosto cizí, nebo se s ní ztotožníte ze všech postav nejvíc a později dospělý syn Samuel, jež se po letech s otcem setkává za naprosto odlišných okolností, než by mohl kdokoli předvídat. Ačkoli by knize Oni nevědí, co činí beze sporu svědčily tři hlasy, nakonec se o ten jediný postaral vynikající Filip Švarc, jehož interpretace sedí zejména na chladného vědce Joea. Tvář Filipa Švarce možná není až tak známá, ale jeho hlas jistě znáte z jeho působení v oblasti dabingu. Práce s hlasem je pro něj proto naprostou přirozeností a knize jeho obsazení udělalo obrovskou službu. Opravdu kraťounké, ale příjemné hudební vložky mezi kapitolami jsou už jen třešničkou na dortu.

Oni nevědí, co činí je skutečně hutným příběhem, který začíná a končí skoro jako by se jednalo o dvě odlišné knihy. Autor má opravdu široký záběr a klobouk dolů před jistě obrovským objemem zrešeršovaného materiálu, kterým bylo potřeba se prokousat pro napsání takto rozsáhlé studie všeho možného od peripetií ve vědě, problému s integrací v cizí zemi, soužití s člověkem jiné národnosti, technologií, sociálních sítí a závislosti na nich, nekalých praktik firem zneužívajících nicnetušící teenagery či taktik aktivistů, kteří neznají hranice, když jdou za svým přesvědčením.

Anotace absolutně nedokáže postihnout, o čem kniha pojednává. Rozsah informací je tak nepředstavitelný, že byste neuvěřili, že se mohou zakomponovat do jednoho homogenního příběhu, dokud si neposlechnete nebo nepřečtete tuto knihu. Valtonen skvěle vyobrazuje bytostnou touhu být pořád online a neschopnost dnešní generace věnovat se přítomnému okamžiku. Obrázek dvou lidí, kteří si vyrazili spolu na večeři, a každý zírá do displeje svého telefonu už dávno není perverzní neuctivou urážkou, ale každodenní realitou. Dnes už nedovedeme být teď a tady, vystačit si se svými myšlenkami, potřebujeme podněty zvenčí, neustálý multitasking, nikdo jen nevaří nebo nesedí v autobuse, musí si k tomu pustit video, nebo sjíždět sociální sítě. Valtonen sice tuto skutečnost vyhnal do extrémů, ale skutečně jsme tak daleko od toho napojit si na hlavu elektrody a nechat si tu kulometnou palbu informací a podnětů vysílat rovnou na sítnici, dobrovolně se zahlcovat kvanty nepodstatných zpráv?

Všudypřítomný nátlak, aby váš online život předčil všechny ostatní a aby vypadal dokonale je neskutečně vyčerpávající a vzpomínky, které nevyvěsíme na sociální sítě, jako bychom neprožili. Není to šílenství? Co dětem připadá normální, dospělé děsí, obrovsky rychlý rozvoj technologií je nevyhnutelný. Chceme se však dobrovolně uvrhnout do sociální izolace? Uzavřít se do online bubliny, která z nás vysaje veškerou osobitost?

Autor mimo jiné perfektně vyobrazuje neochotu teenagerů naslouchat rodičům či neschopnost navázat sociální vazby jinak, než online. Zabývá se problematikou pokusů na zvířatech i tím, jaký je rozdíl mezi vědeckými týmy ve Spojených státech a individualisty ve Finsku. Píše o tom, jak je těžké se pro cizince ve Finsku prosadit. Píše o xenofobii, o cikádách a celé další řadě zdánlivě nesouvisejících témat a tvoří spletitou mozaiku, která se při každém dalším poslechu může klidně jevit naprosto odlišně, než poprvé.

Kniha je poměrně náročná pro udržení pozornosti. Je velice dlouhá (více než 24 hodin) a neuvěřitelně komplexní. Skoky mezi časovými a dějovými rovinami na přehlednosti také nepřidávají. Text je navíc prošpikován anglickými frázemi a to ne tak, že je sem tam nějaké slovíčko, které s přimhouřenýma očima lze přehlédnout. Celé cizojazyčné věty mají pro děj zásadní význam a ne vždy se s neznalostí angličtiny dá pochopit, co tím chtěl autor říci. V naprosté většině se jedná o hovorové fráze, jejichž jemné nuance pochopí jen ti, kdo jsou v angličtině alespoň trochu zběhlí.

Pokud jazykem nevládnete, může být tento aspekt knihy opravdu zásadní pihou na kráse. Ti, pro které je angličtina druhou přirozeností se však mohou těšit na to, že pro ně anglické fráze dodají textu na intenzitě, protože jim jistě není cizí, že čas od času i oni přemýšlejí v cizím jazyce a mají pocit, že jedině angličtina dokáže přesně vyjádřit, co potřebují vyslovit. Pozitivem je, že interpretova výslovnost neruší a je opravdu zdařilá. Ačkoli Filip Švarc čte poměrně svižně a nijak přehnaně se neloudá, čtenáři vzhledem k délce knihy jistě ocení, že je nejlépe poslouchatelná v tempu 1,25 x zrychleném, kdy ještě hlas nepřeskakuje a není až příliš překotný.

Valtonen ve své knize klade celou řadu otázek a ne zas až tak mnoho odpovědí. Nechává čtenáře dumat a zároveň do něj hustí další a další podněty k zamyšlení. Tou hlavní otázkou však po celou dobu zůstává, zda to, že někdo neví, co činí, dělá z jeho činů něco omluvitelného. Ať už se jedná o nevinné banality, nebo skutečné zločiny ve jménu dobra. Tohle není nějaký svižný thriller, který nebudete moci přestat poslouchat. Přesto je na něm něco magického, co vás bude nutit se k němu vracet tak často, jak to jen půjde. Někdy možná budete mít chuť se o kousek vrátit, protože budete mít pocit, že vám něco ušlo. Každopádně však nebudete litovat jediné minuty z těch čtyřiadvaceti hodin, které s knihou strávíte. Není to kniha pro každého, to rozhodně ne. Pokud si k ní však najdete cestu, právě pro vás je určená. Vytrvejte a poslechněte si ji až do konce. Budete-li s ní mít trpělivost, bohatě se vám odmění.
80 %

Za poskytnutí audioknihy k recenzi bych tímto ráda poděkovala webu audioteka.cz
Share:

2 komentáře:

  1. Tahle knížka mi přišla strašně hutná hned z prvních recenzí a sice ji mám na TBR, ale věděla jsem, že si na ni budu muset asi udělat čas, že to nepůjde jen tak přečíst, proto fakt obdivuju, že sis ji dala jako audioknížku :) Tomu zatím nějak nerozumím :D I tvoje recenze je dost obsáhlá a nakonec vlastně nevím, jestli se do toho chci pouštět, i když ji hodnotíš spíš kladně. Zajímavé, to tu dlouho nebylo :) Recenze ale perfektní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To byla šílená dýlka těch 24 hodin, to ti povím :D Zrovna toto není úplně audio pro začátečníky, takže v tomto případě ti ji úplně nedoporučím. To až budeš ostřílenější :D Však já tě donutím tomu přijít na chuť :) :)
      Díky! ♥

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři