25. 11. 2014

Žádný sex, je úterý - Tracy Bloom

Katy je osmatřicetiletá žena, žijící poměrně spokojený život. Má skvělou práci v reklamní agentuře, o osm let mladšího partnera Bena, který ji vždy dokáže rozesmát a na rozdíl od všech předchozích mužů s ním nemá pocit, že by ji tlačil, do jakýchkoliv závazků, tak je i se svým vrozeným strachem z vážných vztahů šťastná. 
Matthew žije se svou ženou Alison, se kterou se marně už několik let snaží o dítě. 
Jak už tomu tak bývá, Katy a Matthew se setkají po spoustě let na třídním srazu, který zažehne starou jiskru jejich středoškolské romance. 
Katy stojí před velkým životním rozhodnutím a stejně tak Matthew. Je Ben ten pravý? Je Alison ta pravá? Jak by mohli oba opustit své partnery, když jsou ve hře dvě těhotenství?

Kniha žádný sex, je úterý je prvotinou bristké autorky Tracy Bloom. Já sama už jsem měla tu čest s její knihou Jsem single a pomstím se. Autorčin nevtíravě humorný britský styl mě tak zaujal, že jsem nemohla jinak, než sáhnout po další knize, která má opět úchvatný název, který upoutá vaši pozornost ať už chcete, nebo ne.

Čtení o postavách starších, než já přináší do mého čtenářského života nový vítr. Lidé přes třicet už pochopitelně řeší úplně jiné starosti, než středoškoláci a jiní YA hrdinové. Těhotenství, manželství, vzpomínky na staré lásky, návrat do mládí i výchovu dětí. Kathy, Matthew, Ben, Alison, Daniel, Bezmozek a Ian tvoří dynamickou skupinku postaviček, které rozjíždějí slibnou fůru nejrůznějších trampot a situací, z nichž několik může nastat skutečně jenom v knize. Signifikantním rysem knih Tracy Bloom jsou situace dovedené do extrému, které však popisují umírněnější zážitky, které se mohou udát v každodenním životě partnerského vztahu. 
Jediným stereotypem alá Sex ve městě je v knize Daniel, Katyin nejlepší kamarád. Excentrický, jak jen gay může být. Alison je naopak madam studený čumák, která musí mít vše naplánováno do posledního puntíku. Kontrastem k ní je je Ben, nevyzrálý a trochu dětinský. Ten prochází během knihy největším vývojem. 
Matthew je pak prototypem dokonalého muže, který se zmítá mezi jistotou života se svou pečlivou ženou a svým mladým, nevybouřeným já, které bylo probuzeno třídním srazem. 
Ian, Matthewův kamarád, který hraje pouze minoritní roli mi pak připomíná Tobyho z autorčiny druhé knihy. Šašek a pohodář, který neví, kdy je lepší zavřít pusu.

Zdá se vám téma znovuzrození dávné lásky drobet otřepané? Možná je. Nikoli však v podání Tracy Bloom. Tato autorka si pohrává s osudem postav zcela po svém a vy nemůžete nikdy vědět, co bude na další stránce. 

Ačkoli se podle názvu zdá, že ústředním tématem, knihy je sex, touto domněnkou nemůžete být dále od pravdy. Zabýváme se zde mnohem hlubší problematikou partnerského soužití, tíhy zodpovědnosti za více životů než jen ten svůj a v neposlední řadě také vinou.

Kniha Žádný sex, je úterý nesmí chybět v knihovně žádnému milovníkovi romantických a komických románů, britského humoru, jiskrných dialogů a stereotypních klišé. Melancholické dušičky si přijdou na své a jistě nebudou litovat chvil, strávených s touto útlou, vtipnou, čtivou a neskutečně milou knihou.




Ráda bych touto cestou poděkovala internetovému obchodu knihy.idnes.cz za poskytnutí recenzního e-booku. 

Knihu žádný sex, je úterý si za sympatickou cenu můžete objednat přímo na tomto odkazu nebo kliknutím na logo.


"Kathy měla pocit, že je už dva roky obětí učiněného psychického teroru, když se jí v obýváku na poličce až děsivým tempem kupila oznámení v krémové barvě. Kdykoli našla ve schránce další pečlivě vybranou obálku, nepochybně zvolenou tak, aby ladila k podvazku nevěsty, a vytáhla z ní pozvánku vyrobenou vlastníma nevěstinýma rukama, píchlo ji u srdce. Se zoufalstvím v očích četla slova: Slečna Katy Chapmanová s partnerem. Proč, proč jen se musí na svatby chodit v párech? Proč prostě nemůže jít sama? Copak je důvod obávat se, že nezadaní hosté utečou s jedním ze snoubenců? Jde snad o součást svatebního slibu? Zvi pouze přátele zadané, abys nevěře předešel. Katy měla z takzvaných šťastných událostí hrůzu, protože byla nucená si k sobě někoho najít. Jednou s sebou vzala maníka, se kterým se předtím cicmala opilá a který byl za jídlo a alkohol zdarma ochotný vydržet ten plynulý tok dobře míněných slov od příbuzenstva, které se dotazuje: "Takže teď jsi na řadě ty?"
Nakonec se rozhodla, že co je moc, to je příliš, a že by se měla začít chovat, jako všechny silné a nezávislé ženy a přestat podporovat, ten příšerný stereotyp, podle kterého je štěstí spojené s mužem. Při dalším pozvání na svatbu dostala geniální nápad vzít s sebou Daniela z reklamní agentury, pro kterou pracovala. Na výraz ve tváři Lauřiny pratety, jež se během svatební hostiny snažila ze slušnosti o konverzaci, byla radost pohledět. Daniel jí sladce odpověděl, že na řadě by mohl být teď skutečně on, jelikož se svým přítelem Robem jsou spolu už přes půl roku a ani jeden z nich za tu dobu nespal s nikým jiným, když nepočítá noc, kdy se Daniel vyspal se Stanleym, svým ex. Podle něj se to ale stejně nepočítalo, protože byl úplně namol a Stanley byl převlečený za námořního důstojníka, šlo totiž o exkluzivní karnevalovou party, a kdo by odolal chlapovi v uniformě? 
Od té chvíle se Daniel stal Katyiným novým nejlepším svatebním partnerem."
Share:

6 komentářů:

  1. Pěkná recenze Kačko, moc ráda někdy sáhnu po nějaké knize této jednoznačně šikovné autorky, ale tato to asi nebude - randit se ženáčem? To se prostě nedělá! :D Bojím se, že bych ten jejich vztah nedokázala podporovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :)
      No to se rozhodně nedělá, ale ono je to trochu jinak :) Myslím, že bys to překousla :) Ale Jsem single a pomstím se je taky dost dobré, takže neuděláš chybu tak ani tak :)

      Vymazat
  2. Já jsem hodně pokukovala po "Jsem singl a pomstím se", má to takovou opravdu agresivní obálku :D ale zatím došlo na jiné knihy... :)

    A upřímně? Tenhle příběh mě zaujal o trochu méně, než předchozí Tracyino dílko :)

    Ale jsem ráda, že se líbilo, super recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám pocit, že člověk má vždycky trochu jiný vztah ke knížce, kterou četl od autora jako první, nebo na ni četl dobrou recenzi a objevil ji dřív a nadchnul se pro ni.
      Nevadí, zkus třeba tedy Jsem singl a pomstím se a třeba si autorky styl zamiluješ stejně jako já a nakonec dojde i na Žádný sex, je úterý :)
      Díky moc! :) Taky jsem ráda :)

      Vymazat
  3. Jakmile má kniha žlutou obálku, tak ji chci! :D A podle toho co si napsala jí chci aj podle toho, o čem je, protože mám hrozně ráda tyhle "britské oddechovky" :) A ten "nový vítr" ohledně starších postav mi taky prospěje :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mám ráda žluté obálky! :D A žluté věci obecně :)
      Rozhodně je to hrozně milá oddychovka s takovým nádechem britského humoru :)
      Starší postavy jsou vážně osvěžující, když neřeší jen různé banality jako půlka young adult hrdinů :)
      Jsem zvědavá, co na ni řekneš, pokud si ji pořídíš :) Tak doufám, že pak shrneš své pocity třeba ve videu :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři