21. 7. 2019

Amulet – Kazu Kibushi (Amulet #1 – Paní Kamene, Amulet #2 Prokletí Kamene, Amulet #3 Výprava v oblacích)

Sourozenci Emily a Navin se spolu s maminkou po události, která změnila jejich život navždy, stěhují do domu po pradědečkovi. Nejen, že dům už na první pohled vypadá neobyčejně a snad i trochu strašidelně, Emily a Navin hned první noc přicházejí o svou maminku, kterou si kamsi odvedou podivná chapadlovitá stvoření. Děti nedostanou šanci ji uchránit před únosem okamžitě, ale s pomocí mocného amuletu, který si jakoby sám vybírá Emily za svou nositelku, se vydávají do říše, kde existuje magie, roboti a mluvící zvířátka.

Komixová sága Amulet, která ačkoli je určena pro děti a dospívající, začíná poměrně temně. Zahajuje ji tragická autonehoda, při které děti přicházejí o svého otce. Jsou tak nuceny se odstěhovat spolu s maminkou daleko od všeho, co znají, do velkého domu plného temných koutů, prázdných místností a bláznivých vynálezů. Rychle zjišťují, že jejich předek nevedl právě obvyklý život, ale že rozhodně nebyl blázen, za kterého jej jeho okolí mělo. V domě po pradědečkovi to totiž vypadá, že kouzla a čáry skutečně existují, že šperky mohou mít magickou moc a chapadly se zdaleka nepyšní jen mořské chobotnice.

O uhrančivě pestrobarevné panely Amuletu se postaral japonsko-americký autor a ilustrátor Kazu Kibuishi jehož jméno mohli zaznamenat milovníci Harryho Pottera u příležitosti patnáctého výročí existence brýlatého čaroděje, neboť Kibuishi ilustroval obálky pro výroční edici této světově úspěšné sedmidílné ságy. Ani jeho čistě vlastní tvorba však nezůstává pozadu. Amulet si získal srdce malých i velkých čtenářů po celém světě. V České republice tato série vychází pod hlavičkou nakladatelství Paseka, kde zatím vyšly tři díly z plánovaných devíti (v originále je zatím vydáno osm dílů).

Převedení komixů do jiného jazyka se nemůže srovnávat s překladem klasické knihy, přesto se Paseka s tímto úkolem poprala na jedničku a jednotlivými sešity je radost listovat, ať už se rozhodnete při prvním čtení soustředit na napínavý příběh a vracet se k nádherným ilustracím, či vnímat příběh úplně po svém. Kibuishi dokáže mezi panely přecházet dokonale plynule a perfektně vystihnout sebemenší pohnutí či změnu emoce pouze nepatrnou změnou na tvářích hrdinů, či navodit tísnivou nebo naopak povznesenou atmosféru pouze hrou s barvami a texturou kresby.

Je neuvěřitelné, jak daleko se posune děj tří útlých sešitů, od únosu matky dětí až po…no to posuďte sami. Prozrazení děje zde nehledejte. Zbytečně byste se ochudili o skvělý čtenářský zážitek. Nosným aspektem je sice možná estetická stránka komiksu, ale i v poměrně skromném množství textu je vyřčeno tolik, že se nebudete stačit divit. Amuletem budete rádi listovat i po dočtení, když budete nedočkavě vyhlížet vydání dalšího dílu. Oblíbíte si nebojácnou Emily, srdečného Navina i jejich nové kamarády, králíčka Miskita či roboty, kteří budou děti provázet na jejich pouti. A teď už upalujte za dobrodružstvím. Amulet je vším, co jste si přáli si číst jako děti a zároveň tím, co se vůbec nestydíte číst i jako dospělí. Amulet je zkrátka láska na první pohled.
90 %

Komiksy hledejte na webu nakladatelství Paseka.
Share:

2 komentáře:

  1. Já jsem si tenhle komiks vážně oblíbila. Jsem v nich nováček, tak to neumím úplně hodnotit, proto obdiv, že jsi dala dohromady tuhle poměrně dlouhou recenzi. Musím se pustit do trojky, už je to zase ostuda :D A asi si dám i první dva znovu, ať pěkně navážu :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já si pořád říkám, že komiksům prostě musím věnovat víc pozornosti a dát jim skutečně šanci. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři