14. 12. 2014

Top týdne #39

Účastním se projektu/meme/čehosi s názvem Top týdne. Původním autorem je Luu
Úkolem je sestavit 52 žebříčků o 10 položkách na nejrůznější témata. Je to zamýšleno tak, že po celý rok budete každý týden přidávat jeden žebříček (52 týdnů = 52 žebříčků = jeden rok)
Téma číslo 39 zní

KNIŽNÍ PŘEKVAPENÍ

1) Bez naděje (Colleen Hoover) 
Jednu dobu byli všichni nadšení a zamilovaní do Colleen Hoover. V té době by mě ani nenapadlo Bez naděje číst, protože ten humbuk kolem mě totálně odradil. Říkala jsem si, že to bude nějaká příšerně ubulená limonáda, která se zařadí po bok milionu dalších knih na jedno brdo. Ale to jsem se mýlila. Bez naděje stojí za to. Má v sobě něco, co vám nedovolí na Sky a Holdera jen tak zapomenout.

2) Vampýrská akademie (Richelle Mead)
Kdo by se nedíval skrz prsty na sérii, která se jmenuje Vampýrská akademie? To zní prostě hrozně a v kombinaci s nepěknými obálkami právě neláká k přečtení. Ale kdybych se zde nechala odradit prvním dojmem, udělala bych jednu z největších chyb svého čtenářského života. Je to skvělá série. Vážně.

3) Oškliví (Scott Westerfeld)
Moje první dystopie. Ošklivé jsem v knihovničce nechala ležet ladem minimálně rok od chvíle, kdy jsem je dostala. Ale pak mi najednou ruplo v bedně a já si je konečně přečetla. A jak šílenec hned letěla pro Krásné, Speciály a Kompars. Protože tahle opomíjená dystopie je prostě skvělá!

4) Cinder (Marissa Meyer) 
Měsíční kroniky opěvoval každý druhý americký booktuber a já si říkala: "Pche, co na tom jako vidí? Převyprávěná pohádka. To srší neoriginalitou na všechny strany." Ale od chvíle, kdy jsem se dozvěděla, že Popelka je v tomhle světě kyborg, začala jsem se o Cinder více zajímat a udělala jsem dobře. Navíc se série díl od dílu zlepšuje a mě teď čekají muka, než vyjde Winter!

5) Jsem single a pomstím se (Tracy Bloom)
Můj první fyzický recenzní výtisk, který jsem vybrala jako nejmenší zlo z nabízeného seznamu. Vůbec nic jsem si od té knihy neslibovala. Ale nakonec jsem byla nejvíc překvapená tím, jak moc dokonalé to bylo!!! Tracy Bloom je rázem jednou z mých oblíbených autorek knížek, které bych označila jako Guilty pleasure.

6) Percy Jackson (Rick Riordan)
"Bohové a mytologie? To moc zavání dějepisem! Nebrat!" myslela jsem si bláhově. Opak je pravdou. Nikdy jsem nečetla sérii, která by vás něco učila tak nenásilným způsobem, až si vůbec neuvědomíte, že najednou máte v hlavě celý rodokmen nejrůznějších bohů! První díly jsou možná pro děti a tak by se jim starší čtenáři mohli vyhýbat, ale to by byla škoda. Já zatím četla jen první dva díly, ale hrozně mě bavily a těším se, až budu ve čtení pokračovat!  

7) Nebezpečná láska (Kateřina Petrusová)
"Co všichni na té Petrusové jako vidí?" zněly moje původní úvahy. Pak jsem byla na Světě knihy a viděla tam právě tuto knihu za poměrně výhodnou cenu a řekla jsem si, ale co už, je na čase zjistit, jestli je vážně tak dobrá, jak se o ní říká. A je. Věřte mi, že pokud se Bavettovým vyhýbáte jako čert kříži, děláte velkou chybu! 

8) Na ostrově (Tracy Garvis Graves)
Další romantika, která se měla zařadit po bok tisíce stejných přeslazených, uslintaných a sladkobolných limonád. Romantika a klišé nechybí, ale knížka skrývá i pár hodin zábavy a moc příjemně se čte.

9) Červený vrch (Jamie McGuire)
"To je ta autorka, co napsala Krásnou katastrofu? Ta byla řazená v té poličce s literaturou pro ženy, to bude nějaká blbost," pomyslela jsem si při prvním setkáním s touhle knížkou. "A je to o zombících! No nepřehání to ta ženská trochu?" 
Jenže pak jsem si knihu koupila. A byla jsem překvapená a nadšená zároveň. Moje první zombíkovská kniha (nikdy jsem neviděla ani žádný film s touto tématikou) a myslím, že jsem nemohla vybrat lépe.

10) Seznam tajných přání (Lori- Nelson Spielman)
Jedna z těch knih, u kterých si už na začátku myslíte, bůhvíjak jste neodhadli, jak to všechno bude probíhat, jak to bude trapné klišé a jak je jasné, jak to dopadne. Chyba! Tomuto útlému románku byste se vyhýbat neměli. Dodnes patří k mým nejoblíbenějším a já jsem moc ráda, že jsem si ho v náhlém popudu z knihkupectví odnesla.


Jaké příběhy v pozitivním smyslu překvapily vás? :) 
Share:

19 komentářů:

  1. Na seznamu máš dost knížek, které si sama chci přečíst, ale z nějakého důvodu (často ze stejného, jaký odrazoval tebe), jsem se k nim ještě nedostala. Naprosto chápu tvé překvapení s Bez naděje, protože pro mě to taky byl šok, že se z toho nakonec vyklubalo něco víc, než jen ubulená romanťárna.
    A oškliví mi na poličce leží už od září, třeba bych se na ně vážně měla už konečně vrhnout... :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mimochodem - od Červeného vrchu mě opravdu hrozně odrazuje fakt, že to napsala spisoatelka Krásné katastrofy, což bylo největší zklamání letošního čtecího roku... :D Tak pořád váhám... Ale jestli říkáš, že to je dobré... :)

      Vymazat
    2. Tak to jsem ráda, že to nejsou jen nějaké moje výmysly a že podobné "předsudky", když to tak řeknu, napadyl i tebe! :) Ale vážně, knihám na tomto seznamu nemá cenu se bránit! Jsou boží!
      Oškliví mě překvapili možná úplně nejvíc ze všech. Dostala jsem je kdysi, už to bude nějakých pár let k Vánocům a ta obálka mě vůbec nezaujala a ani mě nezajímalo, o čem to vlastně je (dystopie tenkrát ještě vůbec nebyly v módě a já vlastně slovo dystopie ještě ani neznala). Ale potom nastal zlom a já četla a četla a byla vážně nadšená :) Ten svět je hrozně zajímavě a skvěle vymyšlený a jejich létací prkna bych chtěla mít doma! Dokonalost!
      Je to dost dobré!!! Ten konec je trochu moc, ale přesto mě to moc bavilo a dokázala jsem autorce pár přešlapů odpustit :) Krásnou katastrofu jsem nečetla, takže jí nemůžu nijak výrazně kritizovat, ale vím, že mě to odradilo, protože to bylo v knihkupectví v poličce obklopeno samými divnými knihami, které bych nikdy nečetla :D

      Vymazat
  2. Vampýrská akademie, to bylo skoro překvapení roku! :) Ještě, že jsme se do ní pustily, ještě teď vzpomínám na naše nekonečné vzájemné sdělování dojmů :D Colleen Hoover jsem se také pořád vyhýbala, ale Maybe Someday??? Rozhodně jedna z nejlepších knih, co jsem letos četla!! Už se nemůžu dočkat, měla bych totiž Bez naděje dostat k Vánocům :) A hned se do něj pustím! Naopak třeba Cinder mě tolik neuchvátila no a na Petrusovou už si brousím zuby! Krásný článek :) Líbí se mi tvé první myšlenky o jednotlivých knihách - souzení podle obálky atd.. :D Pobavilo!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky si myslím! :D A také na to s láskou vzpomínám! Je hrozně super číst s někým stejnou knížku a sdílet dojmy! :)
      Já to Maybe someday snad seženu a pustím se do toho! :D
      Petrusovou už ti podstrkuji dlouho, tak snad už brzy podlehneš! :D
      Děkuju moc, to jsem ráda! :D Říkala jsem si, čím to, pro některé možná už zlouhavé a otravné Top týdne oživit :D (ale mě to pořád baví a vás zdá se taky! :))

      Vymazat
  3. Já jsem VA začala číst, když mi bylo nějakých 16 v době, kdy jsem byla obrovský upíroholik :D Takže ten název byl úplně pro mě, ale je pravda, že to samé se nedá říct o těch obálkách :D
    Na Bez naděje jsem četla úplnou náhodou, ještě než se o českém překladu začalo vůbec uvažovat (jen hádám, bůh ví jak dlouho o tom uvažovali :D), takže jsem díky bohu byla ušetřena toho humbuku, protože stejně jako tebe, by mě to určitě jenom od knihy odrazovalo.
    S Cinder jsem to zas měla úplně naopak - když jsem zjistila, že by to mělo být na motivy pohádek, byla jsem nadšená, pak jsem se zděsila, když jsem zjistila, že popelka je kyborg :D Ale jsem ráda, že jsem své předsudky hodila za hlavu, protože Měsíční kroniky miluju ! :)
    Oškliví mi už vážně dlouho leží v knihovně, asi bych se do nich měla pustit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já asi nikdy úplně netíhla k upírům, ani během éry Stmívání :D Takže mi to znělo hrozně :D
      S tou Cinder je to legrační :) :D Každého prostě ale zaujme něco jiného :)
      Pusť!!! :) Oškliví jsou moje srdcovka :)

      Vymazat
  4. Knize Bez naděje budu teprve dávat šanci a upřímně doufám, že mě mile překvapí tak jako tebe. :) Zatím jsem taková na vážkách, nedovedu si vůbec představit, jak mi ta Colleen Hoover sedne, jop. :)
    Tak zrovna Cinder mě nejdřív hrozně učarovala tou originální obálkou a i anotace se mi zdála zajímavá, proto jsem se na knížku dost těšila. Ovšem i tak jsem byla překvapená, jak moc se mi to nakonec líbilo! :)
    Bohové a mytologie bylo právě to, proč jsem se do Percyho Jacksona pustila. :D Vždycky jsem tu řeckou mytologii hrozně žrala a to její zapracování do moderního světa mě naprosto dostalo. Já být učitelka ve škole, tak tohle normálně těm dětem nacpu jako povinné čtení, když se ta mytologie probírá. :D A koukej ty další díly přečíst co nejdřív! A pak hned Bohy Olympu, juch! Plus když ti zůstane čas a budeš na to mít náladu, musíš zkusit i Kroniky Cartera Kanea! :D
    Taky jsem ke Katce Petrusové přistupovala hodně obezřetně a nakonec jsem byla mile překvapena. :)

    Naposledy mě překvapilo třeba Losing it, vůbec jsem nečekala, že to bude tak dobré. :) Nebo Řekni vlkům, že jsem doma bylo mnohem lepší, než jsem si myslela, že bude. To samé se týká i Šachovnice bohů, to mě překvapilo ohromně moc. Či od Projektu manželka jsem nečekala tak skvělé čtení. To je tak vše, co mě zrovna teď napadne. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem do Bez naděje šla s nulovým očekáváním a tato taktika se stoprocentně vyplatila! :) Fakt se mi to moc líbilo :) A to je Ugly love a Maybe someday ještě lepší, tak se mám na co těšit! :)
      Cinder má krásnou originální obálku, ta naše už je horší. Obálky dalších dílů se mi však v českém provedení líbí :)
      Já právě nemám ráda dějepis a tyhle věci, proto mě to zprvu vůbec nelákalo :D Ale jako povinná četba by se to rozhodně mělo zavést, to s tebou souhlasím! Děti by pak určitě četly s větší chutí! Přečtu! Snad! :D Nejradši čtu série pěkně celé pohromadě, takže je to pak časově náročnější proces, takže to vyžaduje více odhodlání :) :D A už předem jsem smutná, že se budu muset s postavami rozloučit po tak dlouhém spokojeném soužití! :D
      Já byla též mile překvapena s Petrusovou :)
      Losing it jsem chtěla číst už dávno a jak se mi to díky Jotě podařilo, tak jsem byla spokojená, dle očekávání :) :)
      Řekni vlkům mě láká dost, ale zatím to není takové to, že to musím okamžitě mít, ačkoli jsem na tu knihu nečetla jedinou recenzi, která by knížce udělila méně jak plný počet hvězd. Nevím, jestli je to téma úplně pro mě, ale rozhodně ji mám v hledáčku!
      Šachovnice bohů mi přišla dobrá (první díl), ale VA mě asi bavila víc :)
      O Projektu manželka jsem nikdy ani neuvažovala, že si to přečtu, ačkoli jsem četla nějaké recenze, každopádně díky za tip! :)

      Vymazat
    2. Ale jo, Scarlet má pěknou obálku a ta Cress taky ujde, ale originál je originál, no. :D :)
      Já budu z dějepisu maturovat takžé. :D Ale je fakt, že dřív mě bavil mnohem víc než dnes, no. :) Tak budu držet palce, aby sis na Percyho ten čas našla. :)
      Řekni vlkům je hrozně krásná knížka, která podle mě za přečtení vážně stojí. :)
      Tak to mě Šachovnice nadchla mnohem víc než VA. Třeba Justin byl naprosto úžasný a bavil mě víc než postavy z VA, jop. A strašně se mi líbila ta náboženská tématika, já se vždycky zajímala o všechna ta mytologická božstva a tak. :)
      Projekt manželka je krásně úsměvná knížka, která se ti bude líbit, pokud hledáš netradiční romantiku. :) Hlavní postava Don mi často hrozně připomínal Temperance Brennanovou ze Sběratelů kostí, měl hodně podobné racionální smýšlení. A byl zkrátka neuvěřitelné zlatíčko. :)

      Vymazat
    3. Ségra taky maturuje z dějepisu :D Mě nikdy nebavil a jsem fakt šťastná, že ho už nemám :D
      Díky, snad najdu :)
      Justin byl super, ale na Adriana nemá :D
      Se vztahem k náboženství jsem na tom asi stejně, možná ještě hůře, než k dějepisu :D
      Netradiční romantiky není nikdy dost a Temperance Brennan je boží! (zrovna znova koukám na 8. řadu, abych se mohla pustit do rozkoukané 9. a nové 10.!!!)

      Vymazat
  5. Vampýrskou akademii mám ráda a neodradil mě název ani obálka :D Nebezpečnou lásku si chci přečíst už nějakou dobu :)
    http://monulkov.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to má výhodu, že jsi VA neodsoudila na základě takových banalit jako já :D
      Přečti si ji brzy :) Je to milý příběh :) Třeba o Vánočních prázdninách je na to ideální čas, nemyslíš? :)

      Vymazat
    2. Tak to s tebou souhlasím :)

      Vymazat
  6. Rozhodně souhlasím s Vampýrskou akademií. Původně jsem tuto sérii vůbec nechtěla číst kvůli hrozným obálkám a velkých řečí okolo, ale jsem teď hrozně ráda, že jsem si to přečetla, protože je to opravdu překvapení :) Bez naděje bych si chtěla přečíst a dokonce mám v plánu si knihu přečíst hned po Vánocích. Zatím jsem od autorky četla Život jedna báseň a to se mi líbilo , doporučuji :) S Percym taky souhlasím, je to úžasná série a to spojení mytologie a současného světa je geniální. Rick je úžasný spisovatel a pokud jsi nečetla BO, tak si to určitě dočti :) Zbylé knihy vypadají taky moc hezky, budu se muset do nich co nejdřív pustit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem taky ráda! Taky kolem ní byl jeden čas hrozný humbuk, který spíš odrazoval, ale když utichnul, tak jsem se díky bohu vzpamatovala sérii zhltla na jeden nádech :)
      Děkuji za doporučení, mám ji na wishlistu, ale asi se k ní jen tak nedostanu. Navíc mám teď doporučení na Maybe someday, od stejné autorky, které mě láká možná trochu víc :)
      Naprosto geniální!! :) BO mám taky v plánu, ale samozřejmě až po Percym :)
      Rozhodně na ně mrkni a vyber alespoň některou z nich :) Stojí za to :)

      Vymazat
  7. Nevím, co dodat, protože jsem ani jednu knihu nečetla, ale ráda bych se pustila do Bez naděje a Cinder. Nejdřív jsem (stejně jako ty) byla trochu odrazována tím povykem kolem, ale když vidím, že i někomu stejně zaraženému se ty knížky líbily, asi bych si je přece jenom mohla přečíst :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně je nezatracuj :) Někdy se vyplatí si počkat, než se na knížku trochu zapomene a jít do ní s čistou hlavou a nic od toho neočekávat :) Pak bývá ten zážitek ze čtení nejlepší :)
      Jenže kdo to má někdy vydržet, to čekání...
      Z romantiky doporučuji hlavně ten Seznam tajných přání :) To je moje srdcovka :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři