29. 4. 2018

Tři hodiny v zoo - Gin Phillips

Joan se se svým čtyřletým synkem Lincolnem vydala do zoo, kde plánovali strávit idylické odpoledne. S blížící se zavírací dobou už spěchají k východu, když se začnou ozývat výstřely. Joan jedná instinktivně, kdy jediné na co myslí je, že musí za každou cenu ochránit své dítě a prchá do hlubin zoo, aby našla co nejbezpečnější místo. V dané situaci si však nikde nepřipadá skutečně schovaná. Žádný úkryt se v dané situaci nezdá dostatečný. Joan je však odhodlána podniknout cokoli, aby Lincoln nedošel k úhoně. Mateřský instinkt je silnější než cokoli, co kdy v životě cítila a ona se nehodlá zastavit absolutně před ničím.

Od chvíle, kdy se Lincoln narodil, se Joanin svět smrskl prakticky pouze na něj. Je to její malý chlapeček, smysl její existence. To, že je matka, ji definuje víc, než cokoli jiného. City, které chová, ke svému maličkému se nedají srovnat s ničím, co kdy v životě poznala. Ostatně tak to má nejspíš většina matek. A právě ta nekonečná láska by mohla být tím hnacím motorem, který jim oběma ve vypjaté situaci zachrání krk.

Gin Phillipsová se pokusila napsat thriller zasazený do úsporných kulis zoologické zahrady. Jako hlavní hrdinku zvolila matku, vyděšenou k smrti představou, že se něco stane tomu, kdo je jí v životě nejdražší a o sebe se bojí jen proto, že si nedovede představit, co by si čtyřletý capart počal sám uprostřed neznáma, kde lítají kulky a blázniví střelci si zdánlivě náhodně vybírají své další oběti. Námět zní nadějně, ale příběh, který autorka dala dohromady, nefunguje tak, jak by thriller fungovat měl. Nespíná ta správná tlačítka v mozku čtenáře, nepřivodí vám zástavu dechu, nedostane vás do kolen svou důmyslností. Tři hodiny v zoo jsou však znamenitým psychologickým exkurzem do smýšlení matky vystavené vypjatým podmínkám, kdy v momentě, kdy nezodpovídá pouze za sebe, musí pracovat úplně jinak a veškeré jednání uzpůsobit svým momentálním možnostem se čtyřletým špuntem kolem krku.

Kniha se více než incidentem, který aktéry na stránky knihy vůbec dostal, tedy střelbou v nejnevinnějším možném prostředí, zabývá spíše vnitřním světem hrdinů. Občas zabrousí i do minulosti či rodinného pozadí, které by mělo vysvětlovat, proč jsou z nich nyní lidé, jakými se stali, přesto postavy zůstávají zoufale ploché a jejich charakteristika působí jaksi mdle a neopravdově. Celá kniha je hodně popisná. Autorka se donekonečna zabývá nepodstatnými detaily, které by mohly být zajímavé například v případě, že by se jednalo o tu vaši zoo. O místo, které znáte jako své boty. A ačkoli je prostředí poměrně univerzální a vlastně si Joan, malého Lincolna a další můžete představit v libovolné zoologické, podrobné vysvětlující pasáže ohledně geografie a celkového rozložení zahrady se vám brzy omrzí.

Kniha se tváří jako by měla spadat do žánru plného napětí, přitom toho je tam minimum a vy tak čekáte něco, co nakonec nepřijde, z čehož pochopitelně plyne hluboké zklamání. Ke Třem hodinám v zoo je nutné přistupovat bez očekávání thrilleru. Užijí si jej zejména milovníci hloubkových analýz lidského chování a motivace. Komu naopak Tři hodiny v zoo způsobí noční můry, jsou pravděpodobně matky, které si naprosto reálný Joanin strach prožijí málem na vlastní kůži.

Autorka se dotýká palčivých témat aktuálních skoro v každé době, nyní obzvlášť. Nepovedlo se jí však vykouzlit hrdiny, na jejichž osudu by vám záleželo, vryli se vám do paměti, nebo byste jim snad nějak zvlášť fandili. Dojem vzrušující zápletky nedokáže navodit ani originální a po setmění snad i trochu strašidelné prostředí a kupodivu ani hrozící nebezpečí zastřelení. Tři hodiny v zoo jsou při nejlepším knihou zavánějící šedým průměrem, a ačkoli jejího čtení nebudete možná litovat, v době, kdy vychází tolik knih a je třeba třídit a vybírat, se bez ní možná obejdete. Své čtenáře si určitě najde, jen to nesmějí být milovníci napětí a originálních zápletek. Protože to jsou atributy, které této knize chybí. Pokud však hledáte pomalu, ale jistě plynoucí drama odehrávající se v hlavách postav, Tři hodiny v zoo mohou být tou pravou knihou pro vás.
40 %

Knihu pořídíte na webu knihkupectví knihcentrum.cz, kterému také děkuji za poskytnutí recenzního výtisku. 

Share:

6 komentářů:

  1. I když knížku registruju, dost jsem ji míjela a ani si nepřečetla její anotaci a recenzí jsi mě utvrdila v tom, že mám v míjení pokračovat. Škoda, že se to nepovedlo, protože si myslím, že kulisy zoo nejsou úplně obvyklé a někdo vypsanější by z toho mohl vytřískat i víc :) Každopádně díky za recenzi a názor, třídit je třeba :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro mě to prostě nebylo. Ale stejně věřím, že své čtenáře najde, někoho, kdo nemá očekávání toho, co já, kdo jde do čtení s trochu otevřenější myslí. Ale v době, kdy vychází tolik skvělých knih můžeš tuto opravdu minout :)

      Vymazat
  2. Tuhle knihu jsem darovala kamarádce na vánoce a i když nebyla nejlepší líbila se jí. Je docela nenáročná čtenářka, takže bylo i docela jednoduché jí něco vybrat. Také jsem pak uvažovala nad koupí (dle toho jak mi popisovala děj), ale dle tvé recenze usuzuji, že to asi nebude nic "horkého" k přečtení xD Tak třeba až někdy nebudu mít co číst, bych to mohla vyzkoušet. :)

    Díky za recenzi ^^

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já přečtu každý druhý thriller co vyjde (když to přeženu), takže pro mě už v té knížce musí být jó něco, abych byla nadšená. A to tahle kniha bohužel nesplnila :(
      Rozhodně není třeba nějak posouvat na prioritním seznamu, ale kdyby se ti dostala do ruky, tak to určitě není na to ji zahodit a schovat na dno knihovny :) Hlavně pokud od ní nečekáš čistokrevný thriller :)

      Vymazat
  3. Další knížka, o které jsem toho moc nevěděla, ale děkuji za utvrzení v tom, že si ji asi nepotřebuji přečíst :D Myslím, že takového thrillerového guru, jakým bez pochyby jsi, jen tak něco neuspokojí. Škoda, že autorka nevyužila potenciál, prostředí ZOO mi totiž přijde hodně zajímavé a nevšední. Hold se to ne vždy podaří :) Děkuji za recenzi!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne, to asi úplně nutně ne :)
      Přesně :D Je to právě hrozně zajímavé, čekala jsem, že z toho autorka vytříská fakt hodně!
      Já díky za komentář :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři