8. 1. 2015

Esej o tragédii - Elizabeth LaBan

Duncan nastupuje do posledního ročníku Irvingovy školy. To podle tradice znamená, že dostane na koleji nový pokoj, kde mu předchozí obyvatel zanechá poklad. Rok před Duncanem v jeho novém pokoji bydlel Tim. Albín, kterého si všichni moc dobře pamatují. Jako poklad Duncanovi zanechal hromádku cédéček, na kterých je něco jako zpověď o okolnostech, které v předchozím roce vedly k té události. Mohou být tyto materiály Duncanovou inspirací pro Esej o tragédii, výroční práci, kterou musí každý student ve čtvrtém ročníku odevzdat?

Na vypravěčském postu se střídají Tim a Duncan. 
Oba mají světu co říci, hlavně Tim, který je díky své chorobě nepřehlédnutelný a přitom, jako by od něj většina lidí raději odvracela zrak v domnění, že si nevšiml, jaké v nich probudil pocity. Většinou pocity děsu, zhnusení, nebo lítosti. Vždycky si připadal tak trochu odstrčený, minimálně do chvíle, kdy na sebe strhnul pozornost až nechtěnou. I Tim se ale má dočkat svého velkého milostného příběhu. Vanessa, krásná a úspěšná, trochu bláznivá, vždy barevně oblečená, ale hlavně zadaná dívka, kterou potká na letišti při své cestě do nové školy se stává objektem jeho neutuchajícího zájmu. Pociťuje něco, co nikdy necítil a ani nedoufal, že by někdo někdy mohl opětovat. 
Duncan má ale také svou důležitou roli ve vyprávění. Snaží se více porozumět Timovi a jeho prostřednictvím i sám sobě a svému vztahu s Daisy. Timovo vyprávění je pro něj sondou do duše teenagera. Jeho myšlenky se propojují s úvahami ohledně eseje o tragédii. Nastolují otázky o relevanci lidských rozhodnutí, tíži následků činů prováděných s dobrým úmyslem, i těch, které měly být pouhým žertem. 
Už od začátku knihy je nám jasné, že se příběh chýlí k nějakému velkolepému rozuzlení a významnou měrou ovlivní životy našich hrdinů. 
Není to v žádném případě kniha překypující akcí. Je to příběh obyčejných puberťáků na pokraji dospělosti, kteří si začínají uvědomovat tíhu zodpovědnosti za svá konání. 
Esej o tragédii jsem se přes počáteční skepsi rozhodla přečíst. Počkala jsem, až opadne prvotní nadšení z doby, kdy kniha vyšla a četli ji všichni. Počkala jsem na zklidnění situace a snažila se od knihy nic neočekávat. A domnívám se, že se mi to vyplatilo a tento přístup byl přesně to, díky čemu se mi kniha ve výsledku četla tak dobře. Nechala jsem Timovo i Duncanovo vyprávění plynout a užívala si každé slovo napsané touto slibnou autorkou. Esej o tragédii má totiž hlubší myšlenku, která ve vás zakoření a vy sami začnete uvažovat o relevanci rozhodnutí, o tom, co by mohlo být jinak kdyby, a dalších závažných životních otázkách a zvláštní pocit ve vás zůstane i několik dní po dočtení. 
Závěr knihy byl na můj vkus lehce uspěchaný a cynicky řečeno nedostatečně tragický. Gradace byla po celou dobu čtení naprosto dokonalá, ale pak jsem měla pocit, že to trošičku vyšumělo, jako by se autorka lekla udělat něco radikálnějšího. Ale možná jsem jen moc velká sadistka. Vyústění příběhu pro mě vlastně nebylo tolik důležité, jako celá cesta k němu. 
Neslibuji vám, že si některou z postav obzvláště zamilujete. Neříkám, že jde o knihu, na kterou nikdy v životě nezapomenete. Ale můžu vám zaručit příjemné dva tři večery, které nestrávíte s bezduchou slátaninou, ale s velice pěkně promyšlenou a hlubokou knihou, která stojí za přečtení.
Obálka se Hostu také neobyčejně povedla a k pobytu na horách, kde jsem Esej přečetla se parádně hodila.


  
Mým oblíbeným citátem se stává:
"Vejdi, přítele najdi a přítelem se staň." Heslo Irvingovy školy

P.S.: Esej o tragédii je dokonalým kandidátem na audioknihu. No řekněte, nepřišlo by vám prostě úchvatné, kdybyste mohli, stejně jako Duncan poslouchat Tima a jeho vyprávění? :)

Na stránkách nakladatelství HOST (ZDEsi můžete přečíst krátkou ukázku, do které se nejspíš okamžitě zamilujete a pošupajdíte knihu koupit. Přeji příjemnou zábavu.
Share:

12 komentářů:

  1. Juch juch jsem ráda, že se líbí! A audiokniha je vlastně dobrý nápad, zkus to navrhnout třeba OneHotBook :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hmm, myslíš, že by to vzali v potaz? :) Mno, za pokus nic nedám, díky za tip! :)

      Vymazat
  2. Esej bych si ráda jako audioknihu poslechla. Jak píšeš, bylo by super si poslechnout Timův příběh na vlastní uši. Jinak jsem knihu četla ještě v té první vlně a vůbec mi to nevadilo. Příběh jsem si i tak užívala a nechala se unášet vírem myšlenek a skvělých citátů. Dokonalá zápletka tragédie se mi zalíbila už při prvních náznacích, takže jsem četla jedním dechem, i když tam opravdu moc akce nebylo. :) Krásně napsaná recenze, jsem ráda, že se ti kniha líbila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc :) Líbila se mi :) Jak jsem psala, asi pro mě nebude knihou roku, ani nic podobného, ale bylo to fajn počteníčko a rozhodně ji mohu bez výčitek doporučit všem :)
      Audiokniha by byla hrozně autentická. Co my víme, třeba jednou bude! :)

      Vymazat
  3. Knížku jsem teď před databízi knih vyměnila za Léto na druhý pokus (nejsem největší fanoušek), takže po tvé recenzi se ještě více těším, až si ji přečtu!! :) Vypadá to fakt dobře!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Léto na druhý pokus jsem nečetla a přiznám se, že mě na něm nejvíc láká ta obálka :D
      Těš se :) Je to moc hezké :) Doufám, že se ti bude líbit víc, než vyměněná knížka :)

      Vymazat
  4. Absolutně souhlasím, nemám co dodat. Vyjádřila jsi vše mnohem lépe než já ale v podstatě jsem se svou recenzí snažila naznačit to samé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc :) Taková chvála, ještě začnu nosit nos nahoru! :)

      Vymazat
  5. Krásná recenze! :) Jsem ráda, že si ti kniha nakonec líbila. To pomalé a klidné plynutí příběhu se mi hrozně líbilo. Byla to tak zvláštní kniha! Jiná než ostatní. A souhlasím s tvým nápadem na audioknihu, nechápu, proč to ještě nikoho nenapadlo?! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc :) :)
      Byla hodně jiná, než ostatní knihy :) Tím tak nějak vystupuje z davu. Na druhou stranu ne zas tak výrazně. Nemůžu však o ní říct nic moc negativního :) Je to knížka s potenciálem zalíbit se všem typům čtenářů :)
      Taky to nechápu!!! Vždyť je to úplně ložený! :D

      Vymazat
  6. Za pár dní ji budu číst a moc se těším. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři