1. 6. 2019

One true loves - Taylor Jenkins Reid

Emma se jako mnohé další provdá za svou středoškolskou lásku Jesse. Žijí si pohádkový život, cestují po světě, užívají si mládí a společných chvil. Na první výročí jejich svatby se však Jesse vydává za příležitostí, která se neodmítá. Během přeletu nad Tichým oceánem však dochází k nehodě a helikoptéra, kterou cestoval spolu s dalšími dvěma muži se zřítí a všichni pasažéři jsou prohlášeni za mrtvé. Emmě se hroutí celý svět, stěhuje se zpět do rodného města k rodičům a truchlí. Slibně rozjetou kariéru opouští ze dne na den. Jak by také ne, má pocit, že už se nikdy nebude moci ani nadechnout, natož být šťastná či normálně fungovat. Čas však její bolest zmírní a když potká svého dávného kamaráda Sama, zjistí, že dokáže znovu milovat. Zasnoubí se a konečně se její svět opět zaceluje. Alespoň do chvíle, než jí po všech těch letech zavolá Jesse, že se k ní celou dobu snažil vrátit a nyní je na cestě domů.

Emma se do Jesse zamilovala na první pohled. Vždycky měla velké ambice a i kdyby přesně netušila, co přesně od života chce, věděla, čemu se musí za každou cenu vyhnout. Po celé dětství a dospívání se cítila být ve stínu své sestra Marie, která byla v každém ohledu prostě dokonalá. Nikdy si spolu nerozuměly a ani se příliš nesnažily to napravit. Jesse patřil vždycky k těm klukům snů. Zlatým chlapcům, kteří jsou úspěšní v tom, co dělají a všichni je milují, aniž by se o to museli kdovíjak snažit. Oproti tomu Sam byl vždycky hlavně dobrý kamarád. Uměl naslouchat, podržet, rozesmát a jeho hudební talent se možná na střední škole nezdál tak okouzlující, jako titul nejúspěšnějšího sportovce školy, ale byl na něj spoleh. Přesto si mezi nimi Emma jako puberťačka bez rozmýšlení vybrala Jesse. A nikdy jej nepřestala milovat.

Taylor Jenkins Reid dokáže do jedné knihy narvat takové množství emocí, že se o tom jiným autorům ani nesnilo. Emmu bez uzardění staví před otázku, na niž neexistuje správná odpověď. Uvrhá ji do situace, která vám bude trhat srdce, ať už jste z jakéhokoli těsta. Vnucuje jí rozhodnutí, ze kterého vždycky někdo vyjde se šrámem na duši. Její pojetí lásky je k zamyšlení a vy si nebudete moci pomoct, ale chtě nechtě začnete přemýšlet, jak byste se rozhodli vy, jakkoli je samotná Emmy situace nepředstavitelná.

Pro autorku nic není černobílé. Všechno má své očividně správné a stinné stránky, ale rozhodně není nic jednoznačně dobré či špatné. One true loves je kniha hodná slz či minimálně emočního pohnutí. Tahle knížka vás dojme a překvapivě i vyděsí a to do morku kostí. Emma si prochází peklem a opravdu se nedá posoudit, která situace je horši či bolestnější. Zda ztráta milovaného, nebo jeho objevení poté, co jej všichni oplakali a pohnuli se dál.

One true loves je dojímavým romantickým příběhem plným lásky, bolesti, tolerance a porozumění. Někdy je autorka možná až moc upovídaná ve svém filozofování a přemítání, ale všechny její úvahy čtenáře vedou za ruku směrem, který se zdá být jako jediné východisko, jakkoli se může navenek zdát tak trochu podivně pokřiveným. One true loves si oblíbí milovníci fatalistických příběhů, které kladou otázky, na které nikdo nechce odpovědět a především na ně jednoznačná odpověď neexistuje.

90 %
Share:

3 komentáře:

  1. Vím, že to zní hloupě, ale přesně tahle situace mě v reálném životě strašně děsí. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to děsivé že? Na to fakt neexistuje správná odpověď!

      Vymazat
  2. Já už si od ní budu muset něco přečíst :) Tohle zní teda skvěle. Moc hezká recenze.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři