21. 7. 2019

A na nebi čekají hvězdy - Lori Nelson Spielman

Při jisté vlakové nehodě zahyne i Kristen, dospívající dcera úspěšné realitní makléřky Eriky a sestra stejně staré Annie, dívky, která si podobně jako její matka klade Kristeninu smrt za vinu. Erika měla ten den obě dívky doprovodit po prázdninách do školy. Nebýt toho, že dala přednost kariérní příležitosti, Erika, Kristen i Annie by v době nehody vlaku seděly v autě. A nebýt Annieiných důvodů, alespoň by Kristen v okamžiku smrti nebyla sama. Každá se s tragédií vyrovnává po svém a Annie se jako první upíná k naději, že při identifikaci těla došlo k záměně a Kristen žije. Proč by jinak jejich poslední rozhovor končil takovou hádankou s příslibem. To Annie zkrátka nedává smysl. Rozjíždí vlastní pátrání po sestře, která jí zmizela ze života a odcizuje se s matkou, která truchlí po svém. Peciválka Annie se vydává daleko od zbytku rodiny a možná kromě ztracené sestry hledá tak trochu i sama sebe. Koho se jí podaří nalézt dříve?

Annie a Kristen vyrůstaly jako dvojčata. Přesto, že byly každá jiná, rozuměly si skvěle a spíš se doplňovaly. Erika konečně stála před zlomovým momentem své kariéry. Pro jednou se rozhodla zariskovat a stalo se to neustálou a nekonečnou připomínkou jednoho u nejhorších momentů jejího života. Nikdy si nepřestane vyčítat, že dala přednost práci před časem stráveným se svými dcerami. Kristen je mrtvá a Erika je odsouzená k tomu si to po celý život vyčítat. Ale má ještě jednu žijící dceru a tu už ztratit nesmí. Je na čase dát se dohromady a pokusit se jít dál.

A na nebi čekají hvězdy je třetí knihou Lori Nelson Spielman, která se dostává k českým čtenářům, tentokrát pod hlavičkou nakladatelství Cosmopolis a v překladu Michaely Klevisové. Vyprávění je založeno na střídání pohledů Annie a Eriky, dvou žen, které ztráta Krissie zdrtila nejvíce a na jejichž vztahu se nejvážněji podepsala. Kapitoly jsou krátké a společně s pravidelně se střídajícími vypravěčkami nutí čtenáře zběsile otáčet stránky, protože jakmile změníte náhled na příběh, začne se vám stýskat po tom druhém a tak stále dokola, až s překvapením zjistíte, že se blížíte ke konci.

Autorka v knize otevírá velké téma adopce, které je zpracováno velmi citlivě a s velmi pozitivním podtónem. Ačkoli by se mohlo zdát, že ústřední postavou je Krissie, opak je pravdou. Kniha se podrobněji zabývá žijícími pozůstalými ženami, jejich vnitřním světem, vzájemným vztahem, ale i minulostí. Obě ženy procházejí neskutečným vývojem a autorka citlivě podává bolestné vzpomínky, nezbytné přešlapy i trucovitá rozhodnutí. Kniha pojednává o potřebě samoty, objevování sama sebe a nutnosti komunikace, ale i tolerance k tajemstvím ostatních. Zabývá se nebezpečím uzavřenosti a samozvanému odsouzení se k izolaci emocí a citů schované za potřebu chránit sebe i okolí.

A na nebi čekají hvězdy je kniha se svébytnými hrdinkami, které se nedají charakterizovat jedním slovem. Téma naznačené v anotaci může naznačovat, že půjde o depresivní čtení, ale není tomu tak, nebo minimálně tomu tak není zcela výhradně. Kniha více než o čemkoli jiném vypráví o rodinné dynamice, schopnosti udělat ten bolestivý řez a jít dál, odhodlat se posunout se a nezapomínat na sebe. Ačkoli se v knize truchlí, celkový pocit z příběhu je hřejivý a optimistický.

Nečekejte druhý Seznam tajných přání, ale nezatracujte knihu jen proto, že nedokáže překonat vašeho dlouholetého favorita v oblasti čtení pro ženy. A na nebi čekají hvězdy je ideálním čtením na teplé letní večery i pošmourné víkendové dny. Množství citátů, jež jsou nezbytnou součástí příběhu zaručuje, že vám aspoň některé uvíznou v paměti a budete v nich nacházet útěchu, stejně jako všechny hrdinky knihy. S přečtením této knihy Lori Nelson Spielman neuděláte chybu, stejně jako nakladatelství Cosmopolis nešláplo vedle s jejím vydáním. Krásná obálka je už jen třešničkou na dortu.
70 %

Kniha A na nebi čekají hvězdy vyšla pod hlavičkou nakladatelství Comopolis. Vlastní výtisk si můžete pořídit přímo na jejich webu.
Share:

2 komentáře:

  1. zrovna to louskam :-D tak jsem zvedava, co na to reknu ja...

    OdpovědětVymazat
  2. Ty jo! Do Seznamu tajných přání jsi mě kdysi tuším navezla ty a byl skvělý, i když si pamatuju spíš pocity ze čtení. A tohle mě teda hodně láká. Co mi to děláš? :) Moc hezká recenze.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři