1. 12. 2015

Nemám co ztratit - Royce Scott Buckingham

Život devatenáctiletého Cama měl právě začít, ale namísto toho mu byl diagnostikován zhoubný glioblastom, nevyléčitelná forma rakoviny a lékaři mu dávají jeden rok. Pak je mu ale z ničeho nic nabídnuta alternativa. Buď může poslední rok života strávit neustálými lékařskými prohlídkami a postupným chátráním, nebo se může připojit k tajné elitní jednotce mladých lidí, kterým se dostane posilovacího přípravku, extrémního výcviku a možnosti zlepšit život na Zemi - chytáním darebáků a prožitím plnohodnotného roku děláním něčeho záslužného. Má to jeden háček. Pro svět, jak ho Cam zná, včetně rodičů a přátel bude mrtvý, nedostane šanci se s nimi rozloučit a již se nikdy s nikým z nich neuvidí.

Cam měl nastoupit jako pravé křídlo do fotbalového týmu své univerzity, plánoval se odstěhovat s partou kamarádů a dívkou svých snů do vlastního bytu, pořádat nikdy nekončící party a prostě si užívat mládí. I když nepociťuje žádnou slabost ani příznaky, nečekaná diagnóza všechny jeho plány ze dne na den zhatí a lidi, které znal ho začnou spíš litovat a tak nějak s ním přestanou do budoucna počítat. Není pro něj proto tak těžké svůj odchod od nich trochu urychlit a přidává se ke skupině mladých lidí ve výcvikovém táboře na neznámém místě uprostřed džungle. Také ostatní obyvatelé tábora jsou vysokoškoláci, i oni se v nedávné době dozvěděli o svém nezáviděníhodném zdravotním stavu a nemohli se smířit s tím, že je pomalu ale jistě zabije glioblastom. Díky experimentálním posilovačům jsou však nyní všichni ve skvělé kondici a jejich nejsilnější stránky jsou dovedené k dokonalosti. Jsou tu dva géniové, tři výjimeční sportovci, jeden hudební talent a další teenageři, kteří něčím předčí své vrstevníky. Všichni jsou připraveni na nebezpečné mise, které změní svět k lepšímu. Mají před sebou sotva rok života a nemají co ztratit. Jsou vděční za poslední příležitost něco dokázat a zanechat na světě známku toho, že existovali.

Knížka mě nevyhnutelně zaujala už svou anotací a námětem a neubránila jsem se dojmu, že se mi bude líbit, protože trochu připomíná CHERUB. Tajná organizace dětí, které jsou nějakým způsobem výjimečné, kterým se dostane elitního výcviku a jsou vybíráni proto, že umírají (do CHERUB se zase můžou dostat pouze sirotci). A měla jsem pravdu. Trvalo mi sotva pár stránek, než jsem příběhu dokonale propadla a užívala si každé písmenko a každou větu. 

Cam miluje hudbu (což je patrné už z názvů kapitol), je velmi talentovaný sportovec a nebýt jeho nemoci, dotáhl by to daleko. Ani ostatní ale nečekal obyčejný život. Mohli něco dokázat, mohli se proslavit. Teď jim ale nezbývá než se spokojit se zbytkem života v anonymitě, kde bojují proti nespravedlnosti a snaží se s sebou do pekla vzít co nejvíce darebáků.

Příběh je moc příjemně členěn a nedovolí vám se jen tak odtrhnout. Napínavý je jako kšandy a i když se některé věci dají s trochou fištrónu odvodit předem, vůbec mi to nebránilo cítit napětí, neskutečnou zvědavost a chuť otáčet stránku za stránkou, dokud se nedostanu k té poslední. 

Když nechám stranou, že extrémní výcvik ve smrtelně vážném stavu je dost přitažený za vlasy (což je skutečnost, která je záhy odůvodněna), Nemám co ztratit pro mě nemělo jedinou chybu. 
Dobrodružné knížky se záhadným příběhem na pozadí pro mě zkrátka vedou a i když je tato knížka zařazena do sekce Beletrie pro děti a mládež, její cílovou skupinou mohou být bez nejmenšího uzardění i dospělí. Téma má potenciál zaujmout všechny bez rozdílu věku, pohlaví či žánrových preferencí. Má v sobě všechno. Zajímavou zápletku, perfektní nápad, zábavné a milé postavy, dobrodružství, napětí, zvraty, překvapení, smrt, bolest, sebeobětování, odhodlání, naději, přátelství i špetku lásky. 

Pokud se u knížek rádi smějete a máte-li slabost pro mladé, férové hlavní hrdiny, zajímavé vedlejší postavy s příběhem, které nemají za úkol jen sekundovat hlavnímu protagonistovi, ale do nichž se podprahově zamilujete, je toto knížka přesně pro vás. Dobrodružství a příslib naplněného života od kterého jste už nic nečekali je zatraceně zajímavým knižním tématem a já jsem to všechno s Camem hrozně ráda prožila. 

O této knížce jsem před jejím přečtením nikdy v životě neslyšela, ale mám neskutečnou radost, že jsem na ni zcela náhodou narazila. Miluji tyhle výběry knížek naslepo, které dopadnou naprosto ukázkově. Nemám co ztratit si zaslouží mnohem větší (nebo alespoň nějaké) promo, než jakého se jí dostává, jelikož se suverénně zařadila mezi nejlepší knihy, jaké jsem kdy četla. Nemusí to být nutně nějakou velkou důmyslností či výjimečnou literární úrovní. Autor si však zvolil pro mě nesmírně atraktivní téma, o kterém dokázal šíleně čtivě napsat, stvořil perfektní postavy a úžasně vystavěl a vygradoval celý ten nádherně ladící příběh

Tato recenze se mi píše příšerně těžko. Je vážně hrozně náročné vyjádřit, jak moc se mi knížka líbila, protože ve mě vyvolala nepopsatelné pocity, které pochopíte jen když se u vás samotných také dostaví. Jsem z ní zkrátka nadšená, unešená a neskutečně natěšená na další autorovy počiny. Jednoznačně a bez přemýšlení jí udílím nejvyšší možné hodnocení. Přesvědčte se sami, že za to stojí.


100 %

Ráda bych touto cestou poděkovala internetovému obchodu palmknihy.cz za poskytnutí recenzního e-booku.

Pokud máte chuť se ponořit do téhle úžasné knihy, na kterou já sama jen tak nezapomenu, učiňte tak pomocí tohoto odkazu. Ukázku si můžete snadno přečíst tamtéž.

Share:

12 komentářů:

  1. 100 %?! Páni, tak tu musím mít! Už několikrát mě v knihkupectví zaujala, ale zatím jsem nenašla odvahu si ji koupit. Díky za tvou recenzi, protože jinak bych se k té koupi snad nikdy neodhodlala. Dokonce už se na knihu moc těším! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to tak :) Hrozně mi to sedlo, šíleně mě to bavilo a moc se mi to líbilo :) Téma přesně na míru, parádní postavy a za mě prostě skvělá jízda :)
      Děláš mi radost!!! :) Hrozně moc chci, aby si ji někdo další přečetl, protože je bůhvíproč hrozně nevýrazná a přehlížená :) Už jsem ji nacpala mamce a ta si ji užívá :)
      Nemáš vůbec zač, já děkuji za příjemnou odezvu, ve kterou jsem nedoufala ani v nejdivočejších snech :) Napiš, až ji budeš číst, co si o ní myslíš! Klidně už v průběhu! :)

      Vymazat
    2. Chystám si knihu koupit teď v pátek v Praze v Dobrovském, protože mají 25 % slevu na vše. Takže, pokud mě to vážně tak chytne, o víkendu už bych ji mohla mít přečtenou. :)
      Je nevýrazná, nemá pořádnou reklamu, takže se o její zveřejnění musíme postarat my. :)
      Určitě dám vědět, hned to dám na instagram, facebook, takže všichni budou vědět, co čtu a i tobě se ozvu. Jen vážně doufám, že teď nemám moc velká očekávání a nezklame. :)

      Vymazat
    3. Prima nápad! :) Budu držet palce, aby tě bavila :)
      Právě no. Někdy je sice velká mediální kampaň na škodu, ale zase by bylo smutné, kdyby díky její absenci tuhle úžasnost přehlídli úplně všichni :)
      Super! :) Taky budu doufat, to by mě fakt zamrzelo :(

      Vymazat
  2. Wow! 100 %? Mě jako knížka lákala už předtím, ale po téhle recenzi prostě vím, že ji musím mít! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak. Už teď se třesu na moment, kdy si ji přečtu znova! :) Kup si ji a pak poreferuj, jak se líbila! :)

      Vymazat
  3. Paani, rovna stovka a perfektne lakaci recenze, uz s tim jako zacni neco delat, nemuzu chtit precist kazdou knizku, na kterou napises recenzi, to proste nejde :D Nehlede na to, ze jsem si tady dala do hledacku jeste vic CHERUB :D Od vcera jsem nemela cas cist, ale hlavne ze mam doma druhy dil Alexe Crosse (jo, ctes spravne, hrozny, ja vim :D ).
    Kazdopadne knizka zni opravdu skvele, tyhle nahodne vybery nekdy opravdu stoji za to a podobne pocity jsou pak nejlepsi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D :D :D Tak pardon :D ale já zase nemůžu přestat psát upřímné recenze :D
      No prosím! :D :D Ten je trochu na delší lokte - 12 dílů základní série. Ale tohle je jednohubka. Docela maličká a rychločtecí o:-)
      NENE! Závislačka na Pattersonovi!!! :D :D :D Tě žeru! :)
      Nejlepší ♥ Tak kdybys někdy nevěděla do čeho píchnout, tahle knížka se přímo nabízí! :)

      Vymazat
  4. Už jen to, že je podobná CHERUB, mi stačí k tomu, abych si ji šla co nejdříve sehnat. Nicméně, recenze je pěkně napsaná a na knihu mě nalákala ještě více! Je vidět, že se ti líbila a věřím, že se bude líbit i mně. A ano, tyto random knihy jsou vždy nejlepším výberem, nezaujmou čtenáře reklamou, ale čístě jen a jen anotací (a obálkou).
    Sakra! Objednávku na knížku na Vánoce jsem už odeslala, to jsi s tou knihou nemohla přijít dříve? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věděla jsem, že tě to zaujme :D :D
      Děkuju!! :)
      Taky tomu věřím :) Vážně tam ta podobnost byla, ale ne taková ta rušivá. Ve výsledku šlo o něco úplně jiného :)
      Právě :) Méně reklamy je někdy více, ale bylo by mi líto, kdyby zrovna tahle knížka zapadla :)
      Pardon :D Já už ji mám přečtenou celkem dlouho, ale čas na publikování přišel až dnes, tak se omlouvám :D

      Vymazat
  5. "...máte-li slabost pro mladé, férové hlavní hrdiny...." evidentně mám :-) Leontyna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tušila jsem to. Jsem ráda, že ses do ní pustila a že tě baví tak jako mě (a že jsi podobně jako já některé věci tušila :))

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři