28. 12. 2014

Manželovo tajemství - Liane Moriarty

Cecilia Fitzpatricková má tři krásné zdravé dcery, skvělého manžela, práci, která ji baví. Je zvyklá mít vše perfektně naplánované a srovnané, ve svém domě, ale i v životě. Jednoho dne však omylem nalezne dopis, který je nadepsaný rukou jejího manžela Johna-Paula: Pro mou ženu Cecilii Fitzpatrickovou. Otevřít jen v případě mé smrti. Co by měla v takovém případě udělat? Schovat ho a na vše zapomenout, dokud nepřijde ten pravý čas? Pokoušet osud a otevřít potenciální Pandořinu skříňku? Konfrontovat Johna- Paula?
Tess si na svůj život také nikdy nemohla stěžovat. Je v manželství velice spokojená, spolu s manželem a svou sestřenicí Felicity vedou úspěšnou rodinnou firmu. Tess s Felicity vyrůstala a jsou jako jedno tělo, jedna duše. Sdílí spolu všechno. Jednoho dne se Tess dozví jak moc doslovně to platí. Její manžel Will jí totiž sdělí, že se zamiloval do Felicity a ona se zase zamilovala do něho. Jenže jak z takové kaše ven, když je ve hře i malý syn Liam?
Rachel Crowleyová žije už dlouhá léta se svým smutkem. Pracuje jako sekretářka pro místní školu a kdyby nebylo té události, vlastně by se jí dařilo docela dobře. Rachel ale nikdy nepocítila pocit satisfakce. Od té události dokonce nemůže ani spát se zhasnutými světly. Její jedinou radost, vnuka Jacoba, rodiče plánují odvézt do New Yorku, kde dostali práci.

Tři ženy, tři vypravěčky, tři osudy. Nebo jen jeden?
Přesto, že se celá kniha odehrává v největších městech Austrálie, působí velice maloměstsky. Osudy hlavních hrdinek se proplétají více, než by čtenář čekal a dochází k mnoha propojením životních cest hlavních protagonistů.  
Největším pozitivem knihy je neoddiskutovatelně obrovský vývoj jednotlivých postav. Bezmála čtyři sta stránek popisuje týden života Cecilie, Tess a Rachel. Ty jsou zde postaveny před mimořádně komplikovaná rozhodnutí a jsou nuceny si klást existenční otázky, jaké by nejspíš nechtěl řešit nikdo z nás. Psychologická propracovanost postav a jejich jednání přímo bije do očí. Chvílemi se autorce podařilo šlápnout i vedle, ale spíše výjimečně. Proces rozhodování se a zvažování veškerých dopadů prožívá čtenář spolu s postavami a je mu umožněno na chvíli žít jejich životy. Tak moc silné vyprávění se autorce povedlo sepsat. 
V mnoha aspektech pro mě byla kniha velice předvídatelná. Vlastně většina těch zvratů, nad kterými měl očividně čtenářovi zůstat rozum stát, se snadnou dedukcí dá odhadnout i několik kapitol předem. To mi však nemohlo pokazit zážitek ze čtení. Manželovo tajemství je mimořádně dobře napsaná kniha, která se čte takříkajíc sama. Po bídném období se čtecím blokem pro mě čtení této nemálo obsáhlé knihy bylo balzámem na duši. Děj příjemně proudí, každá věta má v příběhu svůj důvod a ve chvíli, kdy máte pocit, že se při další slově začnete nudit autorka nastolí něco nového. Jako by dokázala přesně odhadnout, kdy stojí za to popisné části ještě protahovat a kdy už je třeba vměstnat nějaké to překvápko. Tuto vlastnost bohužel nemá každý autor, ale zde to skutečně fungovalo a já byla se stylem velice spokojená. 
Manželovo tajemství mě jednoduše nadchlo. I přes některé, pro pozorného čtenáře nepřekvapivé pasáže autorka dovedla udržet moji pozornost až do konce a já jen doufám, že nejde o jediné dílo, kterého se od ní v překladu dočkáme. 
Manželovo tajemství se tváří nenápadně, ale rozhodně není takové, jakým se zdá být na první pohled. Každému, kdo knihu odsoudí jen na základě anotace doporučuji se na knihu podívat znova a dát jí šanci. 

Knížku rozhodně doporučuji jak milovníkům románů, tak detektivek, protože je v ní k nalezení od všeho trochu. Životní drama, existenční otázky, záhada a spousta námětů k přemýšlení.
Kdybyste našli takový dopis, otevřeli byste ho, nebo se poslušně řídili pravidly? Dokázali byste se ovládnout a nechat se zbytek života sžírat zvědavostí, co může nenápadná a přesto tak nebezpečná obálka skrývat? 

P.S.: Původně jsem u Manželova tajemství nezpozorněla ani tak kvůli námětu, ale překrásné obálce. 

Zatímco parkovala, procházela si všechny nové skutečnosti.
John-Paul věnuje Isabel zvláštní, "smutné, rozzlobené" pohledy.
John-Paul pláče ve sprše.
John-Paul ztrácí zájem o sex.
John-Paul v něčem lže.
Bylo to všechno hodně divné a znepokojující, ale za tím vším se skrývalo něco, co ve skutečnosti nebylo tak úplně nepříjemné, spíš ji to naplňovalo jakýmsi pocitem očekávání.
Vypnula zapalování, zatáhla ruční brzdu a rozepnula bezpečnostní pás.
"Pojďme,"vybídla Esther a otevřela dveře auta. Už věděla, z čeho čerpá tu malou špetku radosti. Bylo to z toho, že učinila rozhodnutí. Cosi rozhodně není v pořádku. Má morální povinnost udělat něco nemorálního. Jde o menší ze dvou zel. A ona je v právu.
Jakmile dnes večer děvčata odejdou spát, udělá to, na co myslí od samého počátku. Konečně otevře ten zatracený dopis.
Share:

12 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. Nejen vypadá, je to zajímavé :) Rozhodně můžu vřele doporučit, slibují příjemné počtení :)

      Vymazat
  2. Právě jsem Manželovo tajemství dočetla a taky se mi hodně líbilo. Na první pohled působí obyčejně, jako tuctový příběh, ale vůbec to tak není. A obálka je opravdu nádherná :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Přesně tak :) Jsem ráda, že nejsem jediná, komu se knížka líbila :) :) Šiř své nadšení dál, tahle kniha si zaslouží pozornost :)

      Vymazat
  3. Knížku si mamka koupila nedávno, tak myslím, že po tvé recenzi se na ni brzy taky vrhnu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně stojí za to! :) Doporučuji všemi deseti :) Snad se bude tobě, i mamce líbit :) :)

      Vymazat
  4. Já jsem si ji koupila jen kvůli obálce a poměrně hodně děkuji Bohu za ty kladné ohlasy :D no nic, přijde na řadu zřejmě po Panu Mercedesu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Je to fakt moc pěkné :) Konečně nějaká super knížka :) Já jsem teď na Kinga naštvaná, protože mě knížka od něj neba. Už mám asi po Kingovském období :( Ale Pan Mercedes má nejhezčí obálku ever!!
      Přečti si Manželovo tajemství!!!!

      Vymazat
  5. Moc pěkný článek, tuto knihu si určitě brzy přečtu, díky za pěkné seznámení s knihou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc, pochval si moc cením :) Kniha stojí za povšimnutí, musím šířit své nadšení, aby se jí dostalo takového věhlasu, jaký si zaslouží :)

      Vymazat
  6. Skvělá recenze! :) Ze začátku jsem z knihy byla trochu v rozpacích, ale postupem času si mě naprosto získala! Já jsem tedy tu první zápletku vůbec neodhadla, jsi prostě borec :) Ale ten konec už byl předvídatelný, to ano. Nicméně i tak stojí za přečtení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Mě chytla hned od začátku :) Asi to bylo tím "obdobím sucha" předtím :)
      Nevím, jak mě to napadlo, asi záblesk geniality :D :D Mohl by se projevit i o zkouškovém :D
      Konec byl naprosto předvídatelný, ale to mi vůbec nebrání knížku označit za naprosto bombastickou :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři