21. 7. 2019

Oblíbená sestra – Jessica Knoll

Reality Show Goal Diggers, neboli Štěsťokopky, už nějakou dobu vyvolává u diváků bezbřehé nadšení. Tato série však má získat nechtěnou publicitu smrtí jedné z účastnic. Pět úspěšných žen, které dosáhly tak vysoko, jak si jen mohly přát se na kamery tváří jako nerozlučná parta. V zákulisí je však všechno jinak. Převládající emocí je závist, nejvýstižnějšími slovy jsou intriky a schválnosti. Každá ze soutěžících, které se dožily konce show, mohla mít motiv pro zabití své spoluúčastnice. Proměnil se však pro některou pouhý motiv ve skutečnost?

Brett je v současnosti hlavní hvězdou show a ostatním ženám to není právě po chuti. Zdá se, jako by Brett měla všechno. Úspěšně podniká, je čerstvě zasnoubená a přesto, že má dle měřítek zbývajících účastnic více než jen pár kilo navíc, je nesnesitelně sebevědomá a všemi oblíbená. Její sestra Kelly má pocit, jako by celý život žila v jejím stínu. Proto se nyní nemůže nabažit faktu, že se probojovala do reality show po bok své božské sestry. Má dceru Laylu, která se sama pro producenty reality show stane cenným tématem k propírání, vzhledem k tomu, že je Layla smíšené rasy a vyrůstá pouze se svou matkou samoživitelkou. Stephanie je první účastnicí tmavé pleti a na vrchol slávy ji vystřelily její kontroverzní autenticky erotické knihy. Stephanie je nejstarší účastnicí a spolu s Jen a Brett je součástí show od jejích počátků a cítí se být nadřazena nováčkům. U Kelly však s tímto přístupem rozhodně nepochodí. Kelly možná působí jako šedá myš, ale jak se brzy ukáže, dovede také pěkně vystrčit drápky.

Oblíbená sestra je druhým počinem americké autorky Jessicy Knoll. Nejšťastnější dívku na světě jste si mohli před pár lety vychutnat taktéž díky nakladatelství Jota, kde vychází o Oblíbená sestra. Naneštěstí i v tomto případě zafungovalo prokletí druhých knih či druhých dílů série. Autorka si se zpracováním tématu reality show, kde hrají hlavní roli ženy, jež se neštítí ničeho, aby zůstaly na výsluní, ukousla opravdu gigantické sousto, které se jí nepodařilo zcela úspěšně strávit. Koncept reality show jistě spoustě čtenářů není cizí a dalo by se říct, že pro spoustu lidí je tato pokleslá zábava naprostým guilty pleasure (mě nevyjímaje), ačkoli se to třeba zdráhají to přiznat. V televizi bychom nejraději celé hodiny a hodiny hltali nejrůznější koncepty možná částečně nahrané „autentické“ reality. Na papíře to však, alespoň v podání Jessicy Knoll vůbec nefunguje.
Celá kniha se točí kolem hnusných podrazů, intrik, ponižování, pomluv a nepředstavitelné zášti. Ukazuje ženy toužící po moci a pozornosti, které se nezastaví před ničím a nerozpakují se ublížit. Hlavně když jim to získá čas na obrazovce a pozornost médií. Je zde vidět, že filantropie a charita může být upřímně myšlenou pomocí, stejně jako účinnou zbraní v boji o oblíbenost proti mocným soupeřkám.

Drama a přehnanost k reality show patří, ale tuna nezáživného plkání ne. Příběh spadající z nějakého důvodu do žánru thriller, musí mít alespoň něco z jeho charakteristik. Ať už se jedná o napětí, zajímavou zápletku, neobvyklou formu, dobře propracovanou psychologii postav či naprosto šokující zvraty. Oblíbená sestra naneštěstí plně nesplňuje skoro žádný z těchto aspektů. Postavy mají tolik charakteristik a jsou tak výrazné a různorodé, že paradoxně splývají v jednu a možná ani pár dní po dočtení nebudete schopní říct, která byla která. Autorka zkrátka trochu moc tlačila na pilu, aby do příběhu dostala diverzitu, skandály, problematická rodinná, domácí a sociální témata a nakonec z toho vzniknul jeden velký mišmaš.

Jessica Knoll se vyžívá ve složitých a dlouhých souvětích a poměrně obtížném jazyce, jehož jemné nuance je občas náročné sledovat. Velká poklona proto patří Daně Konvičkové za fenomenální překlad do češtiny, který, pokud mohu soudit, nenesl nešvary některých překladů podobně psaných knih, kde z věty přesně poznáte, jak zněla v originále, jelikož v češtině tak trochu skřípe a zní divně prostě jen proto, že překladatel přeložil anglický idiom, aniž by se zamyslel nad českou alternativou (která ne vždy existuje samozřejmě). Dana Konvičková se s textem neskutečného rozsahu a náročnosti však poprala s grácií.
Oblíbená sestra by si při svém úctyhodném rozsahu necelých pěti set stran zasloužila značně proškrtat. Kniha se doslova táhne a možná celou první polovinu budete mít nutkání ji odložit nedočtenou. Ve druhé polovině se přece jen trochu něco začne dít a díky konceptu, kterým je to psané, tedy že od začátku víte, jak to dopadne, jen netušíte, jak k tomu dojde a proč, budete nevyhnutelně trošku zvědaví, co se mohlo odehrát, že to všechno tak nepěkně vyústilo. Oblíbená sestra se bohužel nezařadí mezi knihy, které bych si s chutí přečetla znovu, či je někomu půjčila nebo doporučila. Možná to však bylo způsobeno tím, že to zkrátka nebyla kniha pro mě. Vyžíváte-li se v nimrání se v ženských vrtoších, v intrikách a podrazech, které prostě nevymyslíte, možná vám kniha padne do noty. Kniha se čte skoro jako skandální memoár. Tím, že se však jedná o neexistující fiktivní postavu, není na něm vlastně nic, co je na tomto žánru to přitažlivé. Pokud máte chuť přečíst si něco od Jessicy Knoll a máte podobný vkus jako já, sáhněte raději po fenomenální Nejšťastnější dívce na světě. Ta stojí na rozdíl od Oblíbené sestry za to.
40 %

Kniha vyšla u nakladatelství Jota
Share:

1 komentář:

  1. Štěsťokopky :D :D Naštěstí mě to ani nelákalo od začátku a ty jsi to následně potvrdila. I když reality show miluju, tohle si nechám ujít. Super recenze.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři