30. 5. 2015

Jarní dumání #8 Fanfikce

Syki pořádá už druhý ročník Jarního dumání. Jelikož mě témata zaujala a vlastně jsem nad několika z nich už mnohokrát přemýšlela, tohle mi dává krásnou příležitost je zveřejnit. Podrobnosti najdete na Knižním doupěti.



FANFIKCE

Máme tu poslední týden druhého ročníku Jarního dumání a zároveň první téma, ke kterému nemám moc co říct. 
Fanfikci jsem nikdy moc nevyhledávala a nečetla, natož abych nějakou snad sama tvořila. Jsem fanouškem hodně různých knih, sérií, filmů a seriálů, ale nikdy mě nenapadlo nabourávat autorovu představu o osudu postav. Nehledě na to, že nemám to spisovatelské střevo, které je k tomu třeba.

Proti fanfikci jako takové rozhodně nic nemám. Vím, že si své čtenáře najde a vlastně mi to přijde jako príma vyplnění dlouhého času při čekání na nový díl, nebo zahnání smutku po skončení série. Když to někoho baví, proč se nezačíst, do alternativní možnosti jak to mohlo všechno být? 
Aspoň do chvíle, než se vám začnou originální a fanouškovký příběh plést dohromady, je fanfikce naprosto v pořádku.

Chápu, že některým čtenářům se třeba nemusí pozdávat některé romantické dvojice, které autoři vytvořili a tak si udělají vlastní představu o tom, s kým by kdo měl být a  napíší na to téma vlastní příběh. Pro to mám pochopení a v jistém smyslu i uznání. Pokud autoři fanfikce dokážou nějak logicky odůvodnit, proč spolu dvě postavy podle nich nakonec skončily, nevidím důvod, proč nepovažovat povídku, nebo sérii povídek za plnohodnotnou literaturu. Dokud se na tom nepokusí vydělávat a "ukradnou" cizí svět jen tak pro vlastní potěšení, není na tom nic špatného. Na světě se najdou stovky lidí, kteří takovou opovážlivost ocení.

Fanfikce se pochopitelně nesmí brát vážně. Ale koho kdy mohlo proboha napadnout spojení Harryho a Draca? Nebo Hermiony a Snapea? Ginny a Draca? Vlastně kohokoli a Draca jen proto, že on byl vlastně takový jaký byl, protože byl nešťastně zamilovaný? Nebo proč vlastně? 
Asi protože homosexualita je dneska v módě. Nejen co se týče literatury. Ale o tomhle psát nechci, protože by tenhle článek asi neměl konce.

Asi není na mě, abych soudila, když mám s fanfikcí tak málo zkušeností. Uzavřela bych to tím, že si každý může vybrat, zda bude tento žánr číst nebo ne. 

Jaký máte na fanfikci náhled vy? Četli, nebo dokonce tvořili jste někdy nějakou? Můžete mi něco doporučit? Ideálně tedy ze světa Harryho Pottera. I když si nejsem jistá jak ponesu, že někdo mění můj milovaný svět, zkusit se má všechno.

Ráda bych touto cestou poděkovala Syki za uspořádání skvělého projektu. Moc mě bavilo se každý týden zamýšlet nad roztodivnými tématy a mít tak nějak nalinkováno, co se na blogu objeví. Rozhodně obejděte i ostatní blogy, které se dumání zúčastnily, najdou se tam nejrůznější názory. Díky moc a zase někdy!
Share:

8 komentářů:

  1. Já taky nikdy fanfikci nepsala ani nevyhledávala. Ale když jsi zmínila toho Harryho a Draca - já prostě nechápu, co to mají lidi za nápady. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak kde jsou kruci všichni ti lidé, kdo ji čtou a píšou? :D
      Taky mi to nejde na rozum :D Ale podle mě jim jde o to, vymyslet co nejabsurdnější kombinaci a šokovat :D

      Vymazat
  2. Věř mi, že Harry a Draco je ještě jeden z těch normálnějších pairingů. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejspíš jo :D Moc jsem nepátrala a celkem by mě zajímaly ty šílenější :D

      Vymazat
  3. Jsem na tom podobně, nikdy jsem fanfikci nevyhledávala a nikdy netvořila, na to nejspíš nejsem :) Vím, že je toho hodně kolem HP a věřím, že i kolem jiných příběhů, ale ani mě to moc neláká :) Je skvělé, když dokáže někdo něco napsat a věřím, že si to svoje fanoušky najde, já ale třeba poprvé slyším o Harrym a Dracovi a děsí mě, co dalšího se mohlo vymyslet :D A když jsi zmínila seriály, tak by někdo mohl napsat alternativní konec ke Gilmorkám, tam jsem se s tím nikdy nesmířila :D (pokud teda není, jak říkám, vůbec nemám přehled)
    Tvoje jarní dumání jsem moc ráda četla, líbilo se mi, jak ses nad jednotlivými tématy zamýšlela :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já na to asi taky nejsem :D
      O HP toho taky vím hodně, stejně tak o svých dalších knížkách a nějaké to narušení té mé představy mi moc nesedí :D
      :D Taky mě to děsí :D Ale celkem by mě zajímaly další kombinace :D
      Ježiši, prosím! Chci alternativní konec ke GG!!! A ty víš jaký :D
      Děkuju moc! :) Hrozně mě to bavilo :)

      Vymazat
  4. Tyhle homosexuální páry ala Draco a Harry mi asi trochu unikly :D Myslím si, že lidi to vymýšlí z touhy šokovat okolí, než že by jim to tak vážně přišlo jako dobré zakončení. Sama nejsem fanoušek fanfikce. V podstatě jde úplně mimo mě, neřeším ji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D Já na ně jednu dobu narážela pořád. Hlavně na deviantartu a tumblr... :D
      Přesně tak. Všichni chtějí hlavně šokovat, než že by to vzniklo z nějakého rozumného důvodu :D
      Já ji řešila jen v tomto článku, četla jsem ji párkrát, ale tak nějak jsem se s ní nesžila a nebláznila po ní :D

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři