4. 8. 2015

Netopýr - Jo Nesbø (Harry Hole #1)

Norský policista Harry Hole je povolán do Sydney k případu vraždy norské pseudocelebritky Inger Holterové. V Austrálii má být Harry pravou rukou Andrewa Kensingtona, Austrálce, který si k tomuto případu speciálně pozval kolegu z daleké země. Mladá televizní moderátorka je sice první norskou obětí tohoto pachatele, ale pravděpodobně ne jedinou. Ostatně jak se zdá, policisté mají co do činění se sériovým vrahem, jehož oběťmi se stávají právě mladé blonďaté dívky, jež bývají nalezeny se stopami po znásilnění a často i škrcení. Násilník však zřejmě nemá v úmyslu vyšetřovatelům pátrání ulehčit, neboť zatím nebylo možné vypozorovat žádný modus operandi a oběti ani zdánlivě nespojuje nic s výjimkou blonďatých vlasů a známek znásilnění. Otázkou zůstává, spáchal všechny dosud nevyřešené zločiny jeden člověk? A co je to za psychopata?

Na stránkách prvotiny autora s těžko skloňovatelným jménem na každém kroku doprovázíme Harryho Holyho (rovněž často nesprávně vyslovovaného po anglicku "Harryho Houla"), sympatického policistu, tajemnějšího než hrad v Karpatech. V příběhu trefně pojmenovaném Netopýr však tento tajnůstkář poodhalí některá niterná tajemství o své minulosti, která jinak tak žárlivě střeží a dusí v sobě. Záhy se dozvídáme proč je takový jaký je a proč platí za drsňáka a génia, ale zároveň bohužel za alkoholika. Na zoubek se mrkneme taky jeho nekonvenčním přesvědčovacím schopnostem a výslechovým metodám, které už se asi nedají považovat za tak úplně košer.

Zvláštností této severské detektivky je, že se zdaleka neodehrává na severu. Dějištěm celého příběhu je slunná Austrálie a norskými prvky jsou v ní pouze samotný policista Harry a nebohá zavražděná oběť.  Prostřednictvím Harryho si čtenáři užijí Andrewova četná vypravování o Austrálii, plná zajímavostí, mýtů a legend

Naneštěstí Netopýr není jednou z těch detektivek, jejichž rozuzlení přijde čtenář na kloub bez pomoci vyšetřovatelů. Vodítka odhalující vraha nejsou dostatečnou nápovědou a čtenář nemá prakticky šanci přijít na nic dříve, než policie. Kniha je však fascinující sondou do mozku génia, jež přemýšlí trochu jinak než ostatní a právě v tom tkví její úspěch.

Výrazným nedostatkem je značná nevyváženost celé knihy. Gradace je perfektní, ale v závěru už se autor s ničím moc nepáře a ten pak působí stylem "šup, šup, to je on, jdeme domů, nazdar, konec". Zkrátka tak trochu odfláknutě. Osobně si myslím, že by se z takového potenciálu dalo vyždímat daleko více.

Emoce pravděpodobně také nejsou autorovou silnou stránkou. Postavy jsou na můj vkus až příliš lhostejné. Možná do tohoto žánru přehnané popisy vnitřního rozpoložení tolik nepatří, ale díky absenci jakýchkoli pocitů hrdinům tak nějak nevěříte vzrůstající paniku ani to, že jde do tuhého.

Co naopak musím vyzdvihnout je využití anglických frází. Z mého pohledu do příběhu perfektně zapadají a když jsou použity s takovou lehkostí, s jakou je používá Nesbø, pak nemám co bych vytkla. Sama mám někdy pocit, že anglická věta daleko lépe vystihuje co chci zrovna vyjádřit a že rodný jazyk nemá vhodný ekvivalent, který by přesně dokázal popsat mé rozpoložení či postřeh.

Z Netopýra je výrazně cítit, že jde o autorovu prvotinu a zároveň jakýsi úvod do plánovaně několikadílné série o jednom norském policistovi. Nesbø si ještě tolik neví rady s pár prvky, které každá skutečně dobrá detektivka musí mít a zjevně si ani tolik nevěří. Kniha je však rozhodně důstojným zahájením jeho kariéry a zcela zaslouženě ho vystřelila až na vrcholy žebříčků nejprodávanějších a nejúspěšnějších spisovatelů. 
Stejně jako vydavatelství, i já cítím obrovský potenciál, který se za nenápadně vypadajícím, a pro norštiny neznalého člověka trochu děsivým, jménem skrývá. Zároveň jsem moc ráda, že mám v této chvíli k dispozici další díly této fantastické detektivní série na pokračování, protože autorův styl je skutečně silně návykovou záležitostí a Harry sám jakbysmet.

Netopýra můžu s čistým svědomím doporučit jak milovníkům klasické detektivky, tak příznivcům severských autorů. Nesbø si v ničem nezadá s dalšími, ať už více, či méně známými spisovateli a jeho konkurenti by se měli mít na pozoru, protože tenhle chlapík rozhodně ví, co dělá.

85% 
    
Ráda bych touto cestou poděkovala internetovému obchodu palmknihy.cz za poskytnutí recenzní e-knihy. 
Vlastní kopii si můžete pořídit na tomto odkazu.
Share:

6 komentářů:

  1. Skvělá recenze, hltám každé tvé slovo! Netopýra jsem já sama vynechala. Čtení Nesboho jsem započala se Švábi a ty byly tak dobré, že jsem měla jednoduše obavy, že mě Netopýr pořádně zklame (ony ty recenze nebyly zrovna dvakrát pochvalné). Stejně jako ty, i já si strašně oblíbila Harryho, má ohromné charisma! A s těmi anglickými výrazy také souhlasím, napsala jsi to přesně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ach ♥ Děkuju!
      Jako jak víš, tak jsem se s Harrym poprvé setkala v Policii, podle mnohých jednom z nejlepších dílů a přesto mě Netopýr ani v nejmenším nezklamal :)
      Největší charisma! (No dobře, až po Markovi Watneym!♥)
      Jsem ráda, že souhlasíš, četla jsem spíš kritiku na rušivost té angličtiny :)

      Vymazat
  2. Super recenze ! Hned mám chuť všeho nechat a začít číst Netopýra :D Což samozřejmě udělat nemůžu, ale víš jak :D
    Všichni mi pořád tvrdili, že Netopýr je strašně slabý a bla bla. Jsem ráda, že si mi to vyvrátil a brzo se do toho pustím :) Když už mám od něj tu podepsanou knížku, byl by hřích ho pořád nečíst :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju!!! :) No tak víš co, třeba by tě přečtení Netopýra povzbudilo a pak by ti to šlo od ruky :D
      Pusť! Přesně jak říkáš! Máš podepsanou knížku, teď už není úniku! :D

      Vymazat
  3. Super recenze :) Já začala Sněhulákem, který je taky vychvalován do nebes (a asi právem, ten díl je luxusní), takže jsem se prvního dílu také bála, ale nezklamal mě vůbec, možná mě bavil ještě více než Švábi, o kterých mluví Ivcca, tam na mě bylo hodně určitého politického pozadí. Ten konec je uspěchaný, co si tam vybavím, tak to není jen tady, když Harry prostě zjistí, kdo to je, jde to celkem rychle, mám s tím často problém, ale tady jsem si na to už zvykla :) Máš pravdu, že člověk nemá šanci odhalit vraha, ale ten moment v Netopýrovi, kdy k tomu dojde, ten mi přijde úplně skvělý! Já měla sice vše vyspoilerované právě kvůli Sněhulákovi, ale to nesnížilo moje hodnocení, maximálně jsem si ho užila :) Harry se tady ještě zdaleka neodhalil a sledovat další střípky jeho života je prostě návykové :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak já začla Policií, která byla údajně jeden z těch nejskvělejších dílů no :D Ale pak jsem si řekla, že bude fajn jít od jedničky do devítky a hodlám to dodržet :) Na Sněhuláka se těším :) Politiku moc nebaštím, tak uvidím, jak se poperu se Švábi(y) (tohle slovo je gramaticky dost záhadný, když je to název... :D)
      Právě!
      To odhalení je super, ale mně se přece jen líbí o chlup víc, když tak nějak můžu aspoň tušit a není to tak zamotané, že se musím vracet o pár stránek a všechno si pomalu pospojovat.... :D
      Návykové to však rozhodně je a já už se těším na další díly :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři