26. 6. 2016

Dívka ve vlaku - Paula Hawkins

Rachel každý den dojíždí vlakem do Londýna. Ráda přitom kouká z okna a když se zastaví na návěstidle, nahlíží do soukromí domů u kolejí. Oblíbí si zejména jeden zamilovaný mladý pár. Postupem času si vsugeruje, že ty dva vlastně zná. Proto považuje za svou občanskou povinnost zajít na policii a sdělit jim co ví v momentě, kdy se mladá žena z "jejího" domu pohřešuje. Možná zjistí, že vztah těch dvou nebyl až tak idylický, jak se zdálky zdálo. A navíc ještě netuší, že má s pohřešovanou společného více, než by na první pohled mohla odhadnout.

Rachel je alkoholička. Je rozvedená, zlomená a bez práce. Přesto každý den dojíždí do Londýna, aby její spolubydlící neprokoukla, jak moc špatně na tom Rachel je. Při té příležitosti Rachel piluje svůj životopis, ale hlavně si stýská nad svým zničeným životem, zlomeným srdcem a hodně u toho pije svůj oblíbený gin s tonicem nebo víno. Její hlavní životní náplní se stalo sledování Jasona a Jess, jak si pro sebe pojmenovala mladý krásný pár z příměstského domku u kolejí. Jenže jakmile se Jess ztratí, její už tak mizerný život dostane další kopanec.

Vyprávění se ujímá střídavě alkoholička Rachel, Anna, současná manželka Rachelina bývalého manžela Toma, které si berou na starost popis událostí ze současnosti a pohřešovaná Megan, která se retrospektivně ohlíží za minulostí. Ani o jedné z žen se nedá říct, že by byly bůhvíjak sympatické nebo oblíbeníhodné. Každá má své zásadní chyby, které nelze přehlížet a ani jedna z nich mi nepadla do noty, ba co víc, po celou dobu čtení se mi otevírala kudla v kapse, jak jsem jimi pohrdala. Každý však máme svou minulost a někdy není radno soudit bez znalosti všech okolností. 

Mezi největší tahouny příběhu jednoznačně patří tajemství předestřené už od začátku a malé krůčky, kterými se hlavní hrdinové ubírají k jeho rozkrytí. Postupné odhalování informací z několika různých pohledů, propojování událostí a svědectví nedůvěryhodných svědků čtenáře vede za ručičku a zároveň úmyslně mate. Kolika informacím se rozhodnete věřit a jak moc se necháte ovlivnit sympatiemi je zcela na vás, jisté však je, že se u čtení budete dobře bavit a že pobavení a zvědavost nebudou jediné emoce, které ve vás kniha vyvolá. 

Dívka ve vlaku byla označována jako "nová Zmizelá" a já k těmto nálepkám vždy přistupuji značně skepticky. Většinou mě pod nimi totiž čeká velké zklamání. Tentokrát jsem se tedy rozhodla nic neočekávat a nakonec jsem byla překvapená, jak výborně napsaný příběh mě v tomto "Světovém bestselleru" čekal.  Odporné postavy jen umocňovaly atmosféru beznaděje a hrůzy, střídání pohledů zvyšovalo napětí v těch správných místech, neúplnost informací a skryté hádanky urychlovaly děj a podporovaly čtivost až na samou hranici snesitelnosti. Postupem času se tajemství odkrývala a jak kniha směřovala ke zdárnému konci, bystřejší čtenář už mohl sám vytušit, jak to všechno dopadne a že to nebude hezké.

Dívka ve vlaku byla pro mě velkým a příjemným překvapením. Mějte na paměti, že je potřeba k ní přistupovat zcela bez předsudků a bez předem utvořeného srovnání se slavnější kolegyní. Pokud vnitřně přijmete, že jde o zcela novou knihu, stoprocentně si ji užijete a to i v případě, že máte v tomto žánru za sebou už pěkných pár desítek titulů. Knížka je šikovně vystavěná, příjemně napsaná, napínavá, logická a jak se domnívám, i poměrně autentická. Začtěte se, nechte se unášet příběhem, ale nenechte se ukolébat. Mějte oči otevřené, analyzujte a užijte si odhalení na vlastní pěst, protože na rozdíl od jiných thrillerů je zde čtenářům ponechána šance odhalovat stopy vlastním tempem a nespoléhat jen na autorčino řešení. 
85%
Share:

12 komentářů:

  1. Jelikož jsem nečetla Zmizelou, tak se mi Dívka ve vlaku docela líbila, hodnotila jsem jí 4/5. Dlouho jsem nevěděla, kdo je vrah, což se autorce povedlo, přesto kniha roku, to teda není. Pěkná recenze!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já právě Zmizelou četla a dvakrát viděla film, který je pro mě teda nepřekonatelný :) Já začala tušit dřív, než autorka možná zamýšlela, ale i tak musím říct, že mě to moc bavilo :)
      Díky!

      Vymazat
  2. Super recenze, jsem vazne rada, ze diky nizkemu ocekavani te knizka nezklamala a uzila sis ji :) Je opravdu dost ctiva, coz umocnuje stridani pohledu, patrani, odhalovani pravdy :) Divku ve vlaku mi ted hodne pripomnela Spalena obloha, hlavne ve vystavbe zapletky a napeti, tak kdybys nekdy mela chut na neco podobneho :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! :)
      Musím se naučit očekávání tlumit u všech knih! :)
      Je to šíleně čtivé. Krátké kapitoly a různí vypravěči dělají zkrátka své :)
      Díky ta tip, mrknu na to! :)

      Vymazat
  3. Četla jsem zmizelou a tu si nemohu vynachválit. Dívku ve vlaku jsem zatím odložila, ale namísto toho přečetla Dokonalého cizince a to bych ti doporučila :)
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě ji ani tak nezatracuj :)
      Dokonalého cizince mám vyhlédnutného, ale zatím na něj nebyl čas :) Určitě se na něj ale těším! :) Díky za doporučení :)

      Vymazat
  4. Reklamní kampaně a srovnávání se Zmizelou jsou vůči Hawkinsové naprosto nemístné. Obě knihy jsou sice dost psychologické, ale co se třeba stylistiky textu týče, je to absolutně rozdílné. Je dobře, žes od toho nic nečekala a nenechala se tak strhnout davem. Já se na knihu těšil moc a měl jsem od ní abnormální očekávání a to se mi také splnilo - naprosto jsem si jí užil. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to vůči ní hlavně dost nefér no. Lidi pak čekají možná něco trochu jiného a nakonec se nechají ovlivnit tím, o čem si mysleli, že to bude :)
      Taky si myslím :) A jsem také ráda, že sis knihu užil i přes marketing kolem ní :)

      Vymazat
  5. Tuhle knihu si chci někdy přečíst a vypadá to, že to bude brzy, protože mi jí kamarádka půjčí a hrozně se těším!
    Zmizelou jsem nečetla, takže nemůžu posoudit...
    Hezká recenze!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Těš se! Stojí za to.
      Možná je fajn, že bez čtení Zmizelé ke knize budeš přistupovat neovlivněná :)
      Díky! :)

      Vymazat
  6. Zmizelou jsem zatím nečetla, takže si myslím, že by se mi tohle líbit mohlo. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři