11. 12. 2016

Dívka v ledu - Robert Bryndza

V jezírku muzejní zahrady je pod ledem nalezeno tělo mladé ženy, jejíž skandální zmizení plní stránky novin. Andrea Douglasová-Brownová je dcerou bohatého lorda, váženého aristokrata a vlivného lobbisty. Vyšetřování se ujímá detektiv šéfinspektor Erika Fosterová, policistka, která speciálně kvůli případu přijíždí do Londýna z Manchesteru, kde se vzpamatovávala z traumatických událostí, které vedly ke smrti pěti policejních parťáků, z nichž jeden byl Eričin manžel Mark. Nyní je její motivace k nalezení spravedlnosti a dopadení vraha větší, než kdy dřív. Zvlášť, když se zdá, že jakmile vyjde najevo, že vraždy mohou mít spojitost s prostitutkami, nikoho, kromě Eriky už vyšetřování nevzrušuje tolik, jako když byl obětí bohatá a slavná dcera lorda Douglase-Browna.

Erika Fosterová při poslední akci ztratila manžela. Práce však pro ni má terapeutické účinky, tak se po hlavě vrhá do dalšího případu. Pravidla jí nic neříkají a jejich dodržování považuje pro detektivy za zbytečný luxus. Autority nerespektuje a je tak tvrdohlavá, jak jen ženy na vysokých postech umí být. Její nadřízený Marsh ji má moc rád, ale jejím agresivním přístupem je mu trnem v oku. Marsh totiž patří k těm policistům, kteří si myslí, že si aristokrati zaslouží speciální zacházení a v tom se s Erikou těžce neshodnou.

Dívka v ledu s ničím nemešká a hned od prvních řádek vrhá čtenáře přímo doprostřed dění. Hned na prvních stránkách jsme svědky Andreina zmizení a ze všech těch náznaků se můžeme hned zčerstva začít domýšlet, kam to všechno bude směřovat. Nedá se však říct, že by vše bylo ihned hladce vyřešeno. Detektivové se musí potýkat s nepříjemnou byrokracií, neefektivním řetězcem velení a tak není divu, že se rozhodnou vést vyšetřování tak nějak po svém. Erika je svéhlavá a svým odhodláním pro věc nakazí alespoň některé ze svých kolegů, kteří jsou jí oporou v jinak všeobecné nelibosti ze strany londýnských kolegů. 

Dívka v ledu stojí, co se čtivosti týče bok po boku s podobnými, aktuálně vycházejícími detektivkami a nezaostává ani v logice či jisté přitažlivé mlhavosti zápletky. Pokud však podobně jako já u detektivních sérií hledáte i něco navíc v osobní lince vyšetřovatelů a potřebujete se s detektivem tak nějak sžít, když mají přijít další díly a další případy, možná budete lehce rozpačití. Eričina osobní linka se vás hluboce dotkne, budete s ní soucítit a budete ji obdivovat, že dokáže ráno vstát z postele (když do ní náhodou jednou vleze a místo práce chvíli odpočívá). Její povaha mně osobně však blízká nebyla. Její paličatost totiž dle mého názoru hraničí s arogancí, což v její profesi může být nezřídkakdy cestou do pekel. Určitá zatvrzelost je samozřejmě žádoucí, nicméně lidsky bych se s touto ženou nejspíš potýkala podobně nesnadno, jako důstojný vrchní superintendant Marsh. 

Robert Bryndza má s Dívkou v ledu na poli thrillerů slušně našlápnuto, i když bude ještě potřeba pár věcí dopilovat, aby se dostal mezi ty opravdu špičkové. Kniha je fajn, dialogy působí reálně, popisy scén jsou skutečně sugestivní, ale chybí taková ta pravá jiskra, která je u nejlepších detektivek zažehnuta hned zkraje a nutí vás se ke knížce vracet v každé volné chvíli. Pod nesmírně fotogenickou obálkou se však skrývá slibný první díl série, která by do budoucna mohla být opravdu nadupaná a to i díky tomu, že si autor nebere servítky ve slovníku či dalších skutečnostech, které se v životě tak nějak stávají. Dívka v ledu je autorovou prvotinou v tomto žánru. Potenciál je v ní jasně patrný a já věřím, že se Bryndzovi povede vychytat všechny mušky a nejpozději ve druhém díle nám dokáže, že je autorem, se kterým je třeba počítat. 

70 % 

Za poskytnutí recenzního výtisku bych touto cestou ráda poděkovala nakladatelství Cosmopolis.
Svou Dívku v ledu si můžete zakoupit zde.
Share:

4 komentáře:

  1. Přemýšlím, že tuhle knížku pořídím mamce k Vánocům, takže děkuji za recenzi, která mi pomohla se přiklonit k rozhodnutí, že jí tu knihu asi opravdu koupím. :D Snad se mamce bude líbit. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač, ráda jsem rozhoupala misky vah :)
      Taky doufám, že se bude líbit, i když jsem už jednoznačně četla i objektivně lepší thrillery :)

      Vymazat
  2. Moc hezka recenze. Knizka je ted videt vsude, ale asi se do ni nepustim, navazani "kontaktu" s hlavni postavou, ktera drzi nejakou serii pohromade, je pro me hodne dulezite, nehlede na to, ze ja proste radsi ty detektivy :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :)
      Já mám ráda i ženské jako detektivy, ale Erika byla na můj vkus fakt děsně umíněná... :D

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři