28. 4. 2015

Abeceda knihomola #G

Je tu další díl perfektního projektu, který mají na svědomí Kristý a Marky. Úkolem všech zúčastněných je vytvořit abecedu knihomolů, neboli jednou týdně zveřejnit tři asociace týkající se knih, začínající na dané písmeno. Tento týden se nese ve znamení písmene G.



GOODREADS
Zdroj
Goodreads je mým nejoblíbenějším nástrojem pro udržení povědomí o tom, co jsem četla, jak se mi to líbilo, co chci číst a co čtou ostatní. Provádí mě mým knižním rokem a na jeho konci udělá statistiku jeho úspěšnosti. Ukáže mi, jakým knížkám jsem udělila kolik hvězdiček a můžu si zpětně promítnout, proč jsem to asi udělala a jestli bych odstupem času nebyla trochu přísnější, nebo naopak shovívavější. Je pro mě zdrojem inspirace a udržuje mě v obraze. Navíc je tu perfektní goodreads challenge, která ne že by mě přímo motivovala, ale dává mi najevo, jak moc se se čtením loudám, nebo naopak, že mám času na knihy nepřirozeně mnoho. 

Goodreads je pro mě druhým facebookem. I když zatímco na facebooku mám v přátelích lidi, o kterých si myslím, že je znám, na goodreads si nechávám radit od lidí, které jsem v životě neviděla, ale důvěřuji jejich úsudku víc, než některým z mých facebookových "přátel". Goodreads je nepostradatelným pomocníkem při vybírání knih k recenzi či samotné psaní recenzí. Goodreads je nejdostupnějším zdrojem obrázků obálek a pamatuje si za mě, co jsem si o knížce v průběhu čtení myslela (pokud náhodou updatuji jako člověk v 21. století a nenapíšu si poznámku radši na papírek do knížky, což je mi, přiznávám, mnohem sympatičtější). Goodreads je prostě přítel každého knihomola, najdu tam co potřebuji a navíc má moc příjemné prostředí. Pozitiva, která jsem nenašla na žádné jiné knižní databázi.

GYMNASTIKA
Zdroj
Určitě to znáte. Konečně máte chvilku a lehnete si do postele s knížkou, nebo se usadíte do svého oblíbeného čtecího křesla a ponoříte se do příběhu, který máte zrovna rozečtený. Jenže po čase začne být původní velmi příjemná a přirozená poloha dost nepohodlná a vy se začnete snažit všelijak uvelebit. Časem to však dospěje do fáze, kdy vaše čtení začne nabírat podobu hotového gymnastického výkonu. Není totiž tak snadné poskládat čtyři končetiny a značně neohebné tělo tak, aby nikde nic netlačilo a vše se řádně dokrvovalo. Ještě komplikovanější je sladit otáčení stránek a udržení těžkého svazku tak, aby vaše krátkozraké oči viděly do všech zákoutí stránky a žádná ze zmiňovaných částí těla nepřišla k úhoně. 
V tomto případě pak přichází ke slovu čtečka a vyhrává na plné čáře. S její zanedbatelnou vahou si totiž nemusíte dělat starosti, ovládat i držet zároveň se dá jednou rukou a druhou ruku můžete mít schovanou pěkně v teple pod peřinou, nebo v ní svírat šálek čaje či kávy, případně jinou oblíbenou dobrůtku, kterou rádi přizvete do své čtecí svatyně. Život knihomola holt není jednoduchý a vyžaduje i rozvinuté improvizační a pohybové schopnosti.

GESTIKULACE
To, že mi občas při čtení zůstává rozum stát nad překladem, na to už jsem si jakž takž zvykla, ale když se na stránkách jinak příjemné knížky objeví něco, čemu nerozumím, jsem rozčilená. Mluvím o podivných gestech, které někdy postavy v knížkách dělají. Čtete, čtete a najednou narazíte na popis gesta, u kterého si za boha, i se svou bujnou fantazií, nedokážete představit jak vypadá v praxi. Nejde jen o ta sprostá neverbální vyjádření a vlastně nejde jen o gestikulaci. Jde i o různé další pohyby a chování. Zvlášť u sexuálních, či jiných postelových scén. Občas si říkám, že by hrdinové museli být pěkní akrobati, nebo jinými superschopnostmi nadaní jedinci, aby podobnou věc mohli udělat, nebo pohodlně přežít. Vybavuje se mi jistá scéna z Maybe someday, kde ať jsem si hlavu lámala sebevíc, jsem nedokázala pochopit, jak popisovaná scéna má jako vypadat. Už jsem si říkala, že se polohu pokusím nějakým způsobem zrekonstruovat, ale nakonec na to nedošlo... :D 

Používáte goodreads, nebo preferujete databázi knih? Jaké je vaše oblíbené čtecí místo a poloha? Také máte občas potíže s představivostí, co se týče gestikulace knižních hrdinů?

Share:

16 komentářů:

  1. Já jsem hodně dlouhou dobu využívala pouze čbdb, ale postupem času jsem zjišťovala, že je mi to jaksi málo, přihlásila jsem se na GR, ale pak mi hrozně dlouhou dobu trvalo do svého profilu vše přenést, spíš se mi nechtělo, to přiznávám :) Už jsem si ale zvykla a jsem nadšená a spokojená, i když můj seznam od té doby nebezpečně roste :)
    S gymnastikou jsi to opravdu vystihla, někdy už nevím jak :D
    Skvěle sis poradila s písmenem G, mě by asi kromě GR nic jiného nenapadlo :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem začínala na cbdb, ale to mi přestalo stačit, tak jsem přesídlila na goodreads. Databaziknih používám souběžně s goodreads, hlavně kvůli možnosti přidat tam své recenze :) Moc jsem se nezatěžovala s tím tam naklikat vše, co jsem četla i v dětství, protože to je pro mě vzhledem k tomu, jak hodně jsem vždycky četla, nadlidský úkol. Už si ani na vše nevzpomenu.
      Můj seznam se podle mě nedá přečíst ani za šest životů, natož za jeden a přesto pořád tvrdohlavě klikám na to read :D
      Díky moc! :) Původně jsem si říkala, co tam krucinál vymyslím, když je G tak záhadné a nečeské písmeno, ale pak to tak nějak přišlo samo :)

      Vymazat
  2. První slovo na G, které mě napadlo, bylo génius, či genialita, jelikož člověk, který je schopen napsat opravdu dobrý příběh, je u mě a navždy bude géniem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš, to mě vůbec nenapadlo :) Ale v tom je právě kouzlo Abecedy. Každého napadne něco jiného a pojme celý projekt maličko podle svého :) A naprosto s tebou souhlasím :)

      Vymazat
  3. Páni...tak ta gymnastika by mě teda nenapadla :-D ale napsala jsi to opravdu skvěle! :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D Přišlo to tak nějak samo :D Najednou jsem měla před očima, jak se vždycky u čtení vrtím a nápad byl na světě :D Díky! :)

      Vymazat
  4. Jo s tou gymnastikou jsi to vystihla parádně! :) A ten Goodreads achjo když já nějak nestíhám vše sledovat a zapisovat poctivě :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! :D
      No já s rostoucím počtem přátel už taky nestíhám sledovat vše, ale zapisuju si hlavně přečtené knížky a klikám na ty, které si plánuji přečíst. Pak při nakupování, nebo vybírání knížek v knihovně beru na pomoc právě goodreads :)

      Vymazat
  5. Super výrazy si si vybrala, tá gymnastika je super, s gestikuláciou úplne súhlasím a goodreads síce poznám, ale nepoužívam :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :)
      Gymnastika byla spontánní nápad, když jsem si uvědomila, jak moc mi dělá občas problém najít vhodnou polohu :D
      U gestikulace jsem zrovna nevymyslela nějaký úplně konkrétní příklad, ale myslím, že všichni pochopili, jak to myslím :)
      Goodreads je pro mě neocenitelný nástroj, ale chápu, že ho někdo třeba nepotřebuje, nebo mu nevyhovuje :)

      Vymazat
  6. Skvělý jako vždy. :-)
    Já osobně mám radši GR než databázi, jelikož občas mě zaujme i kniha, která v ČR nevyšla. Ale moc tam nezapisuju, jsem hrozně líná.:-) Na databazi se koukám na novinky, které mají vyjít. :-)
    Když si čtu v posteli, tak se většinou jen otáčím z jedné strany na druhou (občas na břicho). Ale když si čtu u počítače, tak to je velká gymnastika :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :)
      Právě, mám to stejně. Databáze mi zdaleka nepostačuje, používám ji na sdílení recenzí a to je prakticky vše :)
      Já taky z jedné strany na druhou a u větších knih už nevím, jak je mám chytnout :D Nikdy jsem nepochopila, jak někdo může číst na zádech a s knihou zvednutou nad hlavou :D Na břiše moc dlouho nevydržím, bolí mě z toho za krkem. Nejlépe se mi čte na boku a v sedě u stolu, nebo v křesle. Ale to křeslo mám zatím jen vysněné. Nikam se mi moc doma nevejde :D :)

      Vymazat
  7. Zase mi čteš myšlenky! Můj názor (nebo spíš opěvný fejeton) na Goodreads už jsi četla a i s tou gymnastikou jsi se naprosto trefila. Já nejvíce čtu v posteli, i když nejraději čtu v zahradní houpačce, kterou jsme ale bohužel ještě nekoupili (takže na ni musím ke kamarádce, ehm)... A ta gesta mi taky dělají problém. Už jenom přijít na to, co znamená "zkřížit ruce na prsou" mi dělalo problém dost dlouho - myslela jsem, že je to takové to faraonské X :D A mohla bych jmenovat další a další gesta a grimasy, které nechápu ještě doteď a dlouho chápat nebudu...
    Napsala jsi to krásně, díky za příspěvek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) :)
      Já na zahradní houpačce četla jen asi dvakrát a nedělalo mi to moc dobře, když jsem se u čtení houpala :D A když jsem se nehoupala, radši jsem si zase sedla jinam, než na houpačku. Ale každý to má jinak :)
      Jo no :D To zní prostě divně....a někdy si říkám, co si jako překladatelé čis spisovatelé představují a přiložila bych nějaký obrázek nebo nákres, jak to vlastně vypadá :D
      Díky! :)

      Vymazat
  8. Jo, bez Goodreads ani ránu. :D Občas zapomínám, co jsem si o nějaké knížce v jejím průběhu myslela, takže tě to vážně udržuje při tvém názoru. :-) A mám ráda tu výzvu a různé updaty ostatních knihomolů. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) :) Moje řeč :)
      Taky se mi hrozně líbí Goodreads challenge a průběh čtení ostatních knihomolů mě inspiruje k výběru, co si někdy v daleké budoucnosti přečtu :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři