28. 6. 2016

Řezník - Jennifer Hillier

Před necelými třiceti lety byl zastřelen Řezník, jeden z nejproslulejších sériových vrahů. Zásluhy za jeho dopadení si připsal Edward Shank, bývalý policista a velký hrdina známý po celém Seattleu pod přezdívkou Náčelník. Nyní už je v penzi, stěhuje se do domova důchodců a svůj dům přenechává vnukovi Mattovi. Matt je úspěšný kuchař a podnikatel. Vyrostl bez matky, která se po jeho narození předávkovala drogami a vychovali ho prarodiče. Teď se stěhuje zpět do domu svého dětství a objevuje hrůzné tajemství týkající se staré kauzy s Řezníkem, které může jeho život obrátit vzhůru nohama a on stojí před volbou, jak s takovým objevem naloží.

Edward Shank je na svůj požehnaný věk osmdesáti let stále v dobré kondici. Nedávný pád mu však poškodil kyčel a proto usoudil, že je načase se odstěhovat na místo, kde na něj bude někdo dohlížet, když už tak snadno nemůže obhospodařovat velký dům. Jeho vnuk Matthew se rozhodne jeho dům zrekonstruovat pro svoje potřeby a při té příležitosti objeví bednu s hrozivým obsahem.
Matt je tak trochu arogantní, velice cílevědomý a kariéra u něj byla vždy na prvním místě. Sám hrdě přiznává, že své food trucky a restauraci staví i nad svou přítelkyni Sam. Ta je po třech letech vztahu připravena se posunout dál.  Nezdá se však, že by s ní Matt tuto touhu sdílel. Navíc se její přítel začne chovat ještě odtažitěji než obvykle a to zrovna v době, kdy by jeho podporu potřebovala víc, než kdy dřív. Je přesvědčena, že Řezník zabil i její matku a že byl kdysi dopaden nesprávný člověk. Vraždy v Seattleu povážlivě narůstají a Sam je odhodlána přijít věcem na kloub nejen z osobních, ale i profesních důvodů. Píše totiž knížky o slavných policejních případech a ráda by se zaměřila právě na Řezníka.

Řezník je detektivní thriller jako z učebnice. Má všechno, co správná kniha podobného žánru mít má. Je napínavý, čtivý, vzrušující, děsivý, nechutný, dobrodružný, plný skvělých i o poznání méně skvělých charakterů a hlavně má šťávu a přepychový spád. Dokáže překvapit a rozhodně vám nedovolí se od knížky vzdálit na více, než nezbytnou dobu.

Atmosféra nejistoty je zdánlivě narušena faktem, že rouška tajemství okolo pravé Řezníkovy totožnosti je odhalena snad až příliš záhy. To však neznáte Jennifer Hillier. Jakmile si začnete být příliš jisti, že už víte vše, co je třeba, vytáhne z rukávu další eso a vy se zmůžete jen na šokované zalapání po dechu. Její knihy jsou promyšlené do posledního písmenka a její styl je neuvěřitelně návykový. Autenticita prostředí a skutečnost, že se to všechno mohlo klidně stát je tak zneklidňující, že se budete muset hodně ovládat, abyste nezačali mít paranoidní strach i z vlastního stínu.

V knize samozřejmě nechybí ani nechutnější násilné a otevřeně sexuální scény, tudíž nic pro slabší povahy. Pro fanoušky autorčina díla jsou tu odkazy na již vydané tituly, které by však neměly znamenat spoilery ani pro lidi bez znalosti Pronásledované. Pěknou dějovou kličku tvoří i fakt, že jedna z hlavních postav vlastně píše knihu, kterou právě držíte v ruce. Všímavější čtenáři, kteří oceňují i nedílné součásti knížky, které však již nezbytně nečtou všichni se jistě pozastaví nad tím, že Jennifer Hillier postavy s oblibou pojmenovává podle svých přátel, jak možná zaregistrují v poděkování, což považuji za humorné a trošinku morbidní zároveň.

Že je autorka svým talentem pro psaní zvrácených psychopatů snad trochu děsivá už víme z jejích předchozích knih. Málokdo se ale může rovnat odpornosti hlavního padoucha této knihy. Garantuji vám, že vám z něj bude běhat mráz po zádech a to hned z několika různých důvodů.

Jennifer Hillier mi už potřetí suverénně ukázala, že je spisovatelkou, se kterou se musí počítat. Má po čertech dobré nápady, neoddiskutovatelný talent na psaní, zvrácenou, ale dokonalou fantazii a nebezpečnou schopnost dělat ze svých čtenářů závisláky na jejích knihách. Řezníkovi budete chtít věnovat každou volnou chvilku. Dobrovolně necháte cloumat svými emocemi, ze zběsilého otáčení stránek si přivodíte několik bolestivých pořezání papírem a budete se nacházet na pokraji šílenství z toho, jak se nezadržitelně blíží konec a vy budete chtít víc, i když máte pocit, že se ze všech těch bláznivostí poblinkáte. Jestli jste to doteď nepochopili, tak Řezník je prostě masakr a vy si ho zkrátka musíte přečíst, protože nic lepšího momentálně ke čtení neseženete!


100%

Ráda bych touto cestou poděkovala nakladatelství Baronet za zaslání recenzního výtisku.

Svého vlastního Řezníka objednávejte zde (momentálně s velkolepou slevou!). 
Share:

6 komentářů:

  1. Vynikající recenze! Už se nemůžu dočkat, až si knihu taky přečtu, čekám na ni už od dočtení Wonderlandu :)
    Kateřina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! :)
      Těš se! :) A je dobře, že dodržuješ pořadí, v jakém u nás knihy vyšly :) Doporučuji možná přečíst u tu Pronásledovanou, i když to není úplně nutné (z hlediska toho, jak skvělá kniha to ale je bys jí rozhodně neměla vynechat, protože pane jo! Recenzi najdeš taky tady na blogu :) )

      Vymazat
  2. 100%? No paaani :))) Recenze je paradni, Reznik prijde na radu po Wonderlandu, jsem rada, ze jsi me uz predtim upozornila a jdu poporade :) i kdyz vlastne o nic nejde :) Tesim se moc, autorka ma opravdu ctivy styl a strida se akce za akci a Wonderland i Reznik maji uz skvelou anotaci, ktere jeste prida tve nadseni :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to tak. Spisovatelka je pro mě zkrátka hrdinka, děj bezva, napětí senzační, prostě všechno na jedničku, nemohla jsem jinak :)
      Jsem taky ráda, žes dala na mé doporučení, myslím, že si to tak užiješ nejvíc :)
      Moje nadšení je bezmezné :D

      Vymazat
  3. Wonderland mě uchvátil doma mám od Baronetu i tuto knihu a dnes se do ni po přečtení jedné knihy, kterou mám rozečtenou vrhnu. A děsím se jestli budu moct vůbec spát. :)
    Reading With Lucy/Cooking With Lucy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Těš se :) Jestli tě uchvátil Wonderland, z Řezníka si sedneš na zadek :)
      Snad usneš. Já se nebála, i když děsivé to v jistém smyslu bylo :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři