20. 1. 2018

Lži - T. M. Logan

Joe Lynch svůj život vždy považoval za dokonalý. I po deseti letech manželství je do své ženy Mel naprostý blázen a svého čtyřletého synka Williama miluje jako nikoho jiného na celém světě. Věnuje mu veškerý volný čas, vozí ho do školy, na narozeninové oslavy i na kurzy plavání a zkrátka je otcem skoro na plný úvazek. Jednoho dne malý William spatří auto své matky na druhém konci města, než by se údajně měla nacházet. Joe se Mel rozhodne konfrontovat a ta chvíle obrátí celý jeho život dokonale naruby. Najednou jeho milovaná žena lže a on netuší proč a tu nejhorší možnost si paličatě odmítá připustit. Když se však do záhady ponoří hlouběji, začíná vyplouvat na povrch něco, co považoval za problém, který by jeho vztah nikdy nemohl potkat. Zpočátku má dojem, jako by sledoval život někoho jiného v pokřiveném zrcátku. Když se však do záležitosti vloží policie, noční můra se stává skutečností a on je najednou naprosto bezmocný. Jedno ví určitě, musí před vším ochránit Williama a to za každou cenu.

Joe je spokojený se svým místem učitele angličtiny na zkrácený úvazek a užívá si otcovství i to, že se jeho manželka může naplno věnovat své práci, ve které je úspěšná. Joe je příkladným občanem. Nikdy neplatil pokutu, nepouští se do zbytečných potyček a problémy vždy řeší civilizovaně a kultivovaně. Teď se mu však život jak ho znal, začíná hroutit pod rukama a on je odhodlán udělat cokoli, aby ochránil integritu své rodiny. I když je jeho boj předem prohraný, jelikož jeho protivník je vždy o dva kroky napřed, bojuje jako lev. Ztrácí přátele a díky náznakům okolí začíná pochybovat o vlastní příčetnosti, ale nevzdává se bez boje. Ještě ne.

Jak už název napovídá, Lži jsou román, ve kterém nikdo nemá příliš blízký vztah k pravdě. Snad jen hlavní hrdina, jemuž také bylo svěřeno vypravěčské žezlo, lhát neumí. I když, kdo ví. V tomto thrilleru se nelze divit ničemu. Děj se proměňuje přímo zběsilým tempem a závěrečné rozuzlení přichází jako blesk z čistého nebe. Při zpětném pohledu si uvědomíte, že náznaky tam byly celou dobu, ale jejich odhalení záviselo na úhlu pohledu. A ten správný úhel vám autor poodhalí teprve v momentě, kdy to sám naplánoval, tedy na úplném konci. A v tom spočívá genialita vystavění celého nervydrásajícího psychologicky laděného příběhu, ve kterém se nedá nikomu věřit.

Je to kniha o důvěře, nevěře a nebezpečí sociálních sítí i dalších moderních technologií, kdy se informace mohou velmi rychle stát účinnou a zabijácky diskreditující zbraní, mocnější než násilí či fyzické usvědčující důkazy. Elektronická stopa, kterou za sebou dobrovolně zanecháváme, se může velmi nečekaně obrátit proti nám a stejně tak nikdy nebylo jednodušší se na síti na vydávat za někoho jiného. Je to kniha, u které při čtení fyzicky pocítíte stejnou frustraci, jako hlavní hrdina, kterému nezbyl nikdo, komu by mohl věřit a na oplátku ani nikdo nevěří jemu, dokonce i policie je k jeho verzi pravdy více než skeptická. Co určitě oceníte, je schopnost autora vše uzavřít a ponechat knihu jako samostatně stojící příběh, žádné natahování za každou cenu, které by zcela lineárnímu příběhu jen uškodilo.

Lži jsou velice povedeným thrillerem, kde hlavní hrdina bojuje více méně sám proti nespravedlnosti, které se na něm dopouští nejen policie, ale hlavně někdo, kdo je odhodlán mu zničit život a získat pro sebe to, co mu podle jeho pošramocené mysli právem náleží. Joe je však stejně odhodlaným protivníkem a hledá cestičky a skulinky, přezkoumává náznaky a stopy, honí se za stíny, ale i smysluplnými vodítky. Bojuje se systémem, i sám se sebou, ale hlavně bojuje za svého chlapečka, za Williama a za svou překrásnou Mel. Jeho víra ve skutečnost, že je právo na jeho straně, je nezdolná a to je zároveň jeho největší slabinou. Lži nejsou v pravém slova smyslu originální, ale je to kniha nesmírně čtivá, napínavá a nedá vám spát, dokud nezjistíte, kdo za tím zmatkem a šílenostmi stojí. Knihu snadno přelouskáte za jeden jediný den, protože zkrátka nebudete mít chuť dělat nic jiného, než číst. Autor se na český trh uvedl vskutku bravurně a já doufám, že o něm ještě mnoho uslyšíme.

90 %

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji internetovému knihkupectví Knihcentrum.cz
Lži zakoupíte jednoduše zde.
Share:

4 komentáře:

  1. Navzdory vysokému hodnocení se do knížky asi nepustím, protože na thrillery moc nejsem, alespoň v poslední době je skoro vůbec nečtu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každý má jiný vkus. Já jsem zase na thrillery hodně :D Kdyby to snad nebylo patrné :D

      Vymazat
  2. Jasně - už v polovině recenze vím, že to chci číst. Zajímá mě samozřejmě odpovědi na otázky, které jsi naznačila a dost mi vadí, že to nevím hned :D Skvělá recenze, zase jsi mi přiblížila knížku, u které jsem se ani nesnažila přečíst si anotaci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tuhle si budu asi pamatovat ještě dlouho, dost mě bavila a doporučuju! Jak jinak :D

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři