16. 11. 2015

Řeky Londýna - Ben Aaronovitch (Peter Grant #1)

Záhadná vražda přivede na místo činu Petera Granta, policejního zelenáče, jemuž se podaří získat výpověď svědka, kterého nikdo jiný neviděl. Jak by taky mohl, když už je dávno po smrti. 
Londýnem se potulují duchové a jedno oddělení policejního sboru dokonce vede čaroděj. Když tento kouzelnický komisař Nightingale zjistí, že se Grant vybavoval s duchem, vezme ho pod svá ochranná křídla a Grant se tak zničehonic stává učněm posledního čaroděje v Anglii a začínají se kolem něj dít věci, o kterých se mu ani nesnilo. 

Hned na začátek musím vyzdvihnout, že Peter Grant je naprosto geniální vypravěč. Sympaťák každým coulem, smysl pro humor mu taky nechybí a navíc se s celou tou kouzelnickou věcí vyrovnává naprosto s ledovým klidem. Je učenlivý, trpělivý, spravedlivý a obětavý. I ostatní postavy stojí za to. Nightingale Granta krásně doplňuje a tvoří se svým učněm dynamické duo. Kontrast mezi nimi je patrný hlavně v jazyce. Nightingale totiž sice působí mladě, ale moudrost, kterou oplývá, člověk nezíská jen tak tak na posezení a tak vás asi nepřekvapí, že výhodou čarodějných schopností je i trochu jiné vnímání času a stárnutí. Zkrátka a dobře, na poli postav Aaronovitch naprosto zaválel a jeho hrdinové se mi zalíbili jako už dlouho nikdo ne. 
Překvapilo mě, že když se Grantova kolegyně a další policisté dozvěděli o kouzlech a všech těch nadpřirozených věcech, vzali to všechno za své poměrně záhy a ani se nepodivovali, neťukali si na čelo a neposílali Granta na vyšetření za psychologem. Jako by bylo normální, aby policisté vyslýchali duchy (a do té doby to evidentně normální nebylo).

Jazykově je knížka taky perfektně zvládnutá. Poetičnost, krásné, obsáhlé popisy a kontrast slangových výrazů mladého Granta a Nightingalovy o něco škrobenější a noblesnější mluvy se překladateli naprosto nádherně povedlo přenést do češtiny a já tímto Milanu Žáčkovi vzdávám veřejnou poctu. 

Knížka se tváří útle, ale ve skutečnosti je celkem dlouhá, nebo tak minimálně působí a upřímně řečeno by jí prospělo nějaké to proškrtání. Je sice nadupaná nejen popisy, ale i dějem, který příjemně udržuje pozornost, neuspává a má pořádný spád. Chvílemi jsem však měla pocit, že už všechno začíná být krapítek překombinované a často jsem se v některých věcech ztrácela a musela se o kousek vrátit, abych pochopila, o co zrovna běží. Těch nadpřirozených linek tam zkrátka autor rozjel možná až přespříliš, ale já doufám, že když si takhle připravil půdu, další díly už budou o všechen ten zmatek odlehčeny. Přesto bych některé drobnosti možná oželela. 

Prim zde samozřejmě hraje suchý britský humor a celkově britské reálie, kterých je tu opravdu požehnaně. Je poznat, že autor si nezadá s kdejakým nerdem, Londýn zná opravdu dobře a jeho fantazie je naprosto ukázková. 
Co se týče doporučení na obálce "Co by se dělo, kdyby dospělý Harry Potter začal pracovat u policie.", neberte ji vůbec vážně. I já jsem Harrymu podobnější, než Peter Grant a kouzly veškerá podobnost se světem Rowlingové končí. Ale to vůbec nevadí. Řeky Londýna mají potenciál si samy od sebe vybojovat místo na výsluní a přirovnání k HP dostane knihu k více lidem, což je na jednu stranu fajn. Jen od toho nesmíte čekat nového Pottera. 

Řeky Londýna jsou zařazovány do žánru urban fantasy, ale velkou roli zde hraje i detektivní složka. Brutalita vražd šlape na paty všem těm opěvovaným masochistickým severským autorům a slabší povahy by na některé popisy nemusely mít žaludek. 

Celý ten kouzelnický aspekt Londýna je vystavěn povedeně a já se těším, co si na nás autor nachystal dál. Rozhodně doporučuji po Řeckách Londýna sáhnout v době, kdy na ně budete mít čas. Věřím, že můj zážitek z téhle knížky zkazilo hlavně to, že jsem měla na čtení poměrně málo prostoru a tudíž se pro mě příběh neuvěřitelně roztříštil a i tahle skutečnost měla vliv na výsledné hodnocení.
Pokračování si ráda přečtu, protože tahle série má obrovský potenciál a já věřím, že ho autor zvládne využít. Po tom, co předvedl v prvním díle je jasné, že nápadů má až až a hodit je na papír čtivou a zábavnou formou mu taky nedělá problém.

Řeky Londýna bych doporučila všem milovníkům Anglie, britského humoru, detektivek, lidem s bujnou fantazií, kteří věří na duchy, kouzla, božstva, upíry, nymfy a důležitost policejní ochrany. A pokud vás nenalákala moje recenze, zbytek práce za mě jistě odvede zajímavě pojatá obálka, se všemi těmi anglickými věcmi, které všichni máme rádi.


69%

"Dalšího dne jsem se probudil v jedenáct – mnohem dřív, než jsem chtěl. S Lesley jsme byli v osm vystřídáni, odvlekli jsme se na ubytovnu a zamířili rovnou do postele. Každý do své, bohužel. 
 Hlavní výhody bydlení na ubytovně vaší mateřské policejní stanice jsou ty, že je to levné, blízko práce a nejste v bytě u rodičů. Mezi nevýhody patří, že bydlíte s lidmi, kteří jsou příliš chabě socializovaní, aby mohli žít s normálními lidskými bytostmi, a kteří obvykle chodí v těžkých botách. V důsledku chabé socializace se z otevření ledničky stává vzrušující mikrobiologické dobrodružství a boty znamenají to, že střídání směn zní jako lavina.
 Ležel jsem na své úzké, malé, nevábné posteli a hleděl na plakát Estelle, který jsem si přilepil na protější stěnu. Je mi jedno, co si myslí ostatní: Člověk není nikdy tak starý, aby po probuzení nemohl upřít pohled na krásnou ženu. V posteli jsem zůstal ještě deset minut a doufal, že vzpomínka na rozhovor s duchem vyprchá jako sen, ale nevyprchala, a tak jsem vstal a dal si sprchu. Dnešní den byl důležitý a musel jsem být ostražitý. Služba metropolitní policie je stále, navzdory všeobecnému mínění, dělnická organizace a jako taková zcela odmítá představu nějaké důstojnické třídy. Proto musí každý zbrusu nový příslušník, bez ohledu na akademické prostředí, z něhož vzešel, strávit dvouletý zácvik jako obyčejní pochůzkář. A to proto, že nic člověku nevytvrdí charakter líp než když se necháte urážet a budete terčem slin a zvratků našich spoluobčanů."
Share:

16 komentářů:

  1. Trochu jsem se recenze bála, když jsem viděla tři hvězdičky na GR, ale i přes to číselné hodnocení se moc těším a myslím, že ta recenze ve výsledku je spíše pozitivní :) Na vykreslené postavy jsem moc zvědavá :) Teď nemám taky moc času, takže se knížce trochu záměrně vyhýbám, protože o té ostražitosti ohledně děje jsem už někde taky četla, tak se nechci zamotat :) Ta obálka je každopádně naprosto dokonalá a moc ráda se na ni koukám :) Argo tuším už zveřejnilo i tu druhého dílu, je podobně šílená, akorát ve žlutých barvách (teď doufám, že to nebyl jen nějaký přelud :D ) :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Jako mně se ta knížka líbila. Hodně. Musím vzít v potaz, že jsem to fakt četla v blbou dobu, protože deset dní číst takhle krátkou knížku je na mě fakt hodně. Jen to bylo fakt hrozně zamtený a překombinovaný, takže proto dvě hvězdičky dolů. Jinak ten jazyk, způsob vyprávění, vtipy, postavy...všechno super :)
      Fakt jsem dlouho nezažila takovéhle charaktery. Hrozně si mě tím získal.
      Rozhodně počkej, určitě bude lepší, když to budeš číst trochu uceleněji, než já.
      Mně se hrozně líbí, i když autorovi myslím moc ne :D
      Jojo, to si pamatuješ dobře, nebo trpíme stejným přeludem :D

      Vymazat
  2. Fantasy detektivka a suchý britský humor k tomu? Sem s tím! :-D Ne, vážně, kniha mě díky recenzi fakt zaujala :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi tak! :D hned jak jsem o tom slyšela, věděla jsem, že si ji dřív, nebo později přečtu, nehledě na tu zmínku o HP na obálce... :)
      Díky! :)

      Vymazat
  3. Mluvíš mi z duše :) Knize jsem dala tři hvězdičky a taky jsem se v ní ztrácela, ale rozhodně to má potenciál, jsem moc zvědavá na pokračování.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda :) Vím, že máme dost podobný vkus, nebo minimálně si vybíráme stejné knížky dokonce v podobném období, tak si právě říkám, že se ti asi líbila tak stejně :D
      Právě. Myslím, že si tam ten svět vystavěl dost slibně, takže se taky těším :)

      Vymazat
  4. Jsem na knihu zvědavá, ale stále čekám na někoho, komu by se líbila víc než trochu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hele ona je fakt fajn. Jen je třeba se na ni vážně, ale vážně dobře soustředit, abys to množství informací byla schopna pojmout. Ale chápu tě :D

      Vymazat
  5. Jsem absolutně šťastná, že jsi na tuhle knihu udělala recenzi, která je opravdu skvělá. Už nějakou chvíli o Řekách Londýna uvažuji a jako milovnice všeho britského si pravděpodobně přijdu na své... :)) Začala jsem tě sledovat, máš opravdu povedené recenze a články. Kdybys chtěla, tady je můj blog: http://knihomolka01.blogspot.cz . Budu ráda za jakýkoli komentář a pokud se přidáš k pravidelným čtenářům, moje radost se zdvojnásobí. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A já mám zase radost, že se ti recenze líbila :) :)
      No to rozhodně. Britského je tam opravdu hodně, spousta narážek a i samotný Londýn je tam vykreslen úplně úžasně a pokud jsi tam někdy byla, budeš vždycky vědět, kde se postavy právě nachází a to je celkem k nezaplacení :)
      Díky moc!! :) Těším se na tvé další návštěvy a postřehy :)

      Vymazat
  6. Tahle kniha mě moc nezaujala ani pře přečtením tvojí recenze, ale teď mě láká ještě míň. Nemám ráda takové ty knihy a filmy, co se přirovnávají k nějakému bestselleru, vždycky jsem potom zklamaná. Každopádně ale máš skvělou recenzi. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky to nemám moc ráda, ale stejně mám sklony to občas dělat. Ve smyslu - pokud se vám líbilo tohle, bude se vám líbit i tohle. Ale když je to přímo na obálce jen s účelem, aby se prodalo víc výtisků a přitom tam žádná podobnost není, tak mě to vytáčí :D Každopádně díky!!! :)

      Vymazat
  7. Pěkná recenze, tohle asi není typ knih, co si kupuju a čtu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc :)
      Já mám oba žánry moc ráda, takže do mého vkusu celkem zapadá, ale asi to není pro každého :)

      Vymazat
  8. Vypadá to trochu, jako když pejsek a kočička pekli dort :D Detektivka, urban fantasy, tohle tamto a ještě potoky krve u brutálních vražd. To bych do téhle knihy vůbec neřekla! Musí to být hodně zajímavé, láká mě hlavně všechno to kouzlení, protože právě období Harryho Pottera jsem bohužel prospala a tak bych si ráda zkusila něco podobného alespoň teď. A ještě k tomu ta obálka... A britský humor.. A prostě Anglie!!! :D
    Moc pěkná recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No...tak trochu :D To jsi celkem vystihla :D
      Já to taky tak úplně nečekala, ale v podstatě to funguje do chvíle, než tam přidají tu myš (do toho dortu). Prostě stačí málo a hranice je překročena a začne z toho bejt hroznej maglajs...
      K HP bych to fakt nepřirovnala, ale tahle série má potenciál si získat srdce hodně čtenářů. S konečným soudem počkám na další díl :)
      Děkuji! :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři