23. 1. 2017

Přímý zásah - James Patterson (Alex Cross #21)

Jsme zpět ve Washingtonu a Alex Cross má plné ruce práce. Nejen, že rekonstruuje dům, což přináší sice příslib pohodlí a luxusu, ale ke všem starostem hlavně řeší sérii záhadně podivných a opravdu ošklivých vražd. Někdo si vzal na paškál takzvané masážní salóny, které jsou samozřejmě zástěrkou pro mnohem výdělečnější byznys. Jak už to tak bývá, vraždy prostitutek nebývají právě prioritou zaneprázdněných detektivů. Tento případ je ale jiný. Zapletl se do něj někdo slavný. Byl zamýšlenou obětí bývalý slavný fotbalista zvaný "Magor", nebo vrah skutečně cílil na prostitutky a jejich pasáky? 
Jako by toho na Crossovou rodinu bylo málo, Bree vyšetřuje děsivě dokonale naplánované únosy miminek, kolem kterých pochopitelně panuje více než hysterická atmosféra. Alexe také pronásleduje duch minulosti, který se mu vysmívá za zády a navíc to vypadá, že se Alexovi snaží fušovat do řemesla. Thiery Mulch, člověk bez svědomí a morálních standardů a úspěšný spisovatel. Právě on a jeho parťačka nyní plánují odpornou pomstu, kterou si dle jejich pokřivených standardů doktor Cross zaslouží.

Alex Cross je bohabojný člověk, polda se skvělým instinktem a hlava velké rodiny, kterou miluje nade vše. Má svou víru v boha, v lidskost, v morální standardy a ve spravedlnost a pravdu. Jeho světem otřese máloco, jelikož toho za svou kariéru viděl snad až příliš. Pořád se mu ale talentovaný a značně narušený pozorovatel dokáže dostat pod kůži a to tak, že pořádně. 
Přímý zásah je jedním z nejdelších a dílů a dle oficiální anotace (zde) by se mohlo zdát, že bude jedním z těch nejvíce nervydrásajících. Jenomže on je pouze předehrou epického pokračování. Patterson dovedně zkouší trpělivost čtenářů a vydává se do neprobádaných vod. Balancuje na hranici snesitelnosti a toho, co si ještě může dovolit a co už je vůči jeho fanouškům přes čáru. Graduje napětí až téměř do bezvědomí a pak nemilosrdně udeří tou nejtěžší zbraní. 

Koncept všech svých knih Patterson nemá důvod narušovat, když v desítkách předchozích tak skvěle fungoval. Jeho léty a praxí vytříbený styl stále baví a studnice nápadů jako by nikdy nevysychala. Alexe Crosse si Patterson žárlivě střeží jako své vlastní dítě a dává si na jeho životním příběhu opravdu záležet. Tato série je pouze jeho a jen on má v rukách osud Alexe a jeho rodiny. Že by si dovolil si v tomto díle opět jednou zahrát na Boha?
Přímý zásah nikterak nevyčnívá z celé řady dílů o detektivu Crossovi a to ani v negativním, ani výrazně pozitivním smyslu. Snad jen psychopati a další pachatelé jsou čím dál tím narušenější a oprsklejší a Alexe kariéra, kde je každodenně svědkem těch nejhorších hrůz, pomalu ale jistě semílá a vybírá si na něm svou daň. Fanoušci autora i samotné série si rozhodně přijdou na své a jistě je tento díl nenechá chladné. Po jeho dočtení budete cítit celou škálu emocí, z nichž některé možná nebudou souviset ani tak s dějem samotným, ale i s tím, do jaké situace vás autor dostal.

Série si drží svůj vysoký standard už celou řadu let a tak to také nejspíš zůstane. Věřím, že Patterson je autor, který má soudnost v tom,kdy je na čase napsat poslední kapitolu. Přesto tajně doufám, že ta ještě nějakou tu dobu napsána nebude. Přímý zásah rozhodně stojí za přečetní, ať už jste na takovou nálož vzrušení připraveni, nebo ne. Je to zkrátka sázka na jistotu, jak už to u knih Jamese Pattersona bývá.

Ráda bych touto cestou poděkovala za recenzní výtisk nakladatelství Alpress.
Svou vlastní kopii si můžete pořídit zde
Share:

2 komentáře:

  1. Ach, Alex, uz je to dlouho, co jsem cetla ten prvni (eh :D) dil a mela bych pokrocit, posivam se v knihovne po dalsim :) A tohle zni naprosto skvele, ale #21, auč :D A takovy konec, i na zaklade reakce tusim na GR, bych taky vrazdila :) Patterson je opravdu sazka na jistotu a jsem rada, ze jsi me k nemu privedla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je! Až příliš dlouho! I když já nemám co říkat, když jsem zrovna prvních několik dílů nečetla vůbec :D
      Myslím, že na pořadí nezáleží, sama jsem začala fakt nějakou 18 nebo nevím už a v pohodě :)
      Já jsem si právě reakce na goodreads taky přečetla ještě před dočtením, tak jsem byla připravená, ale grrrR!
      To já taky! Aspoň někdo sdílí mé nadšení :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři