4. 8. 2018

Geniální přítelkyně - Elena Ferrante (Neapolská sága #1)


Přátelství mohou být různá a u Eleny a Lily, to platí dvojnásob. V prvním díle Neapolské ságy se šestašedesátiletá Elena pouští do obšírného výčtu svých vzpomínek na dětství a dospívání se svou geniální, neotesanou přítelkyní Lilou v jedné nevlídné neapolské čtvrti. Elena a Lila jsou jako den a noc a jejich vztah nebyl nikdy černobílý. Tady nenajdete srdceryvné přísahy nehynoucí a bezpodmínečné loajality, ani podrazáckou rivalitu či naprostou toxicitu. Jejích přátelství neustále balancuje na tenké nedefinovatelné hranici někde mezi tím. Přesto pro sebe byly celoživotně vzájemně nesmírně důležité, dalo by se říct, že naprosto závisely jedna na druhé a postaraly se o to, aby se jejich osudy ubíraly právě tím určitým směrem, ačkoli spolu třeba zrovna netrávily žádný čas.

Elena Grecová, dcera vrátného, pohledná a oblíbená si jako jednu z nejranějších a nejsilnějších vzpomínek uchovává první setkání s Lilou, dcerou ševce. Už tehdy v první třídě na ni tato zlobivá, sebevědomá a nevrlá holčička s příliš vychrtlou postavou udělala dojem a nepřestávala ji udivovat po celý život. Elena ve svých vzpomínkách bilancuje a vrací se k banálním každodenním událostem pro tehdejší dobu tak typickým. Ačkoli jde o útržky, ale i plnohodnotné šedesát let staré vzpomínky, vypravování je přizpůsobeno momentálnímu věku aktérek a i po šesti dekádách jsou výjevy překvapivě živé.

Příběh se postupně rozvíjí od padesátých let minulého století, plyne pozvolna a žije si takřka vlastním životem. První díl obsáhne opravdu velký časový úsek a vy přitom máte pocit, jako by se vše odehrávalo takřka v reálném čase. Ne snad proto, že by se příběh vlekl, ale proto, jak moc je obyčejný a přitom tak opravdový a nesmírně působivý. Tohle vypravování budete chtít vstřebávat každým pórem a i když byste nejradši přečetli celou knihu, ba dokonce celou sérii na jeden zátah, zároveň jen tak plujete na autorčině stylu, užíváte si každou minutu, šetříte si každou větu, plně vnímáte každé slovo a vychutnáváte si dovedně vybudovanou atmosféru stereotypní Itálie. Muži tady jsou horkokrevní a ženy mají ve zvyku házet talíři, vztahy jsou tu vyhrocené na hranici snesitelnosti a mezi láskou a nenávistí je nakreslena pouze symbolická linie.

Lila je naprosto svá a pro některé bude možná její povaha těžká na překousnutí. Je tajemná, nepochopitelná, nepochopená, vždy sama, vždy pevná v kramflecích. Nebojí se jít proti proudu či být zlá. Nezáleží jí na tom, co si o ní ostatní myslí a přitom je tou dívkou, která na sebe nevědomky strhává pozornost v jakékoli společnosti, do které se dostane. Elena má po jejím boku celoživotně pocit méněcennosti. Vedle talentované Lily, která jako by si své geniality nevážila, nebo si ji dokonce neuvědomovala, jí vždy tvrdě vydřené úspěchy rychle zhořkly na jazyku. Nebo je nakonec tou chudinkou Lila, která má a vždycky měla pocit, že musí neustále někomu něco dokazovat, musí být ve všem lepší, než její přítelkyně, které má lepší životní příležitosti než ona?

Poetický styl, kterým je kniha psána, krásně souzní právě s pozvolným tempem vyprávění a nepozorného čtenáře při množství postav potěší neustálé opakování klíčových událostí i propojování složitých a vzájemně podobných italských jmen s konkrétními přídomky či momenty, které je zasadí do rámce, který pro vás bude stravitelný. Pokud byste se i tak v postavách ztratili, rodinné vztahy si jednoduše oživíte díky přehledu uvedenému na začátku knihy.

Geniální přítelkyně je velmi slibným počátkem tetralogie o jedné špinavé nelákavé Neapolské čtvrti. Přesto si nebudete moci pomoct a budete ji chtít navštívit. Budete si googlit, jak si co představit, jak místa a objekty zasadit do reality, i když Ferrante podává velmi věrný obraz tehdejší doby a místa, díky kterému vám čtvrť doslova ožívá před očima. Přesvědčivě vypráví o chudém a prostém životě, ze kterého se někteří více či méně úspěšně snaží vymanit. Ne vždy se jim to povede, ne vždy bude jejich vysvobození zasloužené a ještě méně často za svou snahu dojdou patřičného ocenění. 

S lehkostí sobě vlastní popisuje Ferrante kontrasty a zarážející blízkost chudoby a bohatství či moderní doby a velmi tradičního a starosvětského pojetí života i živobytí. Dává důraz na používání dialektu, místo italštiny, popisuje všudypřítomnost smrti a nechává čtenáři si mnohé věci domýšlet. Nevodí nikoho za ručičku a její příběh má neustálý podtón zahořklosti, frustrace a ošklivých zkušeností z minulosti. Muži se zde nerozpakují vztáhnout ruku na ženy, rvát se a zneužívat své převahy.

První díl Neapolské ságy pokrývá normálně plynoucí život jednoho města v průběhu zhruba jednoho desetiletí. Na první pohled by jeden řekl, že tato kniha není akční, není o lásce, není o rodině ani o životě v Itálii. O čem je se opravdu těžko definuje. Geniální přítelkyni nelze jen tak jednoduše zaškatulkovat a ne nadarmo si získala srdce mnoha čtenářů po celém světě a stala se hitem dokonce i ve Spojených státech, kde překladová literatura tvoří sotva nepatrný zlomek knižní produkce.

Geniální přítelkyně je o tom, že někdy je dobré se držet zpátky, někdy je to třeba, pro udržení přátelství či rodiny pohromadě, ale stojí za to dát všanc vlastní štěstí kvůli strachu? Ferrante vrhla stín na většinu současných spisovatelů a jejímu neskonalému talentu pro psané slovo je takřka nemožné se vyrovnat. Geniální přítelkyně končí napínavě a vy budete netrpělivostí poposedávat na židli, než do rukou dostanete Příběh nového jména a budete mít možnost se opět ponořit do toho krásného, všedního a přitom neskonale originálního příběhu.

Co se týče audiopodoby knihy, s tou se Bookmedia pod značkou Audiotéka poprala znamenitě. Na zemitý, lehce chraplavý a hrubší hlas Zuzany Slavíkové si budete muset u „mladé“ Eleny chvíli zvykat, ale jakmile přistoupíte na to, že jde vlastně o vyprávění ženy ještě mnohem starší, než je sama interpretka, dokonale se vám s vypravěčkou spojí. Na mezihry je audiokniha poměrně skoupá, ale když už se vyskytnou, jsou vkusné, krátké a nerušivé. Čtenáři audioknih obvykle ocení, když lze knihu poslouchat ve zrychleném tempu a Geniální přítelkyni svědčí tempo 1,25x i 1,5x rychlejší. Zajímavým oživením pro čtenáře, kteří již mají předchozí zkušenost s papírovou podobou knihy, ale naopak mají velmi povrchní znalost italštiny, pak bude rozklíčování jmen postav. U mnohých se totiž se Zuzanou Slavíkovou možná budete rozcházet v názoru na to, jak se vyslovují. Jakmile si na některá z nich však zvyknete, přestanete jejich podivné znění vnímat.

Geniální přítelkyně zaznamenala rekordní oblibu i mezi českými čtenáři a není divu. Příběh vzorňačky Eleny a průkopnice Lily, se musí dotknout všech, kdo mají trpělivost na pozvolně plynoucí příběhy založené na postavách a dynamice společnosti. Mimo jiné zde narazíte na komplikovaný vztah mezi matkou a dcerou a také to, že není příjemné, když jsou některé věci brány jako samozřejmost a nejsou dostatečně doceněné. Dočkáte se zde všeho, co správná sága, tedy to, co si pod slovem sága představíte, má mít. Geniální přítelkyně je unikátní počin, k jehož přečtení však musíte dospět sami. Nenechte se nikým tlačit, jednoduše počkejte na ten správný čas. Tuhle knihu na sebe musíte nechat působit. A úplně nejlepší je zážitek z ní s někým sdílet. Nyní už jsou k dispozici všechny čtyři díly, takže vám odpadá hrozba drásavých měsíců čekání mezi jednotlivými díly. Přesto si je pokuste vychutnat tak, jak si knihy vychutnáváte vy. Někdo potřebuje zhltnout celou sérii naráz, někdo si musí zážitky dávkovat. Čtěte podle svého vlastního tempa a tak získáte z Geniální přítelkyně ten nejlepší možný dojem. Jedno je ale jisté, tahle kniha by neměla nikomu zůstat ležet v poličce nepovšimnutá, protože je zkrátka dokonalá.
100 %

Geniální přítelkyni jako audioknihu zakoupíte na audioteka.com


Share:

6 komentářů:

  1. Super recenze :) O knize už hodně douhou dobu uvažuju, zatím jsem se k ní nedostala, ale v budoucnu to plánuju napravit. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Stojí za to, ale jak píšu, musí na ni přijít řada v tu pravou chvíli :)

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělá recenze! Nejen, že to perfektně shrnuješ, ale mě jsi opět vtáhla do dění a já némůžu jinak, než souhlasit s tím, co píšeš. Naladila jsi mě na tu správnou vlnu, jak jsem očekávala, takže teď už jen zopakuju jména a pouštím se do druhého dílu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já nemohla přestat tuhle recenzi psát! Musela jsem se krotit, ale ono je toho tolik co říci!
      Díky ♥

      Vymazat
  4. Jak už jsem psala na facebooku, já dostala od kamarádky poučení, že to nestojí za to a že si mám radši přečíst jiné knížky. :D Tak nevím. Fakt to všichni ostatní chválí, ale zase jí taky věřím...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to záleží, co tebe osobně baví, ale já snad neslyšela jedinou nenadšenou reakci teda :D a to já nejsem zrovna na tenhle typ knížek vysazená, ale tohle je tak Geniální ♥ :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři