7. 7. 2016

Audiokniha Koniáš - Konec vlka samotáře - Miroslav Žamboch (čte Pavol Smolárik)

Koniáš je silný muž zvyklý spoléhat sám na sebe, své zbraně, vypracované tělo a dokonalou sebekontrolu. Je to štvanec, žoldák, chladnokrevný zabiják, ale přesto má v sobě cosi lidského. Pokud patříte k té hrstce lidí, které v životě miloval, nikdy vás nezradí a nedovolí, aby vám někdo ublížil. Nyní už ale stárne. Život na stezce je čím dál těžší, jizev z boje přibývá, neboť už není tak rychlý jako dřív. Nepřátelé se srocují a nikdo si nemůže být jistý, kdo na čí straně stojí.

Koniáš je jeden z nejošklivějších mužů planety. Vzhledem k četným jizvám a dalším tělesným vadám by sice v soutěži krásy pohořel, jakmile však dojde na boj tělo na tělo, ještě nepotkal rovnocenného soupeře. Se svými železy si rozumí lépe, než s jakoukoli lidskou bytostí, snad s výjimkou Annemari Dask, kterou kdysi doprovázel a dodnes na jejich společné putování nezapomněl. Nyní se ocitá v situaci, kdy o tři roky starší Annemarii může zachránit ze spárů mocenských manipulací. To, že při tom prolije spoustu krve mu pochopitelně nečiní nejmenší potíže.

Miroslav Žamboch je jeden z nejznámějších a nejúspěšnějších českých autorů fantastiky. Na svém kontě má přes pětatřicet titulů a i když spisovatelská činnost není tím, co ho primárně živí, talentu má na rozdávání. Vymyslel nespočet hrdinů, do jejichž světů se s nadšením a opakovaně noří jeho zejména čeští a polští fanoušci. Pětidílná série o vlku samotáři je zakončena právě tímto dílem, který perfektně završuje Koniášovu cestu strávenou na stezce. 

Není mi jasné, proč se nakladatelství Wolker & Volf rozhodlo vytvořit audioknihu právě (pouze a jedině) z posledního dílu cyklu o Koniášovi. Útlá knížečka (a sotva necelé tři hodiny dlouhá audiokniha) sice funguje i samostatně, ale bez znalosti reálií světa a Koniášovy minulosti tak trochu ztrácí šťávu. V ději se pravděpodobně vyznáte i pokud se s Koniášem setkáváte poprvé, nicméně ve vaší paměti takhle samostatně tenhle otrhaný zjizvený poutník pravděpodobně nezanechá žádnou výraznější stopu. 

Pavol Smolárik, herec mnoha divadel a muzikant v několika hudebních uskupeních se se svým poněkud monotónním projevem na Koniáše, jakožto chlápka prakticky bez emocí poměrně hodí, nicméně pro žoldákovu audiopodobu bych přece jen čekala někoho ještě trochu víc chraplavějšího a drsnějšího. Audiokniha je rozdělena na čtrnáct kapitol, které jsou od sebe odděleny dramatickou hudební vložkou, která posluchače vždy maličko probere a připraví na další část knihy. Bez těchto oddělovačů by možná bylo chvílemi obtížné sledovat děj, neboť vypravěč se vyhýbá jakékoli dramatizaci nebo práci s hlasem. Absenci uměleckého ztvárnění Koniáše však nepovažuji za závadu. Jestli nějaká knižní postava nepotřebuje dokreslovat vokálními změnami, je to právě Koniáš, neboť ani on se nevyžívá v dramatizaci. Bere život takový jaký je, neprožívá ho, on jím prostě proplouvá. 

Sečteno podtrženo, Koniáš - Konec vlka samotáře je jednoznačně zdařila audiokniha určená zejména pro skalní fanoušky autorovy tvorby, kteří jsou seznámeni s Koniášovou barvitou a krvavou minulostí. Nehodí se jako kulisa k usínání. Je třeba se na děj skutečně soustředit (to však platí skoro pro všechny audioknihy) a vnímat veškeré drobné náznaky, které autor do děje dovedně vložil. Propojování událostí a završení Koniášova putování je nejlepší, jaké si mohl autor vymyslet a jeho fanoušci přát. Nezbývá nám než doufat, že se audio nakladatelství pustí i do ostatních dílů a i ti, kdo prošvihli klasickou knižní podobu, si budou moci doplnit mezery. 

70%


Ráda bych touto cestou poděkovala internetovému obchodu palmknihy.cz za poskytnutí recenzní audioknihy.
Koniáše můžete zakoupit zde.

Share:

2 komentáře:

  1. Docela ses rozjela s audioknihama, obdivuju, že je dokážeš vnímat, mně to mluvené slovo prostě dělá trochu problém :) Žambocha jsem ještě nezkoušela ani v tištěné podobě a nějak pořád nevím, jestli mě to úplně láká, ale recenze je skvělá jako vždy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já je poslouchám při úklidu, takže to docela utíká, jelikož mám i nějaké zakázkové úklidy :)
      Nevím, jestli by tě to úplně bavilo, ale já ho objevila už dávno a nějak mi zůstal pod kůží :) Děkuji :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři