27. 5. 2015

Neznámý soupeř - James Patterson & Marshall Karp

Na nádraží v New Yorku dojde k výbuchům granátů a k přestřelce. Většina lidí panikaří, protože paranoia od 11. září ještě pořád nepominula. Jenže Matthew spatří věc, která ostatním unikne. Mrtvého gangstera a ve skříňce nad ním něco, za co stálo zemřít. Velkou tašku plnou diamantů v ceně milionů dolarů. Mohl by být spořádaným občanem a poklad odevzdat. A nebo by si ho mohl vzít, odjet s přítelkyní na krásnou dovolenou a být zajištěný do konce života. Tohle rozhodnutí mu změní budoucnost, protože se mu na paty pověsí celý diamantový syndikát.

James Patterson není na poli detektivky žádným nováčkem. Jenom v českém jazyce mu vyšlo kolem padesáti knih, ve skutečnosti se však podílel na více než stovce příběhů nejrůznějších žánrů. Mohlo by se zdát, že při takovém množství děl už musel veškerou inspiraci zcela vyčerpat. Opak je však pravdou, neboť s každým dílem přichází s něčím zcela odlišným, originálním a perfektně propracovaným. No kdo to kdy viděl, aby v detektivce vůbec nevystupovali detektivové? 

Matthew, chudý student umění se zaplete do záležitosti mnohem vážnější, než si zpočátku uvědomuje. Když totiž sebere diamanty jednomu z nejdrsnějších šéfů diamantového syndikátu, podepíše sám sobě ortel smrti. Začíná hon na život a na smrt a co mělo zpočátku být jen nevinnou zlodějinou, vygraduje do krvežíznivého boje. 

Policejní práce do celkového obrázku prostě nezapadá. Tady se jedná o záležitost New Yorkského podsvětí a ruské mafie. Diamantový syndikát má svoje vlastní pojetí spravedlnosti a nyní jim jde o víc, než kdy dřív. Jednoduše nemohou dovolit nechat se oškubat o miliony dolarů. Zostuzení začínajícím malířem prostě nepřipadá v úvahu. Jedni z nejhorších padouchů americké metropole plánují pomstu, baví se o zabíjení jako jiní o počasí a koťátkách. Pro ně je ukončení něčího života práce jako každá jiná. Nezastaví se před ničím, nájemné zabijáky přivolávají jako na běžícím pásu a poštvávají je dokonce i proti sobě navzájem. Brutalita je v Neznámém soupeři snad ještě větší, než v jakémkoli jiném autorově díle a některé naturalisticky popsané scény ani neponechávají příliš prostoru fantazii. 

James Patterson sází na neustávající akci a jednoduchost. To však neznamená, že jde o nějakou banální zápletku. Naopak. Celá kniha se nese v duchu napětí, překvapení a jeden šok střídá druhý. V příběhu se však vyskytuje poměrně malé množství hlavních postav, které poznáme do detailů. Je tu Matthew, třicetiletý student umění, jeho učitelka a zároveň přítelkyně Katherine a pak spíše skupinky gangsterů, kteří se pokouší Matthewa připravit o život. Mezi nimi Duch a Marta, nejlepší nájemní vrazi v širém okolí. Jakmile s Matthew uvědomí v jakém je on a zejména jeho láska Katherine nebezpečí, začne jednat. Pečlivé plánování a útěk přes celou Evropu však hlavouny jako jsou Čukov a Nathaniel Prince nemůže zmást. Rvačka stíhá rvačku a autor vám co se týče akčnosti nedá oddechu. 

Sotva dvě tři stránky dlouhé kapitoly, do nichž se vměstná překvapivé množství informací vám nedají spát, protože na jejich konci vždy čeká něco, co vás nutí číst dál a dál, dokud se neocitnete na samém konci.

Neznámý soupeř je skvělé, akcí nabité a přesto oddechové čtení. Slabším povahám by možná mohly vadit potoky krve, které jsou při honbě za diamanty prolity, milovníci brutality si však přijdou na své. Oko vypíchnuté tužkou, která následně vnikne až do mozku či neplánované pády ze čtvrtého patra zde nejsou ničím neobvyklým. 
Knížku bych doporučila všem příznivcům Jamese Pattersona i těm, kteří se s jeho tvorbou dosud nesetkali. Neznámý soupeř funguje jako samostatně stojící román více než dobře a já se nemohu dočkat, až se co nevidět pustím do další autorovy knihy, protože on dokáže to, co jiní ne. Když popadnu jeho knihu, mohu si být jistá, že ji odložím teprve ve chvíli, kdy ji dočtu.
85%

Za recenzní výtisk bych touto cestou ráda poděkovala internetovému knihkupectví knihcentrum.cz


Pokud vás tvorba Jamese Pattersona zaujala už dřív, jistě víte, že neprohloupíte, když si knihu zakoupíte zde.
Nicméně i pokud toto jméno slyšíte poprvé, měli byste svou neznalost napravit, protože James Patterson jednoznačně patří ke špičce ve svém oboru. Proto neváhejte a čtěte!
Share:

2 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze, jsem ostuda, ale od Jamese Pattersona jsem ještě nic nečetla a přitom já ty detektivky fakt baštím a není to první recenze na jeho knihu od tebe, která dokáže dost nalákat :) a přes 50 knih u nás, no pááni, skluz :) Krátké kapitoly s napínavým koncem jsou nejlepší a zároveň 'nejhorší', kdo to má vydržet, přestat číst a jí dělat třeba věci do školy? téměř nemožné :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju!! :) Ony na první pohled nevypadají ty jeho knihy moc lákavě, spíš tak babičkovsky, ale jsou VÁŽNĚ BOŽÍ!
      Já teď hltám jednu jeho knihu za druhou no! :D
      Měla bys začít dohánět! :D
      Právě! Je to takové prokletí a požehnání zároveň! :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři