20. 3. 2019

Všechny krásné lži – Peter Swanson

Harry právě končí studium na univerzitě, když jeho otec nenadále umírá. Zdá se tak nepravděpodobné, že by Bill na své procházkové trase, kterou tak dobře zná, prostě upadl a zřítil se. Ale kdo by chtěl milému, vášnivému sběrateli a prodejci cenných knih ublížit? Harry se vrací domů, aby dělal společnost Alici, vdově po Billovi a své nevlastní matce a aby se alespoň dočasně postaral o obchod svého otce. Knihy měl vždycky rád, ale nikdy k nim neměl tak blízko, jako Bill, proto mu je představa, že by měl celé otcovo podnikání zdědit trochu proti srsti. Zdá se však, že nechtěné dědictví bude tím nejmenším z jeho problémů.

Harry se v momentě dokončení univerzity stává sirotkem. Jeho poslední příbuzný, poslední milovaný blízký umírá a Harry je najednou na světě sám. Je trochu naivní a bezradný, což můžeme připisovat autorovu záměru či vlivu smutku na příčetnost člověka. Zameškává promoci a vrací se do Kennewick Village, aby obstaral vše potřebné. Je to hodný kluk a zatím netuší, co dál podnikne se životem. Jedno ví ale jistě. Nikdy už nic nebude jako dřív. Alice, Billova manželka a Harryho nevlastní matka je mladá a už dřív se hodně snažila, aby si ji Harry, kterému věkově nebyla zas až tak vzdálená, oblíbil. Teď, po manželově smrti po Harryho přítomnosti přímo prahne a nedokáže být sama. Alice je také vypravěčkou druhé časové linie nazvané Tehdy, proplétající se s linkou odehrávající se Teď.

Jméno Peter Swanson mohli čeští čtenáři spatřit již na obálce knihy Na zabití, vynikající zejména sympatickým černým humorem a neobvyklým uchopením pojmu thriller. A zejména ti, kdo Na zabití četli, si musí být vědomi toho, že Všechny krásné lži jsou úplně jiné. Nečekejte tolik černého humoru, nadsázky ani satiry. Všechny krásné lži se mnohem víc blíží klasickému thrilleru současnosti. Ke své vlastní škodě.

V knize Všechny krásné lži jsou použity všechny klasické a ověřené modely thrilleru. Dvě střídající se dějové linie, které vždy končí v tom nejvíce nervydrásajícím okamžiku, postavy, které možná jsou a možná nejsou tak úplně psychicky v pořádku, chladnokrevní sociopati, scény, ze kterých mrazí a vraždy, z nichž tuhne krev v žilách. Swansonovi se však v tomto případě vůbec nepodařilo vybudovat žádnou originální, ani naprosto geniálně absurdní zápletku, jak to zvládnul ve své dříve vydané knize. Místo toho se mu pod rukama zrodil naprosto tuctový thriller, ničím nevystupující z šedého průměru současného knižního trhu a ostřílené čtenáře tohoto žánru nemá příliš čím překvapit.

V záblescích se vám možná bude zdát, že poznáváte starého dobrého Swansona, ale tyto momenty naneštěstí netrvají nikdy víc, než několik málo stránek. V tomto případě proto možná budou zvýhodněni čtenáři, setkávající se se Swansonem ve Všech krásných lžích poprvé či ti, kdo se dokáží ubránit přirozené potřebě jeho knihy srovnávat. Vyzdvihnout lze však určitě hodně dobře vykreslenou a poměrně propracovanou postavu Alice, jejíž minulost vás bude zajímat možná víc, než samotná současnost, která by podle všeho měla být ústředním motivem celého příběhu. Řada věcí, je možná až příliš přitažená za vlasy, ale kdybychom chtěli číst jen realistické příběhy, asi nesáhneme zrovna po tomto žánru. V tomto směru by tedy bylo pošetilé cokoli autorovi vyčítat.

Swanson i v této knize má přece jen pár parádních es v rukávu, nad kterými většina svátečnějších čtenářů thrillerů přinejmenším pozvedne obočí, pokud nebude přímo znepokojena tím, že se to všechno na stránkách opravdu děje. Swanson nezná nic jako tabu a nebojí se překračovat nepsané hranice a pro citlivější povahy se až příliš odvážně dotýká zapovězených témat. Všechny krásné lži jsou trochu pozvolnější, než by se většině čtenářů mohlo zamlouvat. Nečekejte druhé Na zabití, ale pokud chcete zabít dvě pohodová odpoledne u rychle utíkajících stránek, které lehce potrápí vaše mozkové závity, protože vodítek pro čtenáře v sobě má příběh dost, zkuste se do knihy Všechny krásné lži pustit. Udělejte si názor sami a hlavně, nezatraťte autora kvůli jednomu lehčímu zaškobrtnutí.

60 %

Knihu Všechny krásné lži vydalo nakladatelství Bookmedia a pořídit si ji můžete na webu knihcentrum.cz
Knihcentru bych také tímto ráda poděkovala za poskytnutí recenzního výtisku a doplnění mé Swansonovské sbírky.
Share:

2 komentáře:

  1. No vidíš, někdy se zadaří, že něco spíš číst nechci :D Děkuju, že jsi naše síto v thrillerech :) :) Ale recenze super, líbí se mi, jak vyvažuješ klady i zápory a nejsou to jen tvoje pocity, ale umíš vyjádřit i to, že by se to samozřejmě někomu jinému líbit mohlo :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři