16. 10. 2015

Dá se blogerům a recenzentům důvěřovat?

Psaní blogu není žádná novota. Blogování je záležitost pamatující minulou dekádu a ačkoli se během let vyvíjelo různými směry, základní koncept zůstává stále stejný. Blog je pro člověka místem, kde může být sám sebou, vyjádřit svoje názory na určitou problematiku na niž je blog zaměřen, může si zde vést deníček, publikovat svou tvorbu, udávat trendy nebo jednoduše vytvářet místo, kam se budou čtenáři rádi vracetSama se pohybuji skoro výhradně ve vodách knižních blogů a nebudu hodnotit jak to chodí jinde. Ráda bych se ale pozastavila nad tím, jak některé věci musí vypadat z pohledu čtenáře. 

Představte si situaci, kdy přijdete na knižní blog a v bočním menu jsou, jako vojáci zarovnaná kvanta nejrůznějších ikonek a log, znázorňujících spolupráci recenzenta s nakladatelstvím, obchodem či magazínem. Instinkt vám velí si pomyslet: "No páni, pisatel blogu musí být vážně machr. Určitě píše skvělé recenze!" Jenže... 

Kvalita blogu se z mého pohledu ani v nejmenším neodvíjí od počtu navázaných spoluprací. 

Posouzení kvality se v blogovém světě zdá být čistě subjektivní záležitostí. Existují desítky nedoceněných blogerů, kteří přes zjevný talent nedosahují patřičného počtu odběratelů a jejich spolupráce by člověk spočítal na prstech jedné ruky. On je totiž stejně holý nerozum mít desítky spoluprací. Není v lidských silách držet požadovanou úroveň písemného projevu, rychlost čtení a dodání recenze, pokud člověk nebloguje na plný úvazek. A pak jsou blogy, jejichž menu se hemží nejrůznějšími oceněními, spolupracemi a přitom samotný obsah stojí za starou belu.
O tom jsem ale psát vůbec nechtěla...

Blog je pro nakladatele jeden z nejlepších propagačních způsobů
dnešní doby. Blogy mají velké slovo a získávají čím dál větší prestiž u veřejnosti. Často oprávněně a z jednoduchého důvodu. Máte se tu dočkat subjektivního pohledu na danou knížku i když v objektivně napsané recenzi. Převládá tu lidský faktor a potenciálního zájemce o danou knihu by mělo pro rozhodnutí zda ji koupit nebo nekoupit postrčit právě to, že recenzi píše obyčejný smrtelník, často amatér, který v oboru žurnalistiky nemá žádné odborné vzdělání, není vázán téměř žádnými pravidly a nemá nadiktováno, co může a nemůže napsat.

Pro případ, že by ještě někdo tápal v tom, jak to se spoluprácemi chodí - nakladatelství či obchod poskytne blogerovi knížku výměnou za (upřímně míněnou) recenzi a je už na každém, jak se s touto situací popere. Kdyby daný "chlebodárce" chtěl stoprocentně pozitivní recenzi, může si ji napsat sám. Bere na sebe tedy riziko, že se recenzentovi knížka znelíbí a on ji sepsuje na tři doby. Jenže upřímně, kolik blogerů, kteří píší negativní recenze pro nakladatelství znáte?  
Občas, když čtu různé blogy, mám dojem, že si blogeři ze strachu, že o spolupráci přijdou, pokud napíší o knize křivé slovo, hrozně vymýšlí. Jenže k čemu taková recenze potom je? Aby toto komplikované spolupracující soukolí fungovalo, je třeba upřímnost a obě strany se s ní musí umět vypořádat. I negativní recenze se dá napsat dobře. Stačí jen trocha selského rozumu, umění ospravedlnit své výhrady a nebát se být kritický, pokud je ke KONSTRUKTIVNÍM výtkám důvod. Nezapomeňte na to, že každý má jiný vkus a co jednomu zkazí zážitek může jiný považovat za perfektní vychytávku. Je třeba jen správně vypíchnout pozitiva, ale nezapomenout na přímočarost při požadovaném vyznění recenze. 

Co si tedy čtenář blogu pomyslí, když přijde na blog, který se jen hemží recenzemi psanými pro někoho za knížku zadarmo? Dá se ještě takový obsah považovat za směrodatný?

Sama si všech svých spoluprací nesmírně vážím a myslím, že jsem si je tvrdě vydřela a snad i zasloužila. Přesto nezapomínám na své
vlastní knížky a často chodím do knihovny. Recenzuji všechno co
přečtu a mezi recenzí knížky, které jsem k tomu účelu dostala a zhodnocením vlastní knížky nedělám rozdíl. Několik málo negativních recenzí jsem už za svou blogovací kariéru napsala a vidíte? Žádná zrušená spolupráce a žádné pocity křivdy se nekonaly. Tak to prostě chodí a bylo by víc než podezřelé, kdyby se mi bezvýhradně líbilo cokoli, co vezmu mi kdo nabídne. Dokonce jsem za upřímnost a kritičnost byla od lidí, kteří spolupráci zprostředkovávají, pochválena. 

Za veškerým obsahem, který publikuji na blogu si stoprocentně stojím a nevidím důvod ke lžím, zbytečnému pochlebování nebo přetvářce. 

Jste tím kým jste a pokud se sebou a svým míněním nejste dostatečně spokojeni a smíření a neustále se snažíte být někým jiným, je to akorát velká škoda. Za své názory by se nikdo neměl stydět a právo svobodného projevu je jednou z nejdůležitějších lidských hodnot. Apeluji tedy na všechny. Nebojte se projevit svůj názor, i když se diametrálně liší od názoru všech ostatních a i když tím třeba něco riskujete. Jít proti proudu je mnohem těžší, ale necítíte se hned líp, když jste k ostatním, ale hlavně k sobě stoprocentně upřímní? Zvládání kritiky, ať už z pohledu kritizujícího či kritizovaného není nic jednoduchého, ale je dobrá škola života si tuto schopnost natrénovat právě na psaní recenzí. Zkusme se společně zamyslet a pokusit se spolupracím vdechnout původní záměr a ducha.

Jak vnímáte blogy plné ikonek spoluprací? Je pro vás tato skutečnost měřítkem kvality blogu? Věříte lidem, kteří píší pouze recenze na knihy, které dostali zadarmo, nebo se vám zdá, že není možné, aby míra objektivity byla na stejné úrovni, jako u knížek, které si blogeři sami koupili? Vnímáte vůbec tuto skutečnost jako něco nad čím je třeba se pozastavit?

Ráda bych na tomto místě zdůraznila, že jsem se svými slovy nechtěla nikoho dotknout ani na nikoho určitého ukazovat prstem a to v žádné části textu. Je to prostě jen jedna z věcí, jež se mi honí hlavou a ráda bych na tento fenomén znala váš názor a snad i rozpoutala diskuzi. Děkuji předem za vaše připomínky a postřehy.
Share:

42 komentářů:

  1. Určitě s tebou souhlasím, o spolupráce tu vážně nejde. I přesto je to milé :D Negativních recenzí už jsem taky "pár" napsala a určitě ještě napíšu. Víc jich bylo na začátku blogování, teď si už pořádně promýšlím do čeho investuju svůj čas a tak si vybírám knihy ne jen tak na blind, ale pořádně prověřené a zjistím si, jestli je aspoň 50% šance, že se mi trefí do vkusu. Tohle ale způsobuje, že se dostanu k hromadě průměrných knih, které nemůžu objektivně úplně rozcupovat, ale ani vynachválit do nebes :D Za žádnou moji ne zrovna pozitivní recenzi jsem nikdy neslyšela od vydavatelství/obchodu žádné křivé slovo a toho si moc vážím, protože tak by to mělo být :) Na druhou stranu mě štvou lidi, kteří si na negativech tak nějak zakládají. Nějak nechápu, jak si někdo může v recenzi stěžovat na stěžejní prvky daného žánru ! Nebudu číst erotický román, když nemám ráda romantiku a sex v knihách ! :D Nebudu přece číst horor a pak si stěžovat, že to bylo děsivé ! :D
    I u knih, které se mi nelíbily dokážu najít něco, co za to stálo nebo aspoň doporučit skupině, které by se mohla líbit. I negativní recenze má svoje zákonitosti, ale rozhodně tím nemyslím, že by se mělo čtenářům blogu nalhávat, že to bylo žůžolabůžo :D
    Asi díky tomu, že vím, že ti se kterými spolupracuju, jsou na moji případnou kritiku připraveni, nemám problém napsat, že tohle bylo rozhodně šlápnutí vedle. Dokonce se mi taková první recenze, kterou jsem pro jedno internetové knihkupectví psala :D Tenkrát jsem si ale řekla - přece nebudu lhát ! Vždyť se mi to nelíbilo ! :D A jak už jsem psala, nikdo mě hlavu neutrhl a dokonce jsem byla pochválená za upřímnou recenzi :D
    Osobně poslední dobou nestíhám psát recenze ani ne recenzáky natožpak na knihy mé vlastní, což ale rozhodně neznamená, že v těchto recenzích mažu nakladatelstvím med kolem pusy. Je to na každém z nás a myslím, že na to nějaká jednoduchá rovnice neexistuje a člověk si musí sám uvážit komu v recenzích může věřit a komu ne :)
    Jinak super zamyšlení ! Ty tvoje úvahové články miluju a hrozně ráda komentuju - jak je vidět na mém kilometrovém komentáři :D


    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Předně bych ráda ocenila tvoji neskutečně obsáhlou reakci! Hrozně mě potěšila, zvlášť v tuhle hodinu, kdy už jsem ani nedoufala, že si článek někdo přečte, ale přesto jsem se nemohla ubránit nutkání ho zveřejnit, když už ho nějakou tu chvilku mám napsaný :D
      Je to super milé. Miluji všechny se kterými spolupracuji :) Jsou to moc milí lidé na správných místech a je s nimi snadná domluva a příjemná komunikace :)
      Já si samozřejmě taky hodně rozmýšlím, co si vyberu a co by byla pouhá agonie, ale někdy se prostě stane, že kniha o které jsem byla přesvědčená, že se mi bude líbit absolutně nedostojí očekáváním a vyklube se z ní třeba i něco, co mě fakt nebaví. Stává se to tedy málokdy, ale nevyhnu se tomu.
      Přesně. Taky občas narazím na knihy, které jsou víceméně průměrné a nejde říct, že by byly hrozné, nebo naopak skvělé, ale většinou mám štěstí a knihy mě překvapí buď v dobrém, nebo naopak ve špatném :D
      Jo, to zase taky nechápu. Napsat za každou cenu kritiku je druhý extrém, který taky není úplně v pořádku.
      O tomhle už jsem taky kdysi psala, že člověk při psaní recenze musí brát v úvahu charakteristiky daného žánru a asi je jasné, že v romanťáně nebudu postrádat řešení problému globálního oteplování, nebo vyčítat autorce přehnané zaměření na lásku a romantiku :D
      Přesně to jsem myslela :) Najít tu rovnováhu mezi kritikou a objektivním zhodnocením, že nemusí být směrodatné, že mě se něco nelíbilo. Lhaní není správná cesta :)
      Taky si říkám, že pokud nejsou spolupracující připravení na kritiku, je něco špatně. Jako jasně, pokud budu sypat jednu negativní recenzi za druhou, je na čase se zamyslet, jestli mi třeba knížky od daného nakladatelství vážně sedí a jestli je spolupráce oboustranně prospěšná a nebo já jen ztrácím čas knížkami, které mi osobně nic nedávají a dělám špatnou reklamu a to ze špatného důvodu, ale jinak prostě negativní recenze není nic špatného :)
      Taky jsem právě dostala pochvalu a hrozně mě to potěšilo, neboť jsem na svou recenzi a na to jak jsem zvládla zhodnotit knihu, která se mi vůbec nelíbila, byla hrozně pyšná :D
      Chápu, každý někdy postrádá čas nebo chuť do čtení a třeba stíhá jen ty povinnosti. Jindy zase chybí třeba penízky na knihy a touha je vlastnit předčí nějaké zásady a je to prostě normální cesta k vlastnictví knihy, ale to sem opět nepatří :D
      Děkuju moc :) Jsem hrozně ráda, že jsi komentář zanechala. Přesně tohle jsem si u psaní článku přála. Rozvinout pořádnou diskuzi a poslechnout si názory ostatních blogerů a čtenářů :) Ještě jednou moc děkuju! :)

      Vymazat
  2. U mě je to asi způsobeno tím, že nečtu takové množství jako ty :D proto vybírám a přebírám a nakonec se dostanu opravdu k minimu knih, které se mi opravdu nelíbily. Nevyhnu se jim, ale naposledy se mi to stalo asi před půl rokem, což je oproti dřívějšku opravdu úspěch :D Ale těch průměrných je strašně moc a ty se pro mě hodnotí nejhůř :/
    Najít tu rovinu je těžké a každý s ek ní musí nějak dopracovat :)
    Já sice chápu, že každý má právo knize vyčítat, co sám uzná za vhodné, ale už tolikrát jsem narazila na negativní recenze, které prostě byly přehnané a nelogické. Nejsem sice obrovský fanda romanťáren, ale občas si ráda něco nenáročného přečtu a pokud při čtení zjistím, že jsem vlastně měla chuť na něco náročnějšího a tohle se mi zrovna teď netrefilo do nálady, je fér to knize vyčítat ? Tím nechci říct, že by se nesmyslné romantické plky, které nejsou dobře napsané, měly hodnotit pozitivně, protože jde přece o takový žánr, ale každý by se měl myslet nad tím, jestli mu vadil žánr nebo konkrétní kniha. Na druhou stranu jsme knižní blogeři a nějaké té subjektivitě se prostě nikdy neubráníme :) Já osobně se snažím hodnotit knihy v rámci žánru a ne v celkovém měřítku, protože to bych nikdy nemohla dát romantickému braku, který mě opravdu bavil a zpřijemníl mi nudné chvíle, stejné hodnocení jako knize která má nějakou opravdovou literární hodnotu, a o čem by to pak bylo ? :D - Doufam, že jsem to napsala aspoň trochu srozumitelně :D
    Na druhou stranu otevřeně přiznávám, že jsem slušnější v recenzích psané pro někoho - to v reálu znamená, že hlavní hrdinku nenazvu vymaštěnou krávou, ale vysvětlím proč, že mi opravdu nebyla sympatická :D To je ale podle mě úplně normální a přirozené a rozhodně tím čtenářům člověk nelže. Pravda se dá totiž říct i slušně :)
    Tohle téma mě vážně baví, takže komentuju ráda i když už bych měla dávno spát :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Málokdo čte takové množství knih, jako já :D :D Jako já nakonec taky nepřečtu tolik knih, které by se mi opravdu nelíbily. Ty co mě vážně štvou totiž nedočtu, pokud nemusím. Průměrné se hodnotí špatně, ale u mě se nakonec přece jen přehoupnou buď na jednu, nebo druhou stranu barikády :)
      Někdy to trvá i měsíce. Právě proto je potřeba mít s blogem nějakou zkušenost, než se začnu hrnout do nějakých spoluprací :)
      Přesně tak. Musíš umět rozlišit co ti vlastně konkrétně vadilo a pořád se pohybovat v rámci určitého žánru a ne hodnotit knihu v celkovém měřítku, to prostě není z mého pohledu vůbec fér.
      Já sama si teda stejně více užívám knihy, které mě opravdu baví, jsou čtivé a mají nějaký prvek, který ostatní knihy nemají, třeba i na úkor toho, že nejsou zas tak literárně na výši. Nečtu abych se mohla chlubit tím, jakou inteligentní knihou jsem se zase prokousala a ačkoli se teď cítím mnohem vzdělanější, tak mi to jinak co do relaxace nic nedalo :D
      Žádnou hrdinku jsem ještě vymaštěnou krávou nenazvala a to bude asi tím, že se snažím nějak držet v hranicích slušného chování. Nejhrubější výraz co jsem tuším použila bylo "všichni by si měli vyndat hlavu ze zadku" a to už bylo skoro přes čáru :D
      Děkuju! :) Jsem moc ráda, že tě zaujalo! :)

      Vymazat
  3. Taky mám občas takový pocit, když čtu nějaké recenze. Já to určitě nerozlišuju, jsem schopná zkritizovat recenzní výtisk i mnou zakoupenou knížku. Osobně jsem sice zrovna moc negativních recenzí nenapsala, ale to je tím, že si prostě vybírám takové knížky, u kterých si myslím, že by se mi mohly líbit. Koukám na obálku, čtu anotaci, řeším žánr a pokud je k dispozici již napsaný nějaký názor nebo recenze, přečtu si i to, takže mám většinou s výběrem recenzáku šťastnou ruku. A navíc nejsem nijak zvlášť náročný čtenář. Vím o sobě, že nemusím romance, ale jinak jsem schopná přečíst téměř všechno, takže se u mě moc nestává, že by se mi nějaká kniha nelíbila. Poslední dobou se mi ale často stává, že sahám spíš po knihách, které řadím k průměru. Nejsou špatné, ale ani si z něj nesednu na zadek a to je pak psaní recenzí poněkud těžké. Ale ať už kritizuju nebo chválím, většinou se tam snažím i zmínit skupinu lidí, kterým by se knížka mohla naopak líbit nebo nelíbit.

    Jinak fakt super článek, já bych byla na takovou dlouho úvahu asi líná :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to je dobře. Nechci tady házet všechny do jednoho pytle, ale pokud člověk chce něco demonstrovat, občas se tomu prostě neubrání. A jsem ráda, že pořád existují takoví recenzenti, kteří nedělají rozdíly a kupují si knížky i sami :)
      Já si též vybírám pečlivě, není to tak, že beru vše, co mi kdo nabídne za každou cenu, jen abych měla knížku zadarmo. Na to prostě není čas :) ale občas prostě člověk šlápne vedle i u vlastního nákupu.
      Taky nejsem náročný čtenář, je dost snadné mě potěšit, ale jsou věci co prostě nepřekousnu.
      Tak to podle mě děláš správně! Jen tak dál :)
      Děkuju moc! To já ji tak dlouhou neplánovala. Prostě jsem se pustila do psaní a najednou jsem si uvědomila, že už je to zase hrozně dlouhé a začala doufat, že rozsáhlost neodradí tolik lidí :D

      Vymazat
  4. Tak nad tímhle taky dost přemýšlím, i když zrovna ne u knížek :) Jsem za negativní recenze ráda a dodávají blogu na důvěryhodnosti, ale pořád nemám jasno v jedné věci.
    U těch knížek to bude asi jiné, každopádně food bloggerka dostane drahý mixér, který má tisíc funkcí, umí úplně všechno a je to sen každé kuchařky. Ale je drahý. A ona je upřímně nadšená. A většina čtenářů si něco takového nemůže dovolit.
    Nebo dostane k recenzi předraženou směs koření, která je srovnatelná s levnějšími výrobky, ale ona vyzkouší jen ten drahý a je s ním spokojená, tak ho na blogu vychválí, i když sama by si ho za ty peníze asi nekoupila. Jak podat tohle? Jasně, dá se napsat, že věc je trochu dražší, ale člověk ne vždycky má srovnání, takže v tomhle prostě nevím...
    Verča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Řekla bych, že to stejně dobře funguje na libovolný typ produktů :)
      Přesně. Důvěryhodnost. To je to správné slovo. Ano, v tomhle jako knižní blogeři máme trochu výhodu a stejně tak naši čtenáři. Knížky nejsou tak cenově nedostupné a ačkoli ne každý průměrný čtenář si může dovolit pořídit si všechny novinky, jež jeho oblíbený bloger zrecenzuje, a stejně by na tolik knih ani neměl čas, přece jen nejde o tak zásadní investici. Většina knížek stojí zhruba stejně. Proto si třeba u beauty blogů říkám, že je sice krásné, že blogerky dovedou vytvořit nádherné líčení, pokud je k němu potřeba deset produktů od Macu, je pro normálního smrtelníka a cílovku blogů dost nepoužitelné. Tady mají čtenáři opět výhodu. Knížky se dají půjčit v knihovně a dá se stejný zážitek získat skoro zadarmo.
      Proto hrozně oceňuji, když blogerky zkouší třeba drogerkové produkty, které mnohdy udělají stejnou službu.
      Zajímavé postřehy. Díky za ně :) je fajn se na problém podívat očima někoho jiného, než knižního blogera :)

      Vymazat
  5. Snažím se být kritická i ke knihám od nakladatelství, minimálně se snažím čtenáře varovat, že to nebylo úplně skvělé dílo a že pokud do toho půjdou, tak na vlastní nebezpečí. Knihy z knihovny si také půjčuji, ale tím, že jsem dva týdny na koleji, si jich už nepůjčuji tolik a na poličce na koleji jich tu mám většinu koupených, což je zhruba dvanáct knih, z nichž pět jsem si nechala ppslat do Zásilkovny a dvě si koupila tady v Dobrovském, protože byly v akci, no, a nekup to. V poslední době vážně hodně knih kupuji, ale tím spíš je nezvládám číst...

    Já možnost spoluprací beru jako pobídku, abych se v recenzích neustále zlepšovala, ale mám dojem, že víc jich mám za sebou, tím víc se v recenzích opakuji...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se mi zdá jako správný přístup. Člověk se nemusí přímo snažit hledat mouchy, ale když najde tu správnou rovnováhu mezi pochvalou, ale vyhnutím se zbytečnému pochlebování a konstruktivní kritikou pokud je co vytknout, je to ideální.
      S dojížděním a bydlením na koleji je to asi všeobecně složitější, člověk nemůže pořád tahat tolik věcí sem a tam, ale zase získá spoustu času na čtení při cestování :)
      Sama si knihy kupuji hodně. V počátcích blogování jsem měla úplnou mánii a utrácela strašně moc za knihy, které jsem právě nestíhala číst. Teď mi udělá největší radost, když si knížku jen tak koupím jen jednou za čas, ale hned si ji přečtu a ona nepostrádá význam své existence u mě doma a jen nechytá prach :)
      No jo, akce! :D
      Přesně tak. I tak se to dá brát. Psaní recenzí je proces neustálého zlepšování, vychytávání chyb a učení se. Člověk se tréninkem tak nějak zlepšuje i sám od sebe a to je prostě parádní :) S opakováním se v některých případech moc nic dělat nedá, ale když má člověk jen pár frází, které omílá pořád dokola, tak to asi taky není úplně ono. Ale na to každý musí přijít sám, časem se ta slovní zásoba víc a víc rozšiřuje, ani nevíš jak :)

      Vymazat
  6. Myslím, že tvoj názor sa vo väčšine zhoduje s tým mojím. Poznám veľa slovenských blogerov, ktorí majú na blogu recenziu za recenziou a všetko na recenzné výtlačky a úprimne, od takých sa držím ďalej. Ja nemusím blogy, ktoré sa venujú len recenzovaniu, ale práve radšej zájdem tam, kde viem, že nájdem aj nejaký ten tematický článok, kde môžem viac spoznať aj autora blogu. Príde mi to tak osobnejšie a môžem spoznať jeho názory, prípade diskutovať v komentároch.
    S tými negatívnymi kritikami je to všelijaké. Vidím blogerov, ktorí sa neboja nepísať aj negatívny názor, viem, že u nich nehrozí zmena názoru len preto, že to je kniha zadarmo. Ja s tým tiež nemám problém, ale po troch negatívnych recenziách som prišla o spoluprácu s Ikarom, preto na jednej strane celkom chápem, keď sa niektorý bloger bojí napísať skutočne to, čo si myslí. Ale ako som už povedala, ja mám rada diverzitu a rozhodne mi to neprinesie blog, ktorý recenzuje len to, čo vychádza a čo mu dajú zadarmo. Veľmi rada vidím recenziu na zahraničné knihy, pretože rada objavujem niečo iné, ale tie sa vyskytujú len veľmi málo medzi slovenskými blogermi, čo je celkom škoda. Ja mám dve spolupráce, kedysi ich bolo viac, a úplne mi to stačí. Nepripadám si tak zaťažená knihami a mala som tak oveľa viac času objavovať anglické tituly, kde som našla nemálo nových obľúbených kníh. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že v tomto pocitu nejsem sama :)
      Přesně tak. Čistě recenzní blogy, ať už mohou vypadat jakkoli profesionálně, že se nezaobírají takovou tou vatou, působí hrozně studeně a neosobně. A to já taky nemusím. Psaní recenzí miluju a vzdávat se ho nehodlám, ale stejně ráda píšu i podobné úvahy a tématické články, u kterých mohu právě rozvinout podobnou diskuzi i s vámi čtenáři a každý k nim má co dodat a já i dostanu nějakou zpětnou vazbu, zda je vůbec o podobné ladění blogu zájem :)
      Na těchto článcích se právě hodně pozná pisatel blogu a já je nejen ráda sama tvořím, ale i čtu u jiných :)
      Asi jsem byla zbytečně tvrdá v soudu, že nikdo nepíše negativní recenze. Ale snad jsme se všichni pochopili :)
      To mě mrzí, že Ikar kvůli negativním recenzním ukončil spolupráci. Pokud byly argumenty oprávněné, tak nevidím důvod k takovému jednání, ale to už je asi každého věc a strategie... :)
      Díky množství knih, které vycházejí v překladu po anglickém originále sahám méně často, než bych si přála, ale často protě zvítězí lenost a to i přesto, že s angličtinou problém nemám ani v nejmenším a většinou je mi už celkem jedno, zda čtu česky, či anglicky. Snad jen mi anglické knihy trvají přečíst o chloupek déle :)
      Ono to moc není o kvantitě. Pokud ti to tak vyhovuje a nemáš díky tomu pocit, že něco musíš dělat, stihnout deadline a stresovat se, pak nemá cenu se tlačit do dalších, jen aby je člověk pochytal všechny, jako Pokémony.
      Skvělé! :)

      Vymazat
  7. Popravdě čím víc ikonek spolupráce vidím, tím víc k blogu přistupuju s jistou obezřetností. Neříkám, že nejsou blogeři, kteří si to zaslouží a ty spolupráce si je samy našly. Ale nějak se mi příčí představa toho, zakládat si blog čistě kvůli recenzákům, a že takoví jsou. Jasně, ti lidi můžou milovat knihy stejně jako všichni ostatní, a třeba jenom nemají peníze na tolik knih, nebo nemají v okolí dobře zásobenou knihovnu. Ale stejně se mi to moc nelíbí a často si pak právě říkám, jestli teda ten člověk bloguje pro radost a překládá vážně svůj názor, nebo jenom rychle spíchne nějakou pochvalu, aby příště zase dostal knihu. Jinak k tomu chválení - já třeba zatím na skoro všechny knihy od eshopů psala kladný hodnocení, ale to bylo prostě proto, že jsem si je mohla vybrat sama a logicky si vyberu něco, o čem předpokládám, že se mi to bude líbit, než nějakou blbost :D Už se mi ale stalo, že mě kniha až tak neoslovila. A všechno co se mi na knize nezdálo, jsem taky pěkně zahrnula do článku :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Člověk by řekl, že to bude naopak, ale od určitého počtu už je to prostě až moc a napadne tě, že v tom bude nějaká čertovina, nebo minimálně obrovská nerovnováha.
      Jasně, přesně! Hodně lidí si spolupráce tvrdě vydřelo, nemuseli se doprošovat, mají opravdu talent a štěstí, že se zviditelnili, ale existují i opaky, kde moc nechápu nakladatelství, že se chtějí prezentovat právě skrze tohoto konkrétního blogera.
      Zakládat blog čistě kvůli recenzákům je nesmysl. Málo kdo si může dovolit z fleku napsat skvělou recenzi, která bude stát za to a od prvního dne recenzovat pro nakladatelství. Možná ze mě občas ve slabších chvilkách mluví závist, ale člověk by si měl takovou výsadu zasloužit, protože dnes už bohužel o takovou prestiž nejde.
      Jasně, i takové výjimky jsou, ale kdybych měla mimo velkých skupin vypíchnout i výjimky, tak je ten článek na pět kilometrů a už by ho nikdo nečetl :D
      Tak tak. Přečtu, sepíšu ódu podle manuálu, řeknu si o další, ačkoli už si pomalu nepamatuji, proč to dělám...tenhle přístup je divný.
      Jasné no :) Někde se vybírá lépe, když má recenzent úplně volnou ruku (ale já většinou paradoxně v době, kdy mám vybírat mám naprosté zatmění a nevím o žádné knížce, kterou bych chtěla, i když je takových asi milion :D ) a i tak člověk občas šlápne vedle. To se prostě stává :)
      Správně! Jen tak dál! :)

      Vymazat
  8. Myslím si, že máš pravdu. Já jsem snad (kromě svého) na žádném blogu, který navštěvuji, neviděla, že by s někým nespolupracoval. A dokonce znám i blog, kde holčina spolupracuje se strašným množstvím nakladatelství a obchodů a její recenze jsou děsné. Dřív bývaly super ale jelikož už to asi nestíhá (i kvůli osobnímu životu a odklonu k jiným zájmům) to vypadá, jak to vypadá. A stejně s ní nikdo spolupráci neukončil:). Myslím si ale, že recenzenti píšou pravdu. Já se tedy jejich názory dost řídím (přiznám se, že jsem dost ovlivnitelná a kolikrát si musím dobře promyslet, jestli jen nejdu se stádem, nebo si opravdu myslím, že ta kniha byla dobrá/špatná). Víc mi vadí už na pohled ošklivé blogy, které byly založeny právě a pouze na tom, aby bloger získával knihy zdarma.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! :) Jestli mám něco ještě radši, než pochvaly, tak je to když někdo uzná, že mám pravdu :D
      Dříve nebo později si každý zkusí o ten recenzák napsat, případně mu ho někdo nabídne no...
      Jojo. Asi pár takových v blogosféře bude. Dojde k tomu, že pro člověka už blog není tak důležitý jako dřív a nazdar, konec....ale občas se ten dotyčný drží recenzáků zuby nehty a pak s tím válčí kdo ví jak...
      Možná to jen vidím zkresleně, nebo hledám mouchy kde nejsou, ale mám pocit, že na něčem ten můj závěr být založen musí... :)
      Já asi v tomhle mám celkem vlastní hlavu :)
      To jo. Člověk může buď psát jako bůh a pak si dovolit mít horší design, nebo mít na pohled nádherný blog a pak se trochu ztratí to, že s tím psaním to trochu pokulhává... :D

      Vymazat
    2. Doufám, že nemyslíš mě, já sice nestíhám, ale radši nenapíšu žádnou recenzi (ehm jak vidno s dlouhými prodlevami) než abych napsala něco jen proto, aby byla :)

      Vymazat
    3. Vůbec ne, Baru :) Jak jsem psala, neukazuju na nikoho konkrétního prstem a i kdyby jo, tak na tebe by volba fakt nepadla :) Prostě se to stává, člověku se změní priority, na chvíli od blogu uteče, ale ví, že se tam kdykoli může vrátit a blog mu nebude nic vyčítat :) Máš-li všechny závazky splněné před tím, než sis udělala pauzu, tak je dle mého vše v pořádku :) Spíš mě fascinuje, když se někdo třeba ještě chlubí tím, že nestíhá a že už má půl roku recenzák, který ještě nečetl a nikdo se po něm neshání. To mi přijde nefér :)

      Vymazat
    4. Já to myslela spíš na Adrienu jak psala, že teď nestíhá kvůli osobnímu životu, tak to přesně sedělo na mě :) Jo to já mám taky možná, ale nechlubím se tím a s nakladateli komunikuji a vědí to a většinou s tím problém nemají, prý si rádi na recenzi ode mě počkají, tak to mě těší vždycky :)

      Vymazat
    5. Aha, jasně :) :)
      No samozřejmě, když s tím je nakladatel obeznámen, tak je to v pořádku. Obyčejná omluva a hlavně nedělat mrtvého brouka, to je klíčové :)

      Vymazat
  9. Já si myslím, že celé jádro pudla je v tom, že ať si knihu koupím sama nebo ji dostanu od nakladatelství, vždy si o ní zjistím všechno možné, načtu ukázky, abych věděla, že mi kniha sedí a budu ji chtít číst. Je teda fakt, že někteří berou jednu knihu za druhou bez ohledu na to, že by to chtěli číst, ale myslím si, že můj výše uvedený přístup by měl být správný a pak není divu, když většinou nejsou záporné recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná jo, ale to se ti ani tak nikdy nestalo, že by sis vybrala něco, co ti nakonec nesedlo? :)
      Právě, to moc nechápu, kde berou čas a elán číst knihy, o které vlastně nestojí...
      Máš pravdu, je to tak jednoznačně lepší :)

      Vymazat
    2. To je jasné, že občas se stane a pak se to odrazí i v recenzi. Jednu knihu jsem ohodnotila dokonce nulou (a to se snažím na každé knize najít něco dobrého), ačkoliv jsem ji měla jako recenzák, ale byl to jen prachsprostý blábol. Ale to jsou pak už knihy, které buď mi někdo pošle bez mého výběru a nebo se nechám v nějakém knihkupectví zlákat nízkou cenou a o knize si víc nedohledávám.
      Jenže ono když už chci nějaké knize věnovat čas čtením, tak raději investuji i čas do vhodného výběru, abych si knihu užila a netrpěla při ní :)

      Vymazat
    3. Páni, tak nulu jsem ještě nikdy neudělila. To by se mi ani stát nemohlo, protože knihu, která by si zasloužila takové hodnocení bych jednoduše nedočetla a nedočtenou knihu bych si zase nedovolila hodnotit. I když by byla kniha na recenzi. Prostě bych nakladateli napsala, jak se věci mají a domluvila bych se na nějakém dalším postupu.
      Pokud by mi byla zaslána jen tak, tak tuplem.
      Už nekupuju levné knihy bez toho, že bych o ně opravdu stála. Takových mi leží doma nedotčených už spousta a žádnou z nich ani nemám touhu číst.
      Samozřejmě! :)

      Vymazat
  10. Opravdu dobrý článek, díky za něj :) Je pravda, že u blogera záleží na jeho charakteru a dá se říct odvaze, protože chápu, že každý může mít strach udělat na "darovanou" knihu špatnou recenzi, ale jak sama říkáš - nic se nestane. Nakonec nakladatelství není autor knihy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za pochvalu, moc mě potěšila :)
      Právě. Jako jasně, chce to asi trochu kuráže, ale nevím, proč by se někdo měl bát říct svůj názor. Kde bychom pak byli? A jak nakladatelství, tak autor musí umět přijímat kritiku, pokud je podaná slušně a opodstatněně :)

      Vymazat
  11. Souhlasím :) Znám hodně blogů, a nejen knižních, kde recenzní věci vychvalují do nebes a nezapomenou ještě dodat, že to určitě není proto, že to dostali k zrecenzování. Ano, možná to tak opravdu je, ale někdy je to prostě vážně vidět,, že člověk si vymyslel dobrou recenzi, i když se mu daný produkt nebo kniha zase tak moc nelíbili.
    Já jsem teda s recenzemi začala jenom docela nedávno a před tím jsem recenze nepsala, ale určitě vždy zastanu svůj názor, třeba, že bude negativní. Vždyť jde o to být subjektivní, možná i maličko emotivní, jde o vás, ne o nich. Je skvělé když recenzní produkt blogerovi vážně padne do oka a vyhovuje mu a podpoří tím prodej daného produktu, ale vždycky se najdou lidé, kteří budou mít opačný názor. Já to tak měla například s Literárním spolkem Laury Sněžné, kde jsem snad na každém blogu četla jaká je ta kniha skvělá a všem se moc líbila. Koupila jsem ji, přečetla a hle, nelíbila se mi tolik, jak jsem si podle recenzí myslela.
    Jednoduše shrnuto, sto lidí - sto chutí. :)
    A co es týče té hromady ikonek, snažím se to neřešit, i když občas, když je toho vážně moc, tak už mám k recenzi menší důvěru, že je psaná od srdce a pravdivé. Více mi vadí spíše to, jak mají tyto ikony umístěné, protože někdy, když je toho moc, dělají nepřehledné celé menu a já se pak nevyznám, kde mám co hledat anebo kde vůbec je nějaké rozdělení menu, jestli nějaké je.
    Tady bych asi skončila, protože se do toho ještě víc zamotám a nakonec bych se dostala k řešení nějaké filozofické nikdy nevyřešené otázce, kterou bych vyřešila :D

    The Lazytude

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Paráda! Mám ráda, když se mnou někdo souhlasí :D
      Tak ten dodatek jsem ještě neviděla, ale bezmeznou chválu jsem zažila xkrát a hodněkrát mám vážně podezření, že je smyšlená...
      Asi zas tak nezáleží, jak dlouho píšeš. Jde o to, že píšeš a chceš se nějak vyvíjet, snažíš se o upřímnost a klidně i nějakou tu subjektivitu :)
      Přesně tak. Nikdy se nikdo a nic nemůže zavděčit všem.
      Literární spolek jsem nečetla, ale naopak jsem z recenzí získala dojem, že to je hodně specifická kniha :)
      Přesně :)
      Mě nikdy dřív taky moc nenapadlo to řešit, ale u jistých recenzí, které jsou dejme tomu horší a od pohledu dost odfláklé a visí na blogu, kde je dvacet ikonek spoluprací, tak je mi to divné, jestli i ta nakladatelství recenze od svých blogerů vůbec čtou, nebo jim je fuk, kdo propaguje jejich produkty.
      Jasný no. Chce to i určitý cit pro kompozici a zorganizovat to tak, aby to mělo logický sled i pro toho, kdo je na blogu nový a něco hledá :)
      Nevadí, filozofování se na mém blogu meze nekladou :D Díky :)

      Vymazat
  12. Vynikající článek! Dotkla jsi se hned několika ožehavých témat, která rezonují v hlavě skoro každému knižnímu blogerovi. Jsem ráda, že někdo sepsal svůj názor hezky uceleně do jednoho článku. A nemohu než souhlasit! Už dávno nesoudím kvalitu blogu podle množství spoluprací, protože jsem se zkrátka přesvědčila, že výběr blogerů evidentně neprobíhá až tak pečlivě a spolupráce mají lidé, jejichž recenze nejen, že postrádají nějakou informační hodnotu, ale občas se vážně skoro nedají číst. Je proto snadné (a velice často se to děje) nechat kvalitního blogera zapadnout mezi ohromnou spoustou jiných špatných, kteří mají i stovky čtenářů. Není to fér, ale nikdy tyto jedince nepřestanu důkladně hledat a následně jim držet palce na jejich "cestě vzhůru".
    I když se většina lidí chvástá, jak jsou objektivní i když píšou recenzi "na zakázku", je evidentní, že to tak úplně není. Což je špatné, protože já si pak naivně koupím nějakou knihu, u které na základě recenzí předpokládám, že bude super a pak naštvaně zjistím, že jsem vyhodila peníze kvůli blogerovi, který se chtěl zalíbit nějakému nakladatelství nebo knižnímu obchodu. Sama se snažím být co nejobjektivnější. Často se mi kniha nelíbí na základě mých subjektivních pocitů, které třeba ani nedokážu konkrétně definovat. Proto se v recenzi vždy snažím svůj názor podložit argumenty a konkrétními příklady. Nenapíšu, že kniha byla děsná a že jsem při jejím čtení málem umřela. Napíšu, že mi nevyhovoval tenhle a tenhle aspekt a že to bylo moc do detailu a podobně. Protože vím, že i když mě dlouhé opisy k smrti nudí - někdo jiný je z nich naopak nadšený! Myslím, že není rozdíl mezi recenzemi, které píši na své vlastní knihy a na recenzní výtisky. Pořád se snažím udržovat původní koncept blogu, dělat věci tak, jak jsem je chtěla dělat, když jsem blogovat začala. A pokud to nějakému nakladatelství nebo obchodu nebude vyhovovat, ukončíme spolupráci a jede se dál.
    A na závěr ještě jednou pochvala za skvělý úvahový článek!!! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Ivetko! :)
      Přesně tak, trochu jsem se bála šťourat do vosího hnízda, ale jak jsem nastínila, člověk by se neměl bát projevit svůj názor, i když třeba nebude všem úplně příjemný :) S tou uceleností jsi mě potěšila. Mám tendeci své roztříštěné myšelnky vyplivnout do editoru jak mě napadnou a pak je z toho mnohdy strašný guláš :)
      Přesně tak. To mě mnohdy hrozně zklame. Nejsem asi v pozici, kdy bych mohla někoho úplně soudit. Sama se nepovažuju za žádnou elitní spisovatelku, ale u některých recenzí člověka zamrzí, že autor má větší úspěch, než jiný, přesto, že zjevně nedosahuje takových kvalit. Když je na recenzi vidět, že si je po sobě autor snad ani jednou nepřečetl, jinak by snad opravil aspoň překlepy a hrubky, když už ne čárky a do očí bijící opakující se slova, tak se mi vážně otevírá kudla v kapse, že je pod ní ikonka spolupráce.
      Není to fér, ale co je v životě fér? Taky se snažím podporovat kvalitní blogery a povzbuzovat je, protože to je to, co všichni potřebujeme. Podporu druhých :)
      Právě! Je to přece jen něco jako klamání zákazníka. Z pozice podnikatele je to trestné tuším. Z pozice blogera ne a i proto se na to tak nehledí, přestože mají blogerské recenze stejný účinek, jako reklamy, ne-li větší, jen jsou zaměřené na jinou cílovku.
      Jasně. Když je třeba nedovedeš definovat, stačí použít příklad, nebo si nechat hodnocení chvíli rozležet v hlavě. Přijít na ten způsob jak napsat recenzi co nejsvědomitěji :)
      Právě! Každému se líbí něco jiného a nemůžeš říct, že byla knížka úplně naprd, pokud na ní dokážeš najít něco, o čem jsi přesvědčená, že nesedlo jen tobě.
      Tak to je moc dobře, tak to má být :)
      Přesně. Nemá cenu se nutit do něčeho, s čím se neztotožňuješ :)
      Děkuju moc a moc, má drahá! :)

      Vymazat
  13. Skvělý článek, líbí se mi tahle tvá zamýšlení :)
    Předně musím říct, že jsem asi ani jednou, když jsem přišla na nějaký nový blog, jako první nekoukala, s kým spolupracuje, z hlavy ani teď u oblíbených blogerů neřeknu, kolik kdo má spoluprací, protože ne, že by mi to bylo jedno, to vůbec ne, já to všem hrozně moc přeju, ale mám spíše zkušenosti s lidmi, kteří recenzují všechno (nebo alespoň téměř), stejně jako ty. recenzní, nerecenzní výtisk, takže pro mě, jako pro čtenáře, v tom nevidím rozdíl :) Když se ale s blogem více seznámím a vím, že ho budu chtít sledovat, potom se kouknu, s kým vlastně třeba spolupracuje :) Jednou jsem u jedné blogerky (teď se hrozně omlouvám, ale četla jsem u ní jen ten článek a už si nevzpomínám, kdo to byl) četla podobné zamyšlení, slečna na mě, stejně jako ty, působila, že má ráda všechno pečlivě připravené, nechce nic odfláknout, psát v termínech apod. a pozastavovala se tam nad tím, jak někdo může mít tolik spoluprací a dělat to pořádně, že to prostě nejde a já s tím víceméně souhlasila, i když blogovou zkušenost nemám, myslím si, že čtu poměrně dost a stejně nestíhám číst hned všechno, co bych chtěla a ještě k tomu navíc nepíšu recenze, takže absolutně nechápu, jak to děláte a ještě, že to ti, které sleduji, dělají opravdu pořádně :)
    No, teď jsem se do toho zamotala, každopádně počet spoluprací pro mě není měřítkem kvality blogu, názor si dělám sama na základě toho, že když mě někdo se svým blogem zaujme, tak na jeho blog nějakou dobu chodím, pročítám a sama zhodnotím, jestli mě jeho práce baví nebo ne a moc neřeším, jestli recenzoval darovaný výtisk nebo knížku z knihovny, i když si poděkování nakladatelství apod. vždy všímám :) Až po nějaké době, spíše ze zájmu, kouknu, kdo s kým spolupracuje a pak si maximálně řeknu 'týý jo, tohle moc lidí nemá, to je paráda, že má takovou spolupráci' nebo něco v tom smyslu :D To, že by recenze měly být upřímné, tedy klidně i kritické, s tím souhlasím, to by pak nemělo žádný smysl, kdyby nakladatelství rozeslalo výtisky a čtenář se vlastně jen z dalšího milionu zdrojů dozvěděl, jak je ta kniha bez chyby. U tebe se mi líbí, že dokážeš psát klady i zápory, nepíšeš vyloženě kritickou recenzi, i když se ti knížka líbí méně, dokážeš vypíchnout klady, protože někdo by to mohl vnímat jinak.
    Myslím, že je to i o vyspělosti samotného autora, teď teda nechci házet všechny do jednoho pytle, víceméně já osobně sleduji lidi od 19 a výš, takže s těmi mladšími zkušenosti nemám, ale jednou jsem díky diskuzi na Knižních blogerech četla 'recenzi' jedné mladé slečny, u které jsem si říkala, že nechápu, za co ty výtisky dostává, protože kromě shrnutí anotace přidala akorát něco ve stylu 'je to tak napínavý, že jsem dokonce i zapomněla složit ponožky'... aha :) Je škoda, že úspěšnost blogů nezávisí na jejich kvalitě, i když tomu nerozumím, ale mám pocit, že je to tak a nevím, kde je ta chyba.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, Terezko :) :) Chvála mě hřeje u srdíčka :)
      Já se na to většinou taky nezaměřuju okamžitě. Spíš až zjistím, že jsou recenze takové chudší a stručnější a vedle v menu se na mě smějou loga, tak mi zatrne.
      Doufám, že pořád hodně lidí recenzuje i vlastní knížky, ale přijde mi, že hodně lidí se omezilo jen na recenzní výtisky. Což nemusí být nutně špatně, samozřejmě, že ne, ale má to i svá úskalí, jak jsem zmiňovala :)
      Jasně. Omrkneš to až později. Proč ne. Kdyby sis měla o všech všechno zjišťovat hned při prvním setkání, tak ti praskne hlava :D
      Páni vážně? To je škoda, že si to nepamatuješ :) Ráda bych si ten článek přečetla. Netušila jsem, že někdo něco takového psal a že třeba nejsem tak super originální, jak jsem si myslela :D
      To jsi vystihla. Ráda mám všechno nalinkované a nedovolila bych si přešvihnout termín proto, že jsem neodhadla své možnosti, nebo se na čtení a psaní jednoduše vyprdla. To u mě prostě neexistuje.
      Psaní recenze nějaký ten čas zabere, u mě to už konkrétně nejsou ani řádově minuty, spíš dost přes hodinu, někdy musí nástřel uzrát do dalších dní a pak ještě vychytávám mouchy a opravuji do očí bijící chyby, které jsem při opakovaném čtení první den už vůbec neviděla :) Recenze chce čas, ale já ho této činnosti moc ráda věnuji :) Nerecenzenti si třeba stejně v hlavě sumírují všechny pocity a dávají si mezi knihami třeba pauzy :) To já zase ne. Neumím nemít nic rozečteno :D
      Jasně :) A to se mi právě líbí :) Čteš, pozoruješ, dáváš třeba i víc šancí, když tě neuchvátí už první objevený výtvor, ale přece jen vidíš potenciál :)
      Všímáš? :) To byl taky jeden z mých zvídavých dotazů, které jsem asi zapomněla zdůraznit. Zda loga na konci recenzí míjíš bez povšimnutí, nebo je vnímáš a zda by sis na jejich základě třeba za zvýhodněnou cenu koupila danou knížku přímo proklikem z recenze :) A zda tě tato reklama třeba spíš neruší a nepůsobí právě dojmem - no jo, tak to napsala jen aby si někdo namastil kapsu...
      Jojo, toho si taky občas všímám - právě když vidím neobvyklé logo, tak si řeknu - no to jsem ještě neviděla a třeba narazím na zajímavý webmagazin nebo něco :)
      Přesně tak :) Jak jsem říkala, to by potom úplně ztratilo smysl - tady máte knížku, napiště o ní samé superlativy, jinak máte příště smůlu. To by bylo na hlavu.
      Děkuju moc, jsi hodná :) Snažím se :)
      Já taky ty mladé moc nesleduji. Nejen proto, že už se s nimi trochu rozcházím ve vkusu :)
      Právě. Taky jsem něco podobného zahlédla. Nepochopila jsem to. A byla to zrovna knížka od Hostu, což je moje vysněná spolupráce a nakladatelství, ze kterého mám fakt respekt a nedovolila bych si jim napsat skoro ani teď. Po dvou letech existence blogu a nějakých těch zkušenostech s recenzováním. To s ponořkami mě pořád dostává :D
      To mi taky přijde jako škoda. Přitom má blogosféra tolik talentů, o kterých se tolik neví...Kdyby se hodnotila snaha, odhodlání, nasazení a všechny tyhle aspekty, vypadalo by to jinak. Někdy bych si přála, aby to tak fungovalo ve škole. Při představě, že budu mít u zkoušky okno a oni si budou myslet, že jsem se na to vyprdla a já nad tím seděla tolik dní, což oni zhodnotit nemůžou je mi vždycky do pláče :D

      Vymazat
    2. Tak jsem trochu zašátrala v paměti a článek našla http://nest-full-of-daffodils.blogspot.cz/2015/06/kdyz-jsem-si-dva-roky-zpatky-zakladala.html#more :) Ale nijak jsem to nemířila na originalitu článku tvého, jen že jsem si na to u toho vzpomněla, vzhledem k těm spolupracím :) Že jako nejsi jediná, kdo se nad tím pozastavuje :)
      Jo jo, já jdu tou recenzí vždycky až nakonec a čtu to všechno, protože mě zajímají i komentáře :) Nemůžu teda říct, že na to klikám vždycky, to spíš ojediněle, ale jako vnímám, že to tam je. Mě to neruší vůbec, přijde mi to jako součást těchto recenzí a myslím, že je slušné za ten výtisk poděkovat i takhle :)
      Chápu ten určitý ostych s napsáním vysněnému nakladatelství, já jsem člověk taky poměrně neprůbojný a někdy je mi to na škodu, někdy se až zbytečně podceňuju a pak mi ostatní říkají, že jsem do toho jít měla :) Takže tomu úplně rozumím, Host zbožňuju a mám k němu respekt, celkově k té nakladatelské práci a vůbec ani nevím, jak tohle oslovování funguje, co člověk musí třeba kromě kvalitních recenzí splňovat apod., ale držím palce, až se na to budeš cítit a zkusíš to :)

      Vymazat
    3. Je děkuju moc :) Tuhle blogerku mám zrovna fakt ráda :) Má v hlavě všechno srovnané a píše moc pěkně :)
      Aha, tak to jo :) Ony se ty články přece jen trochu liší, tak snad nikdo nebude mít pocit, že jsem opisovala :D
      Ty jsi prostě vzorný čtenář, kterého si přeje každý bloger :)
      Tak to jsem ráda, díky za zpětnou vazbu :)
      Já mám taky tendenci se podceňovat, v některých ohledech asi fakt zbytečně, ale nemůžu si zkrátka pomoci :) Jsem už taková.
      Díky moc :) Třeba jednou, až vyrostu :D Kritéria moc oficiálně stanovená nejsou, je to spíš o tom, jak se zalíbíš :)

      Vymazat
  14. Já už jsem pár negativních recenzí napsala, ale nikdy ne vyloženě propadákovou tipu "tohle nečtěte". Jo, vlastně možná, když jsem kdysi psala recenze na sérii Syn pekel od Michaely Burdové, to se fakt nedalo. Každopádně souhlasím, že o počtu spoluprací to vůbec není. Znám blogerku, která občas píše "knižní tipy", nespolupracuje s nikým a její články jsou na profesionální úrovni. Znám blogery, jejichž recenze sestávají z údajů o knize, okopírované anotace, dvou názorových odstavců, hvězdičkového hodnocení a poděkování nakladatelství za recenzák. O.o
    Pěkné páteční zamyšlení.. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jasně. To se snad objektivně asi říct nedá - tohle se nebude líbit vůbec nikomu. Protože už jen těm pár lidem co četlo rukopis, to muselo stát za vydání a někdo teda určitě takovou věc ocení :)
      Že ne?
      Jasně! A to je právě škoda, že o ní třeba není víc slyšet :) Ale bez všech možných tahání za nitky se na vrchol šplhá těžko a co jedněm trvá týdny, na tom jiní pracují roky.
      Jojo, tomu nerozumím, jak jim to svědomí dovolí.
      Děkuji :) :)

      Vymazat
  15. Opravdu výborný článek :) Já sice těch spoluprací moc nemám,ale mezi psaním recenze na ,,knihu zadarmo,, a moji knihu, nedělám žádný rozdíl. Pár negativních recenzí už jsem napsala a když mi kniha nesedne, tak ji bez výčitek svědomí zkritizuji a když je to úplný brak, ještě se v tom vyžívám :D Pravdou však je, že většinou píši recenze pozitivní, tím chci říct, tak od tří hvězdiček výše :) Ale myslím, že to je spíše tím, že na každé knížce hledám něco dobrého a ono se většinou aspoň něco málo najde. A navíc si vybírám knihy, o kterých vím, že by se mi mohly líbit. :) Občas mě napadne jestli jsem dost objektivní, protože třeba s odstupem času se mi názor na knihu rozleží v hlavě, protože mezitím třeba přečtu jiné, lepší. Některé teenagerovské knihy které mě oslnily před pár lety, by teď v novém hodnocení možná obstály jinak. Ale to je asi tím, jak se postupně přeorientovávám na nové žánry a jak se mění mé čtenářské preference. Každopádně při psaní recenzí se snažím být vždy upřímná, nehledě na spolupráce :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu :) :)
      Však na tom není nic špatného. Aspoň se všem můžeš věnovat naplno, nikoho nešidíš proto, že bys nestíhala :) A je dobře, že neděláš rozdíly :)
      Někdy se ta negativní recenze píše líp. Než dokola opakovat, jak byla knížka skvělá, je snazší si ulevit a od plic zanadávat :D
      Já taky. To už musí být opravdová hrůza, abych dala dvě hvězdičky. Takové knihy, které by skončily tak špatně hodnocené, pokud nejde o recenzáky, prostě nedočítám. Nemám čas se zabývat špatnými knihami. Pak je ale nerecenzuji, protože nemůžu objektivně říct, že byla špatná, pokud jsem ji nedočetla. Jen mě prostě nebavila.
      Kdo hledá, najde :)
      Já taky, to je jasné, ale stane se, že přeberu :)
      Právě proto všechny knihy recenzuji ihned po dočtení, abych nedělala rozdíly. A dlouhodobé rozležení v hlavě neberu v úvahu. Třeba takové Stmívání jsem ve své době měla fakt ráda a nehodlám ho číst znova a ten zážitek měnit. Prostě se mi to tedhy líbilo a nebudu teď tvrdit, že ne. Už nejsem úplně cílová skupina a ani mě re-reading neláká. Ale tehdy to bylo prostě fakt fajn :)
      To je moc a moc dobře! :)

      Vymazat
  16. Skvělý článek, čas od času se nějaké podobné zamyšlení objeví a je z toho vždycky super diskuze a to mě baví sledovat :)
    Když to tak čtu, měla bych se jít asi zahrabat, spoluprací mám požehnaně, většinou si mě našly samy a ono se tak těžko odmítá :) A negativní recenze moc nepíšu, ne kvůli nakladatelstvím, ale já jsem člověk, který si snad na každé knize najde něco dobrého, ale i na skvělé knize umím najít pár drobností, takže jsou to recenze většinou buď hodně kladné nebo neutrální :D
    Ale máš pravdu, dost často mi u některých bloggerů přijde, že si založily blog jen kvůli recenzním výtiskům, ale v poslední době mi naopak přijde, že je boom psát o knihách, nejen kvůli výtiskům, a že se ta úroveň i docela zvedá, alespoň v okruhu, který já sleduji :)
    A jak píšete výš, člověk dočte nějakou knihu a je z ní nadšený a postupem času mu dojde, že od té doby četl mnohé a lepší, ale tak už to bývá já třeba recenze píšu ráda pár dní po dočtení, kdy ze mě vyprchá nadšení z dočtení a začnou se mi vybavovat ty praktické věci :)
    A víš co, ať si to klidně píšou blbě a jen kvůli výtiskům, člověk sám nejlíp ví, kolik práce si s tím dává a jak může být sám na sebe pyšný a to je hlavní, ostatní ať se třeba bodnou :)
    Takže doufám, že to na tebe nemá žádný vliv a že kvůli tomu nesmutníš, děláš to skvěle a doufám, že ještě dlouho budeš! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc! :) :) Taky mě to právě baví a hlavně jsem to ze sebe potřebovala dostat :)
      Vůbec ne. Tak máš teď holt jiné priority. To se nedá nic dělat. Ty sis svůj věhlas zalsloužila, tvé recenze je vždycky radost číst a nedivím se, že ti chodí nabídky na spolupráce :) Odmítnutí je těžké, to je jasné :)
      No jasně, no pokud tam najdeš ty dobré věci, tak se třeba dá říct, že se líbila, ale pokud celou dobu při čtení sršíš vztekem a pak napíšeš, jak to bylo báječný, tak je něco špatně :D
      Já sleduji taky spíš ty své osobní oblíbence, když někde vidím, že to není nic pro mě, nebo že mi to přijde takové nanicovaté, většinou už se nevrátím. Je fakt, že bych po čase mohla dát druhou šanci. Někdy dám, ale zatím jsem žádný významný přerod od hrůzy ke genialitě nezaznamenala. Člověk buď ten dar písma má, nebo ne, případně k němu vede dlouhá a trnitá cesta :) Možná se to zvedá, těžko říct, třeba jsem jen zaslepená závistí :D
      To já mám právě ráda ty emoce, které ve mě knížka vyvolá během čtení a bezprostředně po zaklapnutí poslední stránky a ty mi připadá správné vložit do recenze. Ale každý to vidí jinak :)
      No jo, ale víš co, občas mě prostě píchne takový osten závisti (což je nejhorší vlastnost, ale nemůžu si prostě pomoct), že já tomu zcela objektivně věnuju mnohem víc práce, energie a času a zdaleka nedosáhnu takového ohlasu, ani kdybych se přetrhla. Ale co, asi se nad to musím povznést. Jsem fakt hrdá na to, kam jsem se za ty dva roky posunula, myslím, že se psaním jsem na tom o moc líp a těším se na to, až se zase trochu zlepším :)
      Děkuju moc, Baru, od tebe ta pochvala obzvlášť těší :) Baví mě to a myslím, že v dohledné době ani nepřestane :)

      Vymazat
  17. Nad tímto tématem čas od času zapřemýšlím, jelikož se poměrně často s takovými blogy setkávám. Já osobně tohle rozhodně nepodporuji. Bloggeři by měli být upřímní, protože pak recenze ztrácí svůj smysl a účel. Já sama nemám problém ohodnotit recenzní výtisk pouhými dvěma hvězdičkami z pěti, lhát opravdu nemá smysl. Je mi celkem líto, že někteří lidé tohle dělají, protože když se nad tím vlastně zamyslím, nemůže je to psaní už po chvíli ani bavit a akorát si ho tímto znepříjemňují. Okrajově jsem toto téma zmínila na konci jednoho svého článku, ale i tak jsem ráda, že jsi tuto 'problematiku' sepsala celou a pořádně. Určitě by se mělo o něčem takovém vědět. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mi to právě často vytane na mysli a já se ze všech pocitů musela vypsat :)
      Přesně tak. Ve lži není východisko ani v recenzích, natož pak v životě a nevím, proč by ji člověk měl vůbec mít tendenci do života zavádět.
      Pokud je psaní recenzí jen nutné zlo, které musí podstoupit, pak pro toho člověka možná blogování není ta pravá zábava. Ale to si asi každý musí posoudit sám a dělat, jak uzná za vhodné. Koneckonců máme svobodu projevu a pokud je někdo spokojený s tím, že píše něco, za čím si nestojí, je to asi jeho věc.
      Děkuju moc, jsem ráda, že tě můj článek potěšil :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři