29. 5. 2015

Abeceda knihomola #K

Je tu další díl perfektního projektu, který mají na svědomí Kristý a Marky. Úkolem všech zúčastněných je vytvořit abecedu knihomolů, neboli jednou týdně zveřejnit tři asociace týkající se knih, začínající na dané písmeno. Tento týden se nese ve znamení písmene K. 



KOMOLENÍ
Komolení, to je moje. Nebo aspoň bývalo. Jeden můj kamarád tvrdí, že není možné, abych četla tak rychle, jak čtu. Jednou jsme si dali závod a zatímco on dospěl sotva do poloviny stránky, já už otáčela na další. Nevěří mi, že čtu celá slova, celé věty, každé písmenko. A v jednom případě má pravdu. Jakmile jde o jména, tím spíš složitá severská jména, přečtu si je jako celek sotva jednou a nadále už je vnímám jen jako shluk písmenek. Neumím to lépe popsat, ale když se v textu objevuje jméno znovu a znovu, už ho nečtu celé, ale prostě na něj jen kouknu, rozpoznám o koho jde, ale jednotlivé hlásky už nespojuji. A tím se někdy stane, že si dané jméno vysním nějakým způsobem a nikdy ho nevyslovím nahlas. A když pak vyjde z úst někoho jiného, hrozně mě překvapí, jak zní a že jsou v něm písmenka jinak, než jsem si celou dobu myslela. Na komolení jmen jsem (hlavně dřív) byla expert a jsem si jistá, že v tom nejsem sama.

KOMUNITA A KAMARÁDI
Před rokem a půl jsem dostala ten nejlepší nápad za celý svůj život. Založení blogu se zpočátku nezdálo, jako velká událost, ale když se na to podívám zpětně, jsem ráda za ten jeden večer, kdy jsem neměla co dělat a rozhodla se do toho konečně praštit. S myšlenkou, že psaní recenzí by mohlo být něco, v čem budu časem dobrá, jsem koketovala už dlouho. Bála jsem se však negativního, nebo co hůř, žádného ohlasu. Ale nakonec jsem si řekla, co tě nezabije, to tě posílí a klikla na tu svůdnou oranžovou ikonku.
A dnes jsem tady a neskutečně si užívám ten pocit, že jsem součástí skvělé blogerské a čtenářské komunity. Že mám přístup k názorům lidí se stejnými zájmy. Že jsem našla kamarády, na které nedám dopustit. Už ani nevím, jaké to bylo, když jsem tyhle spřízněné duše neměla. Když najednou zničehonic do vašeho života vstoupí lidé, se kterými si povídáte denně a kdy vaše rozhovory dávno překročily hranice knižních témat. Když víte, že se na ty lidi můžete spolehnout ať už půjde o cokoli. Když si na seznam opravdových přátel můžete připsat další jména. 
Pro mě jsou můj blogerský a reálný život ve dvou naprosto oddělených světech. Ale právě ony (vy víte o kom mluvím!) tyhle dva světy spojily dohromady. Děkuju!   

KOMUNIKACE A KOMENTÁŘE
Snad jediná věc je na blogu ještě lepší než ta možnost vyjádřit svůj názor prakticky na cokoli a tou je interakce se čtenáři. Miluju komentáře, miluju když v reakci na můj článek nebo recenzi vnesete do daného tématu taky část sebe a svého pohledu na věc. Miluju to, že ačkoli se známe jen skrz klávesnice, víme toho o sobě tolik, že mám někdy pocit, že vás znám lépe, než třeba lidi se kterými jsem chodila 8 let na gympl. Možná to zní dost smutně, ale je to tak. Mám vás zájem poznat, ať už virtuálně, nebo osobně, protože vím, že ať se sejdeme kdykoli a kdekoli, nikdy se spolu nebudeme nudit, a budeme si mít o čem povídat. Choďte na srazy a nejen tam. Moc ráda se s kýmkoli z vás potkám!

Máte také talent na komolení knižních jmen? Jak nahlížíte na blogerskou komunitu? Je pro vás v rámci knižních blogů důležitá komunikace a zpětná vazba? :) 
Share:

18 komentářů:

  1. Výborné nápady na K a popísala si to naozaj dobre, s tými menami to robievam aj ja, napríklad keď som ako malá čítala tuším Winettoua, tak tam boli všelijaké šialené mená, ja som vedela o koho ide, ale nevedela som to meno povedať :D A myslím, že nás takých bude viac :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) Hrozně mě to baví vymýšlet, tak jsem ráda, že se to i líbí :)
      Tak jsem ráda, že v tom vážně nejsem sama :D Jsem prostě lenoch a nečtu je :D

      Vymazat
  2. Jo, komolení. Anglická a německá jména dávám, ale pokud jde třeba o francouzská nebo právě norská či švédská, raději jen čtu a jsem ráda, že nenatáčím o knihách videa. :D Třeba hned po autogramiádě Nesboho jsem zjistila, že se správně čte Jů Nesbe nebo tak nějak. :D
    Komentáře, komunita, kamarádi, to jsi vyjádřila za mě. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D :D Asi tak :D Jsem ráda, že je nemusím říkat nahlas :D A když se pak s někým o nějaké knížce bavím, tak většinou zahájíme rozhovor diskuzí na téma - jak jsi vlastně četla tohle jméno :D
      Jo, on se čte hrozně divně :D Jsem ráda, že jsem ho neoslovila :D
      :)

      Vymazat
  3. Moc hezký :-) S komolením to mám podobně. Občas nějaké jméno nepřečtu správně ani napoprvé, prostě si ho nějak v hlavě zahuhlám. Sice během čtení vím, o koho jde, ale po dočtení knihy si nepamatuji jména hlavních postav. Ale to mám i u českých knih :D
    A kdo by neměl rád komentáře, že? (i když já si je většinou přečtu na telefonu, řeknu si, že odpovím doma, a pak na to zapomínám :-( Musím na tom zapracovat :-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :D
      Asi tak :D zahuhlám si ho v hlavě a vůbec o něm nepřemýšlím a pak při psaní recenze ověřuji, jak že se to jméno vlastně psalo :D
      Já si většinu komentářů taky čtu na mobilu, ale odpovídám vždycky :) Většinou když se dostanu na počítač a někdy je to holt až třeba druhý den, ale snažím se to fakt dodržovat a zatím se mi to daří :)

      Vymazat
  4. V komolení severských jmen vážně sama nejsi, sama dělám úplně to samé :D S tvým komentářem na komunitu a kamarády taky souhlasím - na začátku to vlastně vypadala tak normálně a nevinně a teď jsem úplně jinde... Jak už jsem ti psala, komentáře jsou pro mě vážně důležité a potom jsem frustrovaná, z toho, když mají recenze nejméně komentářů ze všech článků...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D :D Tak to jsem ráda! :D
      Možná to vyznívá, že jsem nějaký šílený asociál, kterého blog vytáhl z ulity, ale tak to úplně není. Ale rozhodně obohatil můj svět a jsem za to ráda :)
      Jojo, to je věčné téma se kterým se asi nic nedá dělat. Je fakt, že u těch recenzí mnohdy není co dodat, zvlášť pokud si knížku teprve plánuješ přečíst, nebo koupit. To pak můžeš psát pořád to samé dokola. Ale mně to nevadí! Ani číst, ani psát :)

      Vymazat
  5. Článek napsaný od srdce, to mám ráda :). A co se komolení týče, já nekomolím jména, ale snad celý text. Nečtu samostatná slova, ale podívám se na větu pohledem a mám ji v hlavě, a takhle přečtu cokoliv hrozně rychle. Neumím to popsat :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snažím se tak ladit všechny články :) Protože blogy bez duše tak nějak ztrácí ten původní záměr. Blog by měl být osobní a ve článcích by se měla zrcadlit osobnost toho, kdo ho píše, jinak je to jen sterilní webová stránka :)
      To asi umím taky. Říkám tomu rychločtení, ale moc často to nepraktikuju. Snad jen u učení, když si napoprvé čtu různé materiály :D A jednou jsem tak přečetla celou knížku, ale to bylo z nouze! :D

      Vymazat
    2. :D Tak to pozor no, já se takhle učila, a díky tomu momentálně nejsem na VŠ, ale v práci :D.

      Vymazat
    3. Však já to vždycky beru jen jako takové nástřelové čtení, abych si udělala představu, co všechno daná látka pokrývá a jak si mám rozvrhnout čas, abych se všechno stihla naučit. Učit se naštěstí umím, doufám že to dokážu teď, když mě za měsíc čekají státnice :D

      Vymazat
  6. S komolením ti naprosto rozumím, úplně, jako kdybych to popsala já sama :D Moje snad první komolení vůbec si pamatuju ještě dnes, teď to nechápu, ale když jsem jako malá začínala s Harry Pottrem, tak mi Mcgonagallka prostě nešla přečíst :) Viděla jsem tam to jméno 'McGonagallová', věděla jsem o koho jde, ale hravě pokračovala dál :) Změnilo se to možná až s prvním filmem, když jsem to konečně někoho slyšela říct pořádně :D Dnes to jsou především ta severská, popř. jinak exotická, jména :)
    Zbylé asociace jsi napsala moc hezky a je skvělé, jak to všechno vnímáš a že ti toho blog tolik přinesl :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě těší, že v tom nejsem sama :D
      Já jsem právě takhle taky hrozně zkomolila něčí jméno v HP, ale už si nevzpomínám čí...možná Mundunguse? Kingsleyho? :D Nevím prostě :D
      Filmy mě v tomhle taky zachránily :D
      Hlavně ten sever mi dělá problém dodnes :)
      Děkuju moc! :) Jojo, je to jedna ze skvělých a moc důležitých věcí v mém životě :)

      Vymazat
  7. A ještě jedna věc. blog máš krásně psaný, i ty recenze, takže házím si tě do oblíbených odkazů, určitě mě tu uvidíš častěji :). Dobrá práce! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc!!! :) Teď jsi mě šíleně potěšila :) Chvála vždycky zahřeje na dušičce a pocuchá ego! :D Těším se! :) I já jsem si tě před chvílí přidala, tvé články mě pobavily a líbí se mi, jak je pojímáš! :)

      Vymazat
  8. Tak s tímhle tvým článkem doslova a do písmene souhlasím! :) Samé krásné asociace ti to písmenko K přineslo. :)
    Složitá jména taky přeskakuji. :D Nebo se je naučím vyslovovat nějakým způsobem a pak nechápavě koukám, když to někdo vysloví jinak. Hodně vtipné je u těch jmen poslouchat ty zahraniční booktubery - jak každý máme ty jazyky postavené trochu jinak, každý to vyslovujeme trochu jiným způsobem. Některá ta jména dáváme podle mě my líp, některá zase oni. Holt závisí na původu těch jmen. A úplně nejvtipnější je, jak každý booktuber vyslovuje jméno nějakého autora úplně jinak. :D
    Já bych dnes bez blogu byla ztracená. Blog a i ostatní blogeři mi pomohli si uvědomit spoustu věcí, pomohli mi získat nové zkušenosti a vytvořit si lepší názory. S někým se znám už i osobně, i když tolik lidí to není a určitě by mi nevadilo se osobně seznámit i s někým dalším. Kdo ví, třeba se mi to povede, až se dostanu na vysokou - to buď půjdu do Prahy, kde je srazů spousta, nebo do Olomouce a tam na Moravě je srazů také dost. :) A třeba zrovna s tebou bych se moc ráda seznámila osobně! :)
    Komentáře, to je moje závislost! :D Prostě je miluji a jen bloger si dovede představit, jak obrovskou radost mi každý nový komentář udělá. A když v něm dotyčný i vyjádří svůj názor, jsem v sedmém nebi! :D Jinak mám taky pocit, že své čtenáře a některé další blogery znám mnohem lépe než své spolužáky, se kterými jsem strávila také osm let. Též si myslím, že mě lidi skrze blog znají mnohem lépe než mě znají moji spolužáci. Ale copak já mám potřebu se vnucovat někomu, s kým nemám nic společného a kdo prostě nechápe, jak mě může nudit čas trávený někde po hospodách, kam jdou s cílem se ožrat? Prostě jsem se v tom kolektivu necítila dobře. No a z jejich strany jsem se dočkala jen odsuzování. Samozřejmě tím nechci říct, že mě nebaví být s lidmi nebo si jít jen tak někam posedět - s tím problém nemám, jen jsem docela vybíravá ohledně toho, s kým si takhle posedět chci. :)
    Ještě jednou - moc pěkný článek! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo přesně :D U zahraničních booktuberů občas musím chvíli přemýšlet, koho tím sakra mysleli :D Nebo u filmů - můj šok u výslovnosti Hermionina jména v originále :D
      Jo no, když čtou nějaká méně známá jména, tak jak se vždycky zarazí a omlouvají se, jak to zprznili :D :D
      Mně ani ne tak utvořit si lepší názory, ale umět je lépe formulovat :)
      Budu doufat, že přijedeš studovat do Prahy, protože zrovna tebe bych poznala osobně fakt moc a moc ráda! :) A Morava je pro mě trochu daleko na sraz :(
      A ještě když je ten komentář tak dlouhý jako ten tvůj, to je prostě nádhera!!!! :) ♥
      Já proti hospodám nic nemám, ale musím tam taky jít s lidmi, se kterými si mám co říct. A taky u toho klidně pijeme, ale jen ten alkohol mi nestačí, když bych tam byla s někým, koho nemám ráda :D
      Děkuju moc!!! ♥ Jsem ráda, že jsi po maturitě zpět!!! :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři