20. 2. 2018

Řez - Vicki Pettersson

Kristine Rushová a její snoubenec Daniel se vydávají na cestu skrz rozpálenou Mohavskou poušť, z Las Vegas do Lake Arrowhead, aby ve snobském sídle Danielovy rodiny oslavili 4. července. Na jediné zastávce, kterou během jízdy udělají, aby se Kristine převlékla do něčeho, co její puntičkářská tchýně bude považovat za dostatečně vhodné, však Daniel beze stopy zmizí z prázdného odpočívadla. Kristine je napadena neznámým mužem a následně dostává pokyny k záchraně lásky svého života. Musí se vydat na strastiplnou pouť nehostinnou pouští a následovat cestu, kterou vydláždil psychopat, který se postaral o Danielovo zmizení. Pokud však Kristine svůj úkol nezvládne do čtyřiadvaceti hodin, přijde o Daniela navždy. Kristine má na vybranou. Může se sebrat a nechat Daniela na pospas osudu, nebo se postavit jednomu ze svých největších strachů.

Kristine nikdy, co si pamatuje, neměla na růžích ustláno. Kopance, který jí její mizerný životní osud uštědřil, ji připravily o schopnost plakat a je jen málo věcí, na kterých jí záleží. Jednou z nich je její sen stát se lékařkou. Co ji ale drží na nohou za všech okolností je její devítiletá dcerka Abby a teď Daniel, který je snad až příliš dokonalý. Senzační chirurg, pozorný milenec a dobrý náhradní otec pro její malou Abby. Teď je ale Daniel pryč a Kristine se musí rozhodnout, co je pro ni v životě opravdu důležité. Dokáže potlačit instinkt a příšerně živé vzpomínky na minulost a popere se s další smrtící výzvou, nebo zbaběle uteče z boje? A je vůbec možné najít z této situace uspokojivé východisko?

Řez vypráví příběh, který se odehrává během necelých čtyřiadvaceti hodin. Dramaticky návodné názvy kapitol, rozžhavené prostředí Mohavské pouště a smůlou pronásledovaná hlavní hrdinka, která navzdory všemu a všem začala budovat nový a lepší život pro sebe a svou dceru, dávají slibný základ pro nervydrásající thriller, na který se nezapomíná. Skutečnost je však jinde. Houževnatá Kristine, která nedovede plakat má svou minulost, která je pro čtenáře od začátku naprostou záhadou. Kniha se čte jako by byla navazujícím dílem a vy máte neustále pocit, že vám uteklo něco, co už se nedá dohnat. Snadno a brzy se přestáváte orientovat, tápete a ztrácíte zájem.

Hlavní myšlenka a směřování příběhu jsou perfektní. Co však pokulhává, je zpracování. Textu schází náboj a jeho absenci nevyváží ani obrovská spousta nechutností, naturalisticky vyvedených scén, ani pátrání, které se proměňuje v noční můru. Hlavní psychopat, který si pro Kristine připravil odpornou honbu za pokladem má však svůj originální cíl, což knihu posouvá alespoň lehce do pásma „sakra, zajímá mě, kdo za tím vším stojí“. Chcete vědět, co potkalo Daniela, proč si pošramocený psychopat vybral za terč zrovna Kristine a co se jí to kdysi stalo, že ji to tak kdysi poznamenalo. Dohání ji snad přízraky z minulosti? Přece nemůže mít jedna žena tolik smůly.

Kristine svůj osud a únos svého milence přijímá s obdivuhodným klidem a samozřejmostí. Čtenář je do příběhu vhozen jako do děje počítačové hry, kde se automaticky počítá s tím, že se něco špatného stane a překvapivost Danielova zmizení tak nepůsobí příliš důvěryhodně. Jedno se však knize nedá upřít. I když se budete snažit, nejspíš nepřijdete na to, kam všechno to násilí, mučení a šílenství spěje. Řez je nanejvýš průměrnou knihou, která příliš nenadchne, ale ani vysloveně neurazí. Na stylu psaní je cosi zvláštního, co čtenáře trochu brzdí v rozletu a znemožňuje si naplno vychutnat děj. Ani zpětně nedokážete ukázat prstem na přesnou příčinu, něco však rozhodně skřípalo a tuhle knihu už byste si podruhé určitě nepřečetli.

50 %

Za poskytnutí recenzního výtisku tímto děkuji nakladatelství Grada a Cosmopolis.
Knihu snadno zakoupíte zde.

Share:

2 komentáře:

  1. Anotace a první půlka recenze zní sakra dobře. Závěr a to, že vím, že se ti to nečetlo nejlépe, mě ale drželo ve střehu a argumenty, že to nebylo úplně ono, beru a radši se tomu vyhnu, i když by mě zajímalo, jak to jako všechno bylo :D Super recenze a snad budeš mít příště zase šťastnější ruku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem na tu knihu koukala už dlouho, pak jsem ji nějak zavrhla, už nevím pořádně proč a pak jsem dostala příležitost si ji přečíst, takže u mě nakonec skončila. Ale tentokrát jsem bohužel nadšená nebyla no. Není každý den posvícení :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři