16. 1. 2016

Koralína - román v obrazech podle předlohy Neila Gaimana (P.Craig Russel)

Koralína je velká průzkumnice a když se s rodiči přestěhuje do nového domu, vydá se na prohlídku pokojů i okolí. Spočítá všechny okna a dveře, až narazí na jedny, které nejdou otevřít. Optá se na ně maminky, ale ta jí ukáže, že za nimi není nic než cihlová zeď. Pečlivě je opět zavřou. Jedné noci se však Koralína probudí a právě tyhle dveře jsou pootevřené a za nimi je dlouhá temná chodba. Díky své vrozené zvědavosti se Koralína rozhodne ji prozkoumat a ocitne se v domě, který je přesnou kopií toho jejího i s rodiči, pouze s jednou malou výjimkou. Maminka a tatínek mají místo očí knoflíky a místo rukou pařáty...

Jméno Neil Gaiman je tak notoricky známé, že snad ani není třeba ho představovat. V jeho tvorbě převládají sci-fi a fantasy romány, ale ani komixy mu nejsou cizí. Aby taky ano, vždyť díky nim se dokonce proslavil.

Koralína nejraději ze všeho pátrá a zkoumá a nesnáší, když jí lidé
komolí jméno a oslovují ji Karolínko. Její rodiče jsou po přestěhování příliš zaneprázdněni prací a tak se jí vůbec nevěnují. Ona se proto rozhodne prohledat dům a okolí a to ji dovede k těm tajemným dveřím...

Koralína je pohádkovým příběhem se spoustou hororových prvků. Svět za záhadnými dveřmi není právě příjemným místem k životu, ačkoli tu jídlo chutná tak nějak lépe, kočky umí mluvit a probíhá tu nikdy nekončící komediální show dvou hereček, které bydlí v domě. Lidé jsou tu však strašidelní, myši zpívají hrozivé písničky a v okolí domu je jedno velké nic. Ale hlavně je tu Tadruhá matka, která chce Koralínu navěky milovat a jak malá průzkumnice brzy pochopí, uvěznit ji v této podivné verzi jejího vlastního domova.
Klasickou knižní verzi Koraliny jsem před pár lety přečetla asi do poloviny a potom z neznámých důvodů nikdy nepokračovala až do konce. Nebudu proto toto dílko srovnávat s románovou variantou a zaměřím se pouze na komix.

První co vás na jakémkoli komixu nevyhnutelně zaujme je samozřejmě umělecké zpracování, které do určité míry stanovuje, zda máte chuť se do příběhu pustit nebo ne. Mně se kresby v tomto komixu okamžitě zalíbily a proto jsem se do čtení s chutí pustila a ani ne za hodinku a půl jsem měla knížku za sebou. Příběh příjemně plyne, nic mu neschází, žádný podtext se nevytrácí, naopak zde máme přidanou hodnotu v podobě ilustrací, které neuvěřitelně silně dotváří mrazivou atmosféru světa za dveřmi. Ke Koralíně díky její odvaze a odhodlání snadno přilneme a to ještě intenzivněji, než by se nám kdy poštěstilo při čtení klasické podoby této knížky. Přes všechny klady je i Koralína sama trochu strašidelná. Na každém obrázku vypadá trochu jinak, což ale není způsobeno prožívanými emocemi. Ona totiž snad ani žádné emoce nemá, ačkoli každou jinou holčičku jejího věku by její situace k smrti děsila. 

Pokud v příběhu vidíte analogii k Alence v říši divů, nemýlíte se.
To, že Lewis Carroll byl první, kdo přinesl podobný nápad však Koralíně nikterak neubírá na kvalitě. Gaiman ho naopak povznáší na novou úroveň. Nechci se tady zaobírat tím, zda horší nebo lepší, to už je na každém, ať si tento spor rozsoudí sám. Mně je však Koralína nesmírně sympatická a ráda se k jejímu dobrodružnému zkoumání vrátím.

Tento příjemně zpracovaný román v obrazech bych ráda doporučila všem, kdo mají rádi trochu neotřelou formu pohádek, záhady a hororovou atmosféru. Opravdu musím vyzdvihnout i umělecký zážitek, který mi tato knížka přinesla a já doufám, že nejsem jediná.


90%

Share:

6 komentářů:

  1. Já ji kdysi četla, půjčila jsem si ji v knihovně s tím, že se mi moc líbí ilustrace a že to bude pohádka, a pak jsem byla docela překvapená, jak to bylo strašidelné, řekla bych až hororové :-D Ale líbilo se mi to :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já tedy věděla do čeho jdu. Přece jen mi Gaiman není úplně cizí, takže pro mě to překvápko nebylo. Strašidelnost se tomu určitě nedá upřít :)

      Vymazat
  2. Moc hezka recenze :) Ja cetla klasickou knizni podobu a i s tou jsem byla moc spokojena. Opravdu to neni prochazka ruzovym sadem a nektere situace jsou desive. Komix jsem si asi nikdy ani neprohlidla, takze na fotkach ty obrazky vidim poprve :) Shodou okolnosti jsem dnes od Gaimana zacala Ocean na konci ulicky :) Precetla jsem od nej zatim jen par knizek a spousta dalsich me moc zajima, tak se k nim postupne dostavam. S ilustracemi a spise pro deti (i kdyz opet jako v pripade Koraliny trochu s rezervou) me ted dost laka Spacka a vreteno :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) :)
      Já prostě nechápu, že jsem ji tenkrát nedočetla. Vím, že jsem ji četla v Paříži, ale už mi není jasné, proč jsem přestala :D
      :) Já jsem po něm úplně náhodně chňapla v knihovně a pak jsem z toho objevu měla radost :)
      No vidíš. Oceán na konci uličky mám doma už asi rok a půl a hádej co - nepřečtený. Samozřejmě...ostuda
      To mi ani nic neříká, musím si doplnit vzdělání :)

      Vymazat
  3. Koralinu jsem četla před pár dny, normální verzi a viděla jsem kdysi i film, obojí se mi líbilo. Doufám, že se někdy dostanu i k té komixové verzi, docela mě to zajímá :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Rozhodně bys měla. Podle mě má co nabídnout i těm, kdo příběh znají :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři