9. 2. 2015

Radek - Katka Heřmanová

Radkův život je úplně normální. Nebo spíš by takový mohl být, kdyby mu osud neházel klacky pod nohy. Radek je totiž gay a veškeré životní komplikace začaly v momentě, kdy se svěřil své rodině. Většinou to vzali dobře, někteří snad až moc. Radka už pomalu přestávají bavit nájezdy holek, které jsou posedlé představou přátelství s gayem a příležitostné postelové eskapády v ne zas tak početné homosexuální komunitě v jeho městě, když navíc jediný, na koho dokáže myslet je jeho nejlepší přítel, který je naneštěstí heterák. 

Radek (Mistr v komplikování vlastního života), jak zní celý název knihy od blogerky a nadějné spisovatelky Katky Heřmanové, alias Arvari, je více než příjemnou hodinovou jednohubkou, kterou slupnete jako pohádku před spaním. Tak jsem to aspoň udělala já, protože jakmile tuhle sympatickou knížku otevřete, budete mít pocit, jako by se zastavil čas a s překvapením zjistíte, kolik ho uplynulo až po otočení poslední z devadesáti stránek. 
Jak je u Arvari zvykem, nejvýraznějším rysem jejího příběhu je humor. Perfektní humor, u kterého se budete pochechtávat nahlas, ať už budete sami doma, nebo v narvaném prostředku hromadné dopravy. U Radka platí rčení "Co slovo, to perla.", neboť všechny jeho zážitky a komentáře skutečně stojí za to. Sarkasmus a ironie mu není cizí a tenhle styl já prostě můžu. Na knize je poznat, že mimo to, že má autorka načteno, toho už také hodně napsala. Rozhodně by mě nenapadlo, že se jedná o prvotinu. Potenciál má tedy skutečně obrovský.

Kromě Radka a Robina, byla nejvýraznější postava Radkovy maminky, která jakkoli byla v mnoha situacích absolutně na zabití, naprosto jsem si ji zamilovala a viděla jsem ji před sebou jako živou. 
Pokud máte ve svém životě pár homosexuálů, bude se vám kniha možná zdát ještě vtipnější. Tihle kluci vás totiž občas dovedou překvapit, až si někdy na protest zakrýváte uši s poznámkou, že tolik informací skutečně nebylo nutných, v knize vám to pak připadá k popukání a o to uvěřitelnější. Katka rozhodně ví, o čem mluví a nebojí se zabrousit i do kontroverznějších témat promiskuity a nevázaných vztahů, které jsou pro gaye asi nejzavedenějším stereotypem a překračuje hranice, za které většina autorů neodvažuje. 

Knihu nemohu doporučit prudérnějším osobám, pro které je homosexualita zvrácenost a podobně jako Radkově babičce je jim proti srsti. Čekala bych, že v dnešní době už budou lidé mnohem osvícenější, ale stále bych řekla, že převládá většina těch, jež se na lesbickou a gay komunitu koukají skrz prsty. Sexu a výraziva, pro křehčí povahy nestravitelného, je tu totiž mnoho. Vlastně jsou to dva hlavní aspekty celého, krátkého rychle plynoucího příběhu. Takže pokud otevřenost autorky nedovedete skousnout, Radek pro vás nebude ten pravý společník. 

Lidem s otevřenější myslí, co se týče sexuální orientace, však Radek tutově padne do noty. Radek je i není takový ten typický gay, kterého si představí většina lidí. Má drsnější chování a nedostatek výstřednosti co se oblékání týče, avšak ve slovníku si nezadá s kdejakou křehotinkou. 

Musím vypíchnout i obálku, protože v jednoduchosti je krása a Radek s vlaječkou se mimořádně povedl a hrozně se mi líbí. Navíc dávám palec nahoru za česká jména a prostředí. 

Katka Heřmanová je rozhodně slečna, před kterou by se současní autoři měli mít na pozoru. Kniha, kterou vydala ve vlastním nákladu několika desítek kusů si zaslouží mnohem více pozornosti, než se jí dostává. Možná na to Češi ještě nejsou připraveni, nevím, ale každopádně je škoda, aby takový talent přišel vniveč. Fakt, že mě dokázala rozesmát nahlas už úvodním poděkováním totiž už něco znamená.

"Přísahám, kdybych jen TUŠIL, na jaké potíže si tím coming outem zadělám u svého okolí, vzal jsem si do té skříně pěknou knížku a zásobu kvalitního porna a zůstal tam klidně až do konce života. Ne, teď kecám. Ale nejspíš bych si desetkrát rozmyslel, komu a jak tu informaci podám. Jasně, nikdo mě nevydědil, nikdo neomdlíval, nikdo nepředstírá, že jsem se nikdy nenarodil. Vlastně bych si ani neměl stěžovat. Vlastně si tak DOCELA ani nestěžuju. Možná jen malinko. Víte, co moje příbuzenstvo zjistilo, že jsem gay, děje se asi tohle. Moje babička z tátovy strany, prostá a zbožná to žena vychovaná na poctivé české vesnici, se střídavě modlí za mou na scestí svedenou duši, děkuje Bohu za to, že dědeček se toho nedožil, a poukazuje na to, že tohle všechno je určitě jen kvůli tomu, že táta si  místo sousedovic Anči vzal tu městskou rajdu, neboli moji mámu, protože to po ní mám tyhle nekřesťanský manýry. Moje babička z máminy strany, žena podstatně více (avšak stále nedostatečně) osvícená, se tváří, že mít v rodině homosexuála je absolutně normální, tedy aspoň pokud se o tom nedozví sousedky. Ale stejně se na mě tak nějak divně a podezřívavě koukala, když jsem se sešel na jedné rodinné oslavě s patnáctiletým bratránkem. Jako bych se ho snad chystal odtáhnout do ložnice a zneuctít, nebo jako by v něm měla moje přítomnost probudit jeho skryté nestoudné choutky."

Mějte se na pozoru, protože Katka plánuje dotisk Radečka! :) Prozatím je možno si ho zakoupit zde
A pokud vás Katky tvorba zaujala, nezapomeňte sledovat její blog, kam píše kratší povídky na pokračování :) 
Share:

8 komentářů:

  1. To bych si ráda přečetla, ale hlavně, doteď jsem o Arvari neměla ani ponětí, takže ti děkuju, že jsem se přes tebe dostala na její blog, už ho tu pročítám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No páni, to by byla škoda, kdybys Arvari přehlížela dál! Píše fakt suprově :) Jsem ráda, že sis k ní díky recenzi našla cestu! :) A Radka si přečti. Nezabere ti to ani dvě hodinky a zaručuji ti příjemnou bolest bránice, nebo minimálně mimických svalů :)

      Vymazat
  2. Radka mám na seznamu už taky pěkně dlouho, ale vůbec jsem netušila, že je to takové tenoučká knížečka. Námět je skvělý, originální a nebojácný. Hodně autorů se o tomto témat bojí psát otevřeně, což tato autorka naštěstí ne. Mě je nějak jedno, jak je kdo orientovaný, je to přece každého věc. To odsuzování za orientaci, nebo vlastně čehokoliv mě neskutečně štve. Je to nespravedlivé. Krásná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je hodně tenoučká a tím, jak se skvěle čte se zdá ještě útlejší :) Je to super otevřené, ale vulgární scény jsou podány přijatelnou a hlavně vtipnou formou, takže to není nijak urážlivé, alespoň pro lidi, kteří berou homosexuály jako kohokoli jiného :)
      Přesně tak. Nedělám rozdíly mezi lesbičkami, gayi a heterosexuály. Proč. Je to každého volba. Z evolučního hlediska sice jedna z orientací nabízí jistou výhodu, ale co, nevím, proč by homosexualita měla být brána jako zločin :)
      Díky moc :) Přečti si Radka co nejdříve, zvlášť jestli o něm víš už dlouho :)

      Vymazat
  3. Som naozaj rada, že sa ti to tak páčilo. Ja som ju čítala už aspoň 5x a vždy sa pri tom škerím ako debil. Lebo Radek. A Robin. Joj :3
    U mňa proste patrí k úplne najobľúbenejším knižkám, ale zas ja mám na Katkinu tvorbu proste slabosť :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já právě vím, že je to tvoje srdcovka a hned po dočtení jsem si říkala - Maťa bude mít ze mě radost, že jsem taky docenila genialitu Radečka :D

      Vymazat
  4. Skvělá recenze!! O Radkovi jsem se dozvěděla až od tebe a naštěstí patřím k těm osvícenějším a otevřeným lidem, kterým přijde homosexualita něčím zcela normálním. Oceňuji velkou odvahu autorky, protože (buďme k sobě upřímní) samozřejmě, že by měla větší úspěch, kdyby napsala nějakou tu klasiku pro náctileté. Tímhle si u mě získala respekt a to jsem knihu ještě ani nečetla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji!!! :)
      Byla by škoda, kdybys o Radka přišla, protože mám dojem, že by se ti mohl dost líbit! :)
      Přesně tak, každý dneska píše to co chtějí masy - zcela logicky, ale odvahu pustit se do něčeho kontroverznějšího, co má sice obrovský potenciál, ale mnoho lidí to prostě nedocení, to chce proste...koule..nevím jak jinak to říct :D
      Respekt si rozhodně zaslouží :) Sleduj i její blog, píše tam věci na pokračování a jsou prostě boží :D

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři