2. 6. 2019

Book haul za květen 2019

Asi už nikoho nepřekvapuje, že zase minul první den nového měsíce. Že jsme zase o něco starší, že už je zase léto a počasí konečně odpovídá kalendáři. Květen je za námi a s ním i měsíc veletrhu Svět knihy, což je svátek všech knihomolů i knihkupců a nakladatelů. Průvanu v peněžence, který v tento výjimečný prodloužený víkend pocítí milovníci knih se zřejmě vyrovná jen předvánoční šílenství blízkých a příbuzných milovníků knih. Protože naše vánoční seznamy jsou nekonečné, že ano.
Na pražské Výstaviště poslední roky naivně mířím s myšlenkou, že pro mě zakoupení nových knih už není záležitostí sváteční, ke které dochází pouze o narozeninách a Vánocích. Že přece není nutné utratit poslední korunu za ty lákavé pestrobarevné svazky. Že konání veletrhu není o nic větší důvod, než jakýkoli jiný den v roce, si předzásobit knihovničku na několik měsíců dopředu. Přesto nikdy nedokážu odejít s prázdnou.
Letos bych to možná dokázala, nebýt mého největšího fanouška a podporovatele, mého dědečka, který mě spolu s maminkou naučil lásce ke knihám a oproti mamince i k lásce k jejich vlastnění a hromadění. Právě on se postaral o všechny přírůstky ze Světa knihy. Díky dědo ♥

Jak můžete vidět, květen pro mě byl na knihy opravdu bohatý. Vrchní polička TBR vozíčku obsahuje 10 recenzních výtisků a dárků od nakladatelů a spodní polička 9 knih pořízených z vlastní či jiné rodinné peněženky.

Ani v květnu na nás nezapomnělo nakladatelství Paseka a během návštěvy sídla nakladatelství u příležitosti speciálního Bookscalling Book clubu jsme si mohli vybrat milé dárečky. U mě los padl na trojici komiksů Záleskautky, na které jsem měla políčeno už delší dobu a teď si ke mně našly cestu samy. Moc tímto ještě jednou děkuji nakladatelství Paseka. Všechny tři díly jsem již měla tu možnost přečíst a nelituji jediné minuty v tomto zvláštním světě plném přátelství, girl power, magie, šíleností a potrhlosti. Ačkoli jsme si na sebe s pěticí hlavních hrdinek musely chvilku zvykat, zpočátku jsem příliš nefandila ani příběhu, ani kresbě, časem se mi holky zkrátka dostaly pod kůži a se zlepšující se tendencí, jakou mají první tři sebraná vydání se nemůžu dočkat dalšího dílu. Každá knížka se mi líbila o chloupek víc, než předchozí a při tomto trendu by pátý díl u mě měl získat dokonce 100 %. No jsem zvědavá!

Nakladatelství Slovart je ke svým blogerům štědré a nezapomíná na ně ani během světa knihy. Jana z Booklabu si pro nás připravila krásnou plátěnou tašku plnou dárečků. Taška s motivem knihy Dcera života obsahovala Dceru života, Mlčeti zlatá rybka (s krásnou rybičkovou ořízkou, která bude ladit ke Kečupovým mračnům a knize Moje sestra žije na krbové římse!), Divou Báru z nové Slovartí edice klasiků a 5. díl série o Lovcích stínů. Poslední, šestý díl mi pak přišel poštou před pár dny. Tímto je série Casandry Clare kompletní a v nejbližší době můžete na instagramu očekávat soutěž o všech šest dílů. Otázka do pléna - myslíte, že je trapas požadovat při zasílání výhry v soutěži po vítězi proplacení poštovného? Nerada bych soutěž omezovala pouze na lidi, kteří si mohou knížky odebrat osobně v Praze, ale cena za balík šesti knih mě straší ve snech.

Ani Baruška z Cosmopolisu nezůstala pozadu a poslala mi dva jejich nejnovější thrillery. Malé sladké lži i Beze svědků mají tak lákavou anotaci, že moje srdíčko okamžitě zaplesalo a vzplanulo touhou po pořádné dávce napětí. Thrillery Cosmopolisu patří k tomu nejlepšímu, co na trhu najdete a proto je škoda, že o nich není slyšet třeba tolik, jako o profláklejších titulech jiných gigantů. Přesto například jejich autor Robert Bryndza měl jednu z největších front na Světě knihy, jakou jsem kdy viděla. Myslím, že se s ni nemohl snad měřit letos vůbec nikdo. A já se nedivím. Bryndza je zkrátka srdcová záležitost. Jeho knihy jsou zapamatovatelné a skvělé a i on sám je opravdu sympatický chlapík. Měla jsem možnost se s ním osobně setkat při jeho minulé návštěvě Prahy u příležitosti vydání jednoho z předchozích dílů série s Erikou Foster a dodnes na setkání ráda vzpomínám. Robert byl opravdu vstřícný a myslím, že by si s námi byl ochoten povídat třeba do půlnoci.

Stabilně narvaný stánek na Světě knihy měla samozřejmě i Euromedia. Některé Odeonky se tam daly sehnat prakticky za hubičku, například Tělo Paola Giordana, které jsem ulovila já. Po svém nadšení z Osamělosti prvočísel stále hledám, co dalšího si od autora nejlépe přečíst a Tělo se zdá jako dobrá volba.
Novější Království Elmet a Očistu jsme pořídili výhodně za sníženou veletržní cenu. Království Elmet zní zajímavě, zase úplně jiná Odeonka. Právě ta pestrost a to, že čtu tak různorodé knihy mě na této edici Světová knihovna tak baví. Očista mě láká hlavně díky tomu, že Norma Sofi Oksanen je dodnes jednou z nejbizarnějších knih, jakou jsem kdy četla. Já si děje knih zas tak dobře nepamatuju, ale podrobnosti Normy mi i po více než dvou letech stále straší v hlavě.

Vydání druhé knihy Pavla Bareše s názvem Kronovy děti mě konečně donutilo si přečíst první díl Projekt Kronos. Četla jsem jej začátkem května a samozřejmě tedy nepřipadalo v úvahu opustit veletrh bez pokračování. Kronovy děti jsou opět slušná cihla, k jejímuž přečtení se ale nyní již budu odhodlávat mnohem snáze, vzhledem k tomu, že jsem se sama přesvědčila, jak skvělá jízda mě čeká. Dny opuštění kompletují moji sbírku česky vydaných knih Eleny Ferrante a teď už mi nezbývá opravdu žádná omluva pro to, že jsem se stále nebyla schopná pustit do třetího dílu Neapolské ságy. Teri, kdy si prosím tě přečteme trojku? Brzo? Ehm?

Literární událostí roku pro mě bylo vydání nové knihy Viktorie Hanišové - Rekonstrukce. Krásná obálka Lucie Zajíčkové ve spojení s mou oblíbenou senzační spisovatelkou a syrovým příběhem pro mě byly balzámem na duši. Rekonstrukce šlape na paty Houbařce a předčí Anežku. Alespoň v mých očích.
A jak se vám líbím teď? je další česky vydanou knihou Holly Bourne, která si mě již překvapivě získala knihou ze žánru Young adult. Tentokrát však psala pro dospělé a já se nemůžu dočkat, až se knížce podívám na zoubek. Mám ráda, když se vracím ke spisovatelům, které mám již prověřené a tato odpočinková knížka vypadá vážně slibně. Úplně se s ní vidím na dovolené, kam si ji také plánuju vzít.

Poslední květnový balíček ke mně přicestoval z Velké Británie. Na Bookdepository jsem si doobjednala další dvě knížky Taylor Jenkins Reid. Tímto mám s výjimkou nejnovější autorčiny knížky její sbírku kompletní. Také minimálně jedna z těchto krásek se mnou pocestuje k moři. Loni jsem na pláži četla The Seven husbands of Evelyn Hugo, tak tentokrát do kufru přihodím buď After I do nebo Forever, Interrupted. Uvidíme, každopádně pokud mám dodržet tradici čtení Taylor Jenkins Reid u moře, bude muset autorka rychle něco napsat, protože si nejsem jistá, jestli si se dvěma knížkami vystačím do příštího léta.


 V neposlední řadě jsem na také získala dvě nové audioknihy. Hanu i Hotýlek Aleny Mornštajnové jsem poslouchala jako audioknihu a kdyby i Slepá mapa již byla načtena v audioverzi, nejspíš bych si ji taky poslechla místo čtení. Když Tiché roky vyšly v audiu zároveň s papírovou knihou, musela jsem je mít. Moc děkuji nakladatelství OneHotBook za poskytnutí této novinky k recenzi.
Na Světě knihy jsem se zúčastnila soutěže u stánku Audiotéky a podařilo se mi vyhrát knížku Říkala si o to. Knížka pokrývá kontroverzní téma znásilnění, které se zatím příliš nevidí, tak jsem na jeho zpracování neskutečně zvědavá a na knížku se moc těším.


A jaký byl váš knižní květen? Také jste se prohýbali pod nákladem knih ze Světa knihy, nebo jste odolali? Četli jste některou z výše uvedených knih? Nebo se mi podařilo vás na některou nalákat? Co přibylo do poliček vám a na co se těšíte v nejbližších dnech? :) Napište mi do komentářů.
Share:

13 komentářů:

  1. Četl jsem Projekt Kronos a Kronovy děti si určitě musím sehnat taky. Já mám teď nové akorát recenzáky. Doposlouchal jsem Juraj Jánošík a boj proti Dračímu řádu a čtu Ve stínu Hvozdu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem zvědavá, kdy se ke Kronovým dětem dostanu :) Nebudu lhát, ta délka člověka trochu zastraší :D
      Na Ve stínu hvozdu teď narážím nějak často :)

      Vymazat
  2. S Ellenou Ferrante jsem na tom jako ty. Také se už rok chystám na třetí díl. 🤦 A Tiché roky jsem částečně četla v hmotné a kus v elektronické podobě a jsou úžasné.
    Sabina
    www.kniznikavarna.eu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím, co to se mnou je, že se k ní nedokážu dostat! :D
      Já zase část v papírové a část v audioknižní podobě :)

      Vymazat
  3. Neskutočne som rada, že sa Slovart rozhodol znovu vydať nástroje Smrteľníkov a ešte k tomu zvolil túto nádhernú edíciu, aj keď síce som nikdy celé nástroje smrteľníkov neprečítala, už len kvôli tomu ako nádherne by vyzerali na poličke, by podľa mňa stálo za to ich mať :)

    Inak, veľmi slušná kôpka kníh sa ti tu za máj nahromadila :)

    Never Trust a Duck

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To vydání je skvělé, ale pro mě je ta série prostě....problematická :) Budu ráda, když udělá radost někomu jinému :)
      To teda :D

      Vymazat
  4. Já si musím taky konečně přečíst něco od Holišové! Pořád jí někdo vychvaluje a já ještě nic nečetla! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Já si ze Světa knihy odnesla ukázněně jen jednu knihu - Slepou mapu. :D

    OdpovědětVymazat
  6. Po pravde jsem mela za kveten nejvic prirustku dosud v tomto roce. Musim zacit omezovat ty hromady :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky, ale opravdu skromný červen mi to vykompenzoval :D

      Vymazat
  7. S podobnou myšlenkou (Teri, co si to tady nalháváš :D ) tam chodím taky, zatím to úplně nevyšlo :D Nádherý kousky! Mně úplně vypadlo, že máš Očistu!! Jsem z toho teď tak nadšená, že tě asi chci donutit si ji přečíst :D Dost mě mrzí, že v pátek už neměli Tělo. Jinak je stánek eurošky na tohle fakt mor :D Kronovy děti a Ferrante, na to se moc těším, stejně tak na Rekonstrukci, kterou teda chci dát až před book clubem.
    Já ještě ze Světa knihy odešla s jednou absyntovkou - Dvě sestry, s nejnovějším Kingem, s pokračováním Medvěda a slavíka (kdo ví, proč :D ) a 4 Odeonkama, klasika :) Potom jsem dostala voucher, takže jsem doplňovala Pestrou řadu (já se sama ze sebe asi zblázním) - V tomto domě straší, Strážkyně pramene, Na ostří jazyka a Světlo ženy. Na všechny se moc těším, což říkám u každé, že.
    Krásné přírůstky a obdivuju tvoje tempo a už poněkolikáté samozřejmě i vozíček :) :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři