26. 6. 2015

S láskou Rosie - Cecelia Ahern

Rosie a Alex se znají od pěti let. Jsou nejlepší přátelé na život a na smrt, nikoho jiného nikdy nepotřebovali a byli naprosto nerozluční. Když se Alex v osmnácti odstěhuje s rodiči na druhou stranu zeměkoule, je to pro ně velká rána. Jejich přátelství však pokračuje. Prostřednictvím e-mailů a dopisů jsou neustále v kontaktu. Žal z jejich odloučení prohlubuje i fakt, že než byli nuceni dát si sbohem, nestačili si navzájem říct, co k sobě doopravdy cítí. Ani jeden z nich nechce ohrozit to vzácné přátelské pouto, které mezi sebou mají a navíc přijdou další komplikace, mimo oceán, který mezi ně byl vložen. Jako by pro ně načasování nikdy nebylo správné.

Knihy psané v dopisech a e-mailech, to je moje a v S láskou Rosie nenajdete vůbec nic jiného. Žádné popisy okolí, žádné charakterizování a vykreslování povah hrdinů. Kompletně celý děj je založen pouze na písemné komunikaci mezi Rosie a jejími blízkými. Tento formát se prostě čte zatraceně dobře a i když má kniha přes 400 stran, je možné ji přečíst za půl dne. Ale věřte mi, že vás to emocionálně vyždíme.

Pouto s postavami si díky dopisům vytvoříte snad až příliš snadno a ačkoli jim nevidíte do hlavy a dozvíte se pouze to, co se rozhodnou si navzájem sdělit, trénovanému pozorovateli leccos dochází. Orientaci vám navíc usnadní množství postav, protože Rosie si nepíše jen s Alexem. Svůj život, svá trápení a radosti sdílí i s kamarádkou Ruby, která jí vždy připomíná, kým je a kým nikdy být nechtěla, sestrou Stephanie, která při ní stojí v dobrém i ve zlém a vždy ji podpoří, rodiči, se kterými má ten nejnádhernější představitelný vztah a každému odhaluje jiné střípky svých úvah a obav. To nejsou zdaleka všechny rozhovory, které v knize najdete, ale budu vás napínat a  na další budete muset přijít sami.  

Občas se kniha může začít zdát maličko zdlouhavá, ale to jen podporuje myšlenku, že je taková, jako by ji napsal sám život. Ani v reálném světě se nedějí vzrušující věci tak často, že nestačíte valit oči a denně vás nepotkává něco, co by stálo za zaznamenání. Postavy většinu času řeší normální vztahové, pracovní i rodičovské problémy, které docela dobře může mít každý z nás.
Hrátky osudu a načasování jsou tu snad až příliš smolné, na párek dětí, teenagerů, dospělých i stárnoucích postav, ale to vůbec nevadí. Vy se totiž v krásném a zároveň nešťastném vztahu Alexe a Rosie dost možná uvidíte. 

Při čtení téhle knihy, stejně jako u vztahu Rosie a Alexe, záleží na načasování. Její obliba u vás stojí a padá na tom, jak se vám zrovna trefí do nálady, vkusu a jak moc se dokážete sžít s postavami, jejichž cesta životem je tak spletitá. A já měla to štěstí, že načasování vyšlo na jedničku. Rosie jsem si, stejně jako Alexe zamilovala. Jejich pohnutky jsem většinu času chápala, i když jsem s nimi nemohla do puntíku souhlasit. Jejich vztah jsem milovala i proklínala zároveň. Smála jsem se, plakala, napětím ani nedýchala a s posledními stránkami jsem už byla jen neskutečně smutná, že mě opouštějí. Rosie a Alex se stali mými přáteli a já nemohla uvěřit, že je po všem. 

S láskou Rosie se jednoznačně vyšvihlo na mém žebříčku nejoblíbenějších romantických knih na přední příčky. Geniální postavy s uvěřitelnými, i když trochu překombinovanými osudy, skvělá dopisní forma, krásné dialogy, vtipné příhody, romance, ze které jsem nedostala cukrovku a celkově úžasná pouť životem mi budou ležet v hlavě ještě hodně dlouho. Tuto ne zrovna útlou knížku bych doporučila všem, kdo hledají originální romanci, která člověku neotevírá kudlu v kapse svou přeslazeností, je citlivě napsaná a vlastně hodně podobná tomu, co se může stát i v reálném životě. Bomba. Emocionální horská dráha, zaručený recept na slzavé údolí a nádehrný námět k přemýšlení, který vám nedá spát. Přečtěte si to. Hned. 
99%
"V životě je jen málo věcí jistých, ale jedna podle mě rozhodně - ať uděláš cokoliv, následky si neseš celý život."

"I’ve learned that home isn’t a place, it’s a feeling."


"Ruby: ...What's so good about being 20? I call them the materialist years. The years we get distracted by all the bullshit. Then we cop on when we hit our 30s and spend those years trying to make up for the 20s. But your 40s? Those years are for enjoying it.
Rosie: Hmmm good point. What are the 50s for?
Ruby: Fixing what you fucked up in your 40s.
Rosie: Great. Looking forward to it."



"People who say its a long story, mean it's a stupid short one that they are too embarrassed and couldn't be bothered to tell."
Share:

10 komentářů:

  1. Já tuhle knihu nedočetla. Bylo to moc zdlouhavé, nudila jsem se u toho. zkráceně... V polovině jsem to vzdala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem přesvědčená, že pro mě stoprocentně zafungovalo dokonalé načasování :) Konkrétně u tohohle typu knih prostě strašně záleží, jak se ti zrovna trefí do nálady a zda se třeba s některými situacemi dovedeš ztotožnit. Mě zaujala dost :) Jak se říká, sto lidí, sto chutí :)

      Vymazat
  2. Mám ji doma, ale zatím jsem ji ještě nečetla. Zrovna ji má rozečtenou mamka, pak ji asi půjčím babičce, protože toho mám teď na čtení hodně, ale určitě na knihu nakonec taky dojde :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to doufám :) Je to vážně povedená romantika. Vyvolala ve mě celou škálu pocitů a hrozně moc jsem si oblíbila jak hrdiny, tak celé pojetí vyprávění o jejich osudech :)

      Vymazat
  3. Před pár dny jsem viděla film a hrozně se mi líbil, i když na romanťárny vůbec nejsem. Původně jsem na něj vlastně koukala kvůli Samovi. Knížku jsem v plánu neměla, většina lidí ji spíš kritizuje... Ale po tvé recenzi mám hroznou chuť si ji přečíst. Takže si můžeš zatleskat, opět jsi mi prodloužila seznam o jednu knížku na přečtení :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U mě právě období romanťáren taky tak nějak pominulo, ale tahle mě vážně chytla za srdíčko. Bavila jsem se, plakala jsem, soucítila jsem, vciťovala jsem se. Dokonalost. Vážně nádhera :) Film jsem si taky pustila hlavně kvůli hlavnímu představiteli, protože co si budeme povídat, je to fešák :D
      Mně se fakt strašně líbila, ale bylo to prostě tím, že tak nějak přišla ve správný okamžik :)
      Tleskám si! :D

      Vymazat
  4. S láskou, Rosie, o knížce jsme si už psaly, takže víš, že jsem z ní nadšená úplně stejně, taky jsem si ji asi vzala ve správný čas, protože mě úplně odrovnala. Já jsem jako první viděla film, který byl opravdu skvělý, takže jsem se trochu bála a ano, knížka je trochu jiná, je v ní i více postav, ale zamilovala jsem si ji úplně stejně :) U Cecelie Ahern to tak nějak je, P.S. Miluju tě i S láskou, Rosie jsou v knižní i filmové podobě trochu rozdílné, ale všechny mě naprosto dostávají :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) :) Ano, ano!!! :)
      Já viděla film (jak víš) bezprostředně po zaklapnutí poslední stránky knížky (teda po tom, co polevil můj asi dvacetiminutový hysterický záchvat pláče :D) a taky jsem si ho šíleně užila :)
      Knížka je dost jiná, ale nějak jsem se s těmi změnami dokázala vyrovnat :)
      P.S. Miluji tě jsem viděla jen ve filmové podobě a strašně moc to miluju...no...proč asi :D

      Vymazat
  5. Moc pěkná recenze :) Já jsem byla netrpělivá a zhlédla film, takže už teď na knihu nemám moc chuť. A samotná filmová verze mě moc za srdce nechytila. Takže trochu lituji svého ukvapeného rozhodnutí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc :)
      Litovat je zbytečné. Co se stalo, stalo se a kdo ví, třeba by ses s knižní předlohou trápila úplně stejně. Film je poměrně krátký, ale kniha je skutečná bichle. Já měla tu výhodu, že se mi skutečně přesně a dokonale trefila do momentálního rozpoložení a číst ji někdy jindy, možná z ní až tak nadšená nejsem. Rozhodně se do četby nenuť a ačkoli je mi fakt líto, že se v tomto případě neshodneme, nemá cenu nic lámat přes koleno :) Já ji ale fakt miluju :D

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři