10. 11. 2015

Základy blogování aneb Co musí blog splňovat, abych se na něj s chutí vrátila

Nejsem žádný odborník přes webovky a vlastně ani nemám moc estetické cítění. Ale i tak mě některé věci vyloženě praští do očí a rozhodla jsem se sepsat pár postřehů, které jsem za léta brouzdání po internetu a tři roky intenzivního procházení blogů nashromáždila a které mi neskutečně trhají žíly.

Blogy v dnešní době získávají mediální sílu. A aby byla všechna ta snaha, kterou vložíte do obsahu smysluplná, chtě nechtě musí stránka k něčemu vypadat. Můžete mít sebelepší články, nejúžasnější recenze ve střední Evropě, ale pokud je váš blog uživatelsky nepřehledný, nebo je to jen šílená změť všech možných barev a stylů, kde pomalu nerozeznáte text od výzdoby, lidé se k vám už nevrátí.

Tenhle článek směřuji především na knižní blogy, neboť jiné prakticky nesleduji.
Nechci tady nikomu sahat do svědomí, nebo urážet ty, kteří třeba nedodržují tato jednoduchá pravidla. Jsou to jednoduše věci, kterých si všímám a které na mě působí.

Na jaké vychytávky byste se (dle mého názoru, který tady nechci vydávat za nějakou univerzální pravdu) měli soustředit, pokud chcete zaujmout čtenáře?

1) Světlé pozadí s tmavým písmem
Jedna z prvních věcí, kterou na cizím blogu registruji je právě tahle. Jistě, černé stránky vypadají super a k jistému druhu obsahu se neskutečně hodí, ale pro mě není nic horšího, než když přijdu na blog a po přečtení jednoho krátkého článečku mám zářivě světlé písmo navždy (no dobře, tak na minutu) vypálené na sítnici a kolem něj mi běhají mžitky z koukání na tuto nepříjemnou kombinaci. Ve většině případů se na tmavý blog se světlým písmem už nevrátím. To už by mě obsah musel jó uchvátit, abych tuto skutečnost překousla.

2) Font podporující češtinu
Na internetu je celá řada nádherných fontů. Zdaleka ne všechny však podporují češtinu. A i když se vám líbí sebevíc, zážitek z něj poněkud kazí skutečnost, že je zde každé písmenko s háčkem nahrazeno nečitelným znakem, v horším případě čtverečkem. Vzdejte se tedy raději originálních nadpisů ve prospěch srozumitelnosti. Věřte mi, že mnohem estetičtěji bude působit úplně obyčejné písmo, které umí háčky a čárky.

A když už jsme u té češtiny. Vždycky je lepší, když si dáte pozor alespoň na překlepy. Za hrubky bych sice taky trhala hlavu, ale ne každý může pravopis stoprocentně ovlivnit. Když je však na článku poznat, že si ho autor po sobě zjevně ani nepřečetl, protože krkolomnější věty svět neviděl a překlepů je tam taky pěkná úroda, pomyslím si své.

3) Vkusná barevná kompozice a maximálně dva druhy písma
V souvislosti s bodem číslo jedna si myslím, že ideální jsou spíš světlé, jemné, krémové barvy na pozadí a na nich tmavé písmo. Pokud jste podobně jako já esteticky naprosto mimo, nechte si poradit od přátel, kteří vidí, jaké barvy se k sobě hodí a jaké se navzájem tlučou. Váš blog nemusí nutně využít kompletní spektrum. Bohatě stačí tři barvy.
Ne, vážně nebude přehlednější, když bude mít blog fialové pozadí, žluté menu, zelený boční blok a růžové záhlaví, aby se jednotlivé části odlišily. Pouťově barevné blogy mě odrazují.
I na blogy se kupodivu vztahují určitá zákonitosti a pokud jste někdy psali nějakou odbornou práci, pravděpodobně jste slyšeli o pravidle, které stanovuje využití fontů. Nemusíte mít nadpisy, samotné články a menu různým písmem, aby se v tom člověk vyznal. Naopak. Stejnorodé fonty na celé stránce pozvedávají text na vyšší úroveň a ukazují, že víte, co děláte. Podtrhávání je úplně nepřípustné (s výjimkou hypertextových odkazů).
(Jo a Comic sans je největší zlo!!!)

4) Logické rozvržení, uživatelská přístupnost
Když si plánujete rozvržení blogu, je třeba se vcítit do člověka, který na vaše stránky zabloudí poprvé. Záhlaví zabírá celou stránku? Chyba. Ano, je sice moc pěkné, ale jakmile nevidíte aspoň část obsahu ihned, jak se vám stránka načte, je něco špatně.
Je třeba, aby ovládání a navigace byly intuitivní. Hlavní menu čekáte nahoře v zorném poli. A jestli chcete, aby váš blog lidé sledovali, šoupněte si gadget s Followers na nějaké inteligentní místo, ať ho čtenáři nemusí dlouho hledat. Víc než tři kliknutí, nebo pootočení kolečkem myši jednoho odradí.
Podobně jako hashtagy, jsou štítky velmi nápomocným nástrojem, ale jakmile jich je moc, nikoho nebaví a jsou spíš otravné a je jasné, že za jejich přítomností je nějaký pochybný cíl. Myslete na to, že méně je někdy více a založte raději méně obecnějších, ale jasných kategorií, než přidávat štítek, kvůli každé pitomosti. K čemu je totiž vůbec kategorie, ve které je jeden článek? Uživatele to nijak neobohatí. Štítky mají mimo jiné za úkol zavést čtenáře na blogu hlouběji do struktury stránek a ke starším příspěvkům, tak na to při jejich přiřazování myslete.

5) Seznam recenzí
Když objevím nový blog, mám chuť zjistit, jestli má pisatel podobný knižní vkus, jako já. To se ale dělá dost těžko, pokud na blogu nemá seznam recenzí. Dejte si tu práci a sestavte si ho. A to co nejdříve (protože věřte, že dělat seznam pro stovku recenzí naráz není žádná zábava). Uživatelé si pak spíš prohlédnou, co jste recenzovali a třeba i nějaký ten starší článek rozkliknou, než když jsou nuceni hledat manuálně a jít bůhví jak daleko do archivu.

6) Odpovědi na komentáře
Blog je přece hlavně o tom, že víte, že za klávesnicí sedí člověk jako vy. Blogy nemají být sterilním prostředím, jakým jsou klasické webové stránky. Baví nás na nich právě ten lidský faktor. Ale pokud už autora oceníte komentářem, očekáváte nějakou zpětnou vazbu, aspoň poděkování, v lepším případě dialog. Ale když se vám nedostane odpovědi ani v momentě, kdy položíte otázku týkající se článku, co si pomyslíte? Je autor moc zaneprázdněný na to, aby věnoval půl minuty odpovědi? Je moc líný/nafoukaný? Nebo ho to vůbec nezajímá a publikováním recenze pro něj práce končí?

7) Kvalitní fotky
Pro začátek aspoň nějaké fotky, které krásně rozbijí text a při delším rozsahu (takovém, jaký s oblibou píšu já) se pak čtení super dlouhého článku nejeví jako tak ubíjející činnost. Fotky zkrátka textu přidají na atraktivitě. Každý samozřejmě nemá možnost kupovat vybavení za desítky tisíc, nebo nemá doma ideální světelné podmínky, ale hezká fotka se dá udělat i obyčejným foťákem v mobilu, pokud má nápad a nějakou logiku.
Je tu také vždycky možnost zajít někam ven. Na zahradu, do parku, do lesa nebo kamkoli jinam, kde budete na chvíli možná vypadat jak blázni, ale přirozené světlo je (v určitou denní dobu) na focení nejlepší. 

Já osobně vždycky rostu z komínků knížek, kde jsou nápisy na hřbetech vzhůru nohama. Když už si chci vyfotit knížky na kupičce, tak si na tom dám přece trochu záležet no ne? Jasně, někdy je nápis třeba na hřbetu knížky vytištěn nelogicky tak, že musíte dát čelní stranu dolů, ale to snad není takový problém ne? Tahle maličkost je možná zrovna něco, co připadá divné jen mě, tak jsem se o ni jen chtěla s vámi podělit.

Nemusíte se ani za každou cenu snažit o super uměleckou fotku. Obyčejná knížka na nějakém rozumném pozadí úplně postačí. No a třeba na to časem přijdete a zlepšíte se. Je to stejné, jako se psaním. 

Naštěstí je na internetu i spousta blogerů, na jejichž fotky je radost pohledět a je vidět, že nad kompozicí přemýšleli a vážně se jim povedla.

8) Diverzita obsahu, ale ne roztříštěnost
Opět tu narážím na problém se sterilitou blogů. Já sama mám ráda recenze. Miluju jejich psaní, čtu je i na ostatních blozích. Ale rozhodně se nebráním jednou za čas nějakému oživení v podobě jiného obsahu. Ať už jde o povídání ze života, úvahový článek, nějaký druh pravidelného psacího projektu nebo prostě něco, co mi prozradí víc o člověku u monitoru. Když čtu něčí blog, mám pocit, že toho člověka pomalu poznávám a chci ho poznávat i mimo oblast knížek. Původním záměrem blogování bylo psaní osobních deníčků a já mám tenhle aspekt v určitém smyslu moc ráda. Chci znát blogerovy názory na určitou problematiku a chci číst i o každodenních, obyčejných věcech, protože mám pocit, že se o nich málo mluví. 
Také nemusíte mít nutně záběr úplně ve všem, co najdete. Buďte sami sebou a nesnažte se zavděčit každému.

Dnes musí být každý (nejen knižní hrdina) něčím výjimečný. Ale není vlastně právě ta všednost a obyčejnost vůbec nejzajímavější a nejopravdovější? 


Jak vnímáte uvedené blogové prohřešky vy? Máte pocit, že jsem na něco zapomněla? Co od návštěvy blogu odradí vás? 
Share:

72 komentářů:

  1. Naprosto mi mluvíš z duše, ani nevím, co k tomu dodat :) Nejvíc mě štve asi to neodpovídání na komentáře, to mě úplně přejde chuť ten článek okomentovat, když vím, že to stejně bude bez odezvy :D Přidala bych ale ještě jednu věc, která mě vytáčí - když má blog meme na každý den a autor nepíše snad nic jiného, než každý den v týdnu nějaké meme.. které navíc spočívá ve věcech jako opsat jednu větu z knížky a podobně :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že jsi přece jen přišla na to, co k tomu dodat! :) Každopádně díky! :)
      Přesně tak. Já tomu prostě moc nerozumím. I když je v komentáři jen jedna věta, třeba pochvala, sluší se odpovědět aspoň díky, nebo bů...cokoli... :)
      No to mě taky nebaví. Klidně každý den článek, ale musí být něčím zajímavý, původní nebo prostě kreativnější, než opsat jednu větu z knížky. To se hodí na to to tak jednou šoupnout třeba na facebook blogu jako hru a ne z toho udělat celou rubriku :D

      Vymazat
  2. relativne nedavno sem si udelala seznam recenzi ... a pak sem si ho debil smazala ... :-D takze ted sbiram trpelivost projet ty clanky vsechny znova ... :-D sakra sakra sakra :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to naštve :D sama vím, jak dlouho jsem sepisovala ten svůj, když jsem si ho blbec taky neudělala hned z počátku :D
      No držím palce, ať najdeš čas to udělat znovu. Je to z mého pohledu fakt hodně důležité :)

      Vymazat
    2. Já zrovna nedávno celý seznam upravovala, aby vypadal hezky a taky ho dělila na dva. Nic jiného mi nikdy dřív nedalo tolik prace. Upravit odkazy pro téměř 300 recenzí je šílené. :D

      Vymazat
    3. Upřímně si s tím svým taky musím pohrát. Zlobí mě tam velikosti písma, které nemohu dostat do latě :D Ale jeho přítomnost je pro mě momentálně nejdůležitější! :D
      Asi tak. Já se s tím patlala hrozně dlouho :D Ještě horší bylo, když jsem se rozhodla si články po jednom zálohovat do wordu (protože je obvykle píšu rovnou do editoru), ale nedokončila jsem to. To se nedalo :D
      Chápu, 300 je úctyhodné číslo! :)

      Vymazat
  3. Jé, to je super, já se zrovna dneska rozčilovala nad tim, jak si může holka, která má tisíce shlédnutí a je relativně známá, vložit titulní fotku s nápisem, kde je Ř totálně jinym písmem než zbytek textu :D Nehledě na to, že tenhle problém má i v nadpisech rubrik na blogu, což ho fakt dost degraduje...
    Ale musim se smát, když se podívám na svůj první návrh webu, naštěstí je přítel grafik a má fakt vkus, jakože na chlapa vážně dobrý :)) Takže nám to trochu zpacifikoval a sem tam mě rozčílí nějakou ne úplně jemnou kritikou :D
    V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! :) No právě!! :D To je totálně na palici. Pak si říkám, jestli jsem divná já, že mi taková věc vadí, nebo co :D :D
      Vypadá to hrozně hloupě a nevím, jak to někdo může tak nechat. Jako jasně, člověk třeba na svůj blog nechodí tak často a nekouká na něm pohledem toho návštěvníka, ale stejně! Come on! :D
      Jako můj první design byl taky celkem úsměvný. Žádná trága, ale ani žádnej hvězdnej :D
      Tak to máš super :) Mně zase design dělala kamarádka. Já bych to vůbec nezvládla :D
      I kritika je fajn, když je podnětná :)

      Vymazat
  4. Niektoré body (ako napríklad to o pozadí alebo fontoch, či chaose nad chaosom) sú pravdivé a "našla som sa v nich". Ale musím povedať, že o viacerých som nikdy neuvažovala, ale niečo na nich bude.
    Mňa osobne asi najviac odradí celková neprehľadnosť, keď neviem, či som práve otvorila ten alebo ten článok alebo čo som to vlastne otvorila. A ak tam namiesto nejakého menu alebo niečoho podobného nájdem len zoznam sekcií, väčšinou utekám. Môže to byť skutočne kvalitný blog so zaujímavými príspevkami, ale keď sa tam nevyznám, vzdávam to a vrátim sa na blogy, ktoré poznám a milujem.

    Inak skvelý článok, dobre napísaný :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě napadlo sepsat něco takového a nejdřív jsem si říkala, že toho ani nevymyslím dost, aby z toho byl slušný článek, ale nakonec to nějak přišlo samo :)
      Přesně tak. Když ani nevím, jak se dostat na domovskou stránku, nebo kde najdu recenze, prchám...Přes štítky se zejména u recenzí proklikávám nerada. Sama mám v menu některé rubriky ještě přesměrované na štítky, ale dle mého názoru u těch, u kterých to není takový problém.
      Právě. Obsah je důležitý, ale první dojem můžeš udělat jen jednou.
      Díky moc!!! :) Vážím si toho!

      Vymazat
    2. Prvý dojem je veľmi dôležitý. Preto tiež utekám z blogu, keď zbadám gramatické chyby.

      Vymazat
    3. Jako občas to ujede skoro každému, ale když je to s železnou pravidelností jedna chyba za druhou, tak mi to vadí.

      Vymazat
  5. Mas pravdu, nejhorsi jsou blogy s cirkusackym pozadim a pruhlednou strankou...Nechapu, ze si to tak nechaji... Myslim, ze vse spravne splnuji, az teda asi na to zahlavi a stitky, s tim bojuju:).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každý někdy začínal, ale jsou věci, které úplně praští do očí i toho největšího začátečníka, pokud má trochu vkus a soudnost :)
      Tak to je dobře! :) A neboj, vždycky je na čem pracovat. I já určitě dělám nějaké boty :)

      Vymazat
  6. Naprosto souhlasím s tím, že autor by se měl vyvarovat překlepů a do očí bijících gramatických chyb (nějaká chybějící čárka ve větě se dá přežít), to mě spolehlivě odradí, protože když už něco píšu a zveřejňuji, tak si to snad po sobě přečtu, ne? Jo a neodpovídání na komentáře mě taky rozčiluje, zvlášť když tam má autor napsáno, jak má z komentářů radost a těší ho :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak. Když už se chci prezentovat písemným projevem, dám si trochu pozor. Čárky jsou pro mě trochu úskalí, mám pocit, že je občas trochu nadužívám, ale jsou i horší prohřešky :) Já si po sobě čtu články několikrát. Nechávám je i uležet přes noc, upravím největší nesmysly jako opakující se slova a pak teprve publikuji.
      Přesně tak. Odpovědět je slušnost a pokud nechce, aby na článek lidi reagovali, je sekce komentářů celkem zbytečná.

      Vymazat
    2. Mám s čárkami úplně stejný problém :-D Někdy je tam sázím až moc, dle naprosto nelogického hesla - raději ji tam dám, než aby tam chyběla :-D Taky si po sobě čtu články několikrát a někdy se fakt divím, kolik překlepů a chyb objevím i po několikátém pečlivém přečtení...

      Vymazat
    3. :D :D Tak to jsem ráda, že to nedělám jen já :D :D
      Přesně. On když to člověk čte po sobě, zvlášť několikrát, tak to nevidí. Proto je dobré to nechat uležet přes noc :)

      Vymazat
  7. pěkný shrnutí a víceméně se vším souhlasím. Jen posledním bodem se třeba zatím nedokážu řídit, protože svůj blog stále tak nějak formuju a hledám, kterým směrem půjdu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! :) Tak jasně, každému chvíli trvá, než najde svůj styl a všichni jsme začínali. Tak přeji hodně štěstí a pevné nervy a ať tu pravou cestu najdeš! :)

      Vymazat
  8. Souhlasím se vším vyjma prvního bodu, mám naprosto opačný problém. Jakmile najedu na světlé pozadí s tmavým textem, rozjíždí se mi oči a špatně se mi zaostřuje :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasný, to už je možná hodně individuální, ale zatím jsem se vždy setkala spíš tím, že vadí světlé písmo na tmavém pozadí :) Koneckonců černé na bílém je přirozenější - i v knížkách to tak je :)

      Vymazat
    2. Souhlasím, s obojím - asi záleží na každém, co se mu čte líp. Osobně to moc neřeším. Pokud nemá blog světlé písmo na světlém pozadí :D Ovšem díky tvému článku mi došlo, že bych sama u sebe měla trochu zjednodušit přehlednost, takže se na to zaměřím :)

      Vymazat
    3. Přesně tak :) Já to řeším a nedokážu se od toho oprostit :D
      Jsi milá! Jsem ráda, že ti článek trochu pomohl :) :)

      Vymazat
  9. se spoustou veci souhlasim, ale bohuzel ne kazdy na to ma, aby takove veci na blogu zvladal, takze je nekdy dulezite taky hledet na obsahovou stranku nez na vizualni...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jasně, ale myslím si, že tohle jsou zrovna celkem základy a doufám, že třeba tenhle článek někomu pomůže se trochu zamyslet a něco zlepšit :)
      I obsahová stránka je dost důležitá. Dokonce důležitější, ale člověk má jen jednu šanci udělat první dojem a tím je právě vzhled blogu :)

      Vymazat
  10. Myslím, že jsi nic nevynechala. Se vším souhlasím. Ten seznam recenzí bych si měla sestavit, ale stejně poslední dobou tolik nerecenzuji a tak mám aspoň seznam přečtených knih. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Ale určitě ano. Tohle jsou jen takové základy. Třeba ještě někdy dojde na nějaký druhý díl, až nasbírám další poznatky :D
      Určitě ho vytvoř i zpětně. Je to hodně důležité pro orientaci a pak vážně lidé přijdou i na dávno publikované recenze (což tedy u těch úplně prvních, psaných před lety někdy není úplně žádoucí :D)

      Vymazat
  11. Dělat seznam recenzí mě nenapadlo. Ale přemýšlením o tom, jak bych jejich stránku do blogu začlenila, mi vnuklo nápad, který vyřeší i nějaký další problém. Díky moc!:) Pouťově růžová Kokoska :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc a moc ráda, že ti můj článek třeba trochu pomohl a vnukl ti nápad a ten nápad ti vnukl další nápad! :) Nemáš vůbec zač. Udělala jsi mi radost :)

      Vymazat
  12. nechces mi zkritizovat blog? ;-) zajimal by me tvuj nazor :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejsem žádný odborník a nevím, jestli mám vůbec právo něco takhle přímo kritizovat (i když předpokládám, že jsem to ve článku už udělala :D), ale pokud o to opravu stojíš, nějakou konstruktivní kritiku možná dát můžu (pokud bude co kritizovat samozřejmě :) Mrknu se)

      Vymazat
    2. Přesně tak, také by mě zajímal názor :) Ať víme, co zlepšit, že ano? :)

      Vymazat
    3. v pohodě, kritizuj, nazor ostatnich me zajima, jestli s tim pak neco udelam je uz vec druha :-P

      Vymazat
    4. Moje postřehy máš na osobním facebooku :)

      Vymazat
    5. Ailes, kam mám případné poznámky napsat tobě? :)

      Vymazat
    6. Klidně na blog do komentářů :). Děkuju!

      Vymazat
    7. Poslala jsem ti zprávu na goodreads :)

      Vymazat
  13. Super článek :) Po jeho přečtení jsem minimálně půl hodiny zkoumala svůj blog a přemýšlela jsem, co všechno musím předělat. Zjistila jsem, že to bude ještě běh na dlouhou trať, pořád totiž nejsem s jeho vzhledem spokojená. A asi teda nikdy nebudu :D
    Jinak fonty nepodporující češtinu mě dost štvou, moc nechápu, že to někomu nevadí, já jsem kvůli tomu zavrhla takových druhů písma..
    Seznam recenzí jsem sepisovala nedávno a připadala jsem si dost blbě, že jsem jich tam měla asi jen patnáct.. Ale i tak mě to nebavilo, takže ještě že jsem se do toho pustila tak brzo.
    Ale v čem s tebou souhlasím asi ze všeho nejvíc - fakt nemám ráda fotky komínků knížek s názvy vzhůru nohama! Jsem ráda, že nejsem jediná, komu to vadí :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju!! :)
      :D :D No tak jsem ráda, že byl článek tak působivý, že tě přinutil k takové sebereflexi :) Ale určitě budeš, až najdeš to pravé :)
      Přesně tak. Nechápu. Taky se mi jich spousta líbí, ale nemá cenu to lámat přes koleno, když potřebuješ háčky :)
      Náhodou, patnáct je taky fajn! A aspoň je teď už budeš přidávat jen po jedné a to je velké ulehčení! :)
      Děkuju! Už jsem myslela, že jsem blázen! :D

      Vymazat
  14. Naprosto s tebou souhlasím a opět tě obdivuju za dlouho slohovku. Já na takové dlouhé články nemám vůbec čas, maturuju, ale snad za rok se k tomu taky dostanu :D Mě taky štve, když je blog nepřehledný a přitom není těžké založit si nějaké rubriky a přidávat ke článku štítky, které pak i vložit do postranního menu, aby si mohli návštěvníci rozkliknout, co potřebují. S tou černou barvou souhlasím, ale musím se přiznat, že mi mnohem víc vadí barevné vzhledy - a tím mám na mysli, když blogeři použijí tolik barev, že to vypadá jako v cirkuse. To mi leze na nervy :D Ale beru, že se to někomu líbí :) A souhlasím s tebou, že mě vždycky dost zklame, když někdo neodpovídá na komentáře. Já poctivě odpovídám na každý, protože by to tak podle mě mělo být. Nejvíc mě dostává, když si pak někdo ve svých článcích stěžuje na nedostatek komentářů, když na ty, co mu tam někdo napíše, ani neodpoví. To je pak vážně na palici. Myslím si, že odpověď je slušnost.
    Ale musím se přiznat, že jsem na začátku byla to samé. Když jsem začala blogovat, tak jsem se v tom nevyznala a můj blog byl jeden velký chaos, ale když člověk chce, tak si může na internetu normálně najít návody, jak co udělat, takže jsem se během měsíce zorientovala. Pořád sice nejsem se svým blogem úplně spokojená, ale pracuju na tom :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju!!! :)
      Já taky nemám čas a stejně je píšu :D :D :D Dělám docela náročnou vysokou a člověk se potřebuje občas odreagovat (třeba v době, kdy by měl psát úplně jiné věci, než články na blog)
      Právě! I jednoduše a viditelně umístěné štítky přinejhorším pomohou, nebo přístup do archivu.
      Cirkus je fakt šílenství. To frčelo tak před deseti lety, když byly na pořadu dne blogísky s glitterkami a celebritami :D
      Já právě taky. Komentáře jsou moje největší odměna a hrozně mě baví s vámi komunikovat :)
      Jasně, všichni jsme začínali. Zpočátku je potřeba na hodně věcí přijít metodou pokus omyl, ale když vidím zavedený blog, který existuje už dost dlouho na to, aby dělal takové věci, tak mě to minimálně zaráží... :)
      Návody jsou všude, vždycky se můžeš zeptat ostatních blogerů. Maximálně nepomůžou :D


      Vymazat
  15. Mám moc ráda tyhle tvé články, prokládáš jimi recenze, není to jednolité, fakt palec nahoru :) Nikdy jsem nad tím asi takhle komplexně nepřemýšlela, asi bych neshrnula nějaké obecné rysy, které mi někde vadily a proto jsem se na stránku už nevrátila, ale v průběhu čtení jsem si některé věci uvědomila :)
    Pasáže o písmu, barvách a celkové přeplácanosti - úplně souhlasím, co tak ale sleduji, tak je to problém spíš mladších blogerů, kteří tak nějak mají rádi všeho hodně :)
    Seznam recenzí hodně oceňuji, někdy se dostanu ke knížce a po přečtení mě zajímá, jestli ji můj oblíbený blog má taky zrecenzovanou a co na to říká.
    Odpovědi na komentáře jsou pro mě taky dost určující, o tom jsme se spolu už bavily, někdy mě mrzí, když třeba položím otázku, něco mě zajímá a odpověď nedostanu, pochopím, že neodpoví na konstatování třeba úplně vždycky, ale na dotaz, zvlášť, když těch komentářů není třeba hodně? Nevím.
    Fotky mám taky moc ráda a líbí se mi kreativita, s kterou blogeři dost často přicházejí a hrozně ráda si je prohlížím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Terezko :) :)
      Já nad tím přemýšlím docela často, tak jsem si říkala, proč nesesmolit článek :)
      Je pravda, že to asi dělají mladší (blogování se vůbec omlaďuje - nebo je to tím, že tak rychle stárnu?)
      Přesně :) Je to pro mě dobrý ukazatel, jestli se na blog vrátit a jestli mě bude bavit :)
      Bavily. A mě to právě taky mrzí. Kolikrát jsem nedostala odpověď bych už ani nespočítala na prstech...i když bylo ostatních komentářů pár...
      :) Já taky. Instagram je momentálně jeden z největších žroutů času a fotky v něm i ve článcích prostě oceňuji :)

      Vymazat
  16. Tedy, jak ty mi mluvíš z duše. Souhlasím s každým slovem. A fotky kupiček knih, kde jsou názvy knih vzhůru nohama, je taková moje noční mura. Úplně to nesnáším. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Kath! :) Tvé pochvaly si obzvlášť vážím! :)
      A děkuju, že vážně nejsem jediná, kdo má chuť bušit hlavou do zdi, když to vidí! :D :D

      Vymazat
  17. Muhaha, ještě nedávno (fan, dva roky to už budou) jsem měla tmavé pozadí a bílé písmo a musím se smát, že každý bod jsem do písmenka minimálně jednou v životě splňovala (kromě feedbacku). A možná ještě splňuju, hlavně když se mi chce už spát a článek po sobě dvakrát nepřečtu, to pak vrtím hlavou nad tím, co to píšu za kraviny. + Poslední dobou se fakt soustřeďuju jen na recenze, když nezbývá čas na nic jiného...

    Tyhle problémy se týkají hlavně těch čerstvých blogerů, co se ještě hledají, takže jim dávám šanci a když se mi obsah aspoň trochu líbí, ukládám si je do budoucna. :) Pěkný článek. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ono proč ne. V psaní blogu jsou stejně jako v životě různá období a když máš chuť na černou, tak máš chuť na černou. To, že z toho mě bolí oči neznamená vlastně vůbec nic :D A všichni se učíme postupně. Taky jsem určitě některé z prohřešků někdy provedla, ale co... Když se člověk snaží a baví ho to :)
      Taky někdy hrozně chci článek zveřejnit okamžitě, ale když se dokážu ovládnout a pak si ho s odstupem zkontroluju, jsem ráda a vypiluju ho.
      Taky mám období, kdy je to tu jedna recenze za druhou - buď jsem naspeedovaná a hrozně moc čtu a nevejdou se mi do rozvrhu publikování další články, nebo prostě nemám nápady a nechci to tu plnit úplně bezduchými výkřiky do tmy, jen aby tu něco (nebo něco jiného než recenze) bylo.
      Právě. A já doufám, že třeba tenhle článek někomupomůže :)
      Obsah je nejdůležitější, ale na cirkusáckém pozadí holt nevynikne...
      Děkuju!!! :) :)

      Vymazat
  18. Tiež mi veľmi nevyhovuje tmavé pozadie so svetlým textom, ale ešte horšie je napríklad tmavomodré pozadie so svetlomodrým alebo svetlozeleným textom! Ugh. A ešte tie iné krikľavé a neónové farby na bielom pozadí, človek si z blogu síce odnesie zážitok, ale len v podobe celodennej bolesti hlavy. Stotožňujem sa v podstate so všetkým, čo si tu napísala. Mne v mobile hádže niektoré blogy tak, že nemôžem prečítať mäkčene a pod. a ukazuje to ako ten hnusný štvorček. A potom nech si človek domyslí, čo to je za slovo keď má z piatich písmen 3 písmená s mäkčeňmi. :D Ale myslím, že to je chyba v mobile a nie u bloggera. Zoznam recenzii bol prvou vecou, ktorú sme na blog kedy hodili a som za to šťastná. Neznášam, keď sa musím hrabať v archíve blogu a nikde nie je skutočný zoznam recenzii.
    Keď sme písali odborné referáty alebo prácu z Tvorby projektu (menšia forma bakalárky), vštepovali nám do hlavy, že iba jeden druh písma je potrebný a všetko ostatné je zlé, dokonca nám font sami určili. Takáto skúsenosť je fajn a človek si to zapamätá a vyhne sa rozličným chybám.
    Nechcem rozpisovať celý článok, ale v podstate áno - súhlasím s každým jedným bodom. :!)
    Charlotte.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda. Neonové zářivé barvy (nebo takové písmo na tmavém pozadí) jsou taky šílené a jak říkáš, působí akorát tak bolehlav, ne pastvu pro oči.
      No právě :D Pětipísmenné slovo a z toho tři nečitelná písmena...to je pak počteníčko panečku :D Mně to teda mobil nedělá nijak navíc, oproti počítačovému prohlížeči (nebo jsem zatím vždycky na mobilu měla štěstí a nenarazila na to).
      No tak to ti závidím. Já na to sama přišla poměrně pozdě (nebo jsem byla šílenec a psala jsem hroznou spoustu recenzí v krátké době). Taky to nemám ráda a většinou se na to radši vybodnu.
      Přesně tak. Nepůsobí dobře, když máš v práci milion druhů písma. Taky to máme ve všech odborných projektech a bakalářkách a diplomkách dané. Písmo, velikost, napisy, řádkování - nepřípustné je podtrhávání. Smí se tučné a kurzíva...no a tak... :)
      Mohla jsi klidně rozebírat dál a dál :) Dlouhé komentáře miluju :)
      Díky! :)

      Vymazat
  19. Jo, máš pravdu, takdy zdrhám z pouťových blogů. Ještě mě docela rozčilují tzv. chvástačky, kde autor vyfotí haldu knížek, které si koupil za uplynulý měsíc, ale že by k nim hodil třeba jenom anotace, to ne...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takové blogy právě na blogování stále vrhají to negativní světlo, které přežívá ještě od dob blogů, které frčely, když mi bylo kolem třinácti.
      Chvástačky dělám, ale vždy o knížkách napíšu asi kilometrový článek, až mám strach, že se ani nikdo neodhodlá to číst. Oficiální anotace nepoužívám vůbec. Ani do recenzí a do haulu už vůbec ne. Ale je fakt, že je to kompromis k suchému článku složenému z fotek, které toho často moc neprozradí :)

      Vymazat
  20. Ahoj,
    já jsem vždycky vděčná za články tohoto typu. Jako čtenáři mě některé z těch věcí opravdu vytáčí. Fonty nepodporující češtinu mě třeba zase tak moc netrápí, u toho si vždycky řeknu, že to je vizitka toho autora, který vypadá jak tydýt, když si ani na tohle nedá pozor. To, že mi autor neodpoví na komentář mi taky žíly netrhá, ale přijde mi to líto. Ani mi nevadí světlé písmo na tmavém pozadí, pokud je celkově blog laděný tak, že to všechno do sebe zapadá a mám pak pocit, že bez toho by to prostě nebylo ono. Ale co mi fakt hodně, hodně vadí, to je pravopis. To je někdy taková katastrofa, že odcházím opravdu pryč. A ještě smutnější je, že to dělají i ti nejprovařenější blogeři.
    No ale jinak se sama trošku peru s členěním vlastního blogu. Sice ho mám dýl, ale opravdu se mu věnuju teprve posledních pár týdnů... Měla jsem přichystaný seznam recenzí (kterých zatím není moc), ale nakonec jsem ho nevím proč smazala. Tak si ho asi vytvořím znovu :D
    A kdyby se tu našla nějaká hodná duše, která by se ke mně koukla a pořádně mě zkritizovala, byla bych ráda. Lidí ke mně zatím moc nechodí, tak nemám téměř žádnou zpětnou vazbu a nevím, co třeba sama dělám špatně a nevidím to...
    Každopádně za článek moc děkuji, je parádní. Sem se určitě vracet budu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj :) Tak to mám velkou radost! :) Miluju, když někdo takhle ocení, co napíšu :) Je pravda, že je to každého věc a akorát si o autorovi pomyslíš, že je pako, ale i tak. Prostě si toho všimneš a tak nějak podvědomě strháváš pomalu ale jistě další a další body.
      Je to škoda! Právě ta zpětná vazba je přece to nejdůležitější a musí fungovat oboustranně! :)
      Asi je to pravda. Však jsem psala, že k jistému druhu obsahu se to hodí, ale mě z toho prostě bolí oči.
      Právě. Pravopis, slovosled a nečeské a nesmyslné věty. I u těch známějších. Jako u komentářů se tolik nehlídám, ale v článku si dávám záležet.
      No za mě určitě doporučuju vytvořit :)
      Já se k tobě ráda kouknu a povím ti, co vyloženě praští do očí mě (pokud se něco takového najde), jen teď musím odběhnout něco zařídit, ale budu na tebe myslet a prohlídnu si ho do konce týdne. Máš na blogu nějaký kontakt, kam ti to budu moci napsat? Mail, fb, goodreads...
      Nemáš vůbec zač. Jsem ráda, že se ti líbil :) Taková slova mě vždy zahřejí u srdíčka :) A doufám, že tě ani v budoucnu nezklamu :)

      Vymazat
    2. Jsem ráda, že jsi ráda :-)
      Samozřejmě každý má na ty jednotlivé body jiný názor, každý to vidí trošku jinak, to je jasné. Ale celkově mi ten článek mluví z duše, opravdu. Snad si to tu přečte víc lidí, uvědomí si to a něco s tím udělají :-) Že lidi ten pravopis neřeší třeba u komentářů, to chápu, to prostě každému občas ujede, když píše rychle. Ale ta forma projevu v článku i grafická podoba stránky dělá hodně a tím, že si na tom bloger dá záležet, může jedině získat.
      Budu moc ráda, když si na mě pár minut najdeš. Samozřejmě chápu, že to nebude hned, to je jasné. Prostě až budeš mít chvilku času a náladu. Mám na blogu kontaktní formulář, další kontakty na goodreads a FB musím ještě doladit, to je jedna z věcí, které si uvědomuju... Tak ještě jednou moc díky :-)

      Vymazat
    3. A já jsem ráda, že jsi ráda, že jsem ráda...no víš jak... :D :D
      Asi se začnu červenat a ani nevíš, jak velkou mi děláš radost dalším dlouhým komentářem! :)
      Vyloženě hrubky ve smyslu i,y snad nepíšu nikdy, ale jinak...občas katastrofa, co stvořím se všemi překlepy a tak (v smskách, zprávách na facebooku a tak)
      Nevím, proč by někdo vůbec chtěl blogový článek odfláknout. K čemu to pak je? :D
      Jdu se na to vrhnout teď. Trochu mi krachly plány, tak mám nakonec čas :)
      Kontaktní formulář mnohdy stačí, někteří nemají ani to :) A nechci ti tím spamovat komentáře :)
      Zatím není zač. Ozvu se za chvilku :)

      Vymazat
  21. Já si nemůžu pomoct, ale jediné, co se mi chce k tomuhle článku dodat, je děkuji, že existují i jiní lidé, kteří otáčí knížky nahoru a dolů, aby ty fonty na hřbetě šly vůbec přečíst :D Jinak se mi nic dodat nechce - napsala jsi vážně skvělý článek a myslím, že to ani není potřeba. Souhlasím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já děkuju!!!! :) Vypadá, to že to přece jen irituje víc lidí :D a mně z fotek občas připadá, že to je každému ukradené :D
      Jsi moc hodná, děkuju moc! :)

      Vymazat
    2. Mě může šlak trefit, když jsem na nějakém knižním bazaru, tam je vyfocená kupa knih k prodeji, a 9 z 10 je vzhůru nohama! To je takovej problém to otočit, když už to chci prodat? Proč bych se měla namáhat si to koupit, když se prodejce nenamáhá mi tu knihu správně ukázat? Ale na blogu jsem se s tím snad ještě nesetkala. To nějaký bloger fakt je schopný udělat? :D

      Vymazat
    3. Tomu taky vůbec nerozumím :D ale setkávám se s tím práve spíš na blozích, než v bazaru, tam vidím povětšinou jen jednotlivé knížky :)
      Áno, bohužel :D I ti lepší...

      Vymazat
    4. Není vůbec za co :)
      A ano, skutečně existují blogeři, kteří jsou toho schopni.
      Založíme výstupní kontrolu pro správné umísťování knížek na fotky? :D

      Vymazat
    5. Jo! Postavíme na pranýř každého, kdo se takového prohřešku dopustí! :D

      Vymazat
  22. Opět skvělý článek, hodně inspirativní. :)
    S bílým písmem na černém pozadí souhlasím, taky se mi to špatně čte a vlastně ani žádný takový blog pravidelně nesleduji.
    Jinak mě se hrozně líběj takový jednoduchý, čistý a minimalistický blogy. Zrovna nedávno jsem si říkala, že bych ten svůj mohla předělat, jelikož mi přijde dost "oldschoolový", ale nakonec jsem od toho upustila, protože se to ke mně hodí a asi si to i hodně lidí zapamatuje. Když ne obsahem, tak vizuálně určitě (jednou mi jedna slečna - na kterou si teď zaboha nemůžu vzpomenout - napsala, že na blog s jednorožcem a srdíčkama nejde zapomenout). :D
    Jen bych chtěla vyřešit ještě ty rubriky. Ale jsem na to hrozně líná a navíc nejdřív musím naučit, jak se to vlastně dělá (na což jsem ještě línější). Tak snad se k tomu někdy dohrabu. Navíc můj blog teď celkově stagnuje.
    Jinak s těmi fonty souhlasím (mne by to hrozně štvalo, kdybych místo nadpisů měla čtverečky).
    Jinak mi článek dal pár věcí k zamyšlení, až se zase pořádně vrhnu na blogování, tak doufám, že se v něčem polepším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujuuuu! :) To mě moc těší! :)
      Já právě taky ne, protože je mi to fakt nepříjemné :D
      Přesně tak. Elegantní, čistý, minimalistický styl je ideální. Samozřejmě je blbé, když všechny blogy vypadají pak stejně, proto já mám třeba trochu barevnější, i když se mi u ostatních líbí spíš takové poklidnější barvy. Ale zapamatovatelnost je taky důležitá :)
      Tvůj blog je takový roztomile ztřeštěný a i když je trošku do pouťovějšího ražení, k tobě mi to fakt sedí, ještě s tím Jednorožcem...navíc mi jsi prostě sympatická tak tě sleduju :D
      Na rubrikách není vůbec nic složitého, i když pokud to chceš udělat pořádně, třeba to chvilku potrvá :)
      Dokopej! Na stagnování máme příliš málo času, bloguj jako o život! :)
      Mě to štve nejvíc!
      Tak to je paráda! :) Vždycky je co zlepšovat (i já mám spousta slabin) a jsem ráda, že ti článek dal nějaký ten podnět :)

      Vymazat
  23. Moje srdce plesá! Víš, jak mě baví tvé úvahové články :D
    Občas, když brouzdám po internetu a pročítám si blogy, zůstává mi rozum stát. Jak dokáže autor blogu vymyslet tak šílenou barevnou kombinaci? To nevidí, že tohle a tamto nefunguje a že fotky přesahují šířku článku a tak dále a tak dále? Jasně - každý není odborník přes HTML, ale od toho jsou automatické šablony, které jsou na bloggeru opravdu snadné na použití a zvládne to každý. Ať má blog sebelepší obsah, jak ho může obyčejný smrtelník ocenit, když ta šílená kombinace barev pomavu vyvolá epileptický záchvat?
    Co se týče fontů, nemám co remcat, protože jsem s velkým rozčarováním zjistila, že můj font češtinu evidentně nepodporuje a tak jsou ě, š, č atd.. jiným fontem.. :D Obrovská záhada, protože toho bych si přece hned všimla! Ne až po půl roce! No nevadí, každopádně až posbírám dost odvahy a mé nervy budou správně uklidněné, vrhnu se na předělání.
    S tím gadgetem s pravidelnými čtenáři naprosto souhlasím. Některé blogy ho ani nemají a tak i když se mi obsah sebevíc líbí - nemůžu ho sledovat, protože nevím jak jinak si ho přidat, než kliknutím na příslušný gadget. A než abych se zabývala řešením tohoto problému, odeberu se raději na jiný blog. Upřímně, už když má člověk ten gadget úplně dole na stránce mi přijde dost otravné - taková důležitá věc má okamžitě upoutat čtenářovu pozornost.
    Se seznamem recenzí souhlasím :) Měla jsem dokonce tři - podle autora, žánru a názvu. Teď jsem to zredukovala jen na recenze podle názvu, protože s tím bylo hrozně moc práce a na žánry jsem zavedla štítky.
    Naprosto souhlasím s těmi odpověďmi na komentáře! Občas se mi stane, že čtu nějaký starší článek, mám chuť ho okomentovat, ale pak vidím, že je pod ním deset komentářů a bez jakékoliv reakce autora. No stojí mi to pak za to, křičet si tam do tmy? :D Tak nějak automaticky to beru tak, že je autor trochu nafrněnej, když mu nestojí čtenáři ani za sepsátní odpovědi na komentář. Když má čas na to psát blog, musí mít prostě čas i na odpovídání na komentáře! Vždyť pro mě jako blogerku je to jedna z nejmilejších věcí na blogování!!
    Mám strašně ráda fotky u článků.Vyfotit knihu a přidat k recenzi její fotku je přece to nejmenší, co autor může udělat. Jednak to i dlouhý článek učiní "stravitelnějším" a snažším na přečtení, ale hlavně je to hned mnohem atraktivnější na pohled. Oceňuji tu snahu, je mi jedno, jestli to autor fotí na mobil, foťák nebo zrcadlovku. Důležité pro mě je vidět progres, vidět že se snaží. Jasně - pokud bude mít půl roku tmavé fotky z mobilu pořád ze stejného místa, tak si řeknu, že je něco špatně. Ale zrovna u focení se dá značně zlepšovat i se špatným aparátem - naučíš se něco o kompozici, vychytáš světlo, expozici atd.
    S diverzitou obsahu také naprosto souhlasím :) Recenze čtu moc ráda, ale blog, který by neměl i tu "omáčku" by zkrátka neměl ten potřebný šmrnc. Chci vědět, kdo mi ty články píše :)
    Ještě jsi se někde v článku zmiňovala o štítcích. Ty jsou úplně geniálním vynálezem. Jen škoda, že někteří blogeři si je vloží na blog a nechají tam strašit uuuuplně všechny (můžeš si přece zaškrtnout jen pár těch, které chceš aby v tom seznamu byly). Úplně nechápu, proč si někdo v seznamu všech štítků zobrazuje štítky jako "5 hvězd", "4 hvězdy", když o kousek níž má tohle znovu nadepsané jako recenze dle hodnocení. Zbytečně nepřehledné.
    Moc moc povedený článek! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A mé srdce plesá a dělá přemety, díky tvému krásnému a předlouhému komentáři!! :) :)
      Každý se někdy utne, každý není nějaký přehnaný grafik, ale na některé věci si mohou dát pozor i začátečníci. Přesahující fotky jsou šílené (mně samotné přesahuje v menu e-mailová adresa a hrozně mě to štve, musím to opravit :D ). A ty předvolené šablony ani nejsou škaredé :) Některé jsou i vkusné a stačí pár malých úprav, které zvládne opravdu každý a neokoukaná šablona je na světě :)
      Taky dělám, nebo jsem dělala některé z uvedených věcí.Ale není na škodu to takhle natvrdo napsat. I samotnou mě to donutilo pár věcí doladit. Byly do drobnosti, ostatní si jich možná nevšimli, ale mě to vnitřně rozčilovalo.
      Těším se na tvůj nový design, i když se mi tvůj současný moc líbí :)
      Já vím, jak jinak to udělat. Upřímně jsem ten druhý způsob používala jako první. NA gadgety jsem se odvážila kliknout až později :D Kdyžtak poradím. Ale jak říkáš, stejně by tak podstatná věc měla být hned vidět :)
      Páni, tak až takhle jsem se nehecla. Líbilo by se mi mít podle názvu i podle autora, ale podle názvu musí stačit a každý, kdo umí zkratku ctrl+f si poradí :)
      Přesně tak. Výmluva - nemám čas na odpovídání na komentáře je stejně hloupá jako - nemám čas na čtení. Tak řekni rovnou, že máš jiné priority a nechovávej se za čas! :D
      Právě. Když vidím hrooozně dlouhý článek bez jediného obrázku, celkem mě to vyděsí :D tak nějak vnitřně, není to nic o čem bych rozhodovala sama :D
      Ve všem se člověk v průběhu času zlepšuje, když to dělá s chutí :)
      Na toto téma se chystám taky sepsat článek. Jednu dobu to bylo celkem klíčové - vata je nadbytečná a tak. Ale já ji mám skoro nejradši :)
      Právě :D jako štítky jsou fajn nástroj pro čtenáře, i blogera, ale v zájmu čtenářů je třeba trochu přemýšlet a vidět v tom tu přehlednost. Když je to jen změť tisíce slov, ani je nečtu.
      Když je tam obojí, tak je to divné, ale jinak mi štítky na hvězdičky přijdou dost šikovné. Možná je taky zavedu. I když doplňovat štítky ke starým recenzím - to abych i na to vyhradila celý den! :D
      Díííky :)

      Vymazat
  24. Jsem až na konci milionu komentářů, tak můj hlas možná zanikne. Nemám ráda blog, kde jsou před článkem samotným (nad) předřazeny nějaké rozměrné přípodotky. Většinou je to aktuální odezva na nějakou silnou událost, ale pak tam zůstane a člověka to mate. Taky různé "kalendáře s datumy" nemusí pro mě být hned na nebo pod záhlavím.
    Jasně, raději si půjdu projít komentáře, to bude poučnější. Sama za sebe se snažím takto "postiženým" blogerům ve Zprávě pro autora blogu" poradit vylíčením svého nekomfortu při přístupu k článku. A - psát jasně a přehledně co chci říct, a ne jato jsem to napsala v předešlé větě...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neboj, u mě na blogu žádný hlas nezanikne :) Díky za odvahu komentovat a že sis dala práci sjet až sem dolů :)
      S těmi rozměrnými reakcemi na aktuální události jsem se zřejmě ještě vůbec nesetkala, tak vůbec netuším, co tím můžeš myslet, ale rozumím, že cokoli mimo téma, kvůli kterému jsi článek rozklikla je v prvním zorném poli neskutečně rušivé a člověka to otráví...
      Ani kalendáře skoro vůbec neznám. Teď jsem ho viděla poprvé a přišlo mi to právě docela dobré. Ale je fakt, že to bylo až dál na stránce a není nutné, aby to člověk viděl hned. V tomhle s tebou souhlasím :)
      To je ideální :) Zpětná vazba čtenářů je pro blogery to nejdůležitější. Často si sám pisatel vůbec neuvědomí, že něco "dělá špatně" protože na blog nepřichází a nevidí ho stejnýma očima, jako čtenáři :)
      Díky moc za odezvu!

      Vymazat
    2. Tady nejde o to "dělat něco špatně", spíš výhodněji. Perexy třeba šetří místo, aby se na stránku prvního pohledu vešlo víc začátků dalších článků. Atd. atd. Zde u tebe jsme se tak přehledně dozvěděli (aspoň já teď) o nevhodných úpravách vzhledu blogu. Jdu číst další komentáře a děkuju za ně

      Vymazat
    3. To máš asi pravdu :) Je fakt, že to asi šetří místo a když člověk píše dlouhé články jako já, bylo by to možná lepší, ale já prostě hrozně nerada měním zaběhnutou rutinu, která se mi líbí :D
      Tak to jsem moc ráda :) :)

      Vymazat
  25. Myslím, že si to napísala veľmi pekne - tak, že by sa na to ani ten najväčší urážlivec nemal uraziť, ale naopak, že to človeku môže pomôcť a poradiť. :) Mňa na blogoch vždy mrzí, keď nemajú zoznam recenzií, archív a políčko pre vyhľadávanie na blogu. Okrem toho mám rada, keď na hlavnej stránke nemusím scrollovať cez celé príspevky, ale zobrazuje sa z nich len začiatok - pokiaľ ma nejaký zaujme, rozkliknem si ho celý.
    Čo ma na blogoch tiež vždy zamrzí, keď autori neodpovedia ani na priamu otázku ohľadom článku v komentári. Dokonca sa mi už aj stalo, že mi neodpísali na otázku, ale pochvalným komentárom pod mojim sa poďakovali. A to som sa pýtala len na názov peknej knižky z fotky. Ja odpisujem na každý komentár - nedá mi to, že by som jednému odpísala a druhému nie.
    A čo ma ešte mrzí na blogoch je, keď spravia súťaž a nikdy ju nevyhodnotia. Ja si zapisujem, do akých sútaží som sa zapojila a kedy končia. A teraz tu mám už celkom dlhý zoznam blogových súťaží, ktoré zapadli prachom aj pred viac než polrokom. Na takéto veci nikdy nezabúdam. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc. Vážím si toho! :)
      Vyhledávání zrovna taky nemám, ale někdy stačí jen přehledné menu, či ten archiv :)
      A taky nemám zobrazené jen perexy, ale kompletní články. Hodně o tom přemýšlím, co je lepší, ale zatím jsem se neodhodlala to změnit :D kadopádně díky za poznatek!! :) Začnu to zvažovat intenzivněji :)
      Neodpovídání na otázky taky moc nechápu a na komentáře celkově. Já odpovídám vždy (i když někdy mi to třeba den dva trvá, ale prostě taky mám nějaké ty povinnosti a tak :))
      Tak to se mi ještě nestalo. Je fakt, že jednou jsem se dočkala vyhodnocení, ale ceny ne, jenže to bylo trochu komplikovanější a už to vlastně neřeším :D a já si právě nepíšu, kde jsem se všude účastnila, tudíž vlastně nevím, jestli jsem se s tím nesetkala :D Ale přijde mi to jako největší drzost tedy, pokud je to úplně bez omluvy a tak...
      Díky za komentář! :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři