31. 7. 2016

Sexznam - Joanna Bolouriová

Před rokem Phoebe přistihla svého přítele Alexe v posteli s jinou ženou. Po poslední divoké Silvestrovské oslavě si tedy řekne, že už má dost single života a trápení se kvůli pitomci, který si to nezaslouží. A kdy nastane lepší chvíle na životní změnu než v období novoročních předsevzetí? Phoebe sestaví seznam deseti věcí, které by ráda v následujícím roce vyzkoušela. Ale ne tak ledajakých věcí. Chce trochu okořenit svůj ubohý sexuální život a vyzkoušet radovánky, na které byla vždycky příliš upjatá ona, nebo její tehdejší partneři. Teď už jen najít někoho, kdo jí se vším tím sexem pomůže a nová Phoebe bude na světě.

Phoebe pracuje v reklamní redakci The Post, poslední dobou trochu moc kouří, pije a pořád nemůže zapomenout na svého bývalého, který jí tak ublížil. Naštěstí má svou praštěnou kamarádku Lucy, která to s chlapy umí jako nikdo jiný a nejlepšího kamaráda Olivera, který ji vždycky dokázal povzbudit a rozesmát ve chvíli, kdy se cítila pod psa. Nyní je rozhodnutá způsobit revoluci ve svém sexuálním životě. Jenže s kým? Měla by sbalit Briana od nich z kanceláře? Nebo snad kolegu Paula? A co kdyby vyjela po Oliverovi, chlápkovi, kterého zná už šestnáct let, který má v posteli snad ještě více zkušeností, než Lucy a riskovat, že jejich dlouholeté přátelství vezme za své?

Sexznam je psán formou deníku a Phoebeiny zápisky mapují průběh celého toho zlomového, sexem prošpikovaného roku. Deníkové zápisky se prolínají s emailovými konverzacemi, celá knížka je tedy v jedné z nejčtivějších forem příběhů tohoto žánru. Samotná Phoebe je jako vypravěčka upřímná, přímočará, nebere si servítky co se týče slovníku, ani jednání, ale nedá se jí upřít smysl pro humor a určitá děsivě přitažlivá bezprostřednost. Phoebe je jak utržená ze řetězu, jen tak před něčím necouvne a jakmile si umíní, že podnikne všechna ta postelová dobrodružství, prakticky ze dne na den se změní z šedé myšky v sexuální dračici. Tím se její cesta ke změně stává poměrně nevěrohodnou. To ale vůbec nevadí. Cílem této knihy totiž není nějaké poselství, nebo nedej bože snad poučení. Tato kniha má bavit a tuto roli plní sakra dobře.

Knížka je bez diskuze vulgární, plná nespoutaného sexu, necenzurovaného slovníku, nekorektních hlášek a detailů, zkrátka nic pro prudérní a úzkoprsé puritány. Neohlíží se na konvence, tabu, někdy ani na slušné vychování. Boří všechny mýty a nebojí se otevřeně probírat vše, na co si vzpomenete, ale stydíte se to vyslovit nahlas. Phoebe se ze dne na den stává "tou druhou holkou". Jako knižní postava je senzační, ale v reálném světě byste měli pravděpodobně chuť jí nakopat prdel, ať už v roli kamarádky, nebo holky, jejíhož přítele neváhala vojet. 

Knížka je jednou z těch, které vás co se týče hlavní linky pravděpodobně ničím nepřekvapí a asi tak od druhého řádku vám bude jasné, jak skončí. V tomhle případě ale rozhodně nemusíte zoufat, že vás nečeká žádný šok. Dech vám autorka vyrazí hned několikrát, i když to bude spíš nedostatkem studu a soudnosti, které projevuje, než důmyslností příběhu. Phoebe je ještě trochu natvrdlejší, než obvyklé hrdinky podobných knih a v některých momentech vás už možná začne trochu frustrovat, následně si to u vás však vyřeší nějakou vtipnou hláškou. 

Sexznam se nedá počítat mezi kdovíjak náročnou literaturu a patří spíš k těm knihám, které si při čtení na veřejnosti raději obalíte novinami, aby nikdo neviděl, co to čtete. To je ale velká škoda, protože tím pozorovatele ochudíte o možnost zjistit, nad jakou knížkou nezřídka kdy skutečně vyprsknete smíchy, nebo se v případě stydlivější povahy solidně začervenáte. Sexznam možná není bůhvíjak přínosný, je to ale vtipný, odlehčený a přesně ten pravý román na léto k vodě. Nechte se zlákat lechtivým tématem a nebojte se čas od času přečíst něco kontroverzního. V tomto případě vám zaručuju, že to bude smysluplně dobře strávený čas.


90%
Share:

4 komentáře:

  1. Knížku loňské (nebo už předloňské? Ono to hrozně letí) léto četla moje šéfová na brigádě a děsně se u ní bavila, v dobrém slova smyslu. Vím, že jsem si ve chvilkách volna knížkou listovala, ale už si na ni pak nikdy nevzpomněla a tohle je moc milá připomínka. Mám sice v zásobě ještě jiné tipy, kdyby byla chuť na podobný žánr, ale určitě si to k nim píšu :) Super recenze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No šéfové se tedy nedivím. Někdy to bylo vážně legrační. I ta absurdita :D
      No tak to jsem ráda. Je to vskutku odpočinková literatura, nic s čím by člověk ohromil, že to četl, nicméně mě to stejně bavilo :)
      Děkuju :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři