21. 8. 2015

Zpovědi podezřelé - James Patterson a Maxine Paetro (Confessions #1)

Probudit se brzy ráno kvůli hlasitému bouchání na dveře není vůbec nic příjemného. Tím hůř, když jsou nezvanými ranními hosty policisté, kteří přišli vyšetřovat zločin, který se udál přímo ve vašem zamčeném bytě. Tandoori Angelová však přesně takové ráno zažila. Její rodiče byli nalezeni mrtví ve své posteli, uprostřed jednoho z nejzabezpečenějších domů na Manhattanu. Manželé Angelovi, farmaceutický magnát Malcolm a obchodnice s cennými papíry Maud po sobě zanechali čtyři sirotky. A právě děti jsou jedinými možnými podezřelými v případě jejich vraždy. 


Angelovy děti odjakživa vyrůstaly v luxusu. Jejich dětství a výchova se však vysněnému životu v bavlnce ani zdaleka neblížilo. Malcolm a Maud nikdy nebyli úplně příkladnými rodiči a ačkoli svým dětem poskytli skvělé vzdělání a perfektní podmínky pro rozvoj a cestu k dokonalosti, taky nechodili daleko pro drsné tresty a zákazy. Dívky u Angelů měly zakázáno se zamilovat a žádné z dětí vlastně ani nemělo žádné kamarády. Nezdravé jídlo bylo u nich doma tabu a na večírky a zábavu mohli rovnou všichni zapomenout. V jejich výchově šlo hlavně o perfektní disciplínu, oproštění se od emocí a perfektní znalosti a dovednosti ve všech představitelných oborech. 
Děti se zkrátka měly stát málem superhrdiny a to bez přátel a bez špetky ponětí, proč že by vlastně takový život měly chtít.

Tandy Angelová je vypravěčkou celého příběhu a mimo to se zhostí i role detektiva. Rozhodne se totiž vypátrat vraha svých rodičů na vlastní pěst, i za cenu toho, že by měla přijít na to, že je zabila ona sama. Na večer před smrtí svých rodičů má totiž podezřele málo vzpomínek. Vlastně, když se nad tím zamyslí, valná většina jejích vzpomínek se nachází tak trochu v mlze a ona nedovede rozlišit sen od reality. Každopádně Tandy byla nejspíš poslední, kdo rodiče viděl na živu a to v situaci, kdy ji přísně trestali za její prostořekost.
Matthew Angel, nejstarší ze sourozenců, úspěšná hvězda amerického fotbalu. I on má mnoho důvodu své rodiče nenávidět. Však se od nich taky už dávno odstěhoval a už pěknou řádku měsíců s nimi nepromluvil. V době vraždy nebyl přítomen v jejich bytě, ale taky je nejrychlejším člověkem široko daleko. Možná by je dokázal nepozorovaně zabít a vypařit se, než by kdokoli stačil zbystřit.
Harry Angel, dvojče Tandy, byl vždycky pro rodiče velkým zklamáním. Jeho umělecké a hudební nadání Malcolmovi a Maud v záplavě talentovaných dětí nepřišlo dostatečné. Přesto, že byl nejmladším člověkem, který si kdy sólově zahrál v největších hudebních halách v Americe, měli ho rodiče za sraba. Jeho motivace k vraždě eskalovala celé roky. 
Hugo Angel, teprve desetiletý, ale přesto nejsurovější z dětí. Se svou neobyčejnou silou se naučil nakládat dřív, než by kdokoli považoval za možné. I když je malý, dokázal by si podat oba rodiče a ani by se u toho nezapotil. Byl by je ale schopen zabít? 

Z každého z dětí na hony čiší chlad. Jejich neosobní vztahy a neschopnost emocionálně reagovat adekvátně situaci a celková povaha, kterou v nich vypěstovali rodiče z nich činí sociopaty. Není divu, že jim policie nechce dát pokoj a nedává jim prostor truchlit.

Klasické kapitoly, jež popisují aktuální dění v případě vraždy Malcolma a Maud, kterými Tandy promlouvá přímo ke čtenáři a vše mu sděluje jako tajemství jsou proloženy jejími zpověďmi a záblesky vzpomínek, o kterých ani netušila, že je má. Právě tyto zpovědi hází čím dál jasnější světlo na zašmodrchané klubíčko zločinu. Průběh vyšetřování odhazuje jednotlivé vrstvy kompostu, který se kolem Angelovic povedené rodinky nashromáždil a odhaluje čím dál prohnilejší jádro přetvářky, podvodů a překvapení. Může Tandy vůbec říct, že znala svoje rodiče?

Ačkoli Tandy vše důvěrně sděluje přímo čtenáři, jako jediné osobě, která je ochotná jí naslouchat, celou dobu jednoduše nevíte, na čem jste. Její rodinka je totálně vyšinutá, ale právě proto, je knižně tak zajímavá. Musíte mít vysokou laťku tolerance nekonvenčnosti a přijmout knihu takovou jaká je, abyste si ji užili. Vzhledem k Pattersonově spisovatelskému umění to však nebude žádný problém. Ve skutečnosti budete mít problém odolat touze vykašlat se na všechno a zalézt si s knihou někam do soukromí, dokud Tandy nerozlouskne, jak to všechno vlastně bylo. 

Napětí, akce a překvapení je v knize plno. Někomu by možná postupně odhalované skutečnosti mohly časem připadnout krapet překombinované, mně se však autor, jako obvykle, dokonale trefil do noty a všechno jsem mu baštila i s navijákem

Ačkoli se vydání knihy tentokrát zhostilo nakladatelství CooBoo, místo Alpressu, u kterého Patterson vychází už celá léta, nemusíte se bát žádných citelných a hororových změn. Naopak. Změnu překladatele nepostřehnete, případně ten trochu jiný pocit, který z knihy máte můžete přikládat tomu, že na rozdíl od autorových ostatních detektivek jsou Zpovědi podezřelé psané z pohledu šestnáctileté slečny. Navíc se můžete těšit na výrazně hezčí kabátek, který knížka u CooBoo dostala. Paperbackové vydání je více než povedené, má krásně měkkou a nelámavou vazbu. Knížku se tedy nemusíte bát pořádně otevřít a nemusíte do ní nakukovat malou škvírkou s obavami, že tu jedinou část, která po zastrčení do knihovničky bude vidět, poničíte. I když se zrovna tahle malá kosmetická drobnost zdá někomu jako hloupost, pro mě je důležitým aspektem dobrého hodnocení zpracování knihy. 

Knížka je díky přítomnosti mladších postav vhodná i pro nedospělé čtenáře. Bez špetky brutality by to nebyl Patterson, ale tentokrát se vyhýbáme potokům krve a díky mladé vyšetřovatelce příběh dokonce připomíná detektivky, které jsem četla v mladším věku. Ačkoli je Tandoori génius, někdy přece jen převládne její lidská, dětinská a naivní stránka a chová se adekvátně svým šestnácti. Někomu možná bude tahle podivínská rodinka lézt krkem už od samého začátku. Já se však nebojím, že by si knížka nenašla své čtenáře. Za sebe ji můžu s čistým svědomím doporučit všem, kdo mají rádi trochu podivností, krapet násilností, přehršle arogance, která je z nějakého důvodu v knize mnohem snesitelnější než v realitě, spoustu pomalu odhalovaných tajemství a plno scén, které vás donutí zadržovat dech napětím. Nebojte se ponořit do Zpovědi podezřelé. Garantuji vám, že vám to mnoho času nezabere a obohatí vás o zážitek z další skvěle napsané a příběhově úchvatně vystavené knížky.

88%
Share:

4 komentáře:

  1. Tak tohle zní řádně mrazivě! Na detektivky moc nejsem, ale už tvoje recenze dokázala, že jsem teď děsně zvědavá, kdo je vrah. :D Jako vždycky skvěle napsaná recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Námět perfektní, zpracování na jedničku. Co si čtenář může přát víc :) Jak můžeš nebýt na detektivky?!?! Nejlepší žánr! :D (teda momentálně!).
      Juchů! :D Třeba by ti detektivky učarovaly, kdybys jim dala šanci! :)
      Díky! :)

      Vymazat
  2. Paani, zase ten pocit 'nutne tu knizku potrebuju' :D Opravdu jsi nalakala a ja detektivky moc rada a presne jako v komentari predchozim, i ja chci vedet, kdo to udelal :D Treba to bude moje premiera s Pattersonem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, asi si na blog napíšu varování - "čtení zde zveřejněných článků na vlastní nebezpečí, způsobují neodkladnou potřebu vlastnit neuvěřitelné množství knížek" :D
      No jo, no jo :) Prostě si to musíš přečíst :) Mohla by být! :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři