12. 9. 2016

Svědectví kostí - Kathy Reichs (Temperance Brennan #18)

Temperance Brenannová se setkává s Hazel "Lucky" Strikeovou, amatérskou vyšetřovatelkou, která je přesvědčena, že částečně přišla na kloub záhadě několik let pohřešované Cory Teagueové. Hazel po letech našla na místě činu diktafon obsahující nahrávku mučené a zjevně trpící dívky. Lucky Strikeová si myslí, že hlas na nahrávce patří právě Coře a že její kosti jsou uloženy v Temperancině laboratoři. Věří, že spojenými silami dovedou dokončit vyšetřování, které bylo před lety uzavřeno s neúspěšným závěrem a vypátrají vraha a násilníka zodpovědného za smrt nevinné  a traumatizované dívky.

Temperance Brennanová je uznávanou antropoložkou, zabývá se identifikací kosterních pozůstatků a řešením zločinů. O pracovní náplň se jí střídavě starají zaměstnavatelé v Charlotte a v Montrealu. Tentokrát má Tempe plné ruce práce v Severní Karolíně a i když se chystala za přítelem Andrewem Ryanem do Kanady, díky svému vrozenému workoholismu a strachu ze závazků svou návštěvu ráda odloží kvůli nově otevřenému případu. Ryan ji totiž požádal o ruku a ona mu stále dluží odpověď.

Série o Temperance Brennanové má již úctyhodných osmnáct dílů a autorce stále nedochází inspirace. Ti, co jsou s Tempe od začátku se z posledních novinek v Temperencině životě jistě tetelí blahem, ale ani náhodní čtenáři bez znalosti předchozích událostí se nemusí strachovat sáhnout po jakémkoli dílu série. Chronologicky si sice průběžnou životní linku Temperance a dalších postav užijete více, ale hlavní síla autorčiných detektivek přece jen tkví jinde. Kathy Reichs stále sází na stejné schéma. Akurátní vědecký základ, inspirace skutečností, napětí, prostor pro překvapení ale i smysl pro humor a udržení kroku s moderními trendy.

Ačkoli seriál Sběratelé kostí nemá s knižní Temperance Brennanoou prakticky nic společného, jedno je jisté. Autorčina participace na televizní podobě její tvorby se promítá i do knih. Každý díl má spád a spousta dialogů a podrobné, ale ne zbytečně zdlouhavé popisy navozují audiovizuální atmosféru. 

Stejně jako v každém díle odehrávajícím se v Charlotte, ani tentokrát nemůže chybět typické špičkování mezi Temperance a Skinnym Slidelem. Ironie nezná mezí a Temperanciny oči, které neustále obrací v sloup dostávají jako obvykle zabrat. 

Člověk by řekl, že po tolika případech, kdy se hlavní hrdinka tak hloupě na vlastní pěst vydala, kam neměla, se tak chytrá ženská sakra poučí a nebude ze sebe dělat supermanku, ale ne, opět se dočkáme typicky nervydrásajících scén a tiše šeptaných modliteb, aby naše oblíbená antropoložka vyvázla pokud možno vcelku a neskončila na svém vlastním pitevním stole. 

Kathy Reichs snad ani nedokáže čtenáře zklamat. Své rozsáhlé znalosti praxe uplatňuje s grácií sobě vlastní a dovede něco (možná dost často) rutinního a pro obyčejné smrtelníky trochu nechutného a morbidního proměnit ve vzrušující podívanou. V průběhu série nepoklesává s kvalitou a své věrné čtenáře si drží pěkně blízko u těla promyšlenou osobní linkou jedné z nejsympatičtějších literárních detektivek, jakou kdy svět spatřil. Pokud jste již četli všechny předchozí díly, nejspíš vás ani nemusím pobízet ke čtení toho nejnovějšího. Jestli jste na poli detektivek noví, ale rádi byste začali s nějakou, která se víc zabývá právě vědeckou a laboratorní stránkou vyšetřování, vřele vám doporučuji právě knihy Kathy Reichs. Temperance a Ryana si zamilujete a jakmile vám začnou chybět, budete mít hned po ruce sedmnáct dalších dílů. Tak na co ještě čekáte?

85%

Share:

2 komentáře:

  1. Osmnacty dil, paani :D Od autorky jsem jeste nic necetla a docela me to laka, tenhle zanr mi sedi a o Reichs uz jsem toho slysela hodne a celkem me to laka :)
    A super recenze, i na tech je videt, ze ti zanr sedi :) A nejak jsem zameskala, ze ma autorka neco spolecneho se serialem Sbetatele kosti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, taky šílenec, jako jistý jiný autor :D
      Ona asi nesedne každému, mamku to třeba nebavilo, ale já ji mám hodně ráda :)
      Děkuju :)
      Autorka je producentka seriálu tuším :) Jinak příběhy knih mají se seriálem společné jen jméno a povolání hlavní postavy :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři