2. 9. 2016

Nabíječ - Alice Clayton (Nabíječ #1)

Interiérová designérka Caroline se zrovna nastěhovala do svého bytu v San Francisku. Se svým novým sousedem se seznamuje poněkud neformálně - přes zeď. Její noci totiž ruší nekonečné zvuky nespoutaného, divokého a bez pochyby senzačního sexu z druhé strany zdi její ložnice, která se každou noc otřásá údery pelesti jeho postele. Nabíječ, jak mu začne soukromě přezdívat si nebere servítky a není pochyb o tom, že pojem monogamie mu nic neříká. Jako by samotné zvuky cizí rozkoše nebyly dost frustrující, Caroline je už dlouho sama, co víc, její vlastní orgasmus ji úplně opustil po nevalné rychlovce s její poslední známostí. Jakmile se spánková deprivace začne nebezpečně zvyšovat, Caroline neváhá a rozhodne se osobně zakročit a říci Nabíječi, co si o jeho nočních eskapádách myslí. A když se s ním konečně setká tváří v tvář, vůbec se nediví, že jeho noční společnice nedokáží v posteli držet jazyk za zuby.

Caroline, úspěšná mladá bytová designérka, náruživá cukrářka, prostořeká, svéhlavá šestadvacetiletá holka, která ví, že když se snaží, dokáže být pořádná kočka. Jediné co jí chybí k naprosté spokojenosti je to magické Óčko. Caroline je dospělá a soběstačná, ale stále nedokáže věci nazývat pravými jmény. Její vyprávění se slovy jako párek-nazdárek, kůzlátka, jablíčka či právě Óčko jen hemží, což může být v podobně laděné knize buď neuvěřitelně roztomilé, nebo naprosto na zabití a vy po celou dobu čtení balancujete mezi těmito dvěma závěry. Simon je samozřejmě okouzlující krasavec se sex-appealem, který by porazil i mrakodrap a jeho kamarádi Ryan a Neil jsou sice odlišní jako den a noc, ale rozhodně byste je na ulici nepřehlédli. Carolininy kamarádky Mimi a Sophie se také krásně doplňují, jedna roztomilá a romantická organizátorka, tvrdá jako kámen, druhá elegantní umělkyně se smrtícím šarmem.

Nabíječ je sice suverénně zařazován mezi erotické romány, jeho hlavní zbraní je však rozhodně humor. A to bezkonkurenčně sarkastický, dvojsmyslně laděný humor, jako vystřižený z nějakého sitcomu. Klasické vyprávění je proloženo SMS konverzacemi mezi všemi hlavními postavami a jejich vzájemné špičkování, propírání životů svých přátel a prahnutí po drbech jakéhokoli druhu je nesmírně živé, opravdové a nakažlivě legrační.

Na příběhu samotném není nic tak objevného. Atraktivní mladí lidé řeší peripetie ve vztazích, jezdí si na luxusní víkendy a večírky do krásných kalifornských vil s vířivkou, pořádají pravidelné snídaňové dýchánky, pracují v oborech, které milují a ještě za to dostávají spoustu peněz. Jejich život je prošpikován sexem, ať už jeho absencí či nadbytkem a přátelství pro ně znamená všechno. Nevyhnutelně samozřejmě dochází k tomu, že dva z těch krásných lidí, kteří se původně neměli rádi, k sobě pocítí nevídanou přitažlivost a všechno se komplikuje.

Více, než všechna erotika čtenáře pravděpodobně nejvíce zaujme verbální předehra, která graduje až k předvídatelnému konci. Nebo snad ne? Celá kniha se nese v odlehčeném duchu a kdo ji bude brát smrtelně vážně, tvrdě narazí. Bravurní struktura umocňuje návykovost a příjemně pobízí k nepřerušovanému čtení.

Nadměrné užití slova "sténat" vás možná během čtení přivede na myšlenku jisté panákovací hry, ale nejspíš by vás alkohol zbavil vědomí dříve, než byste se dostali na konec a to by byla škoda. Navíc i nejvyvinutější slovní zásoba má své hranice a některé výrazy se v určitém kontextu nahrazují těžko. Jisté scény je pro někoho, kdo není akrobaticky nadán jsou sice občas trochu náročnější na představivost, nicméně o tom to vážně tak úplně není. U čtení není nutné, ani žádoucí přehnaně přemýšlet a vrtat se v maličkostech. Nabíječ je o zábavě, snění a věřte nebo ne, romantice. 

Zrecenzovat svou srdcovou knížku je vždycky trochu kámen úrazu. Přenést všechny ty superlativy, které vám kolují mozkem na papír, aniž by chvála vyzněla přehnaně a neupřímně, vyžaduje opatrnost a jistou dávku umění. O této jednohubce od Alice Clayton se však jinak než s trochu infantilním nadšením psát nedá. Knížka obsahuje vše, co potřebujete k pohodovému prožitku. Nechybí jí vtip, jiskra, sympatičtí hrdinové do jejichž kůže se snadno vžijete, láska, drama, zvraty ani malebné prostředí.

Nabíječ je typickou guilty pleasure literaturou. Takovou, od které vlastně nic moc nečekáte, ale nakonec si ji zamilujete. Je to knížka, kterou si na veřejnosti raději obalíte novinami, ale záchvaty smíchu a prokousnutý ret vás neomylně prozradí. Je to knížka, jejíž četbu určitě nepřiznáte při intelektuálním hovoru s přáteli či kolegy a možná se budete i sami před sebou trochu stydět, že se vám líbila tak moc, že máte chuť po dočtení začít znovu od začátku, ale popíráním pravdu nezměníte. Nabíječ se vám dostane pod kůži a vy ho jen tak z hlavy nedostanete. A vězte, že nemusíte. Druhý díl s názvem Roštěnka už na vás čeká. Bylo by vůči Nabíječi opravdu nefér ho nedoporučovat dál a nevychvalovat ho aspoň před těmi, kterým by mohl také učarovat. Proto jsem tady, abych vás důrazně vyzvala - přečtěte si to a nebudete ničeho litovat. Možná snad jedině faktu, že jste tak dlouho otáleli.

95%

Ráda bych touto cestou poděkovala nakladatelství Mladá fronta za zaslání recenzního výtisku.
Svého vlastního Nabíječe si můžete pořídit zde.
Share:

8 komentářů:

  1. Paradni recenze, Nabijece uz mam v hledacku v ramci zanru, asi pred rokem (nebo uz to jsou dva?) jsem se podobne bavila u Bozskeho bastarda, ale neco mi tam trochu chybelo a tvoje nadseni pusobi, ze tady bych to mohla najit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Já nemám s čím srovnávat, žádnou jinou erotiku jsem nečetla, takže pro mě je prostě top ať už právem, nebo ne :D

      Vymazat
  2. Neskutečně obdivuju tvoje recenze! Už zase jsi mě dokázala přesvědčit k přečtení něčeho, čemu jsem se dost usilovně bránila a docela to i odsuzovala. Ale asi každý čas od času potřebuje nějaké to guilty pleasure :) Takže díky za můj stále se rozrůstající seznam knížek k přečtení, který se bleskově rozšiřuje nemálo díky tobě :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, toho si moc vážím ♥ Snažím se na nich pracovat a snad to nese ovoce :)
      Mě erotická literatura nikdy nelákala - ale jak to tak bývá, kamarádka Ellen mě přesvědčila, že tohle je fakt jiné a stojí to za to - světe div se. Měla pravdu.
      Není zač! :D

      Vymazat
  3. Super recenze, úplně z ní sálá tvé nadšení :D Guilty pleasure to sice je, ale jsem přesvědčená, že každý, kdo si Nabíječe přečte, okamžitě ocení ten skvělý humor. Pamatuji si, jak jsem ho četla a nahlas se uchechtávala až se na mě cizí lidi otáčeli :D To je prostě k nezaplacení a hlavně první půlku jsem si neskutečně užila. Pak už to bohužel bylo až moc sladké a až moc klišé :) Ale za ten začátek to prostě rozhodně stojí!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! Aby ne, sálala jsem velice usilovně :D
      Přesně :) Tam to není o ničem jiném, než o humoru a tom jsem přesvědčená :)
      Já se taky musela smát i v tramvaji :D
      Poslední kapitola to trochu zabíjí, ale jinak prostě skvělý!

      Vymazat
  4. Panebože, že bych to zkusila :-o :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři