8. 2. 2017

Němý křik - Angela Marsons (Kim Stone #1)

Black Country je obvykle příjemným místem k životu, ale nyní, když jsou vraždy a dávno zapomenutá mrtvá těla na denním pořádku je na čase zakročit. Halesowenská policejní stanice se činí jako nikdy. Vyšetřuje vraždu ředitelky nedaleké školy, podivné úmrtí bývalého alkoholika a také objev znepokojivě malých a jíž nějakou dobu zakopaných ostatků na pozemku bývalého dětského domova, kde mají být co nevidět zahájeny archeologické vykopávky. Kim a její parťáci Bryant, Stacey a Kevin se činí jak mohou, ale rozhodně nemají na růžích ustláno. Někdo se jim totiž rozhodl házet klacky pod nohy a všechny ty hodiny výslechů vůbec nikam nevedou.

Kim Stoneová je věčně zamračená policistka naprosto oddaná své práci. Radost jí dokáže udělat jen několik hodin ve společnosti zamaštěných součástek k motorce a Vivaldiho Čtvera ročních dob. Má jen jediného opravdového přítele, zato spoustu kostlivců ve skříni, kteří ji chodí pravidelně strašit. Její minulost není právě nejrůžovější a zformovala si slupku tak tvrdou, jakou jen tak drobná žena může snést, aby byla vůbec schopna normálně fungovat. Její odhodlání nikdy nebylo silnější, než když se její případ týká záhadných úmrtí v bývalém dětském domově, o která se dlouhá léta nikdo nezajímal, jako by nechtěné děti neměly právo na spravedlnost.

Policisté z Black Country mají zase jednou plné ruce práce. Oficiálně jim velí Kim, ale i ona se musí někomu zodpovídat. A ten někdo často není jejím postupům právě nakloněn. Kim je dobrá policistka a její šéf to ví, ale jejich pohled na věc se v tomto konkrétním případně značně rozchází.

Vyprávění o současnosti, kterým sledujeme pátrání a životní peripetie policistů i podezřelých je šikovně proloženo myšlenkami a vzpomínkami záhadného vypravěče, jehož totožností si čtenář nemůže být jist. Krátké kapitoly nadupané akcí povzbuzují zvědavost, podporují neuvěřitelnou čtivost a dodávají knize na již tak slušném tempu. Gradace je vystižena skvěle a i v momentě, kdy pátrání vězí na mrtvém bodě, kniha je akční a plná překvapení.

První díl série o Kim Stoneové se dá směle srovnávat s jakoukoli jinou detektivní sérií, kde je ústřední postavou jeden detektiv, jehož očima sledujeme průběh vyšetřování a do jehož soukromí strkáme opakovaně nos. Kim není zrovna ukázkově svěřovatelský typ a její minulost je čtenáři záhadou po delší dobu, než je obvyklé. Chladná policistka však má něco do sebe  a získá si vás svým odhodláním, vytrvalostí a samozřejmě velkou dávkou odvahy a vzdorovitosti vůči autoritám.

Němý křik je více než slibným zahájením detektivní série. Autorka dokázala skvěle vyvážit poměr uzavřených a nezodpovězených otázek a nechává si nenápadná zadní vrátka pro poměrně libovolný počet pokračování. Její dar psaného slova je nepopiratelný a nedá se jí upřít ani notná dávka sadistické fantazie. Brutální scény píše se stejnou lehkostí, jako běžný výplňový děj a čtenářovu obrazotvornost rozhodně nešetří.

Ráda bych Němý křik doporučila čtenářům, kteří dokáží ocenit detektivky s přidanou hodnotou a hlavně těm, kteří mimo perfektně vedeného vyšetřování hledají něco navíc. Kniha obsahuje poměrně velké množství postav a i když přímo nevyžaduje soustředěné čtení na jeden zátah, vlastně vám ani moc nedá jinou možnost. Je napínavá, zábavná, lehká a přitom propracovaná, logická a dokonale vyeskalovaná. Její čtení vám příliš času nezabere, ale nastolená témata vám uvíznou v hlavě a budete nad nimi dumat ještě pořádných pár týdnů. Nezapomenutelná není, ale přesto ve vás zanechá nevysvětlitelný a nepopsatelný pocit jakési definitivnosti.

90%
Share:

2 komentáře:

  1. Neříkala jsi něco o tom varování "na vlastní nebezpečí"? :D Asi bych se nad sebou měla zamyslet, ale detektivky, thrillery, otáčení stránek neskutečnou rychlostí, zadržování dechu, to je prostě moje a chci toho víc a víc. Po Němém křiku už nějakou dobu taky kokám a rozhodně patří k těm, které si chci přečíst :) Super recenze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš to, promiň :D Musím přijít na to, kam ho umístím :D
      Já už prakticky nečtu nic jiného, ale je fakt, že občas od toho člověk potřebuje trochu odstup, protože se mi občas už pletou všechny dohromady :D
      Já jsem ho musela mít a rozhodně nelituju :)
      Díky :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři