23. 10. 2015

Abeceda knihomola #Z

Je tu poslední díl perfektního projektu, který mají na svědomí Kristý a Marky. Úkolem všech zúčastněných je vytvořit abecedu knihomolů, neboli jednou týdně zveřejnit tři asociace týkající se knih, začínající na dané písmeno. Tento týden se nese ve znamení písmene Z.



ZÁLOŽKY
 Záložky jsou pro čtenáře důležitou výbavou a podobně měkoučká deka, teplé ponožky, kapesníčky a hrneček s horkým čajem patří (nejen) ke každému fajnšmekrovskému knihomolskému (podzimnímu) večeru.  
Ve vztahu k záložkám existuje hned několik skupin typů lidí s poměrně vyrovnanými počty.
Jednak jsou tu ti, kteří naprosto milují ty kupované. Pořizují si je po kvantech. Od papírových, přes kovové, sponkové, látkové až po magnetické. Ze strachu, že se zničí je pak však téměř nepoužívají a jen si zálibně prohlížejí plnou krabici krásných neporušených záložek. Nakonec si raději pamatují, kde v knížce skončili, případně používají jen jednu jedinou, nejlépe doma vyrobenou, do úplného odrbání, mezitím jich nakoupí tak milion dalších a pak o ně s úzkostlivou opatrností pečují.
Dalším typem jsou ti, kteří záložky skutečně používají. Občas si nějakou koupí, občas nějakou dostanou, ale úplně nejradši si stránky zakládají reklamními proužky papíru souvisejícími přímo s danou knihou, které jsou v ní občas vložené případně přijdou v balíčku z objednávky v e-shopu.
A posledním typem jsou ti, kteří si knížku založí tím, co je zrovna po ruce. Ať už z důvodu, že ji rozečtou zrovna ve chvíli, kdy u sebe žádnou opravdickou záložku nemají, nebo prostě proto, že se se záložkami nedokázali spřátelit a vyhovuje jim použít lístek na vlak, obal od žvýkačky, kapesníček, kousek papírku nebo prostě ohnout roh stránky. 
Stejně jako ve všech věcech týkajících se čtení, ani tenhle rozpor nemá žádné správné řešení a nikdo nikomu nemá oprávnění diktovat co by měl dělat správný knihomol. Každý má právo si najít svou cestu a zakládat si knihy tak, jak mu to vyhovuje. 
osobně dávám přednost reklamním záložkám. Nikdy jsem nepřišla na chuť magnetickým, kovovým, ani takovým těm sponkovým záložkám, co se zasunou na aktuální stránku. Na vyrábění vlastních jsem moc nešikovná a líná a některé záložky, které objevím v knížkách, nebo balíčcích jsou prostě dokonale roztomilé. Jmenovitě megaknihy zasílají naprosto rozkošnou ovečkovou záložku, bookdepository má zase nejrůznější stylové kolekce od roztodivných autorů (většinu jsem někam zašantročila) a nakonec miluji jednu jedinou záložku, kterou jsem si kdysi koupila v Neoluxoru. Hodně často používám záložky Costa Coffee a za zmínku stojí u záložky od Vojty z Knižního kukátka.
Naprosto nejlepším a mým nejoblíbenějším řešením jsou však takové ty látkové cancourky zabudované přímo ve vazbě knížky. Mám pocit, že už se z knižního světa spíš vytrácejí, ačkoli je teď sem tam některé hardbacky s hipsterskou samozřejmostí mají a já mám vždycky obrovskou radost, protože je to důmyslné, šetří to logisticky namáhavé shánění a výběr záložky a navíc ji nikdy nepoložíte někam, kde už ji nenajdete.

ZLODUCH
Hodně lidí má slabost pro bad guye. A já jsem tuhle posedlost nikdy moc nepochopila. Nevím, do jaké míry může být tato záliba upřímná, ale rozhodně se mi zdá značně sebedestruktivní, jestliže ji aplikují i v osobním životě. 
Já vždycky fandila těm hodným. Doufala jsem, že dobro vyhraje a všichni se budou mít fajn a ti zlí dostanou na prdel. Nejsem přehnaně optimistický ani sluníčkový člověk, ale mám ráda spravedlnost a právě proto, že v reálném životě to tak často nefunguje, jsem radši, když z maléru ti špatní nevyváznou jako hrdinové. 
Jasně, zlobiví kluci se špetkou rošťáctví a temné minulosti jsou zajímavým pozlátkem, ale vážně chceme, aby zvítězil někdo jako Voldemort, Snape či Sixeři? Nebo stačí, když tyhle hajzlíky hraje ve filmu někdo atraktivní? 
Proč dnešní společnost pokládá za zajímavější fandit bad-guyům? Osobně považuji za mnohem zajímavější, když se někdo kloní na stranu dobra. Ale hádám, že to může být tím, že je to momentálně ojedinělejší, nebo že jsem prostě "tak nudně slušňácká". 

ZÁLIBA
Knihomol to má v některých kruzích těžké. Okolo čtení totiž bohužel stále panují stereotypy. Jak prezentovat zálibu v knížkách, aby nevypadala dokonale nudně? Abyste nepůsobili jako podivný nespolečenský patron, který je nejradši zalezlý doma ve svém kamrlíku se zataženými závěsy, se spoustou zaprášených knih a usmoleným starým vydáním Harryho Pottera a místo aby šel na pivo nebo do baru, radši čte a čte, až se pročte k brýlím tlustým jako popelníky a papírově tenké bledé kůži, která zřídkakdy spatří světlo skutečného světa?
Není to jednoduché a některým lidem prostě nevysvětlíte, že čtení je záliba jako každá jiná a že je prospěšné pro mozek i duševní pohodu. 
Stejně tak některým lidem nemá cenu vysvětlovat, že ve volném čase rádi čtete beletrii, nebo dokonce brakovou literaturu. Spousta jedinců má pocit, že jediné knihy, které má cenu číst jsou díla klasická, odborná a jinak intelektuálně náročná. A že pokud to vidíte jinak, nejste hodni jejich pozornosti. 
Nikdy jsem nepochopila, proč má někdo tendenci číst něco jen proto, aby se pak mohl chlubit a připadat si hrozně intelektuálně na výši jen proto, že přečetl kompletního Platóna či Prousta. Beru, že někoho třeba tyhle věci upřímně baví a zajímají, ale ti se poznají. Nečtou složitou literaturu z nějaké pózy, ale ze zájmu. A nemají pak potřebu o tom vykládat každému, kdo je ochoten poslouchat, jako by udělali něco super výjimečného. 
Nikdo, včetně mě nemá právo posuzovat, kdo je pravý knihomol a kdo ne, stejně jako nikomu nepřísluší soudit, čímž si trochu protiřečím, nikoho za to co čte. 
Nikdy jsem se nestyděla za to, co čtu a nechtěla bych do té fáze nikdy dospět. Jasně, před některými lidmi bych byla radši kdyby mě přistihli radši s nějakou high-fantasy než s hloupoučkou romantickou slátaninou. To však nic nemění na tom, že mám ráda oba žánry stejně a nehodlám se jich vzdát jen proto, že díky některým nevypadám tak nebo onak.

Jaký vztah máte k nejrůznějším typům záložek? Fandíte těm hodným, či vám zloduchové připadají zajímavější? Jak prezentujete na veřejnosti svou lásku ke čtení?
Share:

14 komentářů:

  1. Já mám záložek vcelku dost a všechny je čas od času využívám (někdy se totiž snažím dopasovat záložku ke knize) :) Ale občas se mi stane, že si vezmu třeba ještě nerozečtenou knihu a záložku tam nemám, takže si to pak zakládám tím, co je zrovna po ruce. Ale teď mám v každé knize záložky dvě. :D Když jsem byla malá, tak jsem vždycky počítala, kolik jsem toho přečetla. Takže jednu záložku jsem měla tam, kde jsem zrovna skončila, tu druhou tam, kam jsem to dopočítala. Nevím, jestli to dává smysl, ale vrátila jsem se k tomuhle systému a mám pocit, že mi to pomáhá číst víc a mám pak radost, když vím, jak jsem byla ten den šikovná.
    Když je někdo typický zloduch, tak asi fandím těm dobrým, ale když je tak půl na půl, tak fandím jemu.
    A lásku ke čtení prezentuji tím, že čtu :D A myslím, že moje okolí už to ví, jelikož neustále přenáším knihy z jednoho místa na druhé. :D Ale popravdě nedávno jsem viděla spoustu booktuberů, kteří o sobě říkali, že jsou asociální. Až jsem se zalekla, že knihomolové jsou fakt nějací divní (neožírají se, neponocují, nemluví sprostě a tak). :D
    Ale snad tedy né všichni.
    Můj mozek je asi na dovolené (nejspíš už trvale, tak kdyby něco nedávalo smysl, tak to přeskoč :D)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsi úplně nová skupina, co dělá všechno naráz :D :D
      Jeeee! Něco podobného tak nějak podvědomě dělám dodnes :D nemám to tedy tak vymakané, jako ty, ale třeba když mám takový ten látkový cancourek místo záložky, tak to tak nějak dělat můžu :) Tak jsem ráda, že v tom nejsem sama :D
      Já tedy ne, nějak mi ti zlí lidé nesedí :)
      Jo, tak to dělám taky. Lidi co mě znají dýl to ví, to je jasný, vždycky dostávám spousta všetečných otázek, jak to dělám, že tolik přečtu a tak dál a nejhorší a nejlepší otázka - doporučila bys mi něco dobrého?? :D
      Já si i kabelky vybírám podle toho, aby se do nich vešla kniha :D
      To já vůbec nejsem :D A přesně, taky jsem to nedávno zaregistrovala a dost mě to zděsilo. Na to, že se knihomolové snaží tvářit, že nejsou podivíni a sami se přirovnávají ke Cath z Fangirl...no nevím :D
      Vše dává dokonalý smysl, ji báječná! ♥

      Vymazat
    2. Jo a mimochodem po téhle sérii se mi bude stýskat, i když věřím, že se zase něco nového objeví. :)
      Nedávno jsem se vracela z kavárny, kde mají knihy na výměnu a vzetí. Vybrala jsem si tam dvě knihy, ale zrovna jsem měla takovou pidi kabelku (jsem nepočítala s tím, že si odnesu knihy), takže jsem si je nesla v ruce. Cestou jsem se stavila v baru na jedno, protože jsem nutně potřebovala na záchod. A ti lidi tam na mě koukali jako bych spadla z višně. :D Divím se, že poznali knihu. :D
      Doporučovat někomu knihy je to nejhorší! A vybrat něco z mý knihovničky pro moji babičku je skoro nemožný (protože ona čte úplně jiné knihy než já, ale jí se nakonec líbí skoro všechno :))
      Fangirl jsem nečetla, ale z těch recenzí si to dokážu trochu odvodit. :)
      Děkuji :)

      Vymazat
    3. Mně taky a jsem ráda, že to cítíš stejně :) Snad někdo něco podobně skvělého vymyslí, nebo třeba něco napadne mě :)
      Teda a to jsi tam na oplátku žádné knihy nenechala? :D
      Dovedu si to představit. Na mě i lidé na ulici dost často koukají s úžasem, když nesu komín knih v náručí. Mám knihovnu dost blízko a tak se občas ani neobtěžuju s taškou :D
      Přesně :D Většina mých přátel jsou sváteční čtenáři a čtou úplně jiné věci než já a navíc je třeba dost ošemetné doporučovat své oblíbené, protože co kdyby se jim nelíbily a oni je pohanili? To bych nepřežila!
      Aha :) No, ale myslím, že mě chápeš :)
      Není vůbec zač :)

      Vymazat
  2. Zááložky! Už dlouho jsem si žádnou nepořídila, hmm... Jsem schopna všechny své záložky zužitkovat na jedné nebo vícero knížkách. Odděluji si jimi kapitoly a pak se mi čte rychleji s vědomím, že za chvilku odstraním další záložku. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš! Nejvyšší čas doplnit sbírku! :)
      To je taky super nápad! :) Ale já bych to asi nebyla schopná dodržovat. Navíc většinou čtu tak rychle, že bych je tam ani nestačila založit a už by zase letěly ven :D

      Vymazat
  3. Tak v prvé řadě gratuluji, že jsi to dokončila ty jedna abecední královno :D Přemýšlím, u jakého písmene jsem skončila já. Ale mě ten projekt moc nesedl, tak jsem se s ním nechtěla dál trápit.
    Já mám doma spoustu reklamních záložek, které mi přidávají k nákupu nebo mi je pošle nakladatelství spolu s knihou. Hrozně je ale nemám ráda, protože většina z nich není hezká a je to prostě reklama :D Já mám koupenou jednu pěknou kovovou a tu používám skoro pořád :)
    Já ráda fandím zloduchům, z hlavy mě napadá Joker nebo Bane. Nikdo není jen černý nebo bílý, každý má své hříchy a špatnosti. Neexistuje "ten hodný", protože vždycky svým jednáním bude někomu ubližovat. A možná právě proto, že ve filmech se tento vzorec často aplikuje, mám chuť fandit spíš těm špatným než vykonstruovanému nereálnému hrdinovi bojujícímu za spravedlnost.
    Co se týče čtení, když se o tom někdy zmíním, tak za to sklízím spíš obdiv :D Všichni si automaticky myslí, že když hodně čteš, tak musíš mít i rozsáhlou slovní zásobu a všeobecný přehled. Takže jsem se naštěstí skoro vždy setkala jen s pozitivními ohlasy. Skvěle jsi vystihla to s klasikou. Přijde mi, že někteří ji čtou jen proto, aby o tom pak mohli mluvit a tvářit se, jak jsou intelektuálně na výši. Z toho je mi zle.
    Poslední abeceda se ti moc povedla! :) Co takhle vymyslet nějaký vlastní úvahový projekt, hmm? Paní kreativní! :D Hned bych se zapojila!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D :D Díky. Trocha samochvály, odpusť :D Bez ní by mě nikdo jiný nepochválil :D
      Já vím, někdy hned zkraje :) Máš k blogu jiný přístup než já, mě pravidelnost a řád vyhovuje. Navíc mi to přišlo jako úplně super koncept, vymýšlení slov mě bavilo a nakonec jsem z toho vždycky udělala úplně monstrózní článek :D
      Já je naopak zase používám, připadají mi lepší, než jakékoli, co se třeba připínají na stránky knih, protože tam je nebezpečí, že se stránka nějak natrhne, nebo něco :)
      Taky mám některé oblíbenější a některé méně, ale absolutního favorita asi nemám :)
      No to nevím, jestli s tebou úplně můžu souhlasit, ale každá máme nárok na svou pravdu :)
      Obdiv taky asi převládá, aspoň u lidí, kteří za něco podle mého mínění stojí :) Nevím, jestli čtenáři musí za každou cenu působit jako chytřejší a taky si myslím, že už to tak dávno možná není, že kdo čte, je velký učenec, ale přece jen se čtenářů najde víc mezi gymnazisty a vysokoškoláky...to je prostě fakt :)
      To mě hrozně rozčiluje!
      Děkuju! :)
      Ráda bych. Hrozně moc bych ráda, ale moje múza na nápady přichází jak se jí zachce a nejsem schopna vymyslet projekt na povel. Ale pokouším se :) Prima! :)

      Vymazat
  4. Ha ha :D u těch záložek jsi popisovala na začátku asi mě :D Ne, hodně dlouhou dobu jsem byla fakt úchylná na záložky a kupovala jich hrozně moc, ALE nepoužívala, děsná logika, ale tak to prostě bylo :D asi tak dva roky zpátky jsem si řekla, že je to vážně postavené na hlavu a od té doby už jich ani tolik nekupuju, a střídám je, když si někam vezu dvě knížky, i tu druhou opatřím záložkou (ne, prostě nemůžu použít tu z té předchozí :D ). Ty, které přijdou s knížkou mám taky moc ráda, jak od megaknih, tak třeba od martinusu :) Nevím proč, ale ty látkové v knížce moc nepoužívám, třeba si je ale založím v oblíbené části a tak to pak nechám :) U Písně ledu a ohně má jimi oddělené díly :D
    V mém okolí už jsou všichni zvyklí na to, že čtu, takže se třeba často ptají na nějaké doporučení a nekoukají na mě úplně jako na blázna, nebo aspoň doufám :D taky mám spíše pozitivní zkušenosti, a jestli se to někomu nelíbí, ať nelíbí :)
    Skvělé, že jsi dokončila abecedu, gratuluju, moc ráda jsem si tyhle články četla, tak snad brzy u podobných textů :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D :D :D Je to možné! :D
      Jojo, velká logika :D Ale tak co, každý něco sbírá. Proč ne zrovna záložky? :)
      Jeee :) Tak to já třeba na dovolenou beru jen jednu záložku v aktuální knize, pokud pak nenajdu v další nějakou jako překvápko. Problém je, když při odjezdu čtu e-knihu. Pak mi záložka schází a přesouvám se do skupiny lidí, kteří použijí co je zrovna po ruce :D A ten předmět se pak klidně stane záložkou pro několik dalších knížek :D
      Fakt ne? Mně přijdou nejpraktičtější a občas schválně koukám na stránku, kde jsou založené při nákupu, nebo z knihovny :)
      Oddělené díly? To asi nechápu :D
      Jo, v mém nejbližším okolí taky. Mezi kamarády jsem známá jako šílený a rychlý čtenář, což taky jsem :D Na doporučení taky dostávám spoustu dotazů a jsem pak šíleně nesvá, protože je to velká zodpovědnost :D
      Děkuju moc :) Já je ráda psala a snad někdo s něčím podobně nápaditým brzy přijde :)

      Vymazat
    2. To jsem špatně napsala, nemám oddělené díly, ale první a druhou část každého dílu, mám to vydání, kdy jsou obě části Hry o trůny a dalších v jednom velkém hardbacku :)

      Vymazat
    3. Aha :) No tak to mám buď jiné vydání, nebo jsem jenom moc stupidní a nevím, že má jeden díl víc částí :D

      Vymazat
  5. Miluji cancourky jako záložky, zbožňuji kladné hrdiny a nemám ráda ty špatné (zřejmě pozůstatek z dětství - vždycky jsem fandila princovi nikdy drakovi) a čtu oddechovku. Pár kvalitních knih jsem určitě zdolala a je pravda, že asi zanechají v člověku hlubší stopu než brak, ale všeho moc škodí. Melinda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že jsou nejpraktičtější? :)
      Hodní jsou prostě lepší a basta! :D
      No to nevím. Prostě radši svůj čas věnuji braku, než knize, která mě nebude bavit a budu ji číst jen proto, že patří k všeobecnému přehledu.
      Další Melinda? ;)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři