21. 7. 2019

Záleskautky 1 – Střez se svaté kočičky – Stevenson, Ellis, Watters, Allen & Záleskautky 2 – Kámošky až za hrob – Stevenson, Ellis, Watters, Allen & Záleskautky 3 – Plán za všechny prachy – Stevenson, Watters, Nowak, Laiho

Záleskautky 1 – Střez se svaté kočičky – Stevenson, Ellis, Watters, Allen

Ripley, April, Jo, Mal a Molly tráví léto na dívčím skautském táboře. Příběh začíná vyprávěním strašidelných historek, to není pro tábor zas až tak neobvyklé. Ale ne na každém táboře se vymyšlené historky s nadpřirozenými bytostmi promění ve skutečnost. Holky mají naštěstí pro strach uděláno a do všeho se vrhají po hlavě. Jedna za druhou by daly ruku do ohně a nejdůležitější věcí v jejich životě jsou přátelství, dobrodružství a spousta vylomenin.

Záleskautky jsou často přirovnávány k Rychlým šípům 21. století, což jim dle mého názoru poměrně škodí, neboť je to velice zavádějící. Ano, je tu parta přátel, které jsou náhodou skautkami. Ale tady veškerá podobnost končí. Kdokoli do čtení Záleskautek půjde s představou Foglarovského komiksu, bude pravděpodobně v šoku a v důsledku se možná nevyhne zklamání.

Záleskautky jsou plné nadpřirozena, které bude zpočátku možná působit až rušivě. Budete mít pocit, že tam jaksi nezapadá a že se autorky snad snažily vložit do jednoho příběhu až příliš mnoho. Ale po čase si to sedne a vy si k naší pětici najdete cestu.

Každá kapitola začíná úryvkem ze Záleskautské příručky. Tak je vždy z nějakého záhadného důvodu useknutá v polovině věty na konci stránky a plynule pokračuje samotným komiksem, bez jakékoli zjevné návaznosti. Má být jakýmsi uvedením do kapitoly, nicméně ta neúplnost může (jedince s obsedantně kompulzivní poruchou) poměrně rušit.

Ilustrace panelů možná na první pohled neohromí, ale stejně jako na ztřeštěný příběh si na ni zvyknete. Na konci sešitu však najdete třešničku na dortu, kterou je galerie alternativních obálek, kde možná najdete styl, který byste si bývali přáli pro celý komiks. Každá má něco do sebe.

Sešit Střez se svaté kočičky združuje první čtyři kapitoly Záleskautek a vy budete rádi, že je máte všechny pohromadě. Jak už bylo zmíněno, k Záleskautkám totiž přilnete postupně. Pomalu, ale jistě. Chápu, o co se autorkám jedná, co má být poselstvím těchto komiksů. Za mě si to však zaslouží trochu sjednotit a rozpracovat jeden z motivů pořádně spíše, než fušovat do tolika různých odvětví.
60 % 


Záleskautky 2 – Kámošky až za hrob – Stevenson, Ellis, Watters, Allen
Ve druhém sešitě obsahujícím další čtyři kapitoly se Ripley, Molly, April, Mal a Jen setkávají opět s celou řadou příšer, ale nezapomínají ani na lovení bobříků. Do příběhu však vstupuje i mytologie a queer tématika. Pořád je zde výrazná propagace girl power a friendship power a ilustrace se zase posouvají trochu jinam, než byly. Kreslířský styl se mění, což někteří čtenáři jistě přijmou s povděkem.

Nedokončené kapitoly z příručky zůstávají, stejně jako opět krásná galerie obálek. Nakladatelství Paseka si jistě vyhrálo i s překladem, který je ve své praštěnosti, ztřeštěnosti a nepřiměřenosti fenomenální. Unikátní výrazy a hlášky Záleskautek vám vyloudí úsměv na tváří a ač vám z počátku nepůjdou přes rty, časem vám přirostou k srdci, stejně jako Záleskautky samotné.

Se Záleskautkami jsem jak na houpačce. Vždycky si na sebe s holkama musíme trochu zvyknout, ale po dočtení poslední kapitoly zjišťuji, že potřebuji další sešit a to nejlépe okamžitě. Něco na těch pestrobarevných panelech vás zkrátka k sobě přitahuje a vábí, a i když vám třeba vše nesedne úplně stoprocentně, prostě to funguje.
70 % 

Záleskautky 3 – Plán za všechny prachy – Stevenson, Watters, Nowak, Laiho
Poslední čtyři dosud česky vydané kapitoly jsou sesbírané ve třetím sešitu s podtitulem Plán za všechny prachy. Tentokrát se naše pětice hlavních hrdinek, které byly zvyklé dělat vše společně, poprvé rozděluje. Mal a Molly, které se vytratily z tábora, aby si užily trochu soukromí se totiž tajemným portálem dostanou do jiné reality, zatímco April, Ripley a Jo prožívají jedno z těch poklidnějších odpolední plných sbírání bobříků, při kterých se jim daří výrazně méně, než v boji s příšerami nebo řešení starobylých rébusů a matematických hádanek.

Opět se mění ilustrace, ale Záleskautky stále neztrácejí svoji podstatu. Poprvé se dozvídáme něco i o životě hlavních hrdinek za branami tábora, kde možná není všechno tak sluníčkové, jak by se mohlo v přítomnosti ostatních tvrďáckých dam zdát.

Záleskautky jsou s každým dalším vydaným sešitem lepší a lepší. Možná je to tím, že zatímco v prvním díle bylo obtížné se někdy vůbec zorientovat, která postava je která, nyní už holky známe jak svoje boty, nebo snad tím, že jsme za těch dvanáct kapitol dokázali přistoupit na koncept, kde se skautky perou s tříokými liškami, rozdivočelými klučičími skauty ovládanými nadpřirozenou zlou silou, dinosaury a vodními příšerami. Každopádně ale s trendem zlepšování, který jsem zpozorovala já, můžeme v pátém sešitu očekávat stoprocentní hodnocení. Autorky rozhodně dodržují pravidlo, že by každá nově vydaná kniha měla být lepší, než ta předchozí. A já se nemůžu dočkat, co pro nás mají ještě připravené. Paseko, prosím vydejte další co nejdřív. Díky!

80 %

Záleskautky vycházejí u nakladatelství Paseka.
Share:

1 komentář:

  1. Jéé, já se na ně hrozně těším. Tak jsi mě nejdřív hodnocením zaskočila, ale chápu. Jsem zvědavá. A je super, že se od dílu lepší :) Moc hezké shrnutí.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři