27. 9. 2015

My jsme vám to říkali - kolektiv autorů

Názvem My jsme vám to říkali se pyšní sbírka českých a slovenských povídek, které souborně vydal Spolek přátel krásného slova jako svou již druhou publikaci v žánru re-pre (real-prediction). Tento zcela nový přístup sami spisovatelé řadí mezi humoristické sci-fi a definují ho jako vizi budoucnosti, která se začne naplňovat v momentě, kdy je povídka dopsána. 

Jednotlivé povídky mají různé autory, ale všechny patří do jednoho universa a jsou propojeny postavami i událostmi. Ačkoli každou z nich napsal někdo jiný, rozdíly v osobitosti spisovatelského stylu se poměrně stírají, nebo minimálně nejsou vůbec rušivým elementem. Neveselé vyhlídky na budoucnost, ve které bude vše ovládáno elektronikou, roboty, či mimozemšťany podávají humornou až satirizující formou a je už jen na čtenáři, jak s příběhy naloží. 
Sbírka je jednoznačně cílena na úzkou a přesně vymezenou skupinu lidí, které se nebojím označit jako "geeky" s hodně specifickým druhem humoru, který může na jeho nepříznivce často působit až afektovaně, přehnaně a neupřímně. Pokud ale, podobně jako já patříte mezi nadšence, kterým se autoři trefí do noty, nemůže vaše setkání s knihou skončit jinak, než nadšením.

Náměty povídek se různí, ale mají mnoho společného. Humorná jména, jejichž podoba se skutečnými věcmi a lidmi nemůže být čistě náhodná, velká spousta ironie, skrytá varování a kopec odkazů na věci všeobecně známé i takové, které pochopí jen určitá sorta lidí.  

Sbírka obsahuje celkem 16 povídek, některé povedenější, některé slabší, jak už to u takovýchto souborů bývá. Tato mozaika propojených střípků si dává za úkol pobavit, poučit a varovat a všechny cíle se jí daří splnit.

1. povídka - Faktor ePsí
Hned v první povídce vás možná zarazí třeskutě ironický humor, který až překračuje určité hranice a působí tak trochu trapně, že to prostě musí být naschvál. Je zde inteligentně naznačeno, že technologie mohou být dobrým sluhou, ale špatným pánem. Povídka je zábavná, krátká a výstižná, mluva pana Achilla Paty byla z mého pohledu k popukání, i když pro mnohé jistě nestravitelná. 

2. povídka - Neberte si to osobně...
Ironizuje poměry ve společnosti a je zde patrná velká láska k jazyku a to zejména cizím slovům. Povídka přesně trefuje hřebíček na hlavičku co se týče vztahů mezi lidmi a důležitosti rozpoznání, zda je vhodná příležitost k upřímnosti, či ne. Chcete-li v tomto dílku najít ještě něco navíc, je třeba koukat trochu pod povrch, kde najdete spousta skrytých narážek a vtipů. 

3. povídka - Reklamátor
Upozornění na nebezpečí reklamy a manipulace pomocí tohoto zdánlivě nevinného marketingového nástroje.

4. povídka - Čudlík
Nastiňuje děsivou vizi budoucnosti, kdy už vše včetně počasí bude možno naprogramovat v laboratoři. Naznačuje také děsivost toho, co jsme všechno schopni obětovat, čeho se vzdát a čemu se vystavit, abychom byli schopni používat elektronické vychytávky.

5. povídka - Z análů supa
O tom, že Orwell s Big brotherem možná vážně nebyl zas tak daleko od pravdy, o neužitečnosti uživatelského helpdesku a o neutuchající snaze prodejních společností nám vnutit představu, že potřebujeme něco, co vlastně nechceme.

6. povídka - Tester
O závislosti na hrách, nelehké práci testera a o tom, jak to nakonec všechno probíhá ke spokojenosti výrobce.

7. povídka - Řetězová reakce
O vesmíru a jiných libůstkách.

8. povídka - Medvídky dobíjejte přesně
O tom, že o obcházení byrokracie se pokouší všichni a všude, že směrnice EU každého štvou a že i tak může výsledek jednoho překvapit.

9. povídka - Literárna súťaž
O literární soutěži, nepravděpodobném hlasování a o tom, že to s těmi podvodnými hlasy nemusí být vždycky tak snadné.

10. povídka - Příliš mnoho inteligence
O tom, jak jsou pomocníci v domácnosti na baterky a že není dobré jim dávat plnou moc ke všemu.

11. povídka - Nezralé maliny
O spolku, který jsem soukromě pojmenovala "elektrohipíci."

12. povídka - On, abot
O tom, že na některé pozice se androidi hodí lépe, než lidé, a to hlavně tam, kde by to člověk nečekal.

13. povídka - Červené boty
O elektrorezistenci, špionáži, šikaně a nepříjemném zjištění.

14. povídka - Vítězství Rossumu
O grantech, nabídkách a odmítnutích.

15. povídka - Kto z koho
O psychologickém experimentu a rozeznání umělé inteligence od lidské.

16. povídka - Poslední patarián 
O vesmírných bojích a zbavení se nepohodlných.

Povídky na sebe v pravém slova smyslu nenavazují, ale přesto je autoři poskládali podle určitého logického sledu a já doporučuji se tohoto uspořádání držet. Všechno do sebe pěkně zapadá, varující se střídá s humorným, lepší s horším a zkrátka čtení ve správném pořadí je tím pravým receptem, jak si sbírku vychutnat naplno a tak, jak byla zamýšlena. 
Humor který nemusí sednout každému, téma je hlavně pro fanoušky technologií a "ne zas tak absurdní" sci-fi, ale pochybuji, že by po této knize sáhnul někdo, kdo by nevěděl, do čeho jde. 
Sbírku bych směle doporučila těm, kteří se smějí vtipům, které ostatní nechápou, milovníkům inteligentního i když béčkového humoru, zapáleným geekům a vizionářům, kteří vidí naši budoucnost v hologramech, čipech zabudovaných v těle a androidech na vysokých pozicích. 


80%

Ráda bych touto cestou poděkovala internetovému obchodu palmknihy.cz za poskytnutí recenzního e-booku.
Pokud patříte mezi nadšence, které žánr re-pre zaujal a rádi byste si přečetli nějakou tu zábavnou povídku, celou sbírku seženete na serveru palmknihy.cz za krásných 79 Kč. Věřte mi, že stojí za to :) 

Krátkou ukázku zdarma naleznete taktéž na stránkách knihkupectví
Share:

4 komentáře:

  1. Úplně si nedovedu představit inteligentní béčkový humor :D Nějak mi to nejde dohromady. O téhle sbírce jsem každopádně slyšela poprvé od tebe a vážně nechápu, kam ty na to chodíš! :) Velice zajímavé. Líbí se mi tvá recenze, jen nevím, jestli jsem pro knihu ten správný druh podivína. Ale možná by mi to i sedlo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je právě ta jeho krása :D :D
      Tohle byla absolutní náhoda! :D Trochu jsem se bála, ale nakonec mě překvapila a hrozně mile! :)
      Myslím, že to není úplně pro tebe, ale můžu se mýlit samozřejmě :D

      Vymazat
  2. Ha ha, stejně jako Ivcce, i mně se moc líbí spojení inteligentní, i když béčkový humor :D To je hrozně parádní! :) Díky tvému popisu to působí skvěle, vůbec jsem o tom neslyšela :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pche, co se vám na tom nezdá? :D To si právě musíte přečíst, abyste pochopily, jak to myslím :D
      Já o tom taky vůbec neslyšela, až do chvíle, kdy jsem brouzdala po palmknihách a vyběhlo to na mě v nějakém výběru a zalíbilo se mi to :) A jsem ráda, že se tak stalo, protože jinak bych se o tom asi nedozvěděla!

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři