31. 1. 2015

Top týdne #46

Účastním se projektu/meme/čehosi s názvem Top týdne. Původním autorem je Luu
Úkolem je sestavit 52 žebříčků o 10 položkách na nejrůznější témata. Je to zamýšleno tak, že po celý rok budete každý týden přidávat jeden žebříček (52 týdnů = 52 žebříčků = jeden rok)
Téma číslo 46 zní

KNIHY, KTERÉ BY SI MĚL PŘEČÍST KAŽDÝ

1) Harry Potter (J.K.Rowling)
Ať je vám deset, dvacet, padesát, nebo osmdesát, je víc, než pravděpodobné, že si v této skvělé sérii najdete něco, co se vám bude líbit. Nikdy nebudete Harryho milovat jako ta Potterovská generace, která rostla spolu s hlavní trojicí, ale přesto by tento fenomén měl znát opravdu každý.

2) My (Jevgenij Zamjatin)/ Konec civilizace = Brave new world (Aldous Huxley)
Díla zastíněná slavnějšími díly George Orwella, a přitom byla napsána o několik desítek let dříve a Orwell se jimi zcela jistě inspiroval. Dosahují stejné kvality, jako Orwellovo dílo a stejně jako 1984 či Farma zvířat ukazují zdvižený ukazovák nad nešvary lidské společnosti. Obě díla jsou velice inspirativní a nutí k zamyšlení. 

3) The wawe (Todd Strasser)
Na motivy této knihy byl natočen film s názvem Die Welle (v češtině Náš vůdce). Velice autenticky je zde ukázán experiment, provedený jistým učitelem na střední škole. O síle davové psychózy a o tom, jak snadné je zmanipulovat davy a o moci autokracie. Mohu říct, že prožitek z tohoto příběhu byl snad vůbec nejmrazivější pocit, jaký jsem kdy po shlédnutí filmu/přečtení knihy měla. Doporučuji shlédnout spíše film, který je brilantně zpracovaný. A ještě lepší je jít do něj s tím, že o něm víte maximálně to, co jsem napsala výše.

4) Malý princ (Antoine de Saint-Exupéry)
Kdo nečetl Malého prince, jako by nežil. Nicméně si myslím, že je velká chyba nutit děti číst tuto knihu už v útlém věku. Sama jsem ji četla, když jsem byla poměrně malá a abych řekla pravdu, vůbec nic jsem z toho neměla. Dodnes mi není jasné, co je na té knize tak úžasného, ale jsem si jistá, že až se na ni jednou podívám dospělýma očima, uvidím to co je napsáno jen mezi řádky.

5) Děti z Bullerbynu (Astrid Lindgren)
Na této krásné knížce by se měly děti učit číst. Úžasné a rozkošné příběhy šestice švédských dětí jsem přečetla jako jednu z prvních knih úplně sama. Dodnes patří k mým nejmilejším knihám. A to ani nemluvím o nádherných ilustracích Heleny Zmatlíkové.

6) Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou (Arnošt Lustig)
Mrazivé svědectví skupiny židovských podnikatelů a jisté mladé dívky založené na skutečné události. Jestli nějaká kniha poskytuje děsuplný a autentický příběh znázorňující krutosti dějící se za druhé světové války, je to právě tato.  

7) Bílá nemoc (Karel Čapek) 
Knížka, kterou jsem si vytáhla u maturity a dodnes své štěstí nechápu. Jedna z nejlepších a nejdůležitějších knih povinné četby. Dokonale napsaný příběh se skrytým varováním, které by si leckterý spisovatel v Čapkově pozici nikdy nedovolil. 

8) Pán much (William Golding)
Kniha s tísnivou atmosférou, přesto při jejím čtení nebudete mít pocit znechucení, spíš budete valit oči nad přesným a syrovým líčením úpadku lidské společnosti, která byla okolnostmi donucena překopat žebříček hodnot. 

9) Nickyho rodina (Matěj Mináč, Zdeněk Tulis)
Pokud neznáte příběh Nicholase Wintona, doporučuji si tuto mezírku ve vzdělání doplnit. Opět jsem viděla film, do knihy jsem pouze nahlédla a tento inspirující člověk a jeho příběh mě hluboce zasáhl. Naprosto nesobecky ukázanou Sílu lidskosti (přesně tak se jmenuje i film - Síla lidskosti) budu na dosmrti považovat za jeden z nejhrdinštějších činů, které kdy kdo dokázal.

10) Romeo, Julie a tma (Jan Otčenášek)
Další kniha z války. Je potřeba si připomínat ty nepříjemné okamžiky našich dějin a vyvarovat se chybám, které byly napáchány. Krásný příběh dvou mladých lidí, kteří mohli být šťastnější, kdyby se potkali za jiných okolností.

Jak je vidět, většina knih, které jsem uvedla nějakým způsobem varují, či poučují. A tak je to správně. 
Je ještě mnoho knih, o kterých by měl vědět každý. Jaké dílo vy osobně považujete za zcela klíčové?
Share:

8 komentářů:

  1. Z těchto 10 knih jsem četla 6, což vůbec není špatný :D S Harrym Potterem a knihou Romeo, Julie a tma naprosto souhlasím, jsou úžastné. Bohužel Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou pro mě byla utrpením. Je to sice krátká knížečka, ale i přesto jsem ji nezvládla přečíst. Prostě styl jakým je napsána mi vůbec nesedl.
    Na mém seznamu knih, které by si měl přečíst každy by určitě nechyběla Farma zvířat, což je jedna z mých nejoblíbenějších klasik, stejně jako Božská komedie a Kladivo na čarodějnice.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to rozhodně není špatné :) Hádám, že jsi nečetla 2, 3 a 9 určitě :) Tyto méně známé kousky by zrovna byla škoda vynechat, věř mi :) Proto jsem je sem zařadila :)
      Mně se Lustig hodně líbil :) Ale je pravda, že napoprvé jsem přečetla prvních pár stránek a když se tam pořád bavili o šití obleků, tak jsem to na několik měsíců odložila. Pak jsem se k ní vrátila a bylo to skvělé rozhodnutí - prokousat se prvními pár stránkami.
      S Farmou zvířat souhlasím, ale jak jsem psala, Orwell se někde inspiroval a málokdo ví, kde.
      Božskou komedii ani Kladivo na čarodějnice jsem nečetla, ale každopádně díky za tip na snesitelnou klasiku :)

      Vymazat
  2. Die Welle je podle knihy??!!! Ten film miluji!! Takže se z toho okamžitě stává must have! :) Jelikož film byl opravdu výjimečný, nedovedu si ani představit, jak mě odrovná knižní verze. Od Čapka jsem si bohužel vybrala u povinné četby jiná díla, takže jsem se Bílé nemoci vyhnula, ale poměrně jsi mě na ní nalákala. S Pánem much naprosto souhlasím :) A na Romeo, Julie a tma slyším také samé pozitivní reakce, asi bych měla vyrazit do knihkupectví :D
    Jinak tenhle tag je vážně super, jedno téma lepší než druhé! A ty to vždycky tak hezky zpracuješ, že cítím nutkavou potřebu si to všechno hned přečíst :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už jsem si tak nějak zvykla předpokládat, že každý film je na motivy nějaké knihy :D :) Ta kniha je dost dobrá, ale první jsem viděla film, tak samozřejmě mám pocit, že ten na mě zapůsobil více a silněji :)
      :) Bílá nemoc je moje nejmilejší Čapkova knížka :)
      Nečetla jsi Otčenáška? :) No sakra, tak to musíš napravit :) Vsadím se, že se ti to bude líbit, jak jsem tak odpozorovala tvůj literární vkus :)
      Děkuji :) A o to tady jde! :) :D

      Vymazat
  3. Skvělý výběr, knihy 2,3 a 9 neznám a Modlitbu jsem ještě nečetla. Souhlasím rozhodně s Pánem much a Romeo, Julie a tma navíc obě čtivě napsané. Romeo je tak krásně poetický a přitom o takové hrůze, líbí se mi, jaký si vytvořit aspoň na chvíli vlastní svět. A od Čapků bys mohla nalsat cokoliv, snad všechna jejich díla jsou skvěle napsaná a navíc obsahují zajímavý obsah k zamyšlení :) A sir Winston je úžasný, donedáva všichni přetěžovali jen Schindlera, který měl také zásluhy, avšak méně skvostné, zachránil lidi hlavně, aby pro něj pracovali a na Winstona si vzpomněli až po dlouhé době, ale lepší pozdě než nikdy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je mi to jasné, jsem smířená s tím, že je nezná vůbec nikdo z blogosféry :D
      Přesně tak, jsou šíleně čtivé a dělají povinnou četbu mnohem snesitelnější :)
      Je fakt, že Čapkové jsou ve všech svých dílech úžasně isnpirativní :)
      Nicholas Winton je prostě borec a konečně se mu dostává trocha toho uznání :) I když to samozřejmě není důvod, proč to dělal, ale to je na tom nejkrásnější :)

      Vymazat
  4. Stydím se, četla jen Malého prince a Pána much. nad Harrym pořád přemýšlím, ale popravdě se mi do něj moc nechce. :D Uvidíme. Díky za tipy (další :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stydět se nemusíš, nikdy není pozdě chybu napravit :) :)
      Harry je srdcovka, jak jsem psala, hlavně pro nás, co jsme s ním vyrůstali. Teď už je hype kolem té série tak obří, že by to pro nové čtenáře bylo spíš ke škodě možná :(
      Nemáš vůbec zač, budu ráda, když nějakou z uvedených kniha na můj popud přečteš a dáš vědět, jak se ti líbila :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři