1. 1. 2015

Top týdne #40

Účastním se projektu/meme/čehosi s názvem Top týdne. Původním autorem je Luu
Úkolem je sestavit 52 žebříčků o 10 položkách na nejrůznější témata. Je to zamýšleno tak, že po celý rok budete každý týden přidávat jeden žebříček (52 týdnů = 52 žebříčků = jeden rok)
Téma číslo 40 zní

NEJCENNĚJŠÍ KNIHY VE VAŠÍ SBÍRCE

Toto téma se dá pojmout různě. Některé knihy mohou být cenné ve smyslu peněžním, jiné zase citovém. Jakých knih si cením nejvíce?

1) Harry Potter - Filmová kouzla
Nádherná kniha, která je nejdražším kouskem mojí skromné sbírky. Moc ráda v ní listuju, čtu si zajímavosti z natáčení úžasných filmů (ne všech, mám tu starší verzi, kde chybí Relikvie smrti, nebo minimálně jedna část) a vytahuji různé věcičky související se světem HP - Pobertův plánek, plakát Hledá se Sirius Black, program Mistrovství světa ve famfrpále a další úžasnosti.

2) Guiness world records 2012
Další dražší kniha, která se nedá číst jako beletrie, ale je spíš na listování, sem tam si přečíst nějaký bláznivý rekord. Co ty lidi nenapadne!

3) Série Píseň ledu a ohně
Kdo si chce pořídit kompletní ASOIAF, musí učinit i těžké rozhodnutí co se týče financí. Není to levná legrace, ale ty knížky za to jednoznačně stojí. Tanec s draky si pořád šetřím, protože si neumím představit, že bych měla přečtené všechny díly a čekala na šestý bez možnosti se o Západozemí dozvědět něco nového. 

4) série Harry Potter ve dvou jazycích
Protože Harryho miluji celým svým srdcem a duší, je důležitou součástí mojí knihovničky a nemá pro mě jen finanční, ale hlavně citovou hodnotu. Celá série v češtině byla samozřejmě kupována postupně, vždy v momentě, kdy vyšel nový díl, takže mám ta první vydání, posléze bylo naprosto jasné, že potřebuji knížky i v originále, protože chci číst slovo za slovem téhle nádhery přesně tak, jak je napsala sama J.K.

5) CHERUB
Ačkoli série u nás není tak populární a většina dílů skončila v Levých knihách, já jsem všechny díly koupila jakmile vyšly a za plnou cenu. To mi však vůbec nevadí, protože genialita a oblíbenost této série se vyrovnává Harrymu a já nemůžu jinak, než pořád dokola omílat, jak knihy o dětských agentech miluju.

6) Noční klub
Nesehnatelný skvost od Kulhánka, který by se na aukru dal snadno vydražit za tisíce, tiše a nenápadně odpočívá v mé knihovničce, dosud nečten. Přes četné žádosti fanoušků autor odmítá povolit dotisk a já patřím k vyvoleným šťastlivcům, kteří výtisky vlastní.

7) Léky smutných
Nenápadná útlá knížečka od začínajícího českého autora, který se podílel na scénáři seriálu První republika. Má pro mě zejména citovou hodnotu, neboť mě její přečtení tak bavilo, že jsem ji přečetla dvakrát během týdne a pak znova asi po měsíci. O to víc mě teď bolí, že jsem ji zjevně někomu půjčila a nevím, kde je a zda se mi někdy vrátí.

8) Děti z Bullerbynu
Moje nejoblíbenější dětská knížka. Navždy. Nejkrásnější ilustrace, skvělé příhody šesti dětí ze Švédska.

9) Stará vydání Ransomovek
Moje oblíbené dětské knížky. Jediné, které jsem si nechala doporučit od své mamky. Sama je taky četla, když byla dítě a já si je zamilovala.

10) Stará čísla Čtyřlístků
 Technicky vzato se nejedná o knihy, ale jsou to drahocennosti, které skrývá naše rodinná knihovnička. Čtyřlístky z dob, kdy vyrůstali moji rodiče jsou dnes vzácností.

Jakých pokladů si nejvíce ceníte vy?
Share:

8 komentářů:

  1. Ta Filmová kouzla bych také určitě mezi nejcennější knihy zařadila. Přidala bych k tomu i grafický román V jako Vendeta, který se obzvlášť teď dost těžko shání. Pravděpodobně bych vybrala i svůj box anglického vydání série Bohové Olympu od Ricka Riordana, který je fakt nádherný. To je tak všechno, co mě teď napadá. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Filmová kouzla ♥
      V jako Vendeta ani neznám, ale už jen to, že je to grafický román mluví za vše. Mangy a komixy jsou nejvíc drahé...
      Ten boxík ti trochu závidím :) Nemám ani Percyho, ale stejně! :D

      Vymazat
  2. Ty HP kupované postupně ti závidím. Musí být nádherně ohmatané a použité těmi roky čtení :3 No i to že ho máš aj v Aj a ty filmová kouzla :/
    Cheruby jsou jasné, drahost Písně Ledu a Ohně je taky jasné. To je hrozné co to stojí :D
    A tak staré máš Čtyřlístky? :O Panejo! A je hrozně zajímavé, že něco, co tvoji rodiče brali skoro jako samozřejmost nebo normálnost - časopis Čtyřlístek- má po těch letech takovou hodnotu a cenu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsou ohmatané, mnohokrát čtené a milované. Mají zkřivené hřbety a přesto jsou nádherné :)
      Filmová kouzla ♥♥ Ještě bych chtěla Harry Potter Page to screen. To je něco podobného, akorát je to fakt tlusté a nádherné a drahé :D :D
      Na CHERUBy nelze zapomenout :D :D
      Myslím, že nejstarší Čtyřlístky máme z roku 1973 :) Některá čísla chybí, ale do úplného kompletu jich chybí jen pár :) Myslím, že v té době to bylo taky celkem terno, ale dnes je to úplná rarita :)

      Vymazat
  3. Jsou knížky, které můžou stát zdánlivě směšnou cenu a přesto jsou mnohem lepší, než ty dražší. No a někdy jsou knížky, které stojí opravdu svoji cenu (což je evidentně příběh knížek od Kulhánka, ale nemůžu soudit, protože jsem nečetla a ani se na to nechystám :))

    Co se týče většiny knížek, musím říct, že pro mě by to taková výhra nebyla. Harry Potter mánie se mi nějak záhadně vyhnula a nezasáhla mě. Cheruba sice znám, ale sama jsem nečetla, Guinnesovku jsem vždycky chtěla ale nějak se k tomu nikdy nedostala. kupovat se mi nechce, a kdybych si ji měla půjčit z knihovny, tak by mi asi upadlo rameno, než bych ji donesla domů :D

    Čtyřlístek jsme doma taky měli, docela slušnou hromádku, ale novější díly z 80. let. Pak ji jednoho dne tata někomu věnoval/prodal. Jako dítě jsem to neuměla pochopit, ale teď zpětně musím uznat, že udělal asi dobře. U nás by se na ně jenom prášilo, takhle aspoň někomu dělají radost :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I mezi levnějšími knihami se najdou skvosty :) Nebo se knížky, které osobně považuji za skvosty dostanou do Levných knih, kde upadnou v ještě větší zapomnění, než byly. I méně známé knihy si zaslouží pozornost, nejen ty, na které jsou zaměřeny marketingové kampaně, nebo ty, které dostanou filmovou adaptaci.
      Noční klub je tak trochu legenda, mezi čtenáři tohoto žánru :)
      Harryho milují všichni spíš v mém věku, takže ti, kterým je 22 a víc, kteří s Harrym doslova rostli. Četla jsem každý díl (aspoň ty první) zhruba v době, kdy jsem byla stejně stará (o rok mladší tuším), než on. takže je to prostě spešl série :)
      Guinessovka není zas tak těžká, jen velká :) A spíš na prohlížení :)
      Já ty staré Čtyřlístky četla pořád dokola, takže u nás dělaly radost hrozně dlouho :) Ani jsem si nekupovala ty aktuální :) Ale dovedu pochopit jejich prodání, ačkoli já bych se jich nevzdala bez boje :D

      Vymazat
  4. Také mám spoustu opravdu hooooooodně starých Čtyřlístků a ani si nejsem jistá, kde jsou uskladněné. Ale ty jsem jako malá četla pořád dokola. Ani nevím, jaké knihy považuji ve své sbírce za nejcennější.. Ale mám hrozně ráda svůj boxík Stmívání.. Jednak ty knihy vypadají naprosto nádherně a byla to první paranormální romance, kterou jsem četla, takže k tomu mám trochu užší vztah :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem je právě četla pořád dokola, ty nové jsme ani nekupovali :) Ty po rodičích měly takové svoje kouzlo a svou historii, to se mi na nich líbí :)
      Boxíky jsou fajn, ale asi jimi nejsem tak posedlá jako někteří ;) :D Ale zrovna Stmívání vypadá fakt pěkně :) Mně se ve své době taky hodně líbilo a nehodlám si někým (nebo filmy) nechat zkazit svůj pocit ze všech dílů :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři