19. 7. 2016

Jeden plus jedna - Jojo Moyes

Jess Thomasová každodenně dře ve dvou zaměstnáních a přesto se svými dvěma dětmi žijí z ruky do pusy a věčně se u nich povalují nezaplacené složenky. Její bývalý manžel před dvěma lety rodinu zadlužil a utekl a od té doby na své děti nepřispěl ani libru. Jessiin nevlastní syn Nicky se navíc kvůli své odlišnosti potýká ve škole se šikanou a mladší Tanzie, malý matematický génius, má možnost se přihlásit na soukromou školu pro nadané děti, ale školné zdaleka převyšuje rodinný rozpočet. Jess by za své děti i dýchala, kdyby to bylo možné a tak se odhodlá k něčemu, co by za jiných okolností nikdy neudělala. Když v taxíku najde značnou částku peněz, o kterých ví, komu patří, učiní nelehké rozhodnutí. To ale ještě neví, že se jí stane osudným.

Jess je ještě mladá, ale už si toho prožila víc, než většina lidí za celý život. Není ale zvyklá si stěžovat, nebo fňukat nad nespravedlností světa. Jejím heslem je "však my už to nějak zvládneme, nějak to vymyslíme, všechno vyřešíme". Její nezdolný optimismus je to, co ji drží nad vodou. Své dvě děti miluje nade vše a Nicky a Tanzie jí to oplácejí stejnou mincí. Neopomenutelným členem rodiny je i obrovský uslintaný pes Norman, který je důležitou součástí celého příběhu.
Ed Nicholls je arogantní boháč, který se však nečekaně ocitl v pěkném průšvihu. Je proti němu vedeno trestní stíhání a jeho otec na tom je zdravotně velice špatně. 
Mohou si tihle dva lidé z naprosto odlišných poměrů navzájem změnit život?


Ve vyprávění se střídají čtyři hlavní postavy - Jess, Ed, Nicky a Tanzie. V průběhu příběhu se charakter podání vyprávění některých postav mění, ale tento fakt není nijak vizuálně odlišen od zbytku knihy, což mi přijde trochu škoda. Proměny fontů dokáží vykouzlit mnohé. Některé postavy si pochopitelně oblíbíte více, než jiné a některé si doslova zamilujete a jen neradi je budete opouštět. 

Jojo Moyes je v naší republice známá hlavně díky dojemné a srdcervoucí knize Než jsem tě poznala, či o něco méně úspěšným dílům Poslední dopis od tvé lásky či Stříbrná zátoka. Je tedy pochopitelné, že do čtení knihy Jeden plus jedna jde čtenář již s jistými očekáváními a nadějí, že autorka dokáže udržet nastavenou laťku. 

Už od prvních stránek je jasné, jak absurdní a nepravděpodobná romance se v průběhu knihy rozvine. Jde vlastně o variaci na pohádku O Popelce (velice vzpurné Popelce nutno dodat), ale nejsou pohádky úžasné právě v tom, jak již po staletí fungují a baví nejen naše nejmenší? Hřejivý a neměnný styl Jojo Moyes dodává čtenáři pocit, jako by se zachumlal do stářím právě tím správným způsobem ošoupané, milované pokrývky a nechal se unášet do říše, kde je všechno možné. Romantická scéna střídá vtipnou, optimista se potýká s bručounem a do toho se řeší i vážná rodinná dramata jako šikana, rozvod či neustálý nedostatek peněz a neochota nechat si pomoci od kohokoli a opět skončit se zlomeným srdcem.

Celá knížka se nese v duchu roadtripu se všemi jeho náležitostmi - spoustou sendvičů, hudby, zpěvu, nevolnosti, fastfoodů, uzlíčků na nervech, přespávání v autě a pochybných motelech. Pokud jste již nějakou roadtripovou knihu četli, nebo jste dokonce nějaký ten výlet sami absolvovali, jistě nemusím zdůrazňovat, jak moc intenzivními se stanou všechny prožitky, které na cestě nastanou. Stísněné prostředí automobilu nedává moc prostoru na oddech a když tam zavřete čtyři lidi, kteří se prakticky neznají, plus jednoho smradlavého, věčně prdícího a slintajícího psa, s největší pravděpodobností nastane nějaká pohroma.

Jeden plus jedna je knížka, která zaujme každého, kdo se jednou za čas rád uchýlí ke klasickým romantickým příběhům, které mají pramalý reálný základ, ale vyvolají takový ten připitomělý úsměv na tváři. Konejšivý a milý styl Jojo Moyes vás zahřeje u srdce a postará se o jeden nebo dva pohodové večery, po které budete zcela ponořeni do jejího příběhu a nebudete ochotni ho byť jen na minutku pustit z rukou. Od knížek tohoto ražení většinou moc neočekáváte, co se ale týče Jojo Moyes, můžete si být jisti, že vás přesvědčí, že ani romance nemusí být hloupá a to by nebyla ona, abyste minimálně v jedné scéně neměli na krajíčku, ať už jste jakkoli cyničtí. Jeden plus jedna se zdá jako jednoduchá matematika. Ve vztazích však nic není černobílé a obyčejný součet částí obvykle nedá dohromady konečnou podobu. Autorka umí tuhle vztahovou aritmetiku vyjádřit mnohem lépe než já a proto vám doporučuji, udělejte pro sebe něco a sáhněte po její knize. Můžu vám zaručit, že vám po jejím přečtení bude krásně na duši.
90%

Za poskytnutí recenzního výtisku bych ráda poděkovala e-shopu arara.cz.
Knihu si můžete zakoupit zde.
Share:

12 komentářů:

  1. Knižku som čítala dávnejšie, bola to moja prvá kniha od autorky. Bola som naozaj spokojná a už sa teším na Predtým ako som ťa poznala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeee, tak to máš to nejlepší ještě před sebou :) To ti závidím :) Tahle musela být príma, jako první :) Ale mně se hodně líbila i po Me before you :)

      Vymazat
  2. Opravdi moc hezky napsané :) já jsem od Moyesové četla jenom onu slavnou Než jsem tě poznala, ale Jeden plus jedna mě okamžitě zaujala a je tedy dalším kandidátem :D kdyby její ostatní knížky nebyly v knihovně pořád vypůjčené...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :)
      To bych ti radila :) Mě moc neláká Poslední dopis a na Stříbrnou zátoku jsem slyšela spíš průměrná hodnocení, takže Jeden plus jedna = jasná volba :)
      No jo, ona je populární, tak není divu. Teď navíc s filmem se zas dostala do popředí....

      Vymazat
  3. Ja se rada uchylim ke klasickemu romantickemu pribehu a moc rada se zactu do dalsi Jojo :) Mam strach po silnem prožitku z Me before you otevrit od autorky cokoli dalsiho, takze jsem rada, ze ty jsi tak spokojena :) A jedes neskutecnou rychlosti v tech knizkach ted :D Brzdi, kdo to ma stihat :) A pohadkou o Popelce jsi mi pripomnela, jak je na tom s vydanim asi Winter (ano, moje myšlenkové pochody)? :D
    Moc hezka recenze, tesim se na dalsi tvoje ctenarske zazitky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Juchů! :)
      Jsem :) Přece jen od mého čtení Me before you utekly dva roky, takže už jsem s klidem mohla zkusit další :)
      Jedu no, co mi zbývá, když mi díky zlomené ruce ztroskotaly plány :D Tak čtu a čtu a užívám si to :)
      Winter :D :D
      Díky :) Brzy budou :)

      Vymazat
  4. JO, JO. To si musím přečíst :-). Už se těším.

    OdpovědětVymazat
  5. Knížka mi přišla minulý týden a moc se na ni těším. Bude to mé první setkání s Jojo, tak doufám, že příjemné :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak to držím palce. Pokud máš ráda romantiku, určitě nebudeš zklamaná :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři