17. 3. 2019

Smrtící tajnosti – Robert Bryndza (Erika Foster #6)

Na prahu svého vlastního domu je brutálně zavražděna mladá a krásná tanečnice burlesky. Ačkoli se o mrtvých má mluvit jen dobře, o Marisse z úst pozůstalých příliš pozitivních informací nezazní a to ani během vyšetřování její záhadné smrti. Erika a její tým se do případu vrhají po hlavě, jako ostatně vždycky. Jejich pozornost však rozptyluje případ útočníka v plynové masce, který napadá muže i ženy, kteří osamoceně chodí pozdě večer z vlaku domů. Čím mohou být podobné útoky motivované, když se nezdá, že by pachatel měl jakékoli preference týkající se pohlaví, věku či dalších charakteristik?

Detektiv šéfinspektor Erika Fosterová, původem Slovenka, dlouho žijící v Británii, nejprve v Manchesteru s manželem Markem. Po ovdovění přesídlila do Londýna, ale kariéry se nevzdala, i když právě ta ji připravila o manžela. Erika se zdá jako tvrďák, kterého nic nerozhází, ale tentokrát je toho na ni skutečně trochu moc a ztrácí pevnou půdu pod nohama. Zvolnit však nedokáže, nemá to v povaze a tak pracuje do úmoru a od ostatních očekává taktéž plné nasazení. Případy se jí dostávají pod kůži a ona je odhodlaná nepřestat s honbou na viníka, i kdyby to měla být ta poslední věc, kterou v životě udělá.

Smrtící tajnosti jsou šestým dílem série o Erice Fosterové, nezdolné policistce, která neumí dělat věci napůl a nedokáže odpočívat, i když doslova padá na ústa. Ve Smrtících tajnostech je však tato žena, která nikdy nespí, zranitelnější než kdy dříve. Čtenáři je zase o něco poodhalena její minulost a její současnost je srdcervoucí. Tuhle ženu, se kterou byste si osobně možná nesedli, na stránkách knihy milujete a nejradši byste ji objali, pohladili po zádech a pak drželi pevně za ruku v nejtěžších chvílích. Kdyby vás tedy nechala to udělat a nenakopala vám zadek.

Na knihách Roberta Bryndzy je cosi kouzelného až unikátního. Přesto, že se jedná o žánr, kde jsou moment překvapení, napětí a zvraty tím nejdůležitějším vůbec, jeho styl je neuvěřitelně přímočarý a nějakým zázrakem to pro něj neuvěřitelně funguje a dělá to z jeho knih něco, co si zapamatujete a díky čemu budete chtít číst vše, co tento charismatický chlapík hodí na papír. Jeho největší devízou jsou však stále postavy. Nabručená, protivná a náladová Erika se vám možná proti vaší vůli zalíbí právě proto, že dokáže fungovat i s náladou nadávat na celý svět, vřelá a vždycky loajální Mossová je prostě zlatíčko a sexy Peterson, zotavený ze svého závažného zranění a se svým velkým tajemstvím se konečně vrací na scénu. A že bude mít co vysvětlovat nejen Erice, to vám bude jasné od první chvilky.

Útěšně se rozrůstající sbírka knih ze série Erika Fosterová je nádherná, ale zároveň vydání každého nového dílu halí neskutečná nostalgie, protože to znamená, že se nezadržitelně blížíme jejímu konci, který musí jednou nevyhnutelně nastat. Na to však nemyslete a užívejte si každou kapitolu Smrtících tajností, ve kterých se Bryndza již tradičně překonává. Za to, s jakou elegancí a noblesou, jako by to nedalo žádnou práci, Robert Bryndza s každým dalším dílem přeskakuje laťku, kterou si sám nastavil předcházejícím dílem, mu patří nehynoucí obdiv čtenářů, kteří jeho knihy kupují hned, jakmile se objeví na pultech, aniž by přesně potřebovali vědět, co bude Erika vyšetřovat tentokrát.

Smrtící tajnosti jsou plné napětí, bolesti, strachu, nápaditosti, útoků, mrazivých momentů i nečekaných obratů o stoosmdesát stupňů. Autor dokáže mistrně vystihnout moment, kdy je třeba přidat plyn, kdy si může dovolit trochu zvolnit a kam by se hodila úplně nečekaná změna směřování příběhu. I když si myslíte, že jej už znáte, pořád vás bude umět překvapit a zastihnout nepřipravené. Robert Bryndza je zkrátka machr svého žánru a doufejme, že má těch nápadů, jak nám vyrazit dech, ještě spoustu.
90 %

Smrtící tajnosti Roberta Bryndzy vycházejí již 18.3.2019 a na webu nakladatelství Grada si je můžete pohodlně objednat v podobě tištěné knihy nebo e-knihy. Série Erika Foster vychází pod nakladatelskou značkou Cosmopolis.
Tímto bych ráda poděkovala Cosmopolisu za poskytnutí předčasné kopie e-knihy.
Share:

2 komentáře:

  1. Hrozím se pokaždé, ale šestý díl! Ehm... Nevadí :D Třeba někdy. Protože tvoje recenze na každý z dílů zní tak skvěle!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři