12. 4. 2015

Jarní dumání #1 Knižní čtečky

Syki pořádá už druhý ročník Jarního dumání. Jelikož mě témata zaujala a vlastně jsem nad několika z nich už mnohokrát přemýšlela, tohle mi dává krásnou příležitost je zveřejnit. Podrobnosti najdete na Knižním doupěti.



KNIŽNÍ ČTEČKY
Plnohodnotná náhrada knihy? Odhodlaná přívrženkyně fyzických knih, nebo zrádkyně tradice - čtečka - ano, nebo ne?

O čtečkách už toho bylo napsáno i řečeno mnoho a pravděpodobně nepřijdu s žádnou novinkou. Ale i tak jsem se vždycky ke čtečkám chtěla vyjádřit. 

Sama čtečku vlastním a jsem s ní nadmíru spokojená. Můj miláček je už starší Kindle 4. Žádné vymoženosti jako klávesnice, dotyková obrazovka nebo podsvícení nemá, ale já si nemůžu stěžovat a neměnila bych a měnit nebudu, dokud nebudu muset. Mám pocit, že ty nové Kindly s dotykovou, nebo nedej bože dokonce barevnou obrazovkou už tak trochu ztrácí své kouzlo, i ten původní záměr. To už si rovnou můžu pořídit tablet (ne že bych ho nechtěla, ale nepoužívala bych ho na čtení knížek). Mám sponzorovanou verzi Kindlu, která byla výrazně levnější a její "nevýhoda" spočívá jen v tom, že se mi při spořící obrazovce objevují reklamy. To mě ale vůbec v ničem neomezuje, při čtení to neruší (pokud nemáte zapnutou wi-fi, tak ve chvíli, kdy se čtečkou pracujete, vůbec reklamy nevidíte). Navíc jsou některé reklamy i docela pěkným spořičem. To že ze čtečky nebolí oči, protože mají v displeji speciální technologii e-ink už asi není potřeba říkat. To že čtečka vydrží nabitá sakra dlouho, neboť baterka je využita pouze při otáčení stránek, nebo tak něco.

Někteří lidé své čtečky pojmenovávají a já ji i přes náš velmi blízký vztah žádné jméno nedala. Mám pro ni samozřejmě vlastní kabátek, který možná nevyniká designem, ale díky němu je křehký a tenký přístroj v bezpečí a navíc se mnohem lépe drží v ruce. 

Nedávno jsem objevila kouzlo Amazonu a i když se k němu pokud vím vztahují nějaké nepěkné praktiky, co se dá dělat, mají to prostě perfektně vymyšlené a já před tím prostě zavírám oči a s radostí sosám jejich knížky za pěkné ceny. Protože Nestlé taky nepřestanu podporovat nákupem jejich lahodných výrobků jen proto, že jsem zaslechla, že poměry ve firmě nejsou úplně růžové.

Čtečka knih je v dnešní době nejlepší přítel recenzenta. Mnoho nakladatelství už knížky posílá v elektronické podobě a já bych se musela zbláznit, kdybych měla recenzní výtisky číst z obrazovky počítače. To jsem si zkusila u tří dílu HG a opakovat už to nebudu. Děkuji pěkně. Vydržela jsem to jen proto, že ty knihy byly taaaak návykové a já neměla jinou alternativu, jak se k nim dostat tak rychle, jak bych chtěla. 


E-knihy však asi nikdy nebudu považovat za plnohodnotnou knihu. Pokud fyzicky nedržím v ruce papírovou knihu, není to ono. Proto se chovám jako blázen (ale férový) a když se mi nějaká e-kniha vážně líbí, koupím si ji i v papírové podobě. 

Nakupování e-knih je hrozně zvláštní proces. Prostě se mi za něco nehmatatelného nechce utratit třeba dvě třetiny ceny, kterou bych zaplatila za papírovou podobu knihy. Jasně, asi to jinak nejde, ale nelíbí se mi to. Proto čtečku využívám hlavně na recenzáky či vážně laciné knihy z amazonu. Kdo by tvrdil, že si nikdy e-knihu nesehnal nějakým pokoutným způsobem, kecá. Jenže já kvůli tomuhle výčitky svědomí vážně nemám. Jak už jsem zmiňovala, valnou většinu knih, které vlastním v elektronické podobě a už jsem je přečetla a užila si je, nakonec koupím a přidám do knihovničky. Za rok utratím za knihy tolik peněz, že to většina lidí v mém okolí nezvládne ani za život. Jeden autor řekl něco o tom, že stahování pirátských kopií e-knih je vlastně forma propagace a já s ním souhlasím, protože jestli existuje víc takových lidí, jako jsem já (a já vím, že existují) a knihu si koupí po přečtení její elektronické podoby, je to vážně skvělá reklama. 
Přemýšlela jsem, že by bylo fajn, kdybyste při koupi papírových knih automaticky získali elektronickou kopii knihy. Se všemi náležitostmi aby se nedala šířit, pochopitelně. Proč se to ještě nezavedlo? Mnoho lidí si své knihy střeží jak oko v hlavě a radši si je čte ve čtečce, než aby jejich fyzické kopie poškodili neustálým nošením v kabelce a podobně.
No a pokud narazím na nějakou knihu, kterou si chci přečíst, ale investovat se mi do ní předem nechce, pořád existují knihovny, že? Vždycky jsem tam ráda chodila a nedávno jsem svou vášeň pro nošení stohů knih z knihovny obnovila.

Nikdy nezanevřu na papírové knihy. Ale nikdy jsem neviděla důvod opovrhovat čtečkami knih. Čtečka je přítel, nikoli nástroj, který má vytlačit tradiční pojetí četby. 
Jaký je váš názor na čtečky? Pokud jste jejím hrdým vlastníkem, jakou máte? 

P.S.: Určitě mrkněte k Syki a přes linkovač u jejího článku i na další účastníky Jarního dumání :) 
Share:

14 komentářů:

  1. Já budu "dumat" zítra :D Teď už ale k tvému dumání...
    Fakt si to napsala skvěle a já s tebou plně souhlasím ! :) Sice chápu cenu e-knih, vážně!, ale jak říkáš, zaplatit jenom o 100 míň za elektronickou verzi knih (pokud nejsou zrovna akce), se mi vážně nechce :D to radši risknu, připlatím si a mám se čím kochat :D Kdo nikdy neměl od někoho nějakou e-knihu, za kterou nezaplatil (nemyslím recenzní e-knihy) tak prostě kecá a nebo ať se mi přihlásí, vyfotím si ho a zarámuju :D Ale už končím, ať mám zítra taky co psát :D :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Netušila jsem, že se taky zapojíš! :)
      Děkuju :) Právě :D Zase nejsem milionář, abych si mohla dovolit platit za něco, na co si ani nemůžu sáhnout :D Jako je to transakce jako každá jiná, řekl by někdo, ale prostě není...sorry :D
      Přesně :D Nepiráti prostě neexistujou a basta :D Vlastně spíš neznám moc lidí, kteří si všechny e-knihy co mají koupili :D No nic, tohle by se asi nemělo vytahovat na netu... :) Každopádně už se na tvůj příspěvek fakt moc těším! :) Myslím, že se na spoustě věcí shodneme, jak už jsme si otestovaly :)

      Vymazat
  2. Čtečku nemám a ani nechci. Nejsem zarytý odpůrce, vím, že to má řadu výhod, ale prostě si tu knihu půjčím nebo koupím, jinak ji prostře nepřečtu. :) Neumím si představit nemuset používat záložky, necítit tu vůni papíru.. :-D Jsem asi úchyl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak když dokážeš odolat a prostě si knihu nepřečíst...obdivuji tě :D
      Taky miluji vůni papíru. Nikdy na papírové knihy nezanevřu. To je podle mě z článku patrné, ale svou čtečku prostě miluji a budu všem cpát, že by si je měli taky pořídit :D Úchyl rozhodně nejsi, dokonce si myslím, že je spíš víc takových lidí, jako jsi ty, než jako jsem já :D

      Vymazat
  3. Mám stejnou čtečku jako ty. Četla jsem na ní od května, kdy jsem si ji koupila, jen několik knížek, ale vždycky se mi vybíjí hrozně rychle, během týdne má hlad. Nemyslím si, že je čtečka něco extra špatného a že kdo nečte pouze v papíru, není knihomol. Je to součást téhle doby a navíc je to praktický, když si nemůžeš dovolit shromažďovat stovky knih v malém pokoji. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je podle mě na reklamaci. Mně vydrží mnohem déle a to už ji mám pár let....
      Přesně tak :) doba, věda a technika jde pořád dopředu a upřímně by mě trochu znervózňovalo, kdyby se pokrok netýkal i čtení :) a taky nemám nafukovací byt, takže i to praktické hledisko zde hraje roli :)

      Vymazat
  4. Mám stejnou :) Používám hlavně do školy, takže si tam stahuju nějaké klasiky a podobné provažené knihy. Na tohle to je myslím ideální, protože většinou potřebuju knihu ihned a kupovat si ji jen proto, že jde o povinnou četbu, se mi nevyplatí.

    Už jsem si i pěknou řádku knih koupil. Ono si na to sice šáhnout nejde, ale to máš jako se softwarem nebo s písničkama. Na ty si taky nešáhneš, ale prostě je máš. Nebo si koupíš jídlo v restauraci - sníš ho a pak už po něm není ani památka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ve své době byla asi velmi populární :)
      Na školní materiály je ideální, pokud si člověk (jako já) rád v materialech nezvýrazňuje. Ze čtečky jsem se učit nenaučila :(
      S tou restaurací jsi uhodil hřebíček na hlavičku, ale asi si rozumíme, jak to myslím já :)

      Vymazat
  5. Jelikož je koupě čtečky u mě teď docela dost žhavé téma, děkuji za článek. :-)
    Jinak mi úplně mluvíš z duše. Nedávno jsem zrovna uvažovala nad tím, kolik bych byla ochotna zaplatit za e-knihu. A došla jsem k číslu 99 Kč (pokud bych nebyla někde v zahraničí a neměla tak dostup k papírovým knihám tak asi i o trochu víc). Ale papírové knihy se dají prodat a můžu je obdivovat. :-)
    A taky jsem přemýšlela o tom, že k papírové knize byla e-kniha zdarma dobrá věc. Přeci jen, kdybych si mohla vybrat, jestli táhnout tři knihy nebo si vzít čtečku, tak vyhraje asi čtečka.
    A taky jsem člověk, který když se mu kniha líbí, tak si ji prostě koupí. Takhle to mám s knihami z knihovny. Některé jsou takové, že je chci mít i doma. A občas si některou knihu taky stáhnu. Ale nemůžu nechat celou výplatu jen z knihy. Už takhle za ně zaplatím dost. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemáš zač :) js ráda, že jsem se trefila do aktuálního tématu a problému :)
      Přesně. Stovka je tak můj strop. Víc mi prostě přijde za e-knihu moc.
      Ano, e-knihu už nemůžeš prodat. Není to spotřební zboží což fyzické knihy svým způsobem být mohou. Přečtu a pošlu dál.
      Jsem ráda, že to nenapadlo jen mě :)
      Díky za krásný dlouhý komentář :)

      Vymazat
  6. Noo já mám Kindle Paperwhite 2 a věř mi, že konkrétně jedna vymoženost je naprosto perfektní - podsvícení. Do tabletu to má ještě daleko a oči se při tom nijak neunavují. A má to ohromnou výhodu v tom, že si můžeš číst opravdu kdekoliv a kdykoliv, aniž by jsi musela řešit světlo. Ale zase to samozřejmě není nic, bez čeho by se člověk neobešel :)
    Souhlasím s tím, že pro recenzenta se čtečka stává v dnešní době nezbytností.. Také ale pokaždé upřednostním spíš fyzickou knihu. Té se nic nevyrovná. A ten cenový rozdíl taky není kdoví jak razantní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já tomu věřím. Nezkoušela jsem, tak nemohu soudit :) jsem dost konzervativní člověk, tak tyhlety novoty nejsou nic pro mě :D
      Bez čtečky si recenzent v dnešní době pomalu neškrtne no :(
      Papírové knihy budu sbírat nadále, ale svou čtečku budu krmit knížkami též :)

      Vymazat
  7. Pekný článok!
    Ja nejako čítačky .. ani nie že nepodporujem ale proste mi to nejde do rúk. Sú mi nesympatické a jednoducho kniha je kniha. Keď si k nej môžem privoňať, ako nádherne voní, keď počujem ten šuchot stránok a keď ju môžem držať v ruke. <3 A keby už aj chcem čítačku.. tak si knihu kúpim/stiahnem do mobilu. To za prvé a za druhé - asi by som si knihu stiahla iba vtedy, keby bola totálne všade vypredaná.

    http://readingbookswithlove467.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky!!! :)
      Se vším co říkáš se naprosto ztotožňuji. Čichání ke knihám a šustění jejich stránek jsou jedna z mých největších potěšení, ale čtečka je skvělá. A je fakt, že se mi tak nějak daří v ní knížky číst fakt rychle :)
      A co jsem ještě zapomněla zmínit je, že se z ní perfektně čte v posteli. Jak ji můžeš držet jen jednou rukou tak je to paráda. Já většinou při čtení ležím na boku a s knížkou pak musím pořád šachovat a bolí mě z toho ruce, ale čtečka je pohodlná, držím ji v jedné ruce, tou i otáčím stránky a druhou ruku můžu mít v teple pod peřinkou :) I v tramvaji, když stojím a vlaju na tyči, tak je čtečka k nezaplacení :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři